Samtidigt som oron i Baltikum griper våra sinnen, nås vi av kännedomen om en just avslutad översyn av kustbevakningens lokala organisation.
I Östergötland föreslås sålunda, att kustposteringen i Gryt försvinner, om föreslaget alternativ med fyra huvudstationer och 21 kuststationer skulle komma att antas.
Detta strider mot de insatser och bedömningar, som andra regionala och lokala myndigheter gör. Den östgötska skärgården är viktig av många skäl, bl a ur försvars- och miljösynpunkt. Statligt stöd till glesbygd kanaliseras via länsstyrelsen till dessa områden. Mer än hälften av dessa länets anslag anses behövliga för en fortsatt levande skärgård i denna del av länet. Det är inte längesedan som sambandscentralen i Gryt räddades kvar mot bakgrund av enahanda motiveringar.
Enligt förslaget skall båtarna bort, medan sambandscentralen blir kvar. En sambandscentral utan tillgång till båt i detta närområde innebär givetvis en försvagning av hela området. Det blir en förlamad kust. En kuststräcka på 160 km tas ur nuvarande närbevakning och läggs in under en stordriftsorganisation med koncentration till Stockholmstrakten. Kuststräckan Oxelösund-- Oskarshamn blir utan båt. Såväl E- som D-län blir dessutom utan miljöskyddsfartyg, eftersom detta (046) föreslås flyttat från Oxelösund till Nynäshamn.
Det troliga är, att de resurser, som kustbevakningen förlorar utefter denna kust kommer att fyllas av andra myndigheter. Arbetsgruppen bakom utredningen KLO 2000 förutser nämligen, att uppgifterna längs kusterna kommer att tillta i omfång och komplexitet. Detta antagande rimmar illa med förslaget beträffande aktuell kuststräcka.
Naturvårdsverket har nyligen upprättat ett stort skyddsområde inom Gryts kustbevakning. Det är viktigt, att dylika områden kan övervakas och stå under kontinuerlig tillsyn.
Förutom miljötillsynen kommer ökade krav och arbetsuppgifter även i övrigt att ställas på sjöövervakningen, bl.a. i samband med båtturismens tillväxt. Det vore därför mer motiverat att resonera om och överväga en försöksverksamhet med en mixad besättning av kustbevakningspersonal och en polis, som sommartid utgjorde erforderlig personalförstärkning. I vilket fall förefaller det irrationellt att inköpa båt och utöka sjöpolisverksamheten, om man kan finna samordningsvinster mellan de båda verksamheterna.
Mot bakgrund av det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortsatt kustpostering i Gryt samt eventuell försöksverksamhet med samordnade resurser för kustbevakning och polis.
Stockholm den 24 januari 1991 Mona Saint Cyr (m) Karl-Göran Biörsmark (fp) Lola Björkquist (fp) Birger Hagård (m) Lars Norberg (mp) Hugo Andersson (c) Roland Larsson (c) Carl G Nilsson (m) Elisabeth Persson (v)