Inledande sammanfattning
Svenskt försvar har under en lång följd av år successivt försvagats. Detta har accentuerats efter 1987 års försvarsbeslut.
Trots de uppenbara bristerna har den socialdemokratiska regeringen varit oförmögen eller ointresserad av att komma till rätta med de stora medelsbehov som finns.
Att, som regeringen gjorde 1988, föreslå riksdagen en tidigareläggning av nästa försvarsbeslut för att komma till rätta med de akuta problemen och därefter inte förmå fullfölja beredningsarbetet har på ett avgörande sätt skadat tilltron till svensk försvarsförmåga. Genom detta dokumenteras också regeringens handlingsoförmåga.
Den nu föreliggande propositionen har förelagts riksdagen i avvaktan på ett långsiktigt försvarsbeslut.
Även denna proposition präglas av viljelöshet och inkonsekvens. Således konstateras att inom armén har utvecklingen under 1980-talet lett till dels försämrad krigsduglighet hos en del förband, dels minskad tillgänglighet för viss materiel. I krigsorganisationen har endast ett fåtal förband och system kunnat anpassas till hotutvecklingen i omvärlden. Brigadernas materiel uppvisar allvarliga brister. Våra stridsfordon är omoderna. Sammantaget innebär detta att såväl den personella som materiella delen av försvaret har begränsad förmåga att direkt efter en mobilisering lösa sina uppgifter.
Dessa konstaterade allvarliga brister bekymrar tydligen inte regeringen, eftersom den anser att dessa kan lösas inom befintlig ekonomisk ram.
Moderata samlingspartiet kan inte acceptera en fortgående försvagning av den svenska försvarsförmågan. Det är tvärtom nödvändigt att tillföra försvaret ytterligare medel för att skapa trovärdighet åt den av Sverige valda säkerhetspolitiska lösningen.
För att skapa handlingsfrihet inför det förestående långsiktiga försvarsbeslutet föreslås i motionen att det militära försvaret för nästa budgetår får ökade anslag på sammanlagt 1 320 miljoner kronor. Detta skapar utrymme för såväl en rimlig nivå på repetitionsutbildningen som kvalitet i grundutbildningen. Än viktigare är dock att försvaret härigenom tillförs resurser som möjliggör förstärkningar vad gäller materielen. Förstärkningarna avser bland annat upprättande av en andra ubåtsjaktstyrka, en tolfte flygdivision med J35J i Ängelholm, bibehållande av utvecklingskapacitet i försvarsindustrin och förstärkt pansarvärn.
I propositionen behandlas en rad frågor inom totalförsvaret. Stora problem finns förvisso inom alla totalförsvarsgrenar, men mest akut är situationen för det militära försvaret. I motionen behandlas därför endast försvarsmakten och dess roll i säkerhetspolitiken.
Krisen i svensk försvarspolitik
Den bild som omvärlden får av svensk försvarsplanering och försvarspolitik framstår sannolikt som mycket oklar och riskerar att sprida betydande oro.
Sedan 1982 har ingen stabil försvarsekonomisk planering kunnat bedrivas. Försvarsbeslutet 1982 fråntogs sitt materiella innehåll redan i början av 1983, när de ekonomiska ramarna sänktes utan att uppgifterna för den skull ändrades. Detta kompletterades under de följande åren med nya uppgifter och utgifter, vilka lades på försvaret utan att någon ekonomisk kompensation gavs.
1987 års försvarsbeslut gavs en alltför snäv ekonomisk ram för att de ålagda uppgifterna skulle kunna fullgöras tillfredsställande. Redan efter ett par månader stod det klart att innehållet i försvarsbeslutet inte skulle kunna förverkligas. Skillnaden mellan de verbala och de materiella försvarsbesluten hade nu blivit så stor att den inte var möjlig att överbrygga. Kommittéarbetet inför nästa försvarsbeslut tidigarelades därför, och krafttag utlovades för att få rätsida på problemen.
Den parlamentariska kommitté som hade till uppgift att utforma grunderna för 1991 års försvarsbeslut misslyckades emellertid med sitt arbete. Försvaret får därför vänta ytterligare på styrsignaler för den framtida utvecklingen, och det försvarspolitiska nödhjälpsarbetet måste fortsätta ytterligare ett år.
Denna rad av misslyckanden har inte lämnat försvaret opåverkat. De centrala staberna har ägnat ett omfattande arbete åt att utreda alla olika aspekter på de uppslag som framkommit. Att ständigt utreda alternativa utvecklingar utan att få klart för sig åt vilket håll utvecklingen kan komma att gå är självklart demoraliserande. Än värre är troligen den oro som personal sysselsatt med utbildning och förbandsverksamhet känner av att ständigt arbeta i en ifrågasatt verksamhet, vars framtid ter sig alltmer osäker.
Omstruktureringar och nedläggningar som sker utan samband med ställningstaganden till slutmålen för verksamheten riskerar också att leda till kapitalförstöring och dåligt resursutnyttjande. Parallellt härmed har materielanskaffningsbeslut, motiverade av kortsiktigt handlingsfrihetstänkande, tvingats fram av den försvarsekonomiska krisen. Kostnaderna för dessa har i de flesta fall fått bäras av försvaret, vilket medfört både kraftiga omdispositioner och en begynnande misstro mot möjligheten att bedriva någon form av ordnad försvarsekonomisk planering.
Sammanfattningsvis kan sägas att den försvarspolitiska krisen nu är omöjlig att bestrida och att det under lång tid utgått signaler till vår omvärld som inte varit ägnade att stärka tilltron till svenskt försvar.
Alltför många viktiga vägvalsfrågor har skjutits upp och samlats till det kommande försvarsbeslutet. Förutsättningarna att inför detta genomföra en ansvarsfull genomlysning av problem och möjligheter på försvarspolitikens område måste bedömas som små. Den tid som står till buds kan inte med säkerhet sägas räcka.
Säkerhetspolitiken
Läget i vår omvärld ter sig svårförutsägbart. Den positiva utvecklingen i form av en förbättrad och fördjupad supermaktsdialog och avtalen om reduktioner av de konventionella styrkorna i Europa har fortsatt i ett fruktbärande supermaktssamarbete vid hanteringen av krisen i Persiska viken. Men utvecklingen i Sovjetunionen väcker många frågor och inger oro. Unionens fortbestånd kan inte längre tas som självklar. Sovjetunionens kraftiga markeringar att en baltisk frigörelseprocess utgör en oacceptabel försvagning av den egna positionen ger en fingervisning om vilken vikt Sovjetunionen lägger vid Östersjöns betydelse för Sovjetunionens säkerhet.
Upplösningen av Warszawapakten, Tysklands återförening och de gamla öststaternas orientering västerut har skapat en radikalt ny situation i Europa. Den gamla stabiliteten är borta och ersatt med en oförutsägbar situation där allt är möjligt. De positiva utvecklingslinjerna i form av avspänning och dialog består, men nya oroande signaler som till exempel sovjetisk obenägenhet att helt uppfylla avtalen om trupp- och rustningsreduktioner stör bilden. Det kan ifrågasättas om för svensk del centrala begrepp som marginaldoktrinen fullt ut har sin giltighet i ett Europa utan balans mellan två motstående parter.
I denna osäkra situation finns få fasta punker. En av dem är otvivelaktigt det på geografiska förhållanden betingade strategiska värdet av skandinaviskt land-, sjö- och luftterritorium. Även om de militärpolitiska förhållandena kraftigt har förändrats är tillgången till Östersjön och -- i än högre grad -- Nordatlanten faktorer av stor vikt vid krigföring i det nordeuropeiska området.
När försvarspolitiska överväganden görs, måste utgångspunkten vara att marginalerna skall ligga på den svenska säkerhetens sida. Svensk försvarsplanering måste i dagens oklara situation ta fasta på både risker och möjligheter. Fortsätter utvecklingen mot avspänning och nedrustning kommer ändock under lång tid framåt starka och kvalitativt högtstående militära resurser att finnas i Sveriges närområde. Snabba förändringar i det internationella klimatet, som ånyo gör dessa militära resurser till hot mot Sverige, kan inte uteslutas. Om utvecklingen skulle gå i en mindre positiv riktning med Sovjetunionens sönderfall under våldsamma former som ett inslag och uppflammandet av latenta konflikter i Öst- och Centraleuropa som ett annat, ökar kraven snabbt på det svenska försvarets förmåga att verka krigsavhållande och krisdämpande.
Det svenska försvarets uppgifter
Det svenska försvarets uppgifter tar sin utgångspunkt i den säkerhetspolitiska lösning Sverige valt. Vår strävan att stå utanför ett krig i vår närhet, formulerad i den svenska alliansfriheten, bygger i sig -- om den skall bli lyckosam -- på befintligheten av ett starkt och allsidigt sammansatt försvar med hög ambition. Saknas den förutsättningen, blir alliansfriheten innehållslös och neutralitetspolitiken inte genomförbar. Skulle Sverige misslyckas i sin strävan att stå utanför krig, kommer frågan om överlevnad som fri och oberoende nation upp som högsta prioritet. Ett sådant existensförsvar ställer höga och delvis andra krav än neutralitetsförsvar. Att samla dessa olika uppgifter i en försvarsmakt ställer av naturliga skäl stora krav på ett litet land som Sverige. De kraven är ett utslag av vår höga ambition -- att klara oss själva, att stå utanför krig och att kunna freda vår frihet om vi ställs inför det provet.
Svenskt försvars uppgifter är alltså i väsentliga delar en följd av den av oss valda säkerhetspolitiska lösningen. Neutralitetsbegreppet ställer klara och tydliga krav, som vi måste kunna leva upp till.
Hela vårt land skall kunna försvaras. Sverige måste kunna föra försvaret i vilken del av landet ett angrepp än kommer. Vi måste kunna ta upp försvar omedelbart och vi måste också kunna ha stor uthållighet i våra försvarsansträngningar.
Svenskt luftrum och svensk kust ställer krav på försvarsförmåga. Luftrum och sjöterritorium måste kunna hävdas i en neutralitetssituation och försvaras om Sverige blir angripet.
I propositionen planeras ett svenskt försvar som inte i framtiden kommer att kunna leva upp till det som svensk säkerhetspolitik kräver. Ambitionen att kunna upprätthålla såväl territoriell integritet och förmåga att förhindra en fiende att få fast fot i landet som uthålligt försvar på djupet framstår med givna resurser som omöjlig. Två vägar finns att gå för att lösa detta problem. Antingen anpassar Sverige uppgiften efter försvarsförmågan, eller höjs försvarsförmågan till den nivå som uppgiften kräver.
Eftersom Sverige i väsentliga delar inte kan omformulera uppgifterna, eftersom det inte stämmer överens med den valda säkerhetspolitiska lösningen, måste resurserna förstärkas.
Under lång tid har den vägledande principen varit att ett anfall i första hand skall mötas tidigt, helst så tidigt att fienden inte hinner etablera fast fot i Sverige, men att resurser skall finnas kvar för att som andrahandsalternativ föra ett uthålligt försvar på djupet. Denna princip fyller, enligt vår mening, på bästa sätt de säkerhetspolitiska krav som Sverige har påtagit sig.
Försvarsmaktens förmåga
Försvarsmaktens förmåga att fullgöra sina uppgifter kan sammanfattas i begreppet beredskap. Oavsett om det gäller längre eller kortare sikt är denna avgörande för hur försvarets mänskliga och materiella resurser kan mobiliseras för att möta olika former av uppkommande hot.
Avvägningen mellan långsiktig beredskap -- förmåga att efter mobilisering hantera materiel med mera -- och kortsiktig beredskap -- förmåga att snabbt kunna ingripa vid kränkningar eller andra snabbt uppdykande situationer -- är central. I viss utsträckning strider de båda perspektiven mot varandra. Det som behövs för kortsiktig beredskap måste tas från den långsiktiga och vice versa. Utmärkande för båda är dock betydelsen av att väl utbilda både grundutbildnings- och repetitionsutbildningsvärnpliktiga.
Dagsläget i försvarsmakten är att båda dessa centrala verksamheter åsidosätts. Bristerna i grundutbildningen skapar framtida problem vad gäller tillgänglighet och användbarhet hos förbanden. Dessutom minskar de förmågan att i närtid agera mot snabbt uppkommande hot. Bristerna i repetitionsutbildningen försämrar också tillgängligheten och användbarheten på sikt, men de skapar dessutom brister i den kortsiktiga beredskapen.
I propositionen förordade inskränkningar i repetitionsutbildningen och planerna på minskad grundutbildning är därför oacceptabla. Åtgärderna riskerar därutöver att leda till ett mycket dåligt resursutnyttjande, eftersom personal och anläggningar svårligen kan användas till någonting annat.
Tidigare av överbefälhavaren föreslagna försök med förkortad grundutbildning har kunnat stödjas, eftersom de dels har varit just försök, dels varit avsedda för att studera om en kortare utbildningstid kan användas för förband med mindre krävande uppgifter.
Ett användande av femmånadersutbildning som budgetregulator, med andra ord som en metod att upprätthålla principen om allmän värnplikt till lägsta möjliga kostnad, är inte godtagbart. Femmånadersutbildning som inte är avsedd att leda till krigsplacering i förband med lägre krav än brigadförbanden kan inte accepteras. Tillförseln av materiel har också kommit att nedgå till en nivå som klart nedsätter förbandens förmåga. Den eftersläpning gentemot förband i Sveriges närområde som pågått under lång tid accentueras nu.
I en arbetsgrupp under försvarskommittén (FK 88) behandlades bl.a. frågorna om allmän värnplikt och allmän civilförsvarsplikt.
Mot bakgrund av de viktiga principiella ställningstaganden som aktualiseras vid en genomlysning av dessa frågor föreslog arbetsgruppen att en utredning tillsätts för att överse grunderna för totalförsvarets personalförsörjning.
En sådan utredning aviseras i propositionen. Detta utredningsarbete kan inte bli färdigt så att dess överväganden kan påverka försvarsbeslutet 1992. Detta är självfallet olyckligt, men några förändringar som påverkar eller föregriper utredningens arbete bör inte vidtas.
Förslag har i flera sammanhang väckts om att lösa problemet med brist på överensstämmelse mellan uppgifter och resurser med endast partiell rustning av stridskrafterna. Tanken synes vara att tiden mellan en skärpning i det internationella läget och den dag då hotet riktar sig mot Sverige skall kunna användas för rustning av delar av den svenska försvarsmakten.
Sådana föreställningar måste avfärdas som orealistiska. En försvarsmodell inriktad på detta förfarande, ofta beskriven som någon form av kärnmodell, kan ha inplanerade såväl materiella som personella brister. Båda bristerna kan med säkerhet förutses ta längre tid att åtgärda än någon upplevd eller förutsägbar krisutveckling kräver för att hinna utgöra ett hot mot Sverige. Den tid som åtgår för att skaffa materiel för försvaret rör sig i gynnsamma lägen -- om Sverige bibehållit en utvecklande och producerande försvarsindustri -- om många år. Möjligheten att på kortare tid utbilda värnpliktiga för krigsorganisationen är kanske större, men även här handlar det under gynnsamma förhållanden om år och inte om månader.
Moderata samlingspartiet hävdar därför att en förstärkning av anslagsramen är oundgängligen nödvändig. I avvaktan på ett långsiktigt försvarsbeslut är det enligt vårt synsätt viktigt att en fortlöpande materielförsörjning garanteras under det kommande budgetåret. Dessutom måste repetitionsutbildning genomföras i en väsentligt större omfattning än vad som följer av regeringens förslag, även om en eftersläpande sådan bedöms som lättare att snabbt återta.
Armén
Armén har drabbats hårt av de senaste tio årens försvarsplanering. Antalet brigader har sjunkit från 29 till 21. Radikala ingrepp har redan gjorts i både grund- och krigsorganisationerna. Dessa stora förändringar måste nu följas av en period av analys och bedömning. En balans måste etableras mellan kravet på god materiell och utbildningsmässig status å ena sidan och behovet av en stor mängd förband för att täcka territoriet å den andra. Senare tids krigserfarenheter tycks visa kvalitetens överlägsenhet över kvantiteten. Den föreslagna neddragningen från 21 till 18 brigader kan emellertid inte nu accepteras. Den skulle drabba tre förhållandevis moderna och välutrustade brigader -- Närkes-, Bohus- och Kronobergsbrigaderna. Eftersom vinsten med att lägga ner dessa redan nu är obefintlig innebär det kapitalförstöring att avskaffa dem innan det framtida behovet av brigader analyserats närmare inför 1992 års försvarsbeslut.
Den av regeringen föreslagna nedläggningen av Svea Ingenjörsregemente i Södertälje ger inte heller någon större besparing under den tid som återstår till försvarsbeslutet. Den därmed sammanhängande flyttningen av FN-skolan och Fältarbetsskolan kommer tvärtom att medföra ökade investeringsbehov och andra kostnader.
Värnpliktskostnaderna utgör en tung ekonomisk börda för armén. Kostnaderna för fria hemresor skall enligt regeringen minskas marginellt. Behovet av ytterligare besparingar på detta område ter sig uppenbart. Åtgärder för att i största möjliga mån förlägga värnpliktigas grundutbildning nära hemmet bör övervägas.
Marinen
Sedan början av 1980-talet har marinen varit hårt belastad av det fredstida hävdandet av svenskt territorium. Övervakningen av svenskt sjöterritorium och motverkande av ubåtskränkningar har inneburit att periodvis i princip hela marinen sysslat med operativ verksamhet. Utbildning, underhåll och övningsverksamhet för marinens huvuduppgift, d.v.s. invasionsförsvar, har blivit lidande.
För flottan har det stora gångtids- och beredskapsuttaget inneburit att i princip alla fartyg varit rustade.
Det finns ingen anledning att återgå till det gamla systemet med stor del av fartygen i depå. Vunna erfarenheter ger vid handen att systemet med en i allt väsentligt rustad flotta har många fördelar för såväl beredskap som utbildning.
Eftersom investeringarna i fartygsmateriel är mycket kostnadskrävande bör i stället övervägas införandet av dubbla besättningar på en del enheter för att utnyttja dem maximalt i beredskap och utbildning.
Undervattenskränkningarna mot Sverige har fortsatt, trots de åtgärder som vidtagits. Den svenska avhållande förmågan är således fortfarande för liten. Den i det närmaste kompletta ubåtsjaktstyrkan har i dag förmåga att upptäcka och bekämpa kränkande ubåtar. Dock är uthålligheten otillräcklig, och behovet av att kunna verka på mer än ett ställe i taget är uppenbart. En andra ubåtsjaktstyrka bör därför snarast beslutas och anskaffningen av organisationsbestämmande fartygsmateriel igångsättas.
Svagheterna i den befintliga ubåtsjaktförmågan ligger tills stor del på vapenområdet. Anskaffning av nya ubåtsjaktvapen bör därför prioriteras.
Vad gäller kustartilleriet har stora delar av den rörliga organisationen hög effekt. Det fasta kustartilleriet är av varierande modernitet. Fortsatt utveckling av rörligt kustartilleri, med syfte att göra det till en för de kvalificerade arméförbanden anpassad samverkanspart i invasionsförsvaret, är nödvändig.
De svenska ubåtarna är av mycket hög klass och utgör en uthållig och effektiv del av invasionsförsvaret. Beställningen av en ny ubåtsserie, ubåt 90, var därför positiv. Men beställningen gjordes utan att ekonomiska medel avsattes. Marinen måste kompenseras för denna investeringskostnad. Finansieringen av ubåtsbeställningen inom marinens ram leder till oacceptabla konsekvenser för andra viktiga funktioner.
Den nya regionala marina ledning som nu organiseras -- marinkommandostaben -- kommer att innebära en efterlängtad förstärkning av den marina ledningskapaciteten. Men att, som regeringen föreslår, etablera marinkommandostaben för Ostkustens Marinkommande i Tullinge i stället för på Muskö, där huvuddelen av fortifikatoriska och sambandsmässiga anläggningar och installationer redan är klara, innebär en onödig utgift. Marinkommandostaben bör enligt vår mening förläggas till Muskö.
Flygvapnet
Flygvapnet har nått en nivå vad gäller antalet stridsflygplan och divisioner som måste anses som för låg. Det nordiska områdets växande luftoperativa betydelse ställer ökade krav på flygstridskrafterna. Dessa är också viktiga som en tidsskapande komponent i invasionsförsvaret och som en viktig del i neutralitetsvakten. Genom sin flexibilitet och sin stora rörlighet utgör de en mycket viktig del av försvaret.
Antalet plan och divisioner måste hållas på en tillräckligt hög nivå. JAS 39 Gripen kommer inte att, trots sin ännu större flexibilitet, kunna kompensera för ett minskat antal plan.
Det är önskvärt att redan nu höja antalet divisioner. Renovering och modifiering av samtliga J35 till J har genomförts. Att inte organisera en tolfte jaktdivision skulle innebära en stor kapitalförstöring.
Regeringen föreslår i propositionen så kallad kaderställning av någon eller några flygdivisioner. Detta är ytterst olämpligt. Erfarenheten visar att flygförband inte lämpar sig som vare sig kader- eller mobiliseringsförband. Den besparing som blir en effekt av åtgärden är jämfört med de summor som investerats i flygplanen mycket liten. Flygplan som representerar miljardinvesteringar kan inte rimligen ge en försvarseffekt i proportion till sitt pris om de inte flyger.
Dessutom bortfaller deras effekt tidigt i en krisutveckling, då flygstridskrafternas roll är störst. Genom sin höga tillgänglighet och sin allsidighet kan flygstridskrafterna på ett verksamt sätt bidra till att Sverige inte dras in i ett krig. Som ett medel att uppnå detta vårt säkerhetspolitiska förstahandsmål är de av helt avgörande betydelse.
Beväpningen av flygstridskrafterna utgör ett särproblem. En miljard kronor har hittills lagts ned på det så kallade Tunga Styrda Attackvapnet, TSA. Detta projekt skall nu enligt regeringens förslag läggas ner. Behovet av ett motsvarande vapen kvarstår. Inte minst krigserfarenheter från Gulfkriget visar vilken effekt precisionsstyrda vapen kan ha.
Försvarsindustrin
Den svenska försvarsindustrin utgör den största enskilda resurs för försvarsmaktens handlingsfrihet, på både kort och lång sikt, som Sverige disponerar över. Möjligheten till K-produktion av viktiga resurser, till exempel ammunition, gör att materielanskaffningskostnaderna kan hållas nere. Fördelen att kunna disponera över materiel, som är framtagen för just den svenska försvarsmaktens behov och därför inte innehåller någon för oss onödig men kostsam överkapacitet, håller också nere materielkostnaderna. Samarbete med andra länder, och därigenom åtkomst till försvarsmateriell kompetens som Sverige inte har tekniska eller ekonomiska möjligheter att utveckla, är emellertid helt nödvändigt. Det ger Sverige möjlighet att behålla ett försvar på en nödvändig teknisk nivå. Den svenska försvarsindustrin är för sin överlevnad beroende av både stabilitet i den svenska försvarsplaneringen och av tillräckliga utvecklingsuppdrag och materielbeställningar från det svenska försvaret. Men industrin måste också kunna sälja sin materiel på en internationell marknad.
Försvarsbeslutet 1992 måste ange önskad försvarsindustriell kapacitet i Sverige. Det är angeläget att industrin i Sverige genom utlagda utvecklingsuppdrag ges möjlighet att överleva, så att detta beslut kan ges ett rimligt innehåll.
Övrigt
Regeringen bereder riksdagen tillfälle att ta del av ett förslag om åtgärder för att förbättra den finansiella styrningen av totalförsvaret. Förslaget innebär en mycket långtgående förändring av hittills tillämpat system. Innebörden av dessa förändringar är inte analyserade i regeringens proposition, vilket självfallet är en allvarlig brist. Enligt vår mening innehåller ändå förslaget potentiella fördelar och möjligheter till bättre ekonomisk styrning inom försvaret. Det borde vara möjligt att införa inom lämpligt delområde inom försvaret på försök och samtidigt bibehålla det nuvarande systemet. Vi kan inte acceptera att 1992 års försvarspolitiska proposition utformas enligt det nya systemet utan den ovan nämnda utvärderingen.
Försvarsmakten disponerar för sin verksamhet stora mängder fast egendom. Av naturliga skäl ändras över tiden behovet av mark och anläggningar. Behovet av skjutfält kan öka i och med att vapen får större riskområden, medan behovet av kasernområden minskar i takt med minskningar i grundorganisationen.
De investeringar som gjorts i mark och anläggningar är stora. I dag riskerar de att inte utnyttjas på ett optimalt sätt, eftersom försvaret saknar möjlighet att avyttra egendom som inte längre behövs och att tillgodogöra sig intäkter av försäljning för nya investeringar.
Försvaret saknar därmed incitament att lämna ifrån sig fast egendom som inte längre behövs i försvaret, men som det civila samhället skulle kunna ha stor nytta av. En annan konsekvens av att försvaret i realiteten inte förfogar över sin egen mark och sina egna anläggningar är att det upplevs som utan kostnad att lämna anläggningar där stora investeringar gjorts och flytta verksamheten.
Överbefälhavaren har presenterat en avyttringsmodell som ger försvaret vidgade möjligheter att tillgodogöra sig positiva effekter av avyttring av fast egendom. I ett för försvaret brydsamt ekonomiskt läge kan en sådan metod inte lämnas oprövad.
Regeringen föreslår i propositionen att försvarsmaktsbegreppet ändras så att vissa myndigheter inte längre faller inom försvarsmaktens ram. En sådan förändring kan säkert vara befogad, men är av en sådan art att den inte bör ske utan att den prövas noga och att de konsekvenser den kan ha för försvarsmakten studeras. Frågan om ett förändrat försvarsmaktsbegrepp bör sålunda tas upp till behandling i arbetet inför nästa försvarsbeslut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krisen i svensk försvarspolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om säkerhetspolitiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det svenska försvarets uppgifter och förmåga,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en minskning av antalet brigader i arméorganisationen inte nu skall genomföras,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en andra ubåtsjaktstyrka och behovet av ytterligare beväpning för ubåtsjakt,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kaderorganiserade flygförband inte bör få förekomma,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att antalet jaktdivisioner skall vara 12, därigenom beslutande att en ytterligare division J35J skall organiseras på F10 i Ängelholm,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staben för marinkommando Ost skall förläggas till Muskö,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nedläggningen av Svea Ingenjörsregemente inte skall genomföras förrän frågan om specialtruppslagens framtida behov av utbildningsetablissement utretts i nästa försvarsbeslut samt att FN-skolan och fältarbetsskolan i avvaktan på beslut om ingenjörsregementets framtid bör vara kvar i Almnäs,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prövning av överbefälhavarens förslag till avyttringsmodell för försvarets mark m.m.,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att försvarsmaktbegreppets omfattning inte bör ändras utan att frågan prövats i arbetet inför nästa försvarsbeslut,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekonomiska styrningen inom försvaret,
13. att riksdagen till B 1 Arméförband, ledning och förbandsverksamhet för budgetåret 1991/92 anslår 300
000
000 kr. utöver regeringens förslag avsett för repetitionsutbildning,
14. att riksdagen till B 2 Arméförband, anskaffning av materiel för budgetåret 1991/92 anslår 420
000
000 kr. utöver regeringens förslag avsett för ersättning för beställning utöver ram av Haubits 77 B (230 miljoner) och bibehållande av utvecklingskapacitet vid försvarsindustrin (90 miljoner) samt förstärkningar av pansarvärnsfunktionen (100 miljoner),
15. att riksdagen till C 2 Marinförband, anskaffning av materiel för budgetåret 1991/92 anslår 400
000
000 kr. utöver regeringens förslag avsett för ubåt 90 (100 miljoner) samt anskaffning av organisationsbestämmande materiel för ubåtsjaktstyrka (300 miljoner),
16. att riksdagen till D 1 Flygvapenförband, ledning och förbandsverksamhet för budgetåret 1991/92 anslår 200
000
000 kr. utöver regeringens förslag avsett för uppsättande av en fjärde jaktdivision J35J vid F10 i Ängelholm.
Stockholm den 14 mars 1991 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Ingegerd Troedsson (m) Anders Björck (m) Görel Bohlin (m) Rolf Clarkson (m) Rolf Dahlberg (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Gunnar Hökmark (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Arne Andersson (m) Sonja Rembo (m) i Ljung