Ansvaret för hemskyddet, f.
d. civilförsvaret, ligger numera på kommunerna. Organisationen är decentraliserad med tydligt ansvar för ett par personer i varje bostadsområde. Varje ansvarig har klart definierade arbetsuppgifter.
En av dessa arbetsuppgifter är att vid krig eller annan fara för giftiga gaser dela ut gasmasker till befolkningen i området. Dessa gasmasker finns lagrade i något centralt förråd och skall först transporteras från förrådet till viss bestämd plats i bostadsområdet, där de lastas av i kartonger.
Här skall den ansvariga personen dela ut gasmaskerna. Var och en som någon gång kommit i kontakt med en gasmask vet, att denna är fullständigt oduglig, om den inte passar i storlek så att den sluter tätt. Vad som kommer att hända i ett krisläge med kanske två--tre tusen skräckslagna personer som samlas på t.ex. en skolgård för att få gasmask utprovad av två ansvariga personer är inte svårt att föreställa sig.
Någon form av förhandsutprovning och planering behövs uppenbarligen. Ett sätt kunde vara att t.ex. i samband med val låta de hemskyddsansvariga erbjuda de röstberättigade att prova ut rätt storlek för gasmask och sedan föra in dessa uppgifter i bostadsområdets eller länsstyrelsens hemskyddsplan. På detta sätt skulle man åtminstone kunna nå 85 % av den vuxna befolkningen.
Det förekommer då och då att kemiska industrier brinner eller att transporter med giftiga kemikalier välter och orsakar hälsofarliga utsläpp. Det finns därför all anledning att ta de farhågor på allvar som uttryckts från hemskyddsansvariga. Riksdagen bör därför uppdra åt regeringen att låta berörd myndighet utreda hur frågan skall lösas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förbättrad förberedelse beträffande distribution av gasmasker i hemskyddet.
Stockholm den 16 januari 1991 Ylva Annerstedt (fp)