Social oro och etniska motsättningar råder i ett splittrat Östeuropa. Den svenska försvarskommittén havererade under hösten 1990. Kommunerna har fått signaler om nya planeringsinsatser. Beredskapsplanverket ska uppdateras och förnyas under 1991. Många kommuner har ifrågasatt det rationella i åtgärderna, så länge statsmakterna inte vunnit klarhet i sin egen inriktning och framförhållning.
Emellertid är det viktigt, att kommunerna såsom ansvariga för den lokala, civila beredskapen motiveras och görs delaktiga i sitt nya ansvarsområde. Engagemanget får inte mattas, då detta är väsentligt vad bl.a. gäller motivationen även hos kommuninvånarna.
Det är därför beklagligt, att ett vakuum uppstått efter försvarskommitténs misslyckande med den militära försvarsplaneringen. Den civila med dess ansvarsområden i beredskap, försörjning och skydd för cirka 7 miljoner medborgare, som i sin tur ska medverka till försörjning och underhåll åt 800 000 i det militära försvaret har således inte ens påbörjats.
Finansieringsfrågorna är ovissa vad kommunernas civilförsvar beträffar. Ansvarsprincipen har hittills varit att försvarsberedskapen är statens angelägenhet. Statsbidrag har också utgått till kommunerna i samband med den nya ansvarsfördelningen. Dock upplever idag åtskilliga kommuner att det självklart statliga investeringsansvaret i t ex reservanordningar och lager inte följs upp av staten. De många olösta frågorna kring livsmedels- och energiförsörjning samt i förhållandet till EG skapar frågor och osäkerhet.
Det framtida finansieringsansvaret måste klaras ut. Staten måste alltfort ikläda sig det ansvaret för t.ex. övningar, utbildning och planläggningskostnader intill dess att det civila försvaret funnit sin slutliga roll inom totalförsvarets beredskapsram.
Med den nya planeringsinriktningen, där försvarsberedskapen skall integreras i all planering, bör kommunerna självklart ges representation i den övergripande totala samhällsplaneringen för försvaret av vårt land, folk och vitala samhällsfunktioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kommunal representation vid utredning om den civila försvarsberedskapen.
Stockholm den 10 januari 1991 Mona Saint Cyr (m)