Sverige har haft förmånen att kunna leva i fred i snart 200 år. Vi har därmed sluppit ifrån den förödelse som två världskrig medfört. I fred och frihet har vi kunnat bygga upp ett samhälle, som är väl värt att försvara.
Vi vill fortsätta att leva i frihet, att själva kunna bestämma över samhällsutvecklingen och slå vakt om medborgarnas individuella frihet. En av de allra viktigaste gemensamma uppgifterna blir därmed att bygga upp och vidmakthålla ett så starkt försvar att friheten kan bevaras.
Vi svenskar hemfaller ofta till ett historielöst önsketänkande så snart det internationella klimatet förbättras. Det sägs att historien aldrig upprepar sig men vi kan ändå lära oss mycket av den. 1925 är ett intressant år i detta sammanhang.
Det var då vi i Sverige efter stormakternas löftesrika överenskommelser beslöt att nedrusta det svenska försvaret. Läget i Östersjöbäckenet var lugnt och fredligt. Sovjet var tillbakaträngt till Finska viken och Tyskland var svagt.
Åtta år senare kom Adolf Hitler till makten. Vad som hände sedan vet vi. Först när det andra världskriget var slut 1945 hade vi i Sverige lyckats återskapa en trovärdig försvarsmakt.
Det går således fort att riva ned ett försvar men det tar lång tid att bygga upp det igen.
Beträffande nedrustningsavtalet i Paris bör vi inte bara titta på vad som tas bort utan mera på vad som finns kvar. I Europa kommer i framtiden att finnas 40 000 tunga stridsvagnar, 20 000 artilleripjäser och 30 000 pansrade stridsfordon.
Luftlandsättningsförband, transportflyg, sabotageenheter, amfibieförband och specialtonnage för kustinvasion berörs inte av överenskommelsen. Nybyggnad av rorofartyg och stora svävare innebär att kapaciteten för snabba landstigningsföretag ökar. Som jämförelse kan nämnas att vi i Sverige har cirka 600 ej helt moderna stridsvagnar som vi vill ersätta med 300 moderna.
Nedskärningarna sker också från en mycket hög nivå eftersom man i Europa genom åren lyckats behålla kvantiteten och öka kvaliteten på stridskrafterna. I Sverige har vi under samma tidsperiod halverat vårt flygvapen och vår flotta och reducerat arméns kvalificerade förband med ungefär 40 procent.
Det är i denna situation vi skall fatta ett försvarsbeslut 1992 som inte berör dagens läge med dess ringa krigsrisk utan i stället handlar om Sveriges säkerhet 15--20 år framåt i tiden! Eftersom vi i Sverige redan genomfört stora militära nedskärningar och framtiden är osäker är det dags för ''is i magen'' innan vi nu går vidare i nedrustningen.
Sverige utgör ett viktigt basområde för operationer som berör skyddet av kärnvapenförbanden i norr, strider runt Östersjön och kampen om Atlanten med angränsande havs- och landområden. Det finns ett starkt sammanhang mellan dessa operationer.
Ju tidigare i en konflikt någon av parterna kan utnyttja svenskt luftrum och territorium, desto större blir fördelarna gentemot den andra parten. Kontrollen över södra Sverige med dess många flygbaser har således här en avgörande betydelse.
Det är inte rimligt att vi, som vissa debattörer hävdar, utformar vårt framtida försvar så att vi endast kan gardera oss mot en eller två angreppsriktningar t.ex. mot Övre Norrland och/eller Stockholmsområdet.
Det är sant att ett anfall över havet och genom luften -- en kustinvasion -- mot Sydsverige är ett svårt företag. Det gäller dock bara under en bestämd förutsättning nämligen att Sverige har ett försvar, som kan möta hotet.
Det är ju själva meningen med det fredsbevarande svenska försvaret -- att en ev. angripare skall inse att kostnaderna är större än vinsterna och därmed avstå från angrepp.
Mot ett svagt svenskt försvar blir en kustinvasion inte särskilt svår för en angripare utan mer en transportteknisk fråga.
Vi kan heller inte dimensionera vårt framtida försvar på förhoppningar att någon annan makt skulle ingripa till Sveriges hjälp vid ett angrepp över havet. Försvaret av Sverige är faktiskt vår egen uppgift. Att påstå något annat vore att sända ut helt fel säkerhetspolitiska signaler till vår omvärld.
Trots detta har vårt försvar efter hand urholkats. Sedan 1960-talet har det militära försvarets andel av statens utgifter mer än halverats. En normalinkomsttagare betalar idag cirka 135--140 kronor i månaden till det militära försvaret. Denna siffra kan jämföras med kostnaderna för bilförsäkring, hemförsäkring etc.
Det försvarsbeslut riksdagen fattade våren 1987 byggde på en uppgörelse mellan socialdemokraterna och folkpartiet. Redan ett år senare stod det klart att försvarsbeslutet var ohållbart. Bland annat var beslutsunderlaget vad avsåg arméns inriktning inte tillfyllest. I flera andra avseenden som gällde även de andra försvarsgrenarna krävdes omedelbara förstärkningar.
I november 1988 beslöt regeringen att tillmötesgå kraven från bl.a. Moderata Samlingspartiet på en ny försvarsutredning, tidigareläggning av nästa försvarsbeslut och en upplösning av den särskilda kommitté som hade att utreda arméns situation.
Utredningen tog med förtur fram ett underlag för beslut om främst arméns utveckling under hösten 1989. I proposition 1989/90:9 föreslog regeringen på denna grund en neddragning av arméns fredsutbildning med utgångspunkt i en kraftig reduktion av dess krigsorganisation. Moderata Samlingspartiet motsatte sig nedläggningen av brigadproducerande fredsförband med hänsyn till att antalet brigader i krigsorganisationen skulle vara minst 21.
Denna utredning kunde inte enas om inriktningen av vårt framtida försvar utan avgick innan man fullföljt sitt uppdrag.
Skånes läge
Skåne är ett av landets mest tättbefolkade landskap. Det svarar för en omfattande produktion av för hela landets försörjning viktiga jordbruksprodukter. Med tyngdpunkt i kuststäderna finns i Skåne ett flertal betydelsefulla industrier som är av avgörande betydelse för den fortsatta varuförsörjningen under avspärrning eller krig.
Säkerhetspolitiskt och militärgeografiskt har Skåne genom sin belägenhet i södra Östersjön och vid Öresund ett mycket utsatt läge. Ett anfall från öst för att nå operationsmål i södra och västra Sverige samt södra Norge för att därmed skaffa sig kontroll över Östersjöutloppen och Kattegatt går över Skåne vid en landstigning i hamnar och på öppen kust kompletterad med omfattande luftlandsättningar. Möjligheterna för sådana operationer har under senare år ökat kraftigt.
Överflygningstiden från baser i omgivande länder till Skåne är bara några få minuter. Överfartstiderna med modernt landstigningstonnage rör sig om några få timmar. Hamnkapaciteten i de stora skånska hamnstäderna är omfattande. Området är mycket sårbart för flyganfall och förvarningstiderna för sådana blir i kustområdena extremt korta. Den skånska öppna terrängen erbjuder dessutom -- om försvarets resurser är otillräckliga -- goda möjligheter för luftlandsättningar och för mekaniserade förband att nå snabba framgångar.
Det bör också observeras att tillgången på flygbaser i Skåne och dess närområde är stor. Den kan vara av vitalt intresse för båda stormaktsblocken att endera disponera dessa för egen räkning eller förhindra motståndarna att få tillgång till dem.
I FU 88 föreslogs som tidigare sagts kraftiga neddragningar av bl.a. arméns kvalificerade förband. Reduceringar av denna omfattning gör det omöjligt att lösa de uppgifter som idag åläggs de operativa militära cheferna. Särskilt hårt drabbas södra Sverige och Skåne.
Vi måste även i framtiden kunna försvara hela Sverige. I de delar av vårt land där folk, industri och jordbruk finns -- där vår nationella försvarspotential skapas och utvecklas -- krävs också ett starkt försvar.
Vad krävs?
Det är nödvändigt att tillräckligt snabbmobiliserande, välutbildade och väl-utrustade krigsförband finns att tillgå för Skånes försvar. Dessa förband måste direkt efter mobilisering kunna möta och hejda samt slå en angripare så nära kusten som möjligt. Armén bör omfatta minst 20 kvalificerade brigader på fastlandet.
Försvaret måste därför tillföras så stora resurser att krigsförbandens kvalité kan höjas samtidigt som de får en tillräcklig omfattning. Det förutsätter en högre kvalité på grundutbildningen och ett genomförande av repetitionsövningar av kvalificerade förband i full utsträckning. Det krävs också en materiell förstärkning av de skånska krigsförbanden. För att möta de mekaniserade förband som kan komma att användas vid en operation mot Skåne krävs förstärkta pansarvärnsresurser genom bl.a. tillförande av förband utrustade med pansarvärnshelikoptrar. De nuvarande stridsvagnarna måste under 1990-talet ersättas med nya moderna. Medel för studier och av påbörjad svensk utveckling av en ny stridsvagn måste avsättas.
Samtidigt som den tekniska utvecklingen har mångdubblat en potentiell angripares möjligheter att med flygstridskrafter nå Skåne har vår egen luftförsvarsförmåga nedgått. Denna utveckling måste vändas. I avvaktan på att JAS-flygplan kan tillföras bör ytterligare minst en jaktdivision sättas upp för bl.a. luftförsvaret av Skåne.
Försvaret av Skåne inleds långt utanför kusterna genom insatser av flygförband och marina förband. Även vad beträffar de senare har försvarsförmågan nedgått. Under de närmaste åren faller flera av marinens fartyg för åldersstrecket. Marinen bör tillföras kustkorvetter och en ubåt utöver försvarsbeslutets inriktning. Civilbefolkningen i Skåne kan komma att bli hårt utsatt redan i inledningen av ett krig genom den förbekämpning som inleder en invasion. Förvarningstiderna är mycket korta, varför det finns behov av skyddsrum som medger vistelse under lång tid. För att utöka förvarningstiderna krävs att tillförsel av luftburen radar prioriteras till områden med kort förvarning. Stora delar av Skåne kan komma att bekämpas även i samband med markstrid. Det krävs därför god tillgång till skydd för civilbefolkningen i form av skyddsrum och skyddsmasker. Liksom när det gäller de militära förbanden måste civilförsvarets undsättande enheter kunna användas direkt efter mobilisering. Fortfarande finns brister i detta avseende.
Fredsförbanden
Riksdagsmajoriteten beslöt hösten 1989 att lägga ned flera brigadproducerade fredsförband. Förslaget i FU 88 om en nedläggning av P 6 och tvåbrigadsutbildning vid P 7 fördes emellertid inte fram. Något definitivt beslut togs inte. Riksdagsmajoriteten beslöt avvakta till dess det står klart om P 6-brigaden skall finnas kvar i krigsorganisationen.
Det är för oss en självklarhet att den pansarbrigad P 6 producerar inte kan utgå ur krigsorganisationen. Som tidigare nämnts krävs minst 20 fastlandsbaserade brigader i krigsorganisationen varav flera välutrustade pansarbrigader. Det är vidare orimligt ur utbildningssynpunkt att samma fredsförband skall producera två pansarbrigader. P 6 måste därför vara kvar som fredsförband. I den mån några rationaliseringsvinster kan uppnås bör en samlokalisering med A 3 i Norra Åsum bli aktuell.
Beslut om en nedläggning av T 4 i Hässleholm byggde inte på ett genomarbetat underlag. Studier om den framtida underhållsfunktionen i armén har ännu inte fullföljts. Detta borde ha skett innan något fredsförband lagts ner.
Den bedömning som gjordes bara för någon månad sedan måste starkt förändras efter vad som hänt under den allra senaste tiden i Persiska viken och i Baltikum. Det borde vara en kuslig påminnelse även för de ivrigaste påhejarna bland nedrustarna.
Med hänvisning till vad som anförts hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser för Skånes försvar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pansarvärn och anskaffning av en ny stridsvagn,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppsättning av ytterligare en jaktdivision,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de marina förbanden,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om civilförsvarets undsättningsstyrkor,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om P 6.
Stockholm den 25 januari 1991 Wiggo Komstedt (m) Bo Lundgren (m)