Inledning
Försvaret av Storstockholmsområdet har av naturliga skäl en strategisk betydelse för försvaret av hela Sverige. Landets ledning finns i Stockholm. Befolkningskoncentrationen i Storstockholmsområdet är vidare av den omfattningen att försvaret av stora delar av landet i övrigt är beroende av trupp som mobiliserar från Stockholmsregionen. En omfattande del av landets sjukvårdsresurser är belägna i Storstockholmsområdet. Regionen är också centrum för en lång rad olika kommunikationsnät. I Storstockholm finns en stor del av Sveriges ekonomiska bas.
Huvudstaden bör dessutom tillmätas en icke oväsentlig betydelse för den långsiktiga motståndsviljan i landet i dess helhet.
Det är mot denna bakgrund som den militära hotbilden ger anledning till åtgärder vad gäller främst arméns men även den övriga försvarsmaktens framtida utformning som särskilt berör Storstockholmsområdet. Även om den utrikespolitiska situationen för Sveriges del för dagen ter sig relativt stabil, visar erfarenheterna från de baltiska staterna och Persiska viken hur snabbt förändringar kan inträffa.
Det konventionella försvarets växande betydelse
Den omfattande diskussion om nedrustning som förs, berör främst Centraleuropa. I vårt närområde synes snarare stridskrafter förstärkas genom modernisering. Även om utvecklingen mot varaktig fred i Europa kan ses som lovande, så innebär de faktiska styrkeförhållandena och den militärgeografiska situationen en ökad risk för att ett eventuellt krig kommer att beröra Norden i ett tidigt skede.
De fortsatta ubåtskränkningarna är ett uttryck för att den avspänning som påverkat förhållandet stormakterna emellan och som ger hopp om väsentliga framsteg i kommande förhandlingar ännu inte gett någon effekt för Sveriges del.
Om kärnvapen får minskad betydelse för säkerheten i Europa, kommer betydelsen av konventionella styrkor att öka. Medan det i Centraleuropa är svårt att se hur någon av stormakterna skulle kunna vinna några nämnvärda militära fördelar utan att engagera motståndaren i en väpnad allmän konflikt, är det växande strategiska intresset för norra Europa uttryck för att man här genom olika aktiviteter tror sig kunna vinna fördelar på den andra stormaktens bekostnad.
Militära angrepp är oftast överraskningar
Det finns risk för att en angripare försöker vinna kontroll över svenskt territorium tidigt för att militärt komma på förhand gentemot den andra stormakten. Med ett sådant syfte måste angreppet genomföras så överraskande som möjligt. De tekniska möjligheterna för att genomföra stora luftlandsättningar utan förberedelser som tidigt röjer företaget finns idag.
Stockholmsområdet kan på goda grunder anses vara ett centralt mål för ett sådant angrepp. Risken för en tidig inneslutning av Storstockholm är uppenbar och kan skapa svåra konsekvenser för befolkningen och det militära försvaret.
Det är endast genom att visa såväl vilja som förmåga att försvara huvudstaden mot ett överraskande angrepp, som våra försvarsansträngningar är krigsavhållande.
Särskilda krav på försvaret av Storstockholm
Denna hotbild ställer särskilda krav på försvaret av Storstockholm.
Förutom de beredskapshöjande åtgärder som kan tänkas vara gjorda under ett skede av höjd politisk spänning, måste det finnas möjlighet att mobilisera återstoden av erforderliga försvarsresurser centralt och innanför en eventuell inneslutning.
Tillgängliga resurser måste ha en hög grad av eldkraft och rörlighet, eftersom intet ''djup'' disponeras för att föra en seg fördröjning innan angriparen når tätbefolkade områden.
Förband måste vara särskilt materiellt anpassade och utbildade för att strida i bebyggda områden.
Det måste inom området redan i fred finnas förband disponibla med förmåga till snabb förstöring av flygplatser, så att inte en angripare kan landa trupptransportflygplan. Det måste likaledes finnas förband, som kan ersätta utslagna broar i ett tidigt skede.
Det är viktigt att försvar mot sabotage kan upptas i ett mycket tidigt skede. Det kan här handla om mer eller mindre militära aktiviteter i ett skede, där några normala krigshandlingar inte har begåtts och där en mobilisering ännu inte synts vara motiverad. Detta ställer särskilda krav på polis och på hemvärn. Det bör övervägas, om det i Storstockholmsområdet kan tillskapas någon typ av kvalificerat beredskapsförband, som i samverkan med polis kan inta en skärpt beredskap inom ramen för fredssamhället.
Förband, som skall mobiliseras med trupp från Storstockholmsområdet, bör i växande utsträckning mobiliseras i regionen och bör i ett tidigt skede kunna delta i försvaret av huvudstaden.
Försvaret av våra skärgårdar med inseglingslederna till Stockholmsområdet måste ha hög beredskap redan i fred och stor uthållighet mot olika former av hot, t.ex. sabotage, flygbekämpning samt amfibieförband som förs in med helikoptrar, landstignings- eller undervattensfarkoster.
Ett sådant försvar måste därför innehålla kvalificerade och väl skyddade artilleri-, robot- och miniförband för försvar av viktiga positioner samt amfibieförband lämpade för rörlig skärgårdsstrid. Dessa förband bör redan i fredstid kunna hindra att främmande undervattensfarkoster illegalt tränger in i våra skärgårds- och basområden.
Försvaret av flygfälten i Storstockholmsområdet måste på liknande sätt säkras genom lokalförsvarsförband och luftvärn med hög beredskap och bra skydd samt genom förband lämpade för rörlig markstrid.
I 1-brigaden är den enda kvarvarande infanteribrigaden i Stockholms närhet. I 1 kommer dessutom i fortsättningen att vara arméns enda kvarvarande fredsförband i Storstockholmsområdet.
I 1-brigaden är i första hand avsedd att användas för försvaret av Storstockholm. Vi menar att detta brigadförband, liksom de planerade stadsskyttebataljonerna, bör ges en utbildning och organisation med särskild inriktning mot dessa uppgifter i huvudstadsområdet.
Detta kan bland annat avse följande:en bättre uppföljning vad gäller den lokala rekryteringenen bättre situation vad gäller förrådsställd materiel och ammunition; det kan finnas anledning att låta utbildningsmateriel för andra militära utbildningar i Stockholmsområdet ställas till förfogande från förband i andra delar av landet organisation och utrustning som är anpassad för strid i bebyggelse, t.ex. bepansrade hjulfordon i stället för terränggående vagnar, en annan inriktning av underhålls- och ingenjörsförband samt artilleri- och granatkastarförband med utrustning och rörlighet för storstadenen organisation där en eller flera infanteribataljoner ersätts med mekaniserade bataljoner med stridsfordon 90.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om att försvaret av Storstockholm bör utformas efter de särskilda krav som huvudstadsregionen ställer.
Stockholm den 25 januari 1991 Inger Koch (m) Knut Billing (m) Görel Bohlin (m) Allan Ekström (m) Gunnar Hökmark (m) Jerry Martinger (m) Birgitta Rydle (m) Jan Sandberg (m) Alf Wennerfors (m)