Marinens grundorganisation
Inom ramen för ett väl fungerande invasionsförsvar är det nödvändigt att utnyttja de ekonomiska resurserna på ett optimalt sätt.
Marinens grundorganisation bör därmed också bli föremål för utredning. Det är givet att det måste finnas resurser för att kunna upprätthålla en fullgod marin förmåga utmed hela den svenska kusten. Med hänsyn till den säkerhetspolitiska situationen bör emellertid en förskjutning ske mot MKS.
Karlskronaområdets ökande betydelse
Under en lång tidsperiod har marinens verksamhet mer och mer förlagts till Stockholmsregionen. Det är ur många aspekter fel väg att gå.
Under alla de mer än 300 hundra år som flottan varit förlagd till Karlskrona har några rekryteringsproblem aldrig funnits. Kompetent personal har alltid stått till marinens förfogande i Karlskrona. Däremot har personalsituationen förvärrats år efter år i Stockholmsregionen. Avhoppen har varit många. Rekryteringen och möjligheterna att behålla kompetent personal kan i framtiden bli svåra att klara.
En stor del av Kustflottans personal är bosatt i Karlskrona. Med hänsyn till den koncentration av marin verksamhet som har skett i Stockholmsområdet veckopendlar en stor andel av personalen.
Den nyligen genomförda skatteomläggningen sätter krokben för denna pendling. Det får till följd att intresset för att jobba i Stockholm minskar betydligt. Marinens rekryteringsproblem kommer också av detta skäl att förvärras.
Det är i detta sammanhang intressant att påpeka att våra nordiska grannländer har en helt annan profil i detta hänseende. Den pågående utvecklingen i Danmark bör särskilt noteras. Huvudbasen i Köpenhamn skall lokaliseras till Fredrikshavn och Korsör.
Såväl operativa som personella skäl talar för en utökad organisation i MKS. Det är därför fel att i rådande läge göra stora investeringar i Stockholmsregionen som kan äventyra de ekonomiska möjligheterna till förbättringar i andra delar av landet. Exempelvis bör MKO:s lokalisering till Tullinge omprövas.
Styrande operativa faktorer
Södra Östersjön med Öresund är ett i alla lägen centralt maritimt operationsområde. Detta område med de viktiga östersjöutloppen har en stor strategisk betydelse. Den pågående utvecklingen i Sovjetunionen och Baltikum visar med all tydlighet hur instabilt läget är. Risken för säkerhetspolitiska kriser i vårt närområde har ökat.
Vid en konfliktutveckling kommer stora krav att ställas på snabba insatser med kvalificerade sjöstridskrafter för att hävda svensk integritet och nationella intressen i övrigt i detta område.
En väsentligt ökad basering av våra sjöstridskrafter i MKS kommer att förstärka Sveriges möjligheter att hävda sina nationella intressen. Med en basering i Karlskrona föreligger dessutom goda förutsättningar att snabbt omgruppera till övriga prioriterade operationsriktningar, västerhavet och norra Östersjön.
Det är även i detta sammanhang viktigt att väcka frågan om kustbevakningens framtida organisation. Denna till marinen samverkande myndighet har med anledning av en pågående organisationsutredning ifrågasatt den kustpostering som är lokaliserad till Sölvesborg. Med den enligt vår mening väsentligt ökade basering som marinen av militärstrategiska skäl bör göra inom MKS är det nödvändigt att även ta hänsyn till samverkande myndigheter. Med de ökade skyldigheter som marinen kommer att åläggas inom MKS verksamhetsområde och vikten av att kunna utnyttja de baserade resurserna också i andra vattenområden kommer kustposteringen i Sölvesborg att vara ett betydelsefullt resurstillskott. Det föreligger därför enligt vår uppfattning inga skäl att dra in denna postering.
Framtida utveckling i MKS
Det finns således sakliga skäl för en betydande koncentration av våra sjöstridskrafter och marinhelikoptrar till MKS.
Kustkorvetter och ubåtar torde i första hand vara aktuella vid en ökad basering i Karlskrona. Den trettonde helikopterdivisionen i Kallinge bör också i detta sammanhang bli föremål för förstärkning.
Med en ökad basering är det självklart att utbildningen inom marinens verksamhetsområde också koncentreras till Karlskrona. Även kustbevakningens utbildningsbehov tillgodoses på detta sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en väsentligt utökad basering vid MKS,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kustbevakningen i Sölvesborg,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om MKOs lokalisering till Tullinge.
Stockholm den 25 januari 1991 Karl-Gösta Svenson (m) Sven-Olof Petersson (c)