Förra årets händelser, som broraset i Södertälje i maj och utslagningen av Tosteröbron i Strängnäs i september,visar hur ytterligt känsligt vårt kommunikationsnät är i huvudstadsområdet.
I krisläge eller vid strategiskt överfall på huvudstadsområdet inser en angripare självklart hur man med enkla medel kan isolera Stockholmsområdet och försvåra kommunikationerna mellan öarna i Storstockholm.
I ett sådant krisläge krävs att förbindelserna snabbt återupprättas för att klara försörjningen av civilbefolkningen och för att genomföra de evakueringar som kan bli nödvändiga. Inga andra än ingenjörsförband är kompetenta att snabbt lösa sådana problem. Såväl i Södertälje som i Strängnäs kunde Ing 1 ha byggt en 50- tonsförbindelse inom ett dygn om så hade begärts. Härvid bör man även notera att sådana broar byggda av ingenjörstrupperna är avsevärt mindre sårbara än de betongkonstruktioner som byggs i fredstid av traditionella byggentreprenörer.
Fältarbeten utförs både för att försvåra eller omöjliggöra för en angripare att nå sina syften och för att underlätta för Sveriges totalförsvar att klara olika situationer.
Under senare år har en flyttning av Ing 1 debatterats och Riksdagen beslöt 1989-12-14 att Ing 1 skulle flytta till Strängnäs. FOA skulle därefter etableras på Ing 1:s område (Almnäs). I februari 1990 beslöt så riksdagen att FOA icke skulle etableras där.
I skrivelse 1990/91:50 föreslogs så att Ing 1 skulle läggas ned. Ett sådant förslag ter sig mycket olyckligt då bl a arméchefen i avvikande mening i ÖB 91 hävdat att det ännu saknas underlag för att ange vilka regementen som kan behöva läggas ner. Därefter har olika ''vinst''- eller besparingssiffror tagits fram i syfte att motivera en nedläggning.
Däremot har ingen kalkyl redovisats som visar de besparingar som görs med att ha kvar Ing 1 och dessutom bevara handlingsfriheten till dess frågorna om försvarets framtida utveckling klarlagts.
Med Ing 1 kvar på Almnäs undviks eller sparas nedanstående belopp:
-- Ej flyttning av FN-skolan 23 milj.kr. -- Ej flyttning av Fältarbetsskolan 43 '' -- Ej etablering av ingenjörsförband i Sollefteå 44 '' -- Personalkostnader enl FU 88-avtalet 22 '' -- Ej etablering i Strängnäs 46 ''
Dessa 226 milj.kr., inklusive moms och ökade driftskostnader på de nya orterna, skulle således undvikas före 1992-07-01.
Härvid undviks också de ökade driftskostnaderna på de nya etableringsorterna. En försiktig bedömning ger 10 milj.kr. vilket skall dras från de 23 milj.kr. som Arméstaben anger som driftskostnader för Ing 1 idag. Den av Arméstaben redovisade driftsbesparingen torde därmed i verkligheten bara var ca 13 milj.kr. per år. En besparing i närtid på 226 milj.kr. skall då ses mot bakgrund av årliga driftskostnader på 13 milj.kr, vilket ger ''pay off'' på drygt 17 år.
Det kan inte heller vara i vare sig försvarets intresse eller skattebetalarnas ögon försvarbart att överge en modern anläggning med 1 200 utbildningsplatser, hotell, restaurang och sjukhus fyra mil från Stureplan. Almnäs kan med fördel merutnyttjas.
I skrivelsen anges att en nedläggning av Ing 1 skulle betyda en besparing av 75 milj.kr. Det är uppenbart att inte alla konsekvenser av en nedläggning tagits med i den beräkning som lett fram till denna summa. Det är därför angeläget att förslaget om nedläggning omprövas och vägs mot de fördelar som uppenbarligen skulle uppnås genom att befintliga verksamheter på Almnäs får stanna kvar och ett merutnyttjande av Ing 1 och Almnäsområdet kommer till stånd.
I skuggan av kriget i Gulfen och oron i Baltikum och Sovjetunionen kan det finnas anledning att ytterligare beakta den strategiska betydelse som Almnäs och Ing 1 har för huvudstadens försvar.
Enligt befälhavaren i Stockholmsområdet, Fo 44, är detta område särskilt känsligt för angrepp efter kort militär förvarning. Ju mer överraskande en angripare kan göra en operation, desto mer har han att vinna om han inriktar sig på Stockholmsområdet. Avgörande för försvarsområdets förmåga att lösa sina uppgifter är hur lång eller kort den förvarning blir, som medger beredskapshöjande åtgärder i form av inkallande av krigsförband.
Mot bakgrund av de erfarenheter som finns av modern krigföring är det inte realistiskt att räkna med att allmän mobilisering hinns med före ett krigsutbrott. Därför är det av stor vikt att kunna disponera förband på nära håll.
Stockholm bedöms kunna bli inneslutet i ett mycket tidigt skede av ett angrepp. Försvaret av detta inneslutna Stockholm skall kunna ske ända till dess förstärkning anländer. Förmågan att försvara huvudstaden beror då på hur många förband som kan mobiliseras innanför ''inneslutningsringen''. Det senare kräver dels att de värnpliktiga är rekryterade till 100 % från Stockholmsområdet, dels att reservbefäl och yrkesbefäl bor i Stockholm, dels att förbandets materiel finns i området och inte är utlånat till något utbildningsregemente utanför länet.
Det är helt orealistiskt att tro att det tänkta försvaret av huvudstaden skall kunna fullföljas om utbildning skall ske i Eksjö, vilket föreslagits. Ing 1 på Almnäs fyller därför en utomordentligt viktig strategisk funktion.
En nedläggning av Ing 1 innebär stor risk för att befälhavaren i Storstockholms försvarsområde ej disponerar några ingenjörsförband i det mest kritiska skedet. En nedläggning kan också innebära att länets olika delar blir skilda från varandra och från omvärlden utan att det finns resurser att upprätthålla förbindelser i form av väg- och brobyggnad samt -reparationer.
Sammanfattningsvis kan sägas att militärområdet Almnäs är av avgörande betydelse för Storstockholms försvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Ing 1 skall bevaras,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att befintliga verksamheter på Almnäs skall få vara kvar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdrag åt regeringen att utreda förutsättningarna för ett bättre utnyttjande av Ing 1 och Almnäsområdet.
Stockholm den 25 januari 1991 Ylva Annerstedt (fp)