Överförandet av regionmusiken till landstingen har medfört att miljonbelopp nu används till annat än ren musikproduktion i ceremoniella, militära m. fl. sammanhang. Frivilligorganisationer får ofta betala trots att medel finns anslagna. I landstingens regi har man byggt upp en stor administration av icke spelande personer.
Verksamheten bör mot denna bakgrund ges en förändrad inriktning. Av de 26 milj. kr. per år, som f. n. utgår, borde rimligen 20 milj. kr. kunna disponeras av försvaret för följande ändamål:
a) en ledningsorganisation för militärmusik och för bevarande och utvecklande av musikaliska traditioner b) en professionell militärmusik i Stockholm c) en armémusikpluton (= nuvarande förhållanden)
d) ekonomiskt stöd åt hemvärnsmusikkårer och andra frivilliga musikkårer som kan användas i ceremoniella och militära sammanhang (inte minst för frivilligorganisationer). Det ekonomiska stödet skall möjliggöra verksamheten genom att bl.a. ersätta framträdande och i vissa fall ersätta förlorad arbetsförtjänst e) antalet värnpliktiga musiker bör utökas och musiktjänsten i försvaret öppnas för kvinnor.
Förslag med ovan angiven innebörd skall således aktualiseras i samband med att statens avtal med landstingen skall omförhandlas. Riksdagen bör således som sin mening ge regeringen detta till känna.
Överförandet av militärmusiken till regionmusiken medförde problem att tillgodose försvarets behov av militär musik. Militärmusik är av minst lika stort kulturvärde som andra musikformer, varför dess fortbestånd måste säkerställas i det längre tidsperspektivet!
Som jag framhöll i motionen 1978/79:252 har musikplutoner en stor funktion att fylla. Detta har också bekräftats av den verksamhet som har bedrivits sedan riksdagen, med anledning av nyssnämnda motion, gjorde ett uttalande till förmån för en försöksverksamhet med en värnpliktig musikpluton. Denna utbildning blev förlagd till Södermanlands regemente, P 10/Fo 43, i Strängnäs.
I fråga om militärmusikalisk kvalitet och förmåga att i samband med högvakttjänstgöring uppträda i sluten ordning har enligt samstämmiga uppgifter mycket goda resultat uppnåtts under den tid som förflutit sedan verksamheten startades. Nästa steg bör vara att på sikt inrätta en musikpluton Väst, dvs. en verksamhet knuten till Västra militärområdet, som t.ex. kan betjäna Göteborg på motsvarande sätt som hittills kommit Stockholm till del.
Genom att bredda verksamheten torde ytterligare erfarenheter belysa de problem som uppstått sedan militärmusiken inlemmades i regionmusiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om organisationsformer och disposition av anslagsmedel till musiken inom försvaret.
Stockholm den 22 januari 1991 Sten Svensson (m)