Riksdagen beslöt 1981 att avveckla det statliga beståndet av hyresbostäder. Avvecklingen förutsattes ske i långsam takt och med hänsyn tagen till befintliga hyreskontrakt. Trots att många bostäder under åren har avyttrats så återstår ännu ett stort antal.
Fortifikationsförvaltningen fick i uppdrag att genomföra avvecklingen.
Sedan beslutet fattades har förutsättningarna på många sätt förändrats, och en översyn av bestämmelserna är därför påkallad.
Den utredning som föregick beslutet förutsatte att bostäderna skulle avvecklas, och att fastigheter inom militärt område skulle användas för andra ändamål.
Detta har bland annat medfört att fortifikationsförvaltningen drivit ett uppmärksammat ärende där förvaltningen önskat riva en hel villastad inne på Såtenäs flygflottilj. Utredningen gjorde inga säkerhetspolitiska avväganden. Från försvarssynpunkt måste det vara en uttalad fördel om viktiga nyckelpersoner kan beredas en skyddad bostad inne på ett basområde och därigenom lättare skyddas mot sabotage i ett skymningsläge.
Utredningen förutsatte vidare att bostäder som kunde anses vara utsatta för buller inte skulle säljas utan rivas om annan använding ej fanns. Som en följd av detta beslut vill man nu helt i onödan riva ett antal villor i anslutning till Säve flygplats.
Genom de numera ändrade traktamentsbestämmelserna blir det stora svårigheter för militär personal att skaffa lämpliga bostäder vid kortare kommenderingar. Behovet av bostäder har på detta sätt ökat, och bl.a. i Stockholm har försvaret tvingats skaffa nya bostäder. På vissa avlägset belägna platser, t.ex. Älvdalen, torde något alternativ till försvarets bostäder överhuvudtaget inte finnas.
Fortifikationsförvaltningen övergår nu till att bli uppdragsmyndighet. Det är därför inte självklart att fortifikationsförvaltningen i fortsättningen skall vara ansvarig för olika militära fastigheter. Ansvaret bör i stället ligga hos de olika förbanden som i konkurrens får upphandla skötsel och drift via anbudsförfarande.
Mot denna bakgrund finns det skäl att ompröva det tidigare beslutet om avveckling av försvarets bostäder. Det kan finnas skäl både att i vissa fall bevara bostäderna, och i vissa fall att lägga förvaltningen av dem på någon annan instans än fortifikationsförvaltningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra en översyn av bestämmelserna för försvarets tjänstebostäder,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av beslutet om avveckling av försvarets bostäder och fortifikationsförvaltningens ansvar för denna avveckling.
Stockholm den 17 januari 1991 Tom Heyman (m)