Propositionens förslag om avskaffande av det hittillsvarande prövningsförfarandet vid ansökan om vapenfri tjänst är en följd av att en enig riksdag i höstas begärde en sådan förändring. Fyra motioner låg bakom när försvarsutskottet förklarade sig berett att ''frångå sin tidigare restriktiva inställning till att avskaffa det nuvarande prövningsförfarandet''. I propositionen refereras argument från en av motionerna, nämligen folkpartiets kommittémotion 1989/90:Fö713 som angav att en målsättning med prövningsförfarandet bör vara att huvudansvaret för ställningstagandet vilar på den enskilde -- och inte på en utredare.
Tusentals svenska män har dömts till fängelse därför att deras eget samvete hindrat dem från att bära vapen. Denna konflikt mellan stat och den enskilde har ofta diskuterats i den svenska riksdagen. Den första motionen i ämnet väcktes 1898, av Jacob Byström -- en av det svenska frisinnets stora pionjärer i riksdagen. Frikyrkomannen Byström samarbetade nära med Karl Staaff, bl.a. i religionsfrihetsfrågor och sociala ämnen.
Jacob Byström väckte sin motion i en tid när indelningsverket och värvade trupper ännu utgjorde kärnan i försvaret medan värnplikten mer sågs som ett komplement. Tre år senare kom 1901 års härordning som avskaffade indelningsverket och kraftigt utökade värnpliktsutbildningen.
Beväringssystem -- med tolv dagars övningstid -- hade införts 1812. I denna och följande beväringsförfattningar fanns en möjlighet för Kungl. Maj:t att i ömmande fall medge befrielse. Samvetsskäl torde ha varit sällsynta undantag, men sjukdom i familjen kunde vara ett skäl. Den som ägde tillgång skulle vid befrielse lega annan karl i sitt ställe. 1885 års riksdag beslöt utöka övningtiden till 42 dagar, och då togs Konungens rätt att medge befrielse bort.
Byström ger i sin motion en rad exempel på unga män som dömdes till fängelse därför att de vägrat bära vapen. ''Vid närmare eftertanke borde det dock stå klart för de fleste, att det är orätt att ådöma dessa ungdomar, som anse sig följa sitt samvetes röst, bestraffning, enär samvetsfriheten synes betryggad i grundlagens bud: ''Konungen skall ingens samvete tvinga eller tvinga låta'.''
Om man i ett historiskt perspektiv ser propositionens förslag som det slutliga genombrottet för tanken att det är den enskilde och inte staten som bäst kan avgöra ''samvetets röst'' känns det naturligt att göra en återblick på nära ett sekels debatt. Vi har därför som bilaga till vår motion fogat den urspungliga motionen av Jacob Byström från 1898. I grunden är det ju samma princip som legat bakom när liberaler -- men efterhand även enskilda socialdemokrater -- genom årtionden motionerat om en mer liberal inställning till vapenvägran.
Den mest uppmärksammade talaren i debatten efter Byströms motion var Adolf Hedin. Denne ''folktribun'' var ju under årtionden riksdagens främste reformivrare (hans stora socialpolitiska motion 1884 var första riksdagsframstöt för såväl arbetarskydd som folkpension). Han slogs för rösträtt, likhet inför lagen och mycket annat. Hedin var stark försvarsvän, därför att han uppfattade de ryska och tyska diktaturerna som hot mot Sverige. Han var inom och utom riksdagen kraftfull agitator för att Sverige skulle övergå till ett värnpliktsförsvar och lämna indelningsverket. Tanken på värnplikt och demokrati drevs parallellt. Victor Rydberg, August Blanche, S A Hedlund och Adolf Hedin såg folkbeväpningen som ett sätt att både förstärka försvaret och förhindra att det användes mot den egna befolkningen. De inledde med skarpskytterörelsen men målet var värnpliktsförsvaret i ett land med allmän och lika rösträtt.
Adolf Hedin var den kanske kraftfullaste av pionjärerna och ideologerna bakom Sveriges övergång till värnpliktsförsvar. Att just Hedin samtidigt blev den som mest effektfullt talade för Byströms motion fick därför stor betydelse.
Hedin var alltså mycket stark förespråkare för värnplikt. Men som liberal var han samtidigt utomordentligt angelägen om den enskilda människans integritet. Han insåg mycket klart att om man driver värnpliktstanken så hårt att ett antal engagerade ungdomar döms till fängelse görs dubbel skada. Dels innebär det att samhället gör övergrepp mot dessa ungdomar, dels kommer värnpliktssystemet att misskrediteras. Att ha ungdomar i fängelse för värnpliktsprincipens skull blir i längden ett för högt pris.
Man kan beklaga att det tagit nära ett sekel innan denna insikt nu äntligen får fullt genomslag. Under denna tid har starka krafter motsatt sig en liberalisering, med hänvisning till att värnpliktsprincipen gör att man måste vara restriktiv. Värnpliktspionjären Adolf Hedin insåg att det snarare var tvärtom.
Värnpliktsvännen Adolf Hedin uttryckte det så här: ''Nu är det visserligen så, att jag för min del icke kan förstå, att samvetsbetänkligheter skola möta mot lagens bud: du skall öfvas i vapnens bruk till försvar av dina närmaste, för allt, som är dig kärt och dyrbart, för ditt land. Jag kan icke förstå det. Men hvad rätt har väl jag att sätta mitt omdöme över andras, att förklara, att mitt samvete är ett upplyst samvete och de andras ett vilsefört samvete -- hvad rätt har jag dertill?''
I motioner i början av det nya seklet återkom Byström med motioner i ämnet, och både han och andra motionärer citerade då ur Hedins tal vid den första riksdagsbehandlingen.
I samband med 1901 års härordning uttalade riksdagen att truppbefälhavare kunde bemyndigas att medge värnpliktig med samvetsbetänkligheter att inom förbandet fullgöra annan tjänst än vapentjänst. 1917 tillsatte koalitionsregeringen med liberaler och socialdemokrater en utredning om ''lindring i bestämmelserna för samvetsömma värnpliktiga'' (med Jacob Byström som en av ledamöterna). Resultatet blev 1920 års provisoriska lag som skulle medge att berörda värnpliktiga skulle få fullgöra sin värnpliktstjänstgöring utan att vare sig övas i vapnens bruk eller bära vapen eller ammunition. 1925 infördes en permanent lag om vapenfri tjänst, och nu godtogs även icke-religiösa samvetsbetänkligheter. Man hade vid denna tid också öppnat för att tjänstgöring kunde ske utanför krigsmakten, alltså civilt arbete för statens räkning. Det fanns därför vapenvägrare både i uniform och civil arbetstjänst.
1943 tillkom en ny och hårdare lag. Diskussionen genom årtiondena har rört förutsättningarna för vapenfri tjänst, prövningsförfarandet och tjänstgöringens art och längd. Folkpartiriksdagsmännen E A Lindblom (under många år ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen), Olof Sandberg och Andreas Nilsson i Norrlångträsk arbetade under krigsåren för en human behandling, medan motioner från högerhåll föreslog inskränkningar. De senare fick framgång i samband med vinterkriget, då riksdagen beslöt att möjlighten att få civilt arbete överlämnades till de militära myndigheternas medgivande. Däremot avslogs ett hårdare förslag om att de samvetsömma skulle användas till minröjning.
Under 50-talet vidgades tjänstgöringsområdena. 1951 ratificerade Sverige Europarådets konvention om skydd för de mänskliga rättigheterna liksom FN-konventioner. I dessa fanns bestämmelser om tanke-, samvets- och religionsfrihet, vilket fick påverkan på den svenska vapenfrifrågan.
Efter utredning infördes en ny vapenfrilag 1966, innebärande vissa liberaliseringar. 1973 tillkallades en ny utredning. I denna reserverade sig folkpartisten Birger Möller för ett avskaffande av prövningsförfarandet. (SOU 1977:7). Man kan säga att det är inriktningen från denna reservation som därefter fullföjts i rader av motioner från liberalt håll, senast kommittémotion 1989/90:Fö713, som låg bakom när riksdagen i höstas gjorde en helomvändning och gick med på att avskaffa prövningsförfarandet.
Tolv år låg mellan Möllers reservation och riksdagens principuttalande i höstas att prövningsförfarandet bör slopas.
1978 beslöt riksdagen om ändringar i 1966 års vapenfrilag. Propositionen kan kan sägas ha varit en kompromiss mellan majoritetsförslaget i 1973 års utredning och Birger Möllers reservation. Trepartiregeringen lade fram ett förslag som visserligen behöll ett prövningsförfarande, men det betonades att den enskildes uppgifter var det viktiga och att utredningar i den dittillsvarande formen inte längre skulle göras.
1978 års riksdagsbeslut kunde ses som en kraftig liberalisering. Men verkligheten blev en annan. Myndigheterna fortsatte ungefär som tidigare ifråga om metodik och utredande kring de enskilda. 1989 tillkallades en särskild utredningsman för att utvärdera vapenfriprövningen sedan lagändringen. Han konstaterade (SOU 1990:81) att den av riksdagen beslutade förändringen inte fick praktiskt genomslag. Följden blev princiella nämnddiskussioner i bedömningsfrågor, vacklande beslutspraxis i nämnden och obetydliga förändringar av utredarnas arbetssätt och bedömningar. Med andra ord: de praktiska konsekvenserna av lagändringen lät vänta på sig. Den sammanfattande bedömningen blir att ''först mot slutet av 1980-talet har de intentioner helt förverkligats som fanns bakom 1978 års vapenfrireform''.
Från folkpartiet liberalerna har förslagen om slopande av hittillsvarande prövningsförfarande förts fram vid upprepade tillfällen. I Finland har man redan slopat prövningsförfarandet, med goda erfarenheter.
Den grundläggande principfrågan bakom ett sekels liberala insatser på området har hela tiden varit att staten inte kan mäta enskilda människors samvete och personliga övertygelse. Därför blir det absurt om en myndighet ska ha tolkningsföreträde framför individen om vad samvetet säger. En statsmakt kan vidta tvångsåtgärder mot enskilda, men hela tanken att staten ska kunna mäta den enskildes samvetsdjup är orimlig.
Med detta synsätt är det alltid fel att tvinga någon till vapenbruk mot vederbörandes övertygelse. I den första motionen 1898 uttryckte Jacob Byström denna tanke så: ''Men här kan icke vara fråga om, huru stort deras antal är, som lida, utan om principen; ty är det orätt att döma t.ex. ett tusen personer, för att de hysa samvetsbetänkligheter mot krigstjensten, så är det principiellt lika orätt att döma en.''
Vi kan konstatera att andra ser frågan mindre principiellt. Ett tydligen avgörande argument bakom att riksdagsmajoriteten i fjol ändrade uppfattning tycks vara den påtagliga ökningen av andelen män som inte genomför värnpliktsutbildning. Av en årsklass män under senare år genomgår 69 procent militär utbildning, medan 3l procent av olika skäl inte gör det. Varför lägga ned så mycket arbete, byråkrati och krångel på gruppen som av principskäl säger nej till vapenutbildning, samtidigt som mångdubbelt fler undantas från samma utbildning på långt lösare boliner? Som praktiskt resonemang må det te sig logiskt, men den grundläggande tanken är för oss likväl den principiella, alltså respekten för den enskilde.
Från liberalt håll har under lång tid förts fram tanken att införa en totalförsvarsplikt där militära och civila personal- och utbildningsbehov får konkurrera på lika villkor. Den hittillsvarande militära värnplikten för män har ju inneburit att man sedan krigsåren utbildat l00 000-tals fler unga män än som varit motiverat utifrån behovet att bemanna de svenska krigsförbanden. Dessa övriga har alltså utbildats enbart för en ''princips'' skull, inte utifrån verksamhetens behov. Det tragiska är att detta i sin tur gjort att civilförsvaret inte fått tillgång till behövligt antal yngre, vilket gjort att det svenska civilförsvaret är ''förgubbat'' och till största delen mycket svagt utbildat för sina uppgifter.
Vi hälsar med tillfredsställelse att regeringen avser att inom kort tillsätta en utredning som får göra en total genomgång av personalbehov och utbildningsbehov, alltså för både militära och civila delar av totalförsvaret. Det innebär ett bättre utnyttjande av såväl människor som pengar om man går över till en totalförsvarplikt.
Man kan av många skäl beklaga att frågan om vapenfria inte avjorts långt tidigare. Med propositionens förslag försvinner det gamla systemet att staten gjorde utredningar om enskildas samvete och övertygelser. Vid riksdagsbeslutet i fjol lyftes särskilt fram vad som sades i fp- motionen om att systemet gynnar dem som har lättast att ''tala för sig'', alltså att det ger verbalt begåvade bättre förutsättningar än andra att få sina ansökningar beviljade. Utskottet och riksdagen tog också äntligen hänsyn till att ''sökande kan uppleva prövningen som kränkande''.
Propositionen är alltså ett resultat av riksdagsbeslutet i höstas. Det hittillsvarande prövningsförfarandet avskaffas. Utredningsförfarandet upphör.
Vapenfristyrelsen bör reduceras till ett minimum ifråga om resurser för handläggning av ansökningarna.
Med det nya förfarandet bestäms antalet vapenfria ett visst år av hur många som söker. Tidigare var det den administrativa kapaciteten hos vapenfrinämnden/vapenfristyrelsen som till stor del styrde. Om antalet sökande ökade ledde det till en längre kö av icke avgjorda ärenden. Sådan kö ska inte behöva finnas i framtiden.
Men den positiva effekten av detta skulle gå förlorad om de vapenfria likväl måste vänta i åratal på utbildning. Det finns mycket övertygande studier som visar att påfrestningen på den enskilde ökar om värnplikts- eller vapenfriutbildningen kommer senare än den enskilde önskar. Senarelagd utbildning innebär att avbrottet i studier eller arbete blir besvärligare, de ekonomiska och sociala påfrestningarna större, bl.a. för att en större andel hunnit bilda familj. En senareläggning blir därmed också dyrare för staten, genom större familjebidrag, hyresersättningar etc.
Det är enligt vår mening nödvändigt att de utbildningsansvariga för framtidens vapenfria har sådan flexibilitet att ''vapenfripucklar'' så långt möjligt elimineras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av utbildningskapacitet så att vapenfria inte tvingas vänta med påbörjandet av sin vapenfriutbildning.
Stockholm den 24 april 1991 Jan-Erik Wikström (fp) Kerstin Ekman (fp) Lars Ernestam (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Hans Lindblad (fp) Siw Persson (fp) Carl-Johan Wilson (fp) Gudrun Norberg (fp)