I propositionen föreslås en betydande förenkling av prövningsförfarandet vid ansökan om vapenfri tjänst. Vi hälsar med stor tillfredsställelse huvudlinjen i propositionen och tillstyrker förslagen: dels om en långtgående förenkling av prövningen av ansökningar som inlämnas i samband med mönstringen och under sex månader därefter, dels om en något mera ingående prövning av ansökningar som inlämnas mer än sex månader efter mönstringen, enligt en ordning som likafullt innebär en betydande förenkling i jämförelse med vad som nu är fallet.
Den föreslagna avvägningen tycks oss motiverad och rimlig.
Vi ställer oss emellertid kritiska på en väsentlig punkt, nämligen till förslaget att avskaffa delegationen i vapenfristyrelsen och därmed lekmannamedverkan i prövningen i första instans. De argument som anförs är dels kostnadsskäl, dels att lekmannamedverkan alltjämt kommer att ske i prövningen i andra instans. Enligt vår uppfattning är dessa argument otillräckliga och vi avstyrker förslaget i denna del, samtidigt som vi enligt vad som nedan utvecklas förordar en avsevärd minskning av delegationens storlek från nuvarande 20 ledamöter.
När delegationen inrättades motiverade försvarsministern detta med att besluten har stor betydelse för den enskilde och att det i ''ett förfarande som innebär ett utforskande av en individs personliga inställning till komplicerade moraliska och etiska frågor'' är angeläget med lekmannamedverkan i första instans. Det uttalades också att en sådan medverkan kan vara viktig för att skapa det nödvändiga förtroendet för handläggningen av ärenden av denna natur. Dessa argument äger alltjämt giltighet.
Vi delar samtidigt den nu aktuella propositionens uppfattning att förenklingen av prövningsförfarandet sannolikt kommer att leda till att beslutsfattandet endast i en liten del av ärendena framstår som mera komplicerat. Förslaget att ingen ansökan skall avslås utan att den sökande som så önskar fått möjlighet att muntligen komplettera den verkar i samma riktning.
Föredragande statsråd anser det inte motiverat att behålla lekmannaprövningen i första instans för ett så begränsat antal ärenden som därefter skulle återstå. I linje med de ovan refererade argument som anfördes vid delegationens tillkomst finner vi för vår del lekmannamedverkan motiverad främst av rättssäkerhetsskäl. Detta argument bör anses vara överordnat och förblir lika viktigt från den enskildes synpunkt, även om antalet ärenden minskar. Därför behövs en sådan medverkan i båda instanser.
Det bör enligt vår uppfattning vara möjligt att behålla delegationen men minska dess storlek till miniminivå. Härigenom skapas förutsättningar för en lekmannaprövning av de kritiska fallen till en väsentligt lägre kostnad än för närvarande. Det säger sig självt att en sådan minidelegation bör kunna arbeta på ett avsevärt förenklat sätt jämfört med vad som hittills gällt.
Vapenfristyrelsens prövning bör förslagsvis kunna genomföras i tre steg enligt ungefär följande modell:
1. Tjänstemannaprövning enligt förslaget på skriftligt underlag; beslut som enligt handläggarens uppfattning rör klara bifallsärenden expedieras.
2. Ev. muntlig komplettering av ansökningar enligt förslaget.
3. Tre lekmän avgör slutligt de ansökningar som tjänstemännen alltjämt finner bör avslås.
De som enligt denna modell får avslag bör därutöver liksom för närvarande, och i likhet med vad som föreslås i propositionen, ha rätt att besvära sig till totalförsvarets tjänstepliktsnämnd.
Vi vill avslutningsvis understryka angelägenheten av en fortlöpande utvärdering av reformens effekter liksom av vapenfrifrågans utveckling i övrigt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vapenfristyrelsen även fortsättningsvis skall innefatta en delegation på sätt som utvecklats i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fortlöpande utvärdering av vapenfrifrågans utveckling efter förenklingen av prövningsförfarandet.
Stockholm den 24 april 1991 Berndt Ekholm (s) Torgny Larsson (s) Viola Furubjelke (s) Oskar Lindkvist (s) Evert Svensson (s) Inga-Britt Johansson (s) Inga-Britt Johansson (s)