I prop. 1990/91:169 föreslår regeringen att prövningsförfarandet vid ansökan om vapenfri tjänst ska förenklas.
Regeringen poängterar att det inte föreligger någon frihet att välja mellan tjänstgöring som värnpliktig och vapenfri. Fortfarande krävs att den som vill ha vapenfri tjänst skall ha en övertygelse som inte kan förenas med att använda vapen mot annan.
Om ansökan görs inom en viss tid och innehåller en sådan försäkran skall ansökningen bifallas utan ytterligare utredning om det inte finns särskilda skäl att närmare pröva sökandens inställning till bruk av vapen. De obligatoriska utredningssamtalen försvinner. Ansökningarna prövas i första instans av vapenfristyrelsen och i andra instans av totalförsvarets tjänstepliktsnämnd.
Propositionens förslag innebär en viktig förenkling av hanteringen av vapenfrifrågorna. Det finns dock anledning att gå ett steg vidare och pröva om inte även den kvarvarande byråkratin på detta område borde kunna avvecklas.
Totalförsvaret har många grenar. Det finns många uppgifter som inte innebär att man använder vapen. Sverige har idag et stort överskott på värnpliktiga. Den tekniska utvecklingen gör att det militära försvaret inte längre kommer att behöva så mycket folk. Samtidigt finns det ett stort och inte tillgodosett behov av beredskp mot andra katastrofer än militära angrepp. Den ökande sårbarheten i det svenska samhället ställer växande krav på skydd mot konsekvenserna av stora olyckor, miljökatastrofer etc. Detta gäller i vårt eget land, men också vår förmåga till insatser för att hjälpa till vid katastrofer utomlands bör byggas ut. En allmän katastrofberedskap med tjänstepliktig personal skulle kunna täcka dessa behov och samtidigt innebära en nödvändig förstärkning av vårt civilförsvar i händelse av krig.
Det är enligt min åsikt naturligt att den värnpliktige kan välja andra områden än vapenträning. Man ska inte behöva motivera sin önskan att tjäna landets försvar utan vapen mer än att göra det med vapen.
Det finns därför skäl att nu pröva en valfrihet mellan militär utbildning och vapenfri tjänst, t ex civil katastrofberedskap. Självfallet förutsätts det senare alternativet vara minst lika krävande som det förra. En avveckling av prövningsförfarandet skulle också innebära en ekonomisk besparing.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av prövningsförfarandet i vapenfriärenden.
Stockholm den 24 april 1991 Birgitta Hambraeus (c)