Sammanfattning
Motionen anger lämpliga utvecklingsvägar och riktlinjer för svenskt försvar. Styrande principer skall vara: god anpassning till hotbilden, minsta möjliga militära makt, största möjliga folkliga förankring.
Genom att vidga synen på hotbilden får man tillräckligt stort verksamhetsområde för att motivera en vidareutveckling av dagens värnpliktssystem. Det föreslås en försvarsorganisation baserad på s.k. allmän värntjänst för både kvinnor och män, som skall svara upp mot en bred hotbild:
Miljöförstöring
Militärt angrepp
Ekonomiskt angrepp
Solidaritetsförlust
Genom satsning på människor och små smarta vapen istället för dyrbara vapenbärare typ JAS och stridsvagnar kan vår vapenindustri bli oberoende av export.
Samtidigt som miljövård, människovård, ekologiskt samhällsbyggande och räddningstjänst förstärks och gör ett land lättare att försvara kan man få en mera flexibel militär beredskap. Förband med miljövård som förstahandsuppgift kan, om de ges militär grundutbildning, vid behov utbildas för en akut militär uppgift.
Oberoende av vilken försvarsorganisation man så småningom väljer, föreslås nya former för försvarsutredandet: två opolitiska utredningar med riksdagens försvarsutskott som referensgrupp.
1 Inledning
Vårt förhållandevis välmående och demokratiska svenska samhälle är värt att försvara och ge en chans till positiv demokratisk vidareutveckling. Trots den glädjande utvecklingen när det gäller demokratisering i många länder och inledd internationell nedrustning är världsläget mycket allvarligt med tanke på miljöförstöring, svält, fattigdom och olika typer av krigföring. Hellre än en fortsatt polarisering mellan fredsrörelser och anhängare av militärt försvar skulle man se en vidgad hotbildsanalys och en samling kring behovet av en grön omrustning.
De militära kostnaderna utgör ca. 2,5% av vår s.k. bruttonationalprodukt (BNP). Hur mycket satsas på försvar mot de övriga delarna i hotbilden? Här är det svårt att beräkna men nämnas bör en tysk undersökning (Institut der deutschen Wirtschaft, Köln), där man beräknat och jämfört vad 10 industriländer lägger ut på miljöförbättrande åtgärder. Sverige hamnade med 0,64% av BNP på åttonde plats i denna jämförelse -- inte alltför imponerande.
2 Hotbilder
Av övergripande betydelse är naturligtvis att det förs en klok politik både i Sverige och utomlands. Dagsläget och historien visar att så inte alltid sker. Politiska misslyckanden leder till hotfulla situationer som visar sig på olika sätt. Man kan tala om olika hotbilder som tillsammans ger en total hotbild som är komplex och full av samspelseffekter. I tabell 1 har gjorts ett försök att mågot strukturera vad som kan vara de allvarligaste hoten mot vårt samhälles fortbestånd. Mycket i fråga om skadeverkan och försvarsåtgärder är gemensamt.
Tabell 1. Några hot och försvarsåtgärder grovt schematiserade
Omfattning/ Skade- Försvarsåtgärder Katastrof- Räddnings-
och risk verkan Förebyggande beredskap tjänst 1. Miljöför- Pågående, Sämre Ekologiskt sam- Sjukvård Räddn.lag störing Uppladdning folkhälsa hälle=robust sam- Reserver Fordon för kata- Obeboe- hälle Personl. Heli-
strofer ligt land Utrikespolitik skydds- koptrar
Svält utrustn. Sjukv.
Långsam
utbildn.
död 2. Militärt Framtida Hastig Utrikespolitik Sjukvård Räddn.lag krig risk död, svält Robust samhälle Reserver Fordon
Obeboe- Respektingiv. Personl. Heli-
ligt land motst. org. skydds- koptrar
Miljöför-
utrustn. Sjukv.-
störing
Skyddsrum utbildn. 3. Ekonomiskt Ökande Sämre Utrikespolitik Reserver -- krig omfattning försörjn. Robust samhälle
Mer tvång 4. Solidari- Ökande Kaos ut- Gemensamma erfa- -- -- tetsförlust egoism lösande renheter och lik-
1 och 2 nande visioner 2.1 Miljöhotbilder
När de grundläggande förutsättningarna för växter, djur och människor försämras eller snabbt förändras leder detta till svält, sjukdom och död. Det ekologiska systemet kan kollapsa lokalt eller regionalt till följd av industrijordbruk som i Sovjet eller Laholmsbukten, till följd av skogsskövling och klimatförändringar som i Afrika eller på grund av industriutsläpp som exempelvis i södra Polen.
Lokala och regionala förändringar i de ekologiska systemen har varit problem långt tillbaka i historien. Unikt för vår tid är dock att det mänskliga rumsterandet i naturen nu tagit en sådan omfattning att vi börjar lida av en global nedsmutsning. Ozonskiktet minskar, växthuseffekten ökar, sur nederbörd påverkar hela världsdelar. Fisken blir otjänlig som föda på grund av tungmetaller och klorföreningar. Radioaktivt avfall sprids i biosfären eller laddas upp i reaktorer och avfallslager. Jordens kapacitet för produktion av föda och bränsle är allvarligt hotad. De ekologiska systemen har en viss men varierande tålighet men när denna överskrids kan globala katastrofer uppkomma mycket plötsligt.
Den storskaliga hanteringen av gifter och miljöfrämmande kemikalier kan även ge katastrofer där ett stort antal människor skadas eller dödas som i Bophal eller Tjernobyl. Kärnvapen framstår alltmer som komponenter i miljöhotbilden snarare än som tillhörande den militära hotbilden.
De politiska förändringarna i Östeuropa har genom demokratiseringen en positiv inverkan på miljöhotbilden. Samtidigt finns det dock anledning till oro för att en upplösning av Sovjetunionen kan leda till en okontrollerad kärnvapenspridning och därigenom mera akuta miljöhot.
Miljöhotbilden finns utförligt beskriven i en omfattande litteratur (ex. Brown et al. 1990: Tillståndet i världen).
2.2 Militära hotbilder
I dagens politiska läge kan det inte sägas föreligga några militära hot gentemot Sverige. De enorma vapenarsenalerna hos Warszawapakten (WP) och NATO finns visserligen till stora delar kvar men politiska förutsättningar saknas för en konflikt mellan dessa stormaktsblock och det är svårt att se några möjligheter för att de skall återkomma. Den s.k. marginaldoktrinen, enligt vilken Sverige skulle behöva försvara sig militärt i ett storkrig mellan blocken, saknar idag relevans. Däremot finns, som vi nu med all tydlighet ser, risker för krig mellan olika etniska grupper inom Östeuropa. Om sådana krig blir stora och utbryter i vårt närområde krävs från svensk sida en beredskap för flyktingmottagning och militär neutralitetsvakt. Utvecklingen i Baltikum är i dag mycket oroande. Mera osannolikt, men tänkbart, är att främmande makter engagerar sig i sådana konflikter. En annan tänkbar anledning till främmande militär intervention i Östeuropa skulle kunna vara strävan att förhindra kärnvapenspridning om Sovjetunionen helt bryter samman. Om främmande makter ingriper i Östeuropa medför det sannolikt en ökad risk att Sverige kan bli ett intressant basområde. Det kan vara frestande att använda ''hangarskeppet Götaland''.
Nedrustningen inom WP och NATO har ännu inte berört sjöstridskrafterna. Det är beklagligt. Det hävdas ofta i den nordiska debatten att Norska havet och Barents hav är strategiskt oerhört viktiga områden med tanke på att Sovjets ubåtar med strategiska kärnvapen och övriga marina styrka i huvudsak är baserade på Kolahalvön och NATO har en stark närvaro i NordNorge och Norska havet. Därmed blir också nordligaste Sverige av intresse för stormaktsblocken. Emellertid måste man idag göra den bedömningen att ett krig mellan de tidigare blocken är omöjligt, såvida NATO inte umgås med erövringsplaner. WP har inte den ekonomiska styrkan eller inre sammanhållningen som fordras för att gå till angrepp. Sovjet är en supermakt endast vad avser kärnvapen och detta räcker inte för att ta strid med NATO. På längre sikt kan dock Nordkalotten åter bli ett riskområde om Ryssland utvecklas till en nationalstat med expansionslusta. Sådana nationalstater kan för övrigt i ett längre perspektiv naturligtvis uppkomma var som helst i Europa.
Även om mycket talar för att stormakter i framtiden mera kommer att använda sig av ekonomisk makt och mindre av militär, löper små länder alltid risken att drabbas av kanonbåtsdiplomati eller invasionsföretag av Panama- typ. Särskilt betänkligt i detta sammanhang är våra kärnkraftverk och deras lokalisering. På denna punkt är vi mycket sårbara för utpressning. Det är högst anmärkningsvärt att detta förhållande inte tas på större allvar. Utredningar hänvisar till avstängning vid krigshot, vilket endast kan något minska effekten av ett fientligt angrepp. Utredningen om kärnkraftsberedskapen tog i sitt betänkande (SOU 1989:86) inte upp krigshot. För Sverige nya militära hotbilder kan genereras av ett medlemskap i EG. Vi kan tvingas deltaga som part i konflikter i fjärran länder.
Mot bakgrund av den politiska osäkerheten i Europa, de ekologiska hoten och svältsituationen i Afrika och Asien som kan ge upphov till folkförflyttningar och krigiska förvecklingar är det omöjligt att sia om hur militära hot kan se ut fram emot sekelskiftet. Man måste kunna tänka sig inte bara högteknologiska vapen, utan även enkelt beväpnade folkvandringsarméer eller kemiska och biologiska stridsmedel.
2.3 Ekonomisk hotbild
Miljöförstöringen utgör långsiktigt en mycket stor ekonomisk belastning. Mera kortsiktigt och lokalt för Sveriges del finns en ekonomisk hotbild i detta att vårt näringsliv blir alltmera specialiserat och beroende av nyckelvaror från andra länder. Förhållandet kan utnyttjas när beroendet blir ensidigt. Ett färskt exempel är USA:s embargo för datateknologi gentemot öststaterna. Sverige anpassade sig så tyst som möjligt till detta. JAS-projektets beroende av NATO-teknologi är ett annat allvarligt exempel. Den pågående anpassningen till EG är av allt att döma så omfattande, att vi inom några få år inte har något reellt val i fråga om medlemskap eller inte. Vi tvingas då konstatera, att vi blivit en delstat i ett nytt imperium utan vare sig militär invasion eller ockupation.
För dagen framstår vårt beroende på elektronikområdet som det mest allvarliga, därför att så mycket i vårt samhälle har datoriserats. Överlag har vårt näringsliv blivit alltmer beroende av utländsk teknik -- industri såväl som lantbruk. Tyvärr avrustar vi raskt på detta område. Försvarsbeslutet 1987 gav myndigheterna i uppdrag att planera för ett års förkrigsskede med minskande handel och därefter ett kort krig på några veckor eller någon månad och därefter normal situation. Beredskapslager av olika slag har därför sålts ut. Med anledning av senaste jordbrukspolitiska beslut kommer en levande livsmedelsberedskap i stora delar av landet att försvinna. Detta kan ur försvarssynpunkt inte fullgott ersättas med livsmedelslager. Även om överstyrelsen för civil beredskap idogt arbetar för större beredskapshänsyn i samhällsplaneringen, så är alltjämt sårbarheten i den s.k. kommunaltekniska försörjningen (el, vatten, värme, avfall) skrämmande hög.
2.4 Solidaritetsförlust
Faran för minskande solidaritet och samhörighetskänsla måste beaktas både mellan och inom olika samhällen. Behovet av internationell solidaritet för att skapa en fredligare värld understryks med rätta ofta. Det är dock ännu en utopisk tanke att man skulle kunna skapa ett världssamhälle som bygger på solidariteten enskilda människor emellan. Det finns fortfarande skäl att se Sverige som ett samhälle som behöver en viss inre solidaritet för att fungera. Den måste finnas utan att bygga på en nationalism som visat sig så utomordentligt farlig för den internationella solidariteten.
Vid tidigt 1900-tal kunde Sverige bygga en nationell lojalitet på en säreget stor homogenitet i fråga om språk och kultur, även om det fanns stora klyftor i materiell välfärd. Så småningom byggdes det sedan upp en solidaritet med en tanke om det goda folkhemmet, som skulle ge ekonomisk trygghet i livets alla skiften. Solidariteten med denna idé blev ganska djup och bred. I dagens Sverige förefaller solidariteten med samhället vara i avtagande. Respekten för social och ekonomisk lagstiftning synes minska. Det har blivit alltmer legitimt att lura samhället på pengar.
Behov av att främja en ny solidaritet finns dels för att undvika ett återfall i sekelskiftesnationalism, dels för att kunna skapa ett samhälle, som är hyggligt anpassat till ekologiska ramar och samtidigt ger den grundtrygghet som fordras för att främja en internationell solidaritet.
Genom att Sverige nu befolkas av människor med många olika etniska ursprung och kulturtraditioner har vi kanske bättre förutsättningar än tidigare att undvika nationalism men samtidigt lite svårare att skapa gemensamma värderingar och känslor. Utbildningsformer som skola och försvarsorganisation har i detta sammanhang viktiga roller.
3 Försvarsåtgärder 3.1 Allmänt
Våra försvarsåtgärder bör styras av tre principer:god anpassning till hotbildenminsta möjliga militära makt bredast möjliga folkliga förankring.
Nuvarande ''försvarsmakt'' har enligt vår mening en dålig hotbildsanpassning. Sannolikt klarar vi inte ens på ett tillfredsställande sätt den militära delen av hotbilden därför att vårt samhälle blivit så mycket mera sårbart. Principen om minsta möjliga militära makt måste alltid hävdas i ett samhälle som i övrigt söker begränsa våld i alla dess former. Den folkliga förankringen är nödvändig för att förhindra att militären, som i en del andra länder, blir en separat maktfaktor i samhället.
När det gäller förebyggande försvarsmetoder utöver god utrikespolitik framstår ekologiskt samhällsbyggande som en överlägsen metod. Det är den enda adekvata gentemot miljöhoten. Den har klar effekt mot militära och ekonomiska hot samt kan genom att odla en vision om ett bättre samhälle motverka även ''solidaritetsförlust'' och ''psykologiska angrepp''. En annan rationell och verksam metod bör vara att inrätta en allmän värntjänst för både män och kvinnor.
Hotbildsbeskrivningen i tabell 1 markerar vidare att både många av miljöhoten och militära hot måste mötas med likartad katastrofberedskap och räddningstjänst. Detta väcker tanken om att man borde kunna samordna försvarsåtgärderna mot dessa bägge delhotbilder och därmed vinna i rationalitet. De civila delarna av totalförsvaret har påbörjat en sådan samordning genom integration med den kommunala räddningstjänsten och beredskapshänsyn i den kommunaltekniska försörjningen. I en stram budgetsituation där miljöhoten ökar och de militära hoten blir mindre sannolika och mera ovissa till sin natur bör man föra över resurser till miljövärnet. Naturligtvis kan man då gå vägen över militär nedrustning och upprustning av civila miljövårdsorgan.
Med hänsyn till behovet av folklig förankring (värnplikten) och behovet av för framtiden flexibel militär styrka är det enligt vår mening bättre att utveckla värnpliktsmodellen och behålla militär grundorganisation men ge den vidgade uppgifter inom miljövård och människovård.
En sådan utvecklingsväg för försvaret ger oss inte bara bättre resurser mot miljöhot och framtida militära hot utan skulle även kunna ge bättre skydd för ekonomisk krigföring genom att värnpliktiga kunde medverka i ekologiskt samhällsbyggande som ger mera mångformigt och decentraliserat näringsliv. Samtidigt skulle en allmän samhällstjänst bidra till att stärka solidariteten i samhället. Alla skulle var och en efter sin förmåga delta i försvaret och många fler skulle få delta i vårdarbetet och få kontakt med vårdbehövande människor och natur.
3.1 Utrikespolitik
Utrikespolitik och internationellt bistånd kan betraktas som första linjens försvarspolitik. En skicklig utrikespolitik är en absolut nödvändighet för vårt samhälles säkerhet och fortbestånd. Den svenska linjen med alliansfrihet syftande till neutralitet i krig har ett stort anseende, eftersom den lyckats hålla oss utanför de bägge världskrigen och Stalins imperium. Den gäller formellt alltjämt och lovsjunges i alla våra försvarsbetänkanden. Frågan är bara hur mycket reellt innehåll den har kvar. Vi är teknologiskt starkt beroende av NATO-länderna. Det har alltmer blivit så att den s.k. neutralitetspolitiken kommit att framstå som en kuliss, som våra regeringar haft all möda i världen att söka hålla upprätt med vackra ord. Kanske kan vi nu med den förändrade politiska situationen i Europa få en ärligare diskussion om hur vår neutralitetspolitik ska kunna få en trovärdighet grundad på verkliga förhållanden. ''EG-medlemskap syftande till neutralitet i krig'' låter inte alltför trovärdigt med tanke på EGs uttalade målsättningar och ambitioner. Doktrinen om neutralitet bör kunna vara funktionell, särskilt som den politiska omvärlden är oviss och man definitivt bör undvika att lägga alla ägg i samma korg. Vi bör noga överväga effekterna av den process som pågår, innebärande att vi gör oss allt mer beroende av EG. Kommer vi att landa som en perifer delstat i ett västeuropeiskt imperium eller kan utvecklade relationer med EG-länderna bli en motvikt mot amerikanskt inflytande? Helt säkert skulle vi kunna skaffa oss en bättre ställning om vi nu snabbt byggde upp samarbete med de östeuropeiska länderna. Samtidigt är det av utomordentlig betydelse att vi efter förmåga söker bidraga till att FN får mera av överstatlighet.
Vi måste vidare utveckla vår solidaritet med världens fattigare länder. Vårt ekonomiska bistånd måste styras av ett ekologiskt tänkande, både hos mottagare och givare. Biståndet till länderna på andra sidan Östersjön måste öka kraftigt.
Till det mest positiva i dagens politiska bild hör resultatet av nedrustningsförhandlingarna i Wien. Dock hotar Nordeuropa att komma på efterkälken. Fredspolitik och nedrustning behandlas vidare i annan motion.
3.2 Ekologiskt samhällsbyggande
Ett samhällsbygge, som ryms inom de ramar naturen sätter, är ett absolut krav för vår överlevnad på sikt. Viktiga principer i ett sådant samhälle blir energihushållning och indirekt eller direkt tillvaratagande av solenergi liksom återförande av näringsämnen till jordbruket. Eftersom solenergin flyter in utspritt över landet, måste vi få ett mera decentraliserat samhällsbygge för att kunna samla in mesta möjliga av producerad biomassa, vind och vattenkraft. Transporterandet måste av hushållningsskäl minska. Vi får mera av lokal självförsörjning. Därmed åstadkommer vi också ett samhälle, som blir oerhört mycket lättare att försvara även mot militära angrepp. Det erbjuder exempelvis inga feta punktmål för dyrbara kryssningsmissiler.
Ett ekologiskt samhällsbyggande blir en relevant förebyggande åtgärd gentemot miljöhotbilden, såväl som mot den ekonomiska och den militära hotbilden. Ekologiskt samhällsbyggande erbjuder även ett försvar gentemot hotet om solidaritetsförlust genom att en sådan målsättning kan bli en meningsfull samlande nationell idé och uppgift.
På detta område fordras ett stort batteri av olika åtgärder, som tas upp i andra motioner. Här lämnas endast några konkreta förslag med direkt försvarsanknytning som borde kunna bli föremål för beslut tämligen omgående. Vi föreslår: att Sveriges energiförsörjning ska grundas på inhemska biobränslen, vattenkraft och vindkraft, att Sveriges livsmedelsberedskap ska grundas på en levande landsbygd, där mångformigt ekologiskt lantbruk kan bedrivas med lokal livsmedelsförädling, att särskilda medel avsätts för landsbygdens utveckling av speciellt intresse ur försvarssynpunkt, att vid varje försvarsområdesregemente inrättas en ekologisk demonstrationsgård.
3.3 Allmän värntjänst
Den allmänna värnplikten är oerhört viktig ur demokratisk synpunkt för att motverka att militären blir en separat maktfaktor i samhället. Tyvärr har den dock ännu inte blivit riktigt allmän. Kvinnorna finns inte med i systemet. Genom det beslut, som i december 1989 togs om arméorganisationen, och den allt hårdare utgallringen bland ungdomarna redan vid mönstringen, är snart värnpliktsmodellen helt förfuskad. Det har blivit en allt tydligare konflikt mellan värnpliktsmodellen och krigsmaktens dyra högteknologi. Värnpliktiga blir överflödiga och dyrbara. Även om vi nu skulle tänka om och, som miljöpartiet föreslår, satsa mer på människor än maskiner inom den militära organisationen, så kommer inte alla pojkar att behövas i den delen av försvaret.
Det naturliga steget bör vara att införa en verkligt allmän värntjänst för både män och kvinnor. Man skulle då kunna vidga verksamhetsområdet på ett positivt sätt så att det gäller hela spektrat av arbete, som är nödvändigt för det svenska samhällets överlevnad. Det skulle gälla att värna våra livsbetingelser eller möta hela den hotbild vi tagit upp inledningsvis. I grundutbildningen skulle finnas en gemensam del, som tog upp grundprinciper för ekologiskt samhällsbyggande, etiska förhållningssätt, något om mänsklig räddningstjänst, lite överlevnadskunskap och civilmotstånd. Därefter fortsatte man i den specialutbildning man uttagits till vid mönstringen. Exempel på verksamhetsområden är fältarbeten för att restaurera och nyanlägga våtmarker, vård av barn, militär jägartjänst, hemskydd, vård av gamla, skydd av sårbara anläggningar, räddningstjänst, luftvärn, provtagnings- och analysarbete i miljövården o.s.v. Verksamhetsområdet blir tillräckligt stort för att alla värntjänstarbetare ska få meningsfulla uppgifter. Det ska finnas en frihet att välja bort vapentjänst utan särskild prövning, men värntjänstmyndigheten ska ha ett ansvar att tillse att den militära delen får en bemanning som är ungefär ett tvärsnitt av svenska folket.
En allmän värntjänst av här skisserat slag har många fördelar: ger civilförsvar och befolkningsskydd en radikal förstärkningger personella resurser att möta hela hotbildenavlastar pressad personal inom vårdsektorn ger den militära beredskapen den personal som behövs men inte merbevarar militärmaktens folkliga förankringger starkt ökade möjligheter till internationellt bistånd motverkar hotet om ''solidaritetsförlust'' genom att stärka samhörighetskänslan i vårt samhälle.
Förslag om allmän värntjänst lämnas i särskild motion.
3.4 Militärt försvar 3.4.1 Strategiska synpunkter
Den framtida militära hotbildens ovissa natur gör att vi nu måste undvika specialisering och centralisering av krigsmakten. Den militära beredskapen måste ha en hög grad av flexibilitet. Människan är fortfarande mer flexibel än varje maskin. Det är vidare rationellt att vi maximalt söker utnyttja de relativa fördelar vår geografi ger. Detta leder enligt vår mening till en något annorlunda militär strategi och grundorganisation än den som nu gäller. Den militära beredskapen bör bygga mera på organisation och möjlighet till beväpning av människor än på investeringar i dyrbara stridsfarkoster. Detta skapar en möjlighet att allt efter hotbildens förändringar relativt snabbt med den allmänna värntjänsten som grund öka eller minska den militära beredskapen. Människor, som i första hand är utbildade för andra civila försvarsuppgifter, kan efter några månaders kompletterande utbildning beväpnas. Fordon och fartyg, som används i de civila försvarsdelarna, kan förändras till vapenbärare.
Naturligtvis måste detta vara kopplat till en något förändrad militär strategi. Det blir inte fråga om att ''slå'' en fientlig styrka, som etablerat ett brohuvud. Att ''slå'' en sådan kräver minst femfaldig överlägsenhet i manskap och materiel. Det kräver pansar, tungt artilleri och attackflyg. Om vi i stället går in för strategin ''svälta ut'' kan vi undvara dessa förband. Men vi får satsa på att vara först på plats och vi behöver hemvärn och snabbt mobiliserbart lokalförsvar för att klara ''möta'' och ''hejda''. Optionen ''svälta ut'' ska sedan klaras med hjälp av mindre ubåtar, luftvärn och jägartrupper, som skär av den fientliga styrkans försörjning och nöter och svälter ut den.
3.4.2 Armén
Vår armés skydd ska vara personlig skyddsutrustning (t.ex. skyddsväst) och utspridning i terrängen. Pansar passar dåligt. Arméns viktigaste beväpning blir handeldvapen, olika pansarvärnvapen, granatkastare och luftvärnsrobotar, dvs. vapen som kan beställas i tillräckligt stort antal för att betala svensk produktutveckling. Grundorganisationen bör vara enligt principen ett regemente i varje försvarsområde (ungefär län eller landskap) som utbildar de förband som behövs inom områdets totalförsvar plus förband, som är lätt flyttbara över landet. Utbildningen ska ske integrerat över truppslagen. Specialistutbildning och metodutveckling för ingenjörs-, luftvärns-, signal- och artilleritjänst ska ske vid ett truppslagscentrum för varje specialgren. Nuvarande truppslagsregementen kan därmed avvecklas. Dock blir underhållsfunktionen av så stor betydelse med tanke även på andra än militära hot att ett ''trängcentrum'' behövs inom varje militärområde.
Mer detaljerat förslag till arméorganisation lämnades i motion 1989/90:Fö17. Vi vidhåller detta förslag och föreslår således: att armén ska ges en grundorganisation som kan möta även icke-militära hot,att miljövärnsförband ska inrättas vid sju regementen,att Livregementets grenadjärer i Örebro ska få i uppdrag att utveckla metoder för och utbilda i civilmotstånd,att en styrka för internationell räddningstjänst ska upprättas vid Kronobergs regemente,att samtliga kärnkraftverk ska tilldelas stående skyddsstyrkor,att samtliga specialtruppslagsregementen avvecklas med undantag av ett pansarregemente i Skåne,att ett truppslagscentrum ska inrättas för vardera luftvärn, artilleri, ingenjörstjänst, underhållstjänst, signaltjänst,att två truppslagscentra ska inrättas för jägartjänst,att ett truppslagscentrum för underhållstjänst (trängcentrum) ska inrättas i varje militärområde (5 st.),att pansartrupperna ska begränsas till en brigad i Skåne och en bataljon i Strängnäs,att samtliga stridsskolor ska avvecklas och att verksamheten ska överföras till respektive truppslagscentrum,att arméns officershögskolor ska sammanföras till en skola i Karlstad med specialkurser vid respektive truppslagscentrum.
3.4.3 Flygvapnet
Även om herravälde i luften länge ansetts vara av avgörande militärstrategisk betydelse får man vid övergång till icke-provokativt försvar söka andra lösningar än flygplanssystem av typ Viggen och JAS. Dessa har för lång räckvidd. JAS-Gripen får med extratank operationspass om ca 2 timmar och kan därmed nå långt in över våra grannländer. Restriktionen mot vapenexport gör det vidare ytterligt oekonomiskt att satsa på denna typ av vapenbärare. Behovet att kunna avvisa främmande flyg under fred och neutralitet gör dock att vi måste behålla ett antal snabba jaktplan. Jaktviggen räcker för detta i ännu 15--20 år. Därefter kan det bli aktuellt att köpa in ett 30-tal snabba flygplan.
Mot denna bakgrund är JAS-projektet en utomordentlig felsatsning även om det blir tekniskt lyckat.
Enligt den försvarsorganisation som här förordas bör därför flygvapnet kraftigt bantas och förändras. Tre flygflottiljer med Viggenplan bör behållas -- förslagsvis i Kallinge, Såtenäs och Kallax. Där baseras öven transportflyg typ Herkules. Övrigt flyg bör bestå av mindre flygplan och helikoptrar integrerade med lanskapsregementena. Dessa mindre farkoster skall kunna nyttjas i fred för sjuktransport, kalkning av sjöar, brandskydd, miljöövervakning, gränsövervakning o.s.v. I krigsfall används de för transport av skadade, förnödenheter, jägartrupper o.s.v. Ett visst antal förbereds som vapenbärare.
3.4.4 Marinen
Kustartilleriet bör vidareutvecklas och behålla sin nuvarande omfattning. På sikt skall ytvattenflottan endast bestå av fartyg som används civilt, men som är förberedda som vapenbärare. Ett antal relativt snabba fartyg organiseras för fredstida kustsjöfart. Vid krigshot förses de med robotar och lättare pjäser -- så även kustbevakningens fartyg. Ubåtsflottan omvandlas till att omfatta ett större antal mindre båtar mera av typen dykbåtar med begränsad räckvidd.
En sådan utveckling medför att vi behöver flera men mindre flottbaser. Därmed fjärmas samtidigt den fredstida utvecklingen av skärgårdsområdena.
3.5 Miljövärn
Som angivits under rubrikerna ''Allmän värntjänst'' och ''Militärt försvar'' föreslår vi att det inrättas miljövärnsförband. Behovet menar vi är uppenbart. Vidare bör det ligga en rationalitet i att kunna samordna försvarssatsningarna på miljö- och militärområdet. Vår värnpliktsarmé och våra välorganiserade regementen med en stor kår av militära lärare, liksom stora delar av vår militära materiel utgör en resurs att sättas in mot miljöförstöringen (Danielsson J., Aftonbladet, 89-05-06). Uppgifter saknas ingalunda. Miljövärnet kan utbilda beredskapsstyrkor som snabbt kan mobiliseras som förstärkning av brandkårerna vid olika olyckor -- oljeutsläpp, kemikalieutsläpp, kärnkraftsolyckor, o.s.v. Vidare behövs fältarbetsplutoner som anlägger nya våtmarker, kalkar försurade områden, sanerar gamla tippområden, vårdar reservat, o.s.v. Man bör även kunna sköta mycket av det praktiska arbetet kring provtagning och kontroll av luft-, vatten- och markförändringar.
3.6 Katastrofberedskap och räddningstjänst
En civil katastrofberedskap är av utomordentligt värde både vid miljökatastrofer och militära angrepp. Satsningar på detta område är säkra investeringar så länge vi inte lyckats få till stånd ett mera robust samhälle. Miljöförstöringen har redan gått så långt och vår sårbarhet är så stor att katastrofer säkert kommer. Civil katastrofberedskap och räddningstjänst är nödvändiga i varje typ av krigssituation. Militära försvarsinvesteringar som JAS eller stridsvagnar kommer däremot att vara mycket osäkra investeringar, även om de blir tekniskt lyckade, eftersom de inte passar gentemot alla typer av militära angrepp.
Räddningstjänstkapacitet är även av stort värde för den internationella beredskapen och till stora delar användbar i en akut flyktingmottagning liksom de militära trängtrupperna.
De viktigaste investeringsområdena är idag: HemskyddsorganisationenABC-skyddSkyddsrum Beredskapshänsyn i kommunalteknisk försörjning Krigssjukvård
Det är utomordentligt glädjande att räddningsverket lagt förslag på hur värnpliktiga skall kunna utbildas direkt för civilförsvaret. Det konventionella civilförsvaret behandlas utförligare i motion i anslutning till budget.
3.7 Vapenindustri
Erfarenheten har visat att den hittillsvarande svenska politiken med en restriktiv vapenexport inte fungerat. Smuggelaffärerna talar sitt tydliga språk. Givetvis måste vi ha en vapenindustri så länge vi behöver en krigsmakt och en neutralitetspolitik men vi måste ordna det så att den inte behöver exportera.
Med den typ av militär uppgift och strategi vi förordar blir det fråga om tillverkning av handeldvapen, granatgevär, granatkastare, små pansarvärnsvapen, luftvärnspjäser, kustartilleripjäser, minor, torpeder och mindre ubåtar samt olika slag av ammunition. Till detta behöver vi en framstående inhemsk robotteknologi. Erfarenheten har visat att den behövs, dels för att vi skall kunna ha de modernaste vapnen, dels för att kunna modernisera äldre vapen.
Tillverkning och viss utveckling av dessa vapentyper bör kunna bedrivas på ett ekonomiskt försvarbart sätt utan serier förlängda genom export. Teknologiskt samarbete bör likväl kunna ske med andra länder som liksom vi arbetar efter konceptet icke-provokativt försvar.
Beträffande fordon och flyg ska inte behövas särskilda stridsfarkoster utan man ska i huvudsak förlita sig på lätt anpassade civila typer. Man kan dock i undantagsfall tvingas till import, t.ex. om vi behöver ett nytt jaktplan om 15-20 år när jaktviggen är slut.
Vapenindustri och -export behandlas vidare i annan motion.
4 Försvarsutredandet
De tre senaste parlamentariska försvarsutredningar eller -kommittéer, som regeringen tillsatt för att utarbeta förslag till femåriga försvarsbeslut, har misslyckats. 1984 års kommitté resulterade visserligen i ett försvarsbelut 1987, men beslut om arméns fredsorganisation sköts upp och hela beslutet visade sig ekonomiskt ohållbart redan 1988. En kommitté 1987/88 avseende arméorganisationen upplöstes. I december tillsattes så 1988 års kommitté. Beslut om arméns fredsorganisation kunde tas av en s+fp-majoritet 1989. Hösten 1989 inträffade de stora förändringarna i Europa. Miljöpartiet de gröna föreslog att kommittén skulle få arbetstiden förlängd till december 1991 och då lämna säkerhetspolitiskt betänkande och slutbetänkande. Förslaget vann ej gehör. Miljöpartiet lämnade kommittén och ett säkerhetspolitiskt betänkande presenterades i januari 1990. Hösten 1990 havererade kommittén. Efter mycket arbete med att söka uppdatera det redan föråldrade januaribetänkandet hade man i oktober ännu inte hunnit börja med den civila försvarsdelen.
Det finns säkert flera orsaker till varför det inte längre fungerar med dessa parlamentariska försvarskommittéer. En väsentlig orsak synes vara att den politiska spännvidden i synen på militärt försvar har ökat både mellan och inom partierna. Försvarspolitikerna har då av förmodligen politiskt-taktiska skäl överlåtit alltför mycket även av de försvarspolitiska bedömningarna till överbefälhavaren och försvarsstaben -- även mycket av de säkerhetspolitiska. Viss konservatism och försiktighet fordras i försvarsfrågor. Inom militären finns en stark konservativ tradition. Vapenindustrin, som däremot arbetar i en konkurrenssituation, måste vara nytänkande och kreativ och har därför fått en stark styrfunktion inom försvarsetablissementet. Därtill kommer att civilt försvar inte har den spännande dramatiken inbyggd och därför alltid kommer i andra hand.
Den försvarspolitiska debatten är stor och engagerad i massmedia men tyvärr liten och tråkig i riksdagen. Systemet med försvarskommittéer lyfter bort debatten och konflikterna från riksdagen till slutna rum hos partigrupper, departement och staber. Riksdagens försvarsutskott skulle kunna utnyttjas bättre. Motiv att dölja en grundläggande, fri och konkret diskussion om lämpligaste försvarsutformning finns inte sedan Warszawapakten försvunnit som militär realitet. Med NATO har vi ju alltid, fast lite hemligt, haft ett förtroendefullt samarbete.
Vidare bör man betänka det orimliga i att den svenska krigsmakten med sin monopolställning utreder sig själv. Oberoende militärstrategisk kompetens med ekonomiska resurser för utredning och projektering saknas. Riksdagen får endast offert från ett företag. Två saker bör alltså prioriteras:
1. Konkurrens vid utredande och planerande för försvaret 2. Försvarsdebatt och beslut åter till riksdagen.
Detta skulle kunna främjas om regeringen tillsatte två icke-parlamentariska utredningar, som var för sig fick i uppdrag att utreda och konkret utforma lämplig försvarsmodell för Sverige. Utredningarna skulle regelbundet stämma av gentemot riksdagens försvarsutskott. Dessa utredningar borde ges mycket öppna direktiv. Vi tror att en sådan modell vore bra oberoende av om man vill ge försvaret en traditionell avgränsning eller man vänder sig mot en vidare hotbild som vi gör i denna motion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det svenska försvaret skall ges en effektivitet gentemot såväl miljöhot som ekonomisk krigföring och militära hot enligt de riktlinjer som anförts i denna motion,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det svenska militära försvaret med tanke på en oviss framtid skall ges flexibilitet mot vitt skilda hotbilder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige skall göras mera försvarbart genom samhällsbyggande inom ekologiska ramar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det svenska försvaret skall bygga på en allmän värntjänst för kvinnor och män med brett civilt och militärt verksamhetsområde,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att armén, flygvapnet och marinen skall omstruktureras på sätt som i motionen anförts för att slutligen utgöra delar i en helt icke-provokativ militär beredskap,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att katastrofberedskap och räddningstjänst skall förbättras i enlighet med vad i motionen anförts,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det framtida försvarets lämpligaste utformning skall studeras av två olika jämsides arbetande utredningar som, var för sig, lämnar förslag före utgången av år 1992,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de i denna motion yrkade utredningarna bör anlita riksdagens försvarsutskott som referensgrupp,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till långsiktigt försvarsbeslut under våren 1993.
Stockholm den 22 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Paul Ciszuk (mp) Kent Lundgren (mp) Carl Frick (mp) Ragnhild Pohanka (mp)