Sammanfattning
Centern riktar i motionen hård kritik mot att socialdemokraterna hanterat försvarsfrågan så illa att riksdagen nu inte kan fatta ett femårigt beslut om totalförsvaret. Centern eftersträvar breda lösningar inom säkerhets- och försvarspolitiken.
För verksamheten inom det militära försvaret föreslår centern 625 milj kr utöver regeringens förslag. För den civila delen anvisar centern 128 milj kr utöver regeringens förslag till livsmedelsberedskap. Förslag om detta läggs fram i en motion om jordbruket i norra Sverige.
Centern föreslår att 275 milj kr anslås till försvarsmateriel, främst inom armén. För att säkerställa den materiella förnyelsen inom armén anslås 200 milj kr. 75 milj kr ytterligare anslås till marinen för att säkerställa anskaffningen av främst amfibiebåtar och övrig utrustning till amfibiebataljonerna. Finansieringen av Ubåt 90 och Haubits 77 B bör ske utanför den ekonomiska ramen och behandlas i 1992 års försvarsbeslut.
Dagersättningen för de värnpliktiga föreslås höjas till 38 kr/dag och 50 milj kr ytterligare anslås för detta.
Centern anser att det är i längden ohållbart med urholkning av repetitionsutbildningen och föreslår 300 milj kr ytterligare för detta, 200 milj kr avdelas till armén, 50 milj kr vardera till marinen och flygvapnet.
Centern föreslår att en särskild utredning tillsätts om de civila delarna av totalförsvaret så att dessa frågor ges en högre prioritet än vad som varit fallet. Tillgången på livsmedel är av särskild betydelse för vår försörjning.
Inledning
Den socialdemokratiska ledningen för försvarskommittén och den socialdemokratiska regeringen har ett stort ansvar för att Sverige idag saknar en försvarspolitik.
Det är andra gången som den socialdemokratiska regeringen lägger fram ett förslag med provisorier. Sådana misslyckanden inom försvarspolitiken får allvarliga konsekvenser för omvärldens tilltro till den svenska försvarsförmågan, försvarets planering och riskerar att leda till felsatsningar och misshushållning med resurser.
Centern har alltid verkat för breda lösningar inom försvars- och säkerhetspolitiken. Om den socialdemokratiska regeringen hade hanterat försvarsfrågan på ett ansvarsfullt sätt kunde det nu ha förelegat underlag för ett femårigt försvarsbeslut. Nu består försvarspropositionen bara av diverse provisorier, som ska få försvaret att övervintra i avvaktan på nästa femårsbeslut. De civila delarna av totalförsvaret behandlades överhuvudtaget inte av försvarskommittén, FK-88.
Ett starkt svenskt totalförsvar, och ett samhälle som är väl rustat att stå emot kriser och påfrestningar av olika slag, ger trovärdighet åt vår neutralitetspolitik. Även om risken för krig nu förefaller mindre än på länge, är samtidigt det oförutsedda i de senaste årens utveckling en påminnelse om svårigheterna att göra säkra framtidsbedömningar. Vi skall givetvis ta till vara möjligheterna att delta i en internationell nedrustningsprocess. Samtidigt måste dock vår försvarspolitik vara utformad så att vi kan möta en förändrad situation.
Hotbilden har förändrats. Samtidigt som invasionsrisken minskat i det korta perspektivet har risken för regionala och nationella konflikter ökat i Europa. Detta skapar betydande osäkerhet. Vårt land kan därför behöva en hög beredskap mot gränskränkningar och militära påtryckningar. Sverige måste vara beredd på att det säkerhetspolitiska läget långsiktigt kan försämras så att invasionsförsvaret behöver förstärkas.
Det är viktigt att vår säkerhetspolitik bygger på en helhetssyn. Det innebär bl a att vi måste väga samman alla de säkerhetspolitiska instrument som står till vårt förfogande. Vår biståndspolitik, handelspolitik, internationella miljöpolitik, nedrustnings- och försvarspolitik och en allmän aktiv utrikespolitik måste fungera i ett harmoniskt samspel med varandra. Centern väckte därför i januari en motion om en säkerhetspolitisk utredning (l990/91:U509).
Under den starka upprustning, som präglade 1970-talet och den tidigare delen av 1980-talet i vår omgivning, genomförde Sverige en reell nedrustning -- i synnerhet mätt i kvantitativa termer. Även om vissa styrkereduktioner sker i vårt närområde behöver vårt totalförsvar både moderniseras och förstärkas för att svara mot de av riksdagen uppställda målen. Det gäller såväl den militära som den civila delen.
Det militära försvaret
En av det militära försvarets huvuduppgifter är att verka så att en fiende avskräcks från ett angrepp mot vårt land. Om landet ändå skulle angripas, ska det militära försvaret kunna avvisa angriparen.
Vårt militära försvar måste därför organiseras utifrån de kunskaper vi har om eventuella angripares slagkraft. Det svenska försvaret skall vara defensivt. Syftet med försvarsorganisationen är inte att i något fall verka offensivt utanför vårt lands gränser. Försvarskraften är direkt beroende av vår och omvärldens tilltro till dess försvarsförmåga.
Försvarets fredsorganisation skall utformas så att den snabbt kan ställas om till en landövergripande krigsorganisation. Detta ställer krav på främst arméns grundorganisation. En decentraliserad och spridd grundorganisation möjliggör en snabb omställning.
Läget inom det militära försvaret
Det militära försvaret brottas med stora svårigheter. Tilldelade resurser räcker inte för att förverkliga de mål som riksdagen uppställt för försvaret. Under de senaste 20 åren har antalet fartygs- och flygförband reducerats till hälften och arméförbanden med 30 %. Om försvarsanslagen bibehålls på nuvarande nivå tvingas de svenska försvarskrafterna till ytterligare reduceringar.
Det är viktigt att inom försvaret genomföra effektiviseringar och omstruktureringar. Behoven kan dock inte tillgodoses enbart på detta sätt. Det krävs även resurstillskott.
Vi föreslår att 625 miljoner kr ytterligare anslås direkt till verksamheten inom det militära försvaret.
Ekonomiska förutsättningar
Regeringen anger i propositionen att den finansiella styrningen inom totalförsvaret bör utvecklas mot bl a budgetering i genomförandeprisläge och kapitaltjänstkostnader. Vi anser att detta strider mot riksdagens beslut om ökad säkerhet i planeringen, som en arbetsgrupp inom FK-88 föreslog. Förslaget har avvisats i tidigare utredningar. ÖB anser att med ett system för genomförandebudgetering skulle osäkerheten i planeringen öka. Han anser det omöjligt att ta likviditetsansvaret för den militära utgiftsramen och huvudprogrammen l--3. Vi anser att propositionens förslag om utformningen av den ekonomiska styrningen måste avvisas och frågan hänskjutas till 1992 års försvarsbeslut.
Armén
Regeringen föreslår att antalet brigader minskas till 18. För ett fullödigt invasionsförsvar krävs enligt ÖB:s bedömning 2l brigader. Det är nödvändigt att försvarsplaneringen inriktas så att vid en långsiktig försämring av det säkerhetspolitiska läget, försvaret på några år kan bygga upp en fältarmé med den styrka som ÖB åsyftar.
På kortare sikt kan l8 brigader visa sig tillräckligt. Av dessa bör ett mindre antal ha en mycket hög beredskap, eldkraft och operativ rörlighet. Vi anser att det dock inte finns underlag för att slutligt ta ställning till denna viktiga fråga. Det bör anstå till l992 års försvarsbeslut.
Den oplanerade beställningen av Haubits 77 B har medfört att andra planerade materielprojekt fått skjutas på framtiden. Medel bör därför anvisas i 1992 års försvarsbeslut för täckande av kostnader för Haubits 77 B.
Marinen
De svenska ubåtarna är av hög klass och utgör en uthållig del av invasionsförsvaret. Beställningen av en ny ubåtstyp, Ubåt 90, är därför en bra förstärkning. Regeringen avsatte emellertid inga ytterligare medel, utan projektet lades in under marinens befintliga nivå. Finansieringen av ubåtsbeställningen inom marinens ram leder till oacceptabla konsekvenser för andra viktiga funktioner. Vi föreslår därför att regeringen i 1992 års försvarsbeslut anvisar medel för Ubåt 90.
Organiserandet av amfibieförband, främst genom anskaffning av stridsbåtar, anser regeringen alltjämt ha hög prioritet inom marinen. ''Anskaffningsvolymen kan dock under 1991/92, p g a det ekonomiska läget behöva övervägas ytterligare'', heter det. Vi anser att anskaffningen bör genomföras så att såväl utbildning som krigsorganisation av förbanden säkerställs.
Flygvapnet
Fördyringen av JAS-projektet måste innebära att industrin tar sin andel av merkostnaden, så att projektet kan fullföljas. Det är av stor betydelse för såväl den militära som civila produktionen. Det råder en rad oklarheter i JAS- planets bestyckning. Regeringen måste se till att frågan om beväpning av JAS får sin lösning. Regeringen bör skyndsamt ta fram ett program så att ett underlag föreligger senast i samband med l992 års försvarsbeslut.
Vi vill erinra om riksdagsbeslutet l982 där militärledningens rådgivande nämnd fick ett särskilt ansvar för uppföljningen av JAS-projektet.
Försvarsmateriel
Vi föreslår att 275 miljoner kronor avdelas för att säkerställa den materiella förnyelsen. Dessa fördelas med 200 miljoner kronor till armén. Inom marinen föreslår vi att 75 miljoner kronor anslås.
Även om förutsättningarna är mycket olika vid en ev krissituation i Sverige är det viktigt att vi här drar lärdom av erfarenheterna från kriget vid Persiska viken. Det gäller i synnerhet materielfrågor.
Utvecklingssamarbete
Den svenska försvarsindustrins samverkan med utländsk försvarsindustri måste säkerställas, för att vi skall kunna följa med i utvecklingen såväl industriellt som materiellt. Samarbetet måste dock regleras på ett sådant sätt att det blir både juridiskt och moraliskt försvarbart. Vi anser att Sverige kontinuerligt måste pröva vilka länder som är möjliga att samverka med för utvecklande av försvarsmateriel.
Kriget vid Persiska viken har ytterligare aktualiserat behovet av kontroll och begränsning av den internationella vapenhandeln av såväl nya som gamla vapen. Vi anser att situationen nu är lämplig för att aktualisera kravet på internationella överenskommelser inom FN för att möjliggöra en sådan begränsning.
Ing 1 m.m.
Regeringens förslag om nedläggning av Ing 1 i Södertälje är ett exempel på hur dåligt underbyggda förslagen i propositionen är. Föredraganden hänvisar till ett minskat behov av ingenjörssoldater, men redovisar inget som helst underlag för att bedöma detta behov. Inte heller redovisas de operativa konsekvenserna av en nedläggning av etablissemanget i Almnäs som militärbas. Sedan riksdagen fattade sitt beslut om en flyttning av Ing 1 till Strängnäs har också nya bedömningar av de ekonomiska konsekvenserna av olika handlingsalternativ presenterats.
Vi konstaterar att propositionen inte redovisar tillräckliga motiv för förslaget om nedläggning av Ing 1. Det rimliga är därför att, i enlighet med vad också ÖB anfört, låta frågan om Ing 1:s framtid anstå till l992 års försvarsbeslut. Därmed finns också tid för att klarlägga vilken användning av etablissemanget i Almnäs som är den långsiktigt bästa ur ekonomisk och operativ synvikel. Det innebär att besluten om flyttning av FN-skolan och fältarbetsskolan tills vidare inte ska verkställas.
Allmän värnplikt
Principen om ett folkförsvar som vilar på medverkan från varje svensk medborgare måste hävdas. Det innebär att systemet med allmän värnplikt skall bibehållas. Den allmänna värnplikten måste utgöra grunden för det militära försvaret. Utbildningen måste ges bredd och flexibilitet. De värnpliktiga har rätt att kräva en adekvat grundutbildning av hög kvalitet så att de kan klara sin uppgift i försvaret. Det är särskilt angeläget, då utbildningstiden för en del värnpliktiga är så kort som 5 månader. Vi anser att riksdagen bör ge regeringen detta till känna.
Repetitionsutbildningen
Det är i längden ohållbart att återkommande göra nedskärningar på drift- och repetitionsutbildning. Det ger bristande trovärdighet åt Sveriges försvarsförmåga. Ett stort antal förband behöver, som läget nu är, kompletterande utbildning för att kunna fungera vid en mobilisering. Ett krigsförband som inte övas och samtränas med andra förband får lägre kvalitet. Vi föreslår mot denna bakgrund att ytterligare 300 milj kr anvisas för repetitionsutbildning. Utav dessa medel bör anslås 200 milj kr till armén, 50 milj kr till marinen respektive flygvapnet.
Värnpliktsersättning
Värnpliktsförmånerna förbättras något, som en följd av de ökade kostnader som skattereformen inneburit. Dagersättningen föreslås i propositionen höjd med 3 kr till 34 kr. Det är fortfarande långt ifrån det storstilade löfte som socialdemokraterna gav de värnpliktiga inför valet 1982. Om dessa löften hade infriats under den socialdemokratiska regeringsperioden, hade dagersättningen idag varit ca 50 kr. Vi föreslår att dagersättningen räknas upp ytterligare med 4 kr till 38 kr och föreslår att 50 milj kr anvisas för detta ändamål.
Frivilligorganisationerna
De frivilliga försvarsorganisationerna har bl a som en följd av skattereformens ändrade traktamentsförmåner och bilersättning fått svårare än tidigare att engagera försvarsmaktens anställda som instruktörer i sin utbildning. Instruktörsförmånerna måste därför förbättras. Det gäller också möjligheterna till tjänstledighet för att kunna utföra dessa viktiga insatser för totalförsvaret. De är f n föremål för utredning.
Civila försvaret
När försvarskommittén havererade hade man ännu inte hunnit fram till det civila försvaret. Vi anser att de civila delarna av totalförsvaret måste utredas i särskild ordning så att dessa frågor får en högre prioritet än vad som gällt hittills. Det finns stora brister i civilförsvaret.
Mycket tyder på att de icke-militära hoten och sårbarheten kommer att få större aktualitet. Civilförsvaret har ansvar för hur vår befolkning på 8,5 miljoner människor i både krig och kristid ska få omsorg, skydd och sina basbehov täckta. Detta inbegriper också de behov som det militära försvaret har av sjukvård, energi, transporter och förnödenheter.
Det sägs ofta att det är viktigt att se totalförsvaret i ett sammanhang. Men om man fortsätter att bara utreda den militära delen av försvaret, blir det ändå ingen helhet. Vi anser därför att det är klokt att besluta om det civila försvaret, efter att beslut fattats om säkerhets- och försvarspolitiken och det militära försvarets utformning. Det skulle ge bättre förutsättningar att integrera beredskapsfrågorna i utformningen av energi-, närings-, jordbruks- och sjukvårdspolitik m.m. Det skulle sannolikt leda till minskad sårbarhet i samhället.
Det är särskilt angeläget att en utredning om det civila försvaret studerar sårbarheten i samhällets nätverk och i synnerhet sårbarheten i storstäderna. Försörjningsberedskapen för livsmedel är en central fråga. Vi anser att beredskapsmålet med 80-procentig försörjning av livsmedel är nödvändigt för att klara en kris- och krigssituation. Den försvarsberedning som pågår bör enligt vår uppfattning koncentrera sig på den militära delen av försvaret.
Skyddsmasker
Den svenska hotbilden utgår från att insatser av kemiska stridsmedel primärt måste inriktas mot mål av militär betydelse. Det är viktigt att alla i Sverige får tillgång till ett effektivt befolkningsskydd. Det måste vara självklart att svenska skyddsmasker ska baseras på bästa teknik. Sverige måste tillgodogöra sig de internationella erfarenheter som finns på detta område.
Livsmedelsberedskap
Vår självförsörjningsgrad är en avgörande faktor för att upprätthålla förtroendet för totalförsvarets förmåga hos landets befolkning liksom i omvärlden. Regeringen föreslår i propositionen en nedskärning av anslaget till livsmedelsförsörjning. För budgetåret 1991/92 föreslås 128 milj kr ytterligare till stöd för jordbruket och livsmedelsindustrin i norra Sverige i en särskild motion. Därmed förstärks livsmedelsberedskapen i norra delarna av landet, vilket frigör medel för ökad livsmedelsberedskap också i övriga landet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:102 i denna del som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av det militära försvaret,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bristerna i beredningen av underlagen för beslutet om totalförsvarets verksamhet,
3. att riksdagen avslår proposition 1990/91:102 såvitt avser förslag till genomförandeprisbudgetering,
4. att riksdagen anvisar 200 000 000 kr. utöver regeringens förslag till anskaffande av försvarsmateriel inom armén, i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen anvisar 75 000 000 kr. utöver regeringens förslag till anskaffande av materiel inom marinen, i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansiering av U-båt 90 och Haubits 77 B,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anskaffning av amfibiebåtar,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingssamarbete inom försvarsindustrin,
9. att riksdagen hos regeringen begär svenskt initiativ för att få till stånd en internationell överenskommelse om begränsning och kontroll av den internationella vapenhandeln i enlighet med vad i motionen anförts,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beslut om Ing 1 m.m. i samband med 1992 års försvarsbeslut,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den allmänna värnpliktens betydelse för det militära försvaret,
12. att riksdagen anvisar 200 000 000 kr. utöver regeringens förslag till repetitionsutbildning inom armén,
13. att riksdagen anvisar 50 000 000 kr. utöver regeringens förslag till repetitionsutbildning inom marinen,
14. att riksdagen anvisar 50 000 000 kr. utöver regeringens förslag till repetitionsutbildning inom flygvapnet,
15. att riksdagen anvisar 50 000 000 kr. utöver regeringens förslag till förbättring av dagersättningen till de värnpliktiga med 4 kr./dag,
16. att riksdagen hos regeringen begär att en parlamentarisk utredning tillsätts för de civila delarna av totalförsvaret, i enlighet med vad i motionen anförts,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyddsmasker,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om livsmedelsberedskap.
f8pStockholm den 14 mars 1991 Olof Johansson (c) Karl Erik Olsson (c) Görel Thurdin (c) Bertil Fiskesjö (c) Karin Söder (c) Gunnar Björk (c) Gunilla André (c) Pär Granstedt (c) Börje Hörnlund (c) Karin Israelsson (c) Agne Hansson (c) Per-Ola Eriksson (c) Larz Johansson (c)