Marinens utveckling -- förslag till nyorientering
Nulägesbeskrivning avseende den örlogsmarina situationen
Enligt propositionen ska försvarets verksamhet bedrivas inom ramen för oförändrade anslag. I försvarsbeslutet skall inrymmas JAS samt allmän värnplikt. Utrymmet för marinen kommer därför sannolikt att bli begränsat. De minskande ramarna kommer att innebära neddragningar i den totala marina organisationen.
Det är därför nu ytterst väsentligt att visa på de stora fördelar som ligger i att satsa på Karlskrona som örlogsmarint centrum i en krympande ekonomi.
Utöver allmänt minskande ramar har sedan lång tid inom marinen en medveten satsning gjorts inom Stockholmsregionen. Satsningen i Stockholmsregionen har ej kunnat fullföljas på grund av svåra personalproblem. I dag är det därför även av detta skäl väsentligt att redovisa fördelarna med Karlskrona som marin stödjepunkt.
Såväl operativa som verksamhetsekonomiska skäl talar för att Karlskrona skall behållas som en kvalificerad bas för våra marina stridskrafter.
Styrande operativa faktorer
Södra Östersjön med Öresund och Bälten är ett i alla lägen centralt maritimt operationsområde. Detta område med de viktiga östersjöutloppen har en stor strategisk betydelse även med de omvälvande förändringar som vi nu upplever i vårt närområde. I området bedrivs alltjämt en intensiv marin övningsverksamhet. Flertalet av stridskrafterna är dessutom baserade i södra Östersjön. Huvuddelen av den sovjetiska östersjömarinen med tillhörande landstigningsförband är baserade i Baltikum- området.
Förutom den örlogsmarina övningsverksamheten pågår dessutom en mycket frekvent civil sjötrafik i området. Här kan nämnas att all import- och exportsjöfart till och från det europeiska Sovjetunionen kanaliseras i södra Östersjön.
Det förtjänar att framhållas att Sveriges sjöterritorium utökades under 70-talet till 12 distansminuter. Under 80- talet blev i stort huvuddelen av Östernsjön en svensk fiskezon. Nu pågår dessutom förhandlingar för att utöka fiskezonen till en ekonomisk zon.
Redan tidigt i en konfliktutveckling kommer därför stora krav att ställas på insats med våra kvalificerade fartygsförband för att hävda svensk integritet och våra nationella intressen i övrigt i detta område.
En basering av huvuddelen av våra sjöstridskrafter i Karlskrona innebär således goda insatsmöjligheter -- i ett område där merparten av de främmande sjöstridskrafterna i dag uppträder, d.v.s. i södra Östersjön. Med en basering till Karlskrona föreligger dessutom goda förutsättningar att snabbt omgruppera till övriga prioriterade operationsriktningar, Västerhavet respektive norra Östersjön.
Allmänt kan således konstateras att de maritima uppgifterna växer i omfattning. Krav ställs på ''marin närvaro'' för att hävda svenska intressen. Det är viktigt för trovärdigheten i den svenska säkerhetspolitken att vi har god förmåga till insats mot kränkningar och andra överträdelser. En uppföljning av den marina verksamheten i vårt närområde är därvid av stor betydelse.
Inte minst märks kravet på marin närvaro i södra Östersjön. Utvecklingen som nu följer i Baltikum, Polen och Tyskland kan komma att innebära risk för att lokala konflikter på relativt låg konfliktnivå ökar. Kravet på marin närvaro i ''rätt'' område ökar därmed. Karlskrona ligger även i detta sammanhang centralt.
Styrande verksamhetsekonomiska faktorer
De verksamhetsekonomiska faktorerna bör ges ökad tyngd i den marina utvecklingen. Verksamhet i storstadsregionerna är mer kostnadskrävande än i småstadsregionen.
Marinen brottas i dag med betydande personalavgångar, främst avseende militär personal. De årliga förlusterna -- utöver pensionsavgångar -- uppgår till ca 100--125 officerare. Personalförlusterna i Stockholmsregionen -- främst bland det yngre befälet -- är ett växande problem.
Omsatt i ekonomiska termer är det fråga om betydande belopp som fortlöpande går till spillo. Den tvååriga utbildningen till fänrik har kostnadsberäknats till cirka 700 000 kronor per individ.
Det finns därför mycket starka skäl för att nu vidta resoluta åtgärder för att begränsa de stora ekonomiska förluster som personalavgångarna innebär.
I Karlskrona finns förutsättningar till låga boendekostnader och korta restider till och från arbetet, d.v.s. bidragande positiva faktorer som inryms i det allt viktigare livskvalitetbegreppet. Av bland annat dessa skäl är avgångsprocenten överslagsvis endast hälften mot den i Stockholm.
Detta problem kommer sannolikt att accentueras i en situation som präglas av en vikande försvarsekonomi med ytterligare inskränkningar i materialutveckling och verksamheter som trolig följd.
Den antydda utvecklingen talar för att marinen i en ökad omfattning kommer att förlägga verksamheter till Karlskrona, där personalläget kommer att vara mer stabilt än på andra håll.
Sammantaget pekar både operativa och verksamhetsekonomiska skäl starkt på en satsning på Karlskrona. I en minskande ekonomi blir dessa skäl alltmer uttalade.
Samverkan -- samordning
Men alltmer begränsade ekonomiska ramar ökar alltmer kravet på en samverkan mellan intressenter med marina uppgifter. I Karlskrona finns flera marina funktioner som rätt samutnyttjade kan ge goda synergieffekter.
Marinen -- Karlskronavarvet
Förbandsproduktion av sjögående förband inom Milo S behöver stöd av kvalificerade varvsresurser i Karlskronaområdet. Karlskronavarvet ingår i Marinens krigsorganisation och måste snabbt kunna omställas för krigsproduktion.
En relativt omfattande förbandsproduktion av fartygsförband inom Milo S är en nödvändig förutsättning för att förband skall kunna utgångsgrupperas inom området i krig.
Verksamheten bedrivs sedan länge med Karlskrona som hemmahamn och med stöd av örlogsbasens förvaltningsresurser och verkstadsresurser från KkrV.
Samverkan mellan fredsrustade förband, örlogsbas och varv är en nödvändig förutsättning för att förbandsproduktionen skall kunna bedrivas rationellt. Samtidigt skapas största likhet med krigsorganisationen där stommen i de kvalificerade underhållsförbanden utgörs av örlogsbasens tekniska förvaltning och K-företaget Karlskronavarvet.
Förbandsproduktionen kräver relativt omfattande varvsresurser då visst underhållsarbete, ex.vis årsöversyner, måste koncentreras till relativt korta perioder under året. Resten av tiden behövs för förbandsvisa övningar då samtidigt fartygen måste vara i drift för att övningstiden skall utnyttjas effektivt.
Genom samordning av nyproduktion och underhållsproduktion förbättras förutsättningarna för att åstadkomma en rationell produktion. Personella resurser kan flyttas mellan nyproduktion och underhåll.
Kostnaderna för både nyproduktion och underhållsproduktion kan hållas nere då speciella resurser såsom täckta dockor, lyftanordningar för hela fartyg och lokaler där hela fartyg kan tas in utnyttjas både vid nyproduktion, modernisering och större översyner.
Med andra ord torde en kombination av nyproduktion, underhåll och moderniseringar vara den bästa förutsättningen för att varvsverksamheten skall kunna bedrivas kostnadseffektivt.
Med minskande försvarsbeställningar måste den befintliga örlogsmarina varvskapaciteten reduceras. Om nybyggnation, moderniseringar och underhåll av örlogsfartyg koncentreras till ett varv i södra Sverige måste varvet kunna skyddas och försvaras både under fred, kris och krig. Detta är en grundläggande förutsättning om marinens beredskap och uthållighet skall kunna säkerställas. Karlskronavarvet är ett varv där alla dessa krav kan uppfyllas.
På grund av de korta serierna, 4 kkv, 3 ubåtar o.s.v., är nära samverkan mellan konstruktionsavdelningen, produktion och FMV:s nybyggnadskontrollanter av mycket stor betydelse.
Konstruktionsarbetet på övervattensfartyg pågår praktiskt taget under hela tillverkningsfasen ända tills sista fartyget är levererat, eftersom prototyputveckling skulle ställa sig alltför kostsamt för beställaren.
Det finns i dag ett väl utvecklat samarbete mellan KkrV och marinkommandot och där praktiska erfarenheter från underhåll på smidigt sätt slussas in i nyproduktionen.
Sambandet mellan MKS tekniska förvaltning och KkV är i dagsläget en förutsättning för rationell underhållsproduktion. Väsentliga resurser för t.ex. beredning och kontroll av underhållsarbetet finns i dagsläget inom marinkommandot. Avvägningen bygger på att behovet av militär personal inom marinens basförband skall tillgodoses och rent företagsekonomiska fördelar med att kombinera beställarkompetens och kontrollkompetens hos beställaren, marinkommandot.
Sammanfattningsvis torde under dessa förutsättningar inget annat varv än Karlskronavarvet kunna komma i fråga som kombinerat underhålls- och nybyggnadsvarv.
En sådan lösning där Marinens nyproduktion och kvalificerat underhåll koncentreras till Karlskrona utgör en stabil grund för framtidsinriktad örlogsmarin verksamhet även i låga försvarsekonomiska nivåer. Växelvis beläggning av ubåtar och övervattensfartyg i kombination med en grundbeläggning av fartygsunderhåll är en optimal lösning för den svenska marinen i framtiden.
Marinen -- flygvapnet (F 17)
I dag pågår väl utvecklad samverkan med spadiv vid F 17 vad avser övervakning av S Östersjön. Denna samverkan kan sannolikt ytterligare utvecklas inte minst om även kustbevakningens flyg etableras till Kallinge.
Den bästa etablerade samverkan föreligger för närvarande i form av marinens helikopterdivisions (13. hkpdiv) etablering på F 17. Genom denna etablering har marin helikopterverksamhet kunnat etableras under mycket goda verksamhetsekonomiska förutsättningar. Stödet från F 17 i form av byggnader, banunderhåll, flygledning, vädertjänst m.m. har inneburit låga driftskostnader för helikopterverksamheten i jämförelse med helikopterdivisionerna på Berga och Säve. Förutsättningar finns för ytterligare satsningar avseende marin flygverksamhet på Kallinge.
Utveckling -- förslag till marina satsningar
Sjöstridskrafter
Kustflottan har i dag en viss tyngdpunkt i Stockholmsområdet. En utjämning mot Karlskrona bör ske för att ge ett totalt sett bättre utnyttjande av våra totala produktionsresurser (personal och anläggningar).
En faktor som särskilt bör framhållas är att cirka 80 yrkesbefäl med Karlskronastationering i dag tjänstgör på fartyg baserade i Stockholmsområdet. Inledningsvis angivna operativa skäl talar också för denna omfördelning av fartyg. Föreslagen omfördelning har även en positiv inverkan på underhållsbeläggningen vid Karlskronavarvet.
Följande omfördelning till Karlskrona bör ske:2 kustkorvetter (serie 1). Bemannade med Karlskrona- personal.2 ubåtar typ Västergötland utöver tidigare överförda 2 typ Sjöormen. Härmed skapas bättre förutsättningar för bemanning och även underhåll. Orion. Stämmer väl med detta fartygs geografiska inriktning.
Isbrytare
Dessa fartyg bör samtliga överföras till Karlskrona under icke isbrytarsäsong. Därmed ges Karlskronavarvet förutsättningar att överbrygga den säsongsmässiga sysselsättningssvackan sommartid. Fartygen kan hållas samlade på bevakat område och stödjas av en levande marin bas. Dessa förutsättningar saknas för närvarande med förläggning till Stadsgården i Stockholm.
Även Sjöfartsverkets sjömätningsfartyg bör kunna överföras till Karlskrona då dessa under 1991 kommer att lämna Hårsfjärden.
Sammanhållande tekniskt underhållsansvar bör också föras över till MKS materialförvaltning både för isbrytarna och sjömätningsfartygen.
Helikoptrar
Regeringen har fattat ett beslut att marinens helikopterförband på ostkusten skall flyttas från Berga till Tullinge. Dessutom skall studeras förläggning av kustbevakningens flygverksamhet, särskilt den på Bromma, till Tullinge.
Detta beslut är enligt MKS ej taget på verksamhetsekonomiska grunder -- en faktor som måste ges ökad tyngd i en vikande försvarsekonomi.
Förutvarande ÖrlB S har i tidigare argumentering understrukit de verksamhetsekonomiska fördelarna med Kallinge vid jämförelse med Tullinge.
Helikopterverkstaden bör av dessa skäl överföras till Kallinge -- främst m h t att teknikerpersonalen är kraftigt konkurrensutsatt i Stockholmsregionen. Ett ekonomiskt gynnsamt alternativ är givetvis att bibehålla själva helikopterverkstaden på Bergabasen.
Förslaget innebär betydande besparingar såväl kortsiktigt som långsiktigt.
Avslutningsvis framhålls vikten av att samordningslösningar prövas med kustbevakningens flyg varvid givetvis en värdering av Tullinge-- Kallingealternativen bör ske.
Utvecklingskontor för örlogsmarin teknik
Den tekniska utvecklingen inom det örlogsmarina verksamhetsområdet går snabbt. Sverige intar i flera avseenden en ledande position -- både vad gäller övervattensfartyg och ubåtar.
Utveckling av ny teknik och utprovning av nya fartygssystem sker fortlöpande. Behov föreligger att utveckla metoder för underhåll och livstidsförläggning av befintliga system. Den verksamheten bör samlas i ett marint utvecklingskontor i Karlskrona med representation från såväl FMV, KkrV, MKS, Kustflottan m.fl. Alternativt bör prövas att förlägga FMV-Fartygsbyrå eller t.o.m. FMV marinmaterialförvaltning till Karlskrona.
Ett utvecklingskontor, som här föreslås, bör också få uppgifter för utveckling inom andra specialområden, t.ex. beträffande isbrytare.
Utbildning
I syfte att ytterligare minska fredsdriftskostnaderna bör marinens utbildningsverksamhet på sikt koncentreras till MKS och till MKO. Som ett första steg bör marinens sjukvårdsutbildning i Göteborg snarast överföras till Karlskrona.
Viss del av den marina utbildningen och kustbevakningsutbildningen kan samordnas. Marinen bör aktivt medverka till att en kustbevakningshögskola etableras exempelvis på Stumholmen.
Samarbetet med högskolan Karlskrona-Ronneby utvecklas, vilket bör ge fördelar både för MOHS och högskolan. Även här kan varvets och kustbevakningens behov tillgodoses och även kompetens utnyttjas. Skyddstjänsteanläggningen, som skall iordningställas på Lindholmen, byggs ut på ett sådant sätt att anläggningen kan utvecklas som utbildnings- och övningsplats för sjöräddning, miljö och civil marin brandtjänst.
Verksamheten samordnas med Kustbevakningen och Räddningsverket. Inom marinen finns stor kompetens och även resurser inom områden som kan utnyttjas för utbildning i det civila samhället, t.ex. beträffande segling och dykartjänst. Genom en aktiv marknadsföring och samarbete med t.ex. gymnasieskolorna bör dessa resurser kunna merutnyttjas både för skolor och privat utbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att åstadkomma ett optimalt resursutnyttjande av försvarsanslaget.
Stockholm den 14 mars 1991 Hans Gustafsson (s) Yvonne Sandberg-Fries (s) Jan Björkman (s)