Häromdagen fick vi ytterligare bevis på den dåliga standard, som mycken materiel i det svenska försvaret i dag håller. När man äntligen skulle genomföra en stormanöver, visade det sig att en hel grupp soldater fick utgå och resa ''hem'' till Boden. Detta därför att kanonlavetterna visade sig undermåliga -- det skulle innebära risk för de värnpliktigas liv om de avfyrades. Till yttermera visso hade man kostat på en ordentlig renovering av pjäserna, som dock är mycket gamla.
Riksdagens försvarsbeslut alltifrån 1972 har i praktiken varje gång ytterligare minskat försvarsbudgeten i reala termer. Tillväxten för försvaret har varit praktiskt taget obefintlig medan andra delar av statsförvaltningen tillåtits växa mycket kraftigt. Det var även inom totalförsvaret, som man tidigast började ställa kravet på omprioriteringar, besparingar och strukturrationaliseringar.
Trots den reala minskningen har man dock inte omprövat målsättningen vilket ställer våra värnpliktiga och deras befäl inför hart när omöjliga uppgifter. Utomlands börjar tilltron att minska vad gäller vårt försvars möjligheter att klara sina uppgifter. Inte minst alla ouppklarade ubåtskränkningar har bidragit till detta.
Svensk industri producerar en del av den bästa utrustning som finns att få för nordiska förhållanden. Denna är dock dyrbar -- dels på grund av dyra utvecklingskostnader, dels på grund av det höga kostnadsläget inom svensk tillverkningsindustri, dels genom tillverkning i alltför korta serier. Materielen, som våra värnpliktiga utrustas med i dag, har av kostnadsskäl inte kunnat hållas i välfungerande skick. Det saknas dessutom fortfarande viktiga komponenter till en del materiel, andra är förslitna eller omoderna. Man kan i dag inte lita på att de kommer att fungera vid exempelvis en snabb mobilisering.
Det så kallade Gulfkriget har med all önskvärd tydlighet visat vikten av god, modern materiel. Det har klart visat på faran av alltför gammal eller otidsenlig utrustning. Det har ännu en gång visat på betydelsen av ett starkt flygvapen. Flygunderstöd för de egna trupperna och som befolkningsskydd är en nödvändighet. Därför är utvecklingen av JAS-planet i dagens läge en nödvändighet, samtidigt som man ser över och moderniserar våra äldre flygplanstyper. Så stora kostnader är redan nedlagda att det vore oförsvarligt att inte vidareutveckla projektet med JAS- planet så länge man är förvissad om att vara på rätt väg.
Under en lång följd av år har man dragit ned på underhåll eller utbyten av för den svenske soldatens överlevnadsmöjligheter livsviktig materiel samtidigt som man lägger ner miljoner på många, dyra hemresor. Resorna går dessutom inte alltid till hemorten utan även i vissa fall utomlands, då exempelvis föräldrar är tillfälligt stationerade eller bosatta i annat land. Den värnpliktige inte bara flyger eller reser med tåg, han/hon tillåts även leasa bil för att komma fortare fram än vad de allmänna kommunikationsmedlen medger. Samtidigt töms bl.a. våra regementen vid veckosluten och håller dålig beredskap.
För att kunna upprätthålla bättre beredskap och för att få medel till förbättrat materielunderhåll och snabbare utbyte av föråldrad materiel eller modernisering av densamma bör bl.a. de värnpliktigas resor begränsas. Detta kan ske genom att resor beviljas högst var fjortonde dag och bara till hemorten.
I dagarna har man på värnpliktsriksdagen krävt högre dagersättning. Fyra järnvägsvagnar demolerades ungefär vid samma tidpunkt -- det var värnpliktiga på resa till stormanöver i Norrland, som på detta sätt ''firade''. De fasta kostnaderna liksom de sociala kostnaderna blir allt kännbarare för försvaret. Dessa borde kunna tillföras andra titlar. Ren skadegörelse borde betalas av de skyldiga. Det är i slutändan just de, som kanske vid orostider får betala dålig utrustning med sina liv. Något som borde vara otänkbart i en nation med så stora möjligheter som Sverige ändå har att återigen bli välmående.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om begränsning av de värnpliktigas resor i enlighet med vad som i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minst hälften av anslaget till värnpliktigs resekostnader överförs till materielanslaget,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidareutvecklingen av flygplanet JAS,
4. att riksdagen hos regeringen begär utredning om hur kostnader för värnpliktigas skadegörelse, exempelvis demolerade järnvägsvagnar, förstörelse inom kasernområden eller materielförstörelse, skall kunna debiteras och tas ut från de ansvariga.
Stockholm den 14 mars 1991 Birgit Henriksson (m)