Marinens helikoptrar har stor betydelse, såväl militärt som civilt.
Med tanke på den blygsamma marina närvaron på västkusten så är helikoptrarna på Säve det förband som snabbast kan vara på plats vid u-båtskränkningar. Alternativt u-båtsförsvar saknas praktiskt taget helt.
Att denna funktion kan täckas från Berga eller Kallinge är en orimlighet. Innan enheter därifrån har kommit på plats har så lång tid förflutit att ytterligare spaning vanligen är meningslös.
För den civila verksamheten är helikoptrarna på Säve ovärderliga.
Framförallt i sjöräddningssammanhang har de utnyttjats med stor framgång vilket inte minst demonstrerades i samband med branden på Scandinavian Star. För den intensiva färjetrafiken utmed västkusten är tillgången till helikopter en säkerhetsfaktor av stor betydelse och för att klara sådana uppdrag erfordras tunga enheter, vanliga ambulanshelikoptrar räcker ej till.
Som strandstat har Sverige ett ansvar för sjöräddningen i Kattegatt och Skagerrak. En nedläggning av förbandet på Säve innebär att Sverige ej kan fullfölja detta ansvar och att sjöräddningsverksamheten helt blir beroende av danska helikoptrar.
Propositionens förslag om investeringsstopp för Säve riskerar att följas av ett kommande beslut om nedläggning av verksamheten. Så bör ej ske.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att helikopterverksamheten på Säve skall vara kvar.
Stockholm den 5 mars 1991 Tom Heyman (m)