Allmänt
I syfte att få en mera samlad syn på markresurserna och den fysiska miljön har en sammanhållen lagstiftning inom planoch byggområdet och för hushållning med mark och vatten tillkommit. Centerpartiet har aktivt medverkat i detta arbete.
De grundläggande intentionerna i det omfattande lagkomplex, som riksdagen beslutade 1986, var bl a att stärka kommunernas roll genom en decentralisering av ansvaret för planläggning och lokal miljö till kommunerna och begränsa statens kontrollfunktioner. Avsikten var vidare att de boende skulle få bättre möjligheter att delta i planeringen och därmed kunna påverka närmiljön.
I propositionen konstateras att det är en självklarhet att ett så omfattande lagstiftningskomplex som PBL kan få konsekvenser som inte var avsedda. På grundval av skilda utvärderingar och utredningar har inom regeringskansliet utarbetats en promemoria med förslag till ändringar i plan- och bygglagen som underlag för den nu föreliggande propositionen.
Propositionen
I propositionen föreslås med anledning av promemorian vissa ändringar i lagstiftningen som framförallt berör detaljplanernas utformning vad avser parkering. Vidare tas upp frågor som rör brandsäkerhet vid alternativa boendeformer, inbrottsskydd och källsortering av sopor.
Byggnadsnämnden skall även i vissa fall såväl kunna förordna beslut att anta, ändra eller upphäva fastighetsplaner som att ge bygglov, rivningslov och marklov innan berörda planer vunnit laga kraft.
Vidare föreslås att kommunen skall i detaljplan eller områdesbestämmelser kunna införa bygglovplikt för anordnande eller väsentlig ändring av anläggningar för vissa grundvattentäkter. Fritidshus skall även omfattas av bestämmelserna för hushållning med vatten som gäller byggnader i allmänhet.
Bygglov får krävas för att sätta upp eller väsentligt ändra skyltar och ljusanordningar inom områden som utgör värdefulla bebyggelsemiljöer. Slutligen tas även vissa ersättningsfrågor upp.
Centerns förslag
Plan- och bygglagstiftningen har i huvudsak fungerat som avsett, vilket genomförda utvärderingar visar. Vi vill dock även för vår del ta upp vissa lagregler, vilka fått en utformning som medfört svårigheter vid tillämpningen. Vi vill också i likhet med vad föredraganden anför understryka angelägenheten i att Boverket i arbetet med förändringar i regelverket för byggandet eftersträvar ytterligare förenklingar.
Vi tar i det följande upp vissa konkreta ändringsförslag i gällande lagstiftning.Underrättelseskyldigheten för byggnadsnämnden
I 8 kap 22 § PBL regleras underrättelseskyldigheten för byggnadsnämnden vid prövning av ansökan om bygglov. Nuvarande regler innebär att i tveksamma fall kan erhållas ett förhandsbesked om ett projekt får bygglov, t ex byggande av ett småhus inom icke planlagt område.
En begäran om förhandsbesked prövas enligt PBL:s regler. Bl a skall grannar höras och underrättas om beslutet. Ett positivt förhandsbesked följs därefter av att en komplett bygglovsansökan lämnas in. Med nuvarande regler skall grannar höras och underrättas på nytt.
Enligt vår mening bör underrättelseskyldigheten för byggnadsnämnden ändras så att sådan inte föreligger för bygglov som föregåtts av en prövning i syfte att ge förhandsbesked om ett visst projekt utanför planlagt område.Förhandsbesked
Enligt gällande bestämmelser (8 kap. 34 §) kan förhandsbesked lämnas för åtgärder som kräver bygglov och avser byggande. Enligt rättsutslag har fastslagits att åtgärder i syfte att ta i anspråk byggnader helt eller delvis för väsentligen annat ändamål än de byggts för, inte är en sådan åtgärd som avses i detta fall. Detta innebär att det inte är möjligt att ge förhandsbesked i ett sådant fall.
Vi föreslår att här aktuell lagparagraf ändras så att det blir möjligt att få ett förhandsbesked om det är möjligt att ändra en byggnads användningsområde.Bygglov för ändrad säsongsmässig användning av ekonomibyggnader
Gällande bestämmelser innebär även att återkommande säsongsmässig ändrad användning av ekonomibyggnader kräver bygglov. Något motiv för detta finns inte och i lagen bör uttryckligen framgå att sådan ändrad användning av ekonomibyggnader får ske utan krav på bygglov.
Marklov
Erfarenheter visar att det vore lämpligt för en kommun att vid exploateringar av olika skäl att kunna ge möjlighet för en exploatör att förkomprimera marken under tiden en planändringsprocess pågår.
Ett lämpligt förfarande skulle enligt vår mening vara att öppna en möjlighet för att ge ''marklov för tillfällig åtgärd'' i 8 kap. 14 § PBL. En sådan åtgärd skulle kunna tidsbegränsas samtidigt som den tillåts strida mot en ännu ej formellt ändrad detaljplan. Underrättelseskyldigheten för byggnadsnämnden enligt 8 kap. 14 § måste dock självfallet gälla.Kompetenskraven för teknisk personal
I 11 kap. 4 § PBL understryks behovet av att vid prövningar av projekt ha tillgång till arkitektutbildad personal. Detta är självfallet viktigt. Utvecklingen inom byggmaterialbranschen har dock medfört att i vissa fall sammansätts olika typer av materiel som byggs in i tekniska funktioner på ett sådant sätt att det är till nackdel för brukaren.
Vi anser därför att det är viktigt att kommunernas byggnadsnämnd har tillgång till personal med teknisk kompetens som behövs för att kunna ge enskilda byggare bra vägledning vid en byggnation. PBL bör kompletteras med en sådan bestämmelse.Handläggning av ersättningsfrågor i samband med planläggning
I propositionen föreslås att kommun får, innan ett beslut fattas om antagande, ändring eller upphävande av detaljplan eller områdesbestämmelser, förelägga den som drabbas av beslutet att inom viss tid framställa anspråk på ersättning eller inlösen. Den som inte framställer sådana anspråk förlorar rätten till ersättning.
Detta förslag har mött kritik vid remissbehandlingen med motiven att ersättningsfrågorna är komplicerade och risk finns att kostnaderna vältras över på fastighetsägarna. Fastighetsägarna kan också tvingas att ta ställning till successivt modifierade planförslag utan att de leder till något beslut.
Enligt vår mening bör ersättningsfrågorna lösas när beslut har fattats om förändringar i detaljplaner eller områdesbestämmelser. Det kan enligt vår mening inte ur äganderättssynpunkt vara rimligt att grunda ersättningsfrågor på ett osäkert förväntat beslut i planärenden. Propositionens förslag i denna del bör således avslås.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
1. att riksdagen med anledning av proposition 1990/91:146 beslutar om ändring i plan- och bygglagen så att underrättelseskyldigheten för byggnadsnämnd vid prövning av bygglovsansökan begränsas i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen med anledning av proposition 1990/91:146 beslutar om ändring i plan- och bygglagen såvitt avser kraven på bygglov vid ändrat användningsområde för byggnader i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen med anledning av proposition 1990/91:146 beslutar om ändring i plan- och bygglagen innebärande att möjligheten att lämna marklov för tillfällig åtgärd öppnas i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen med anledning av proposition 1990/91:146 beslutar om ändring i plan- och bygglagen innebärande krav på att byggnadsnämnden skall ha tillgång till personal med teknisk kompetens i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen avslår proposition 1990/91:146 såvitt avser förslag om ändring i handläggningsordningen för ersättningsfrågor i samband med planläggning i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 16 april 1991 Agne Hansson (c) Birger Andersson (c) Rune Thorén (c) Ivar Franzén (c) Elving Andersson (c) Stina Gustavsson (c) Karin Starrin (c)