Rent och friskt vatten är nödvändigt. Därför är det ytterst oroande när brunnar slås ut på grund av att saltvatten tränger in. När skadan redan har skett finns ingen återvändo. Det kan dröja flera decennier tills vattnet blir friskt igen.
För att säkra tillgången till rent och friskt vatten måste var och en som vistas i skärgården ta särskilt stor hänsyn. Alla måste ta ett personligt ansvar och hushålla med de knappa vattenresurserna på ett ansvarsfullt sätt. I annat fall hotas vattentillgången på såväl lång som kort sikt.
Regeringen föreslår i propositionen att vattentoaletter skall kunna förbjudas i fritidshus i områden där det råder knapphet på vatten. Jag är inte övertygad om att detta är rätt väg att gå. För det första är det angeläget att förstärka informationsinsatserna kring vattenförsörjningen. Det handlar om att göra folk medvetna om att vattnet är en begränsad resurs och att vi alla har ett ansvar för att hushålla med vatten.
Regeringens förslag är olyckligt utformat. Den vill förbjuda vattentoaletter, trots att det faktiskt finns vattentoaletter där vattnet i huvudsak recirkuleras. Dessa toaletter hotar på intet sätt vattenförsörjningen, inte ens i områden med mycket knapp vattentillgång.
Jag anser vidare att vattenuttaget i områden med bekymmersam vattenförsörjning inte skall dikteras genom förbud, utan genom frivilliga åtaganden. Vattenuttaget skulle med fördel kunna regleras med hjälp av ett förrättningsförfarande av den typ som används vid markavvattningsföretag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1.att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillstånd för bruk av vattentoaletter i områden med knapp vattentillgång,
2.att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reglering av vattenuttaget i områden med knapp vattentillgång.
Stockholm den 16 april 1991 Ivar Virgin (m)