I propositionen framläggs vissa förslag med anledning av arbetet för att komma åt problemet med s.k. sjuka hus.
Inomhusmiljön har stor betydelse för människors hälsa och välbefinnande. Hittills har detta varit en starkt försummad miljöfråga. Regeringens agerande har varit kraftlöst. Riksdagen har tvingats reagera med initiativ och tillkännagivanden.
Ett exempel är den omfattande genomgång av problemet med sjuka hus i bostadsutskottet som medförde en framställning till regeringen 1989. Ett annat exempel är riksdagens beställning i höstas -- med anledning av motioner bl.a. från folkpartiet liberalerna -- om en samlad aktionsplan mot buller. Denna beställning har dess värre nonchalerats av regeringen.
Vi har också från liberalt håll under en följd av år tvingats föreslå ytterligare åtgärder -- senast i en motion i januari -- för att skärpa kampen mot radonfaran.
Även efter att den nu föreliggande propositionen behandlats kvarstår sålunda centrala problem med byggnaders inomhusmiljö olösta.
Vi kan i huvudsak ställa oss bakom de förslag som framläggs i propositionen. Vi kan samtidigt konstatera att en lång rad lagar och regelsystem redan berör problemet med sjuka hus. En skärpt tillämpning av dessa bestämmelser borde kunna åstadkommas. Ett belysande exempel är att boverket enligt PBL har möjligheter att utfärda verkställighetsföreskrifter för tillämpningen av 8 kap 20 §. Sådana föreskrifter har dock inte meddelats. Regeringen bör därför genom ett tillkännagivande uppmanas att se över möjligheterna till ett effektivare utnyttjande av befintlig lagstiftning -- inklusive PBL och lagen om kemiska produkter -- i syfte att bekämpa problemet med sjuka hus.
Den av regeringen tillsatta arbetsgruppen ifrågasatte om det inte bör föreskrivas att sovrum endast skall få tillföras uteluft och att överluft inte skall få föras från kontorsrum till allmänna utrymmen. Regeringen tar inte närmare ställning till detta förslag. Vi vill för vår del föreslå att riksdagen gör ett positivt uttalande på denna punkt.
Regeringen föreslår en ordning för funktionskontroll av ventilationssystem i byggnader. Vi välkomnar detta förslag. Sådana förslag har tidigare förts fram från liberalt håll i riksdagen. Det är inte minst angeläget att boende i flerfamiljshus på detta sätt garanteras att en kontroll genomförs. De har ju små möjligheter att själva påverka fastighetsägarens beslut i dessa frågor.
Några sådana motiv kan inte anföras för en funktionskontroll i småhus, där man kan förutsätta att ägarna i eget intresse tar ansvar för att kontroll sker -- under förutsättning att de har fått erforderlig information. Regeringens förslag om ett obligatorium även för småhus förefaller oss vara ett uttryck för en överdriven regleringsiver. Vi föreslår att en kontroll vid nyinstallation anses tillräcklig.
Vi vill slutligen understryka vikten av att funktionskontrollen utförs av kompetent personal. Regeringen bör pröva behoven och möjligheterna att förstärka denna kompetens.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av möjligheterna till ett effektivare utnyttjande av befintlig lagstiftning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reglerna beträffande uteluft och överluft,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om funktionskontrollen av ventilationssystem.
Stockholm den 16 april 1991 Siw Persson (fp) Erling Bager (fp) Ingrid Hasselström Nyvall (fp) Leif Olsson (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)