Propositionen är en besvikelse eftersom man under tre års tid har hänvisat till att en proposition om de s.k. sjuka- hus-problemen har varit under utveckling och snart skulle presenteras. När den nu kommer visar det sig att regeringen har misslyckats att formulera en lag om byggnadsgaranti, en lag som är nödvändig för att utkräva ett rimligt ansvar av byggentreprenörer. Vinsterna i byggandet har varit sådana att ett ansvar även bör kunna utkrävas retroaktivt när kvaliteten visar sig vara helt undermålig. Vi föreslår därför att förslaget till lag om byggnadsgaranti antas enligt lagrådets förslag.
Sjuka hus
Sjuka hus kan sägas vara en biprodukt av miljonprogrammets snabba rekordbyggande med bl.a. inbyggnad av fukt och introduktionen av ständigt nya material med okända kemiska egenskaper och långtidsegenskaper.
Ansvaret för de byggnadsskador och de hälsoskador som har uppstått är ytterst oklart fördelat. Oftast är det i praktiken de enskilda människorna som i sitt arbete och i sina hem får ta konsekvenserna av stora, samhällsövergripande beslut om snabba byggprojekt och användningen av slarvigt eller helt oprövade byggnadsmaterial och byggmetoder.
Det kan förekomma att människor i exempelvis allmännyttiga hyresbostäder får sitta i radonfällor i åratal utan att rimliga åtgärder vidtas. Propositionen tar över huvud taget inte upp radon och andra strålningsfaror.
Propositionens enda styrka ligger i att man föreslår ett system för obligatorisk funktionskontroll av ventilationsanläggningar.
Miljöpartiet de grönas övervägande -- ''Svensk Husprovning AB''
Propositionen innebär att byggnadens ägare skall ha ansvar för att funktionskontroll av ventilationsanläggningar genomförs. Bostadsministern föreslår även att ett intyg om genomförd besiktning skall sättas upp på väl synlig plats i exempelvis trapphus.
Miljöpartiet de gröna anser att detta är ett litet steg framåt men vill föreslå att inte bara ventilationssystem utan även byggmaterialens långtidsverkan, mögel, strålning och fuktskydd ska kontrolleras med motsvarande tidsintervall enligt föreskrifter från boverket.
Bostadsministern anser inte att ett kontrollsystem jämförbart med det som gäller för sotningen är nödvändigt. Vi är av annan mening. Vi ser klart behovet att utveckla en motsvarighet till bilprovningen i form av ''Svensk Husprovning AB'' med kontrollbesiktningar i förslagsvis femårsintervall.
En brist i lagstiftningen är att ansvaret och straffpåföljd inte tillräckligt tydligt och konsekvent utkrävs. I likhet med bilprovningen bör motsvarigheter till ombesiktning och körförbud införas för fastighetsägare. En möjlighet kan vara att hyresgäster föreläggs betala hyrorna till spärrat konto hos husprovningen intill dess rättelse sker. Det förekommer i dag tankar i den vägen hos grupper av hyresgäster som inte fått rättelse av miljö- och hälsofällor, typ radonstrålning.
Regeringen bör ges till känna att riksdagen som sin mening anser att ett ''Svensk Husprovning AB'' bör utvecklas och att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett sådant förslag. Skulle riksdagen inte bifalla detta förslag bör ändå riksdagen besluta om de tidsfrister som enligt propositionen överlåtits åt boverket att ange samt om sanktionspåföljder.
Produktinformation om byggvaror m.m.
Propositionens längsta utläggning föranleds av bostadsutskottets begäran (1988/89: BoU12 s.14) om varudeklaration av byggmaterial. Arbetsgruppen för sjuka hus föreslår en ny lag om information om byggprodukter. Förslaget stoppas av bostadsministern med motiveringen att det strider mot harmoniseringen med den västeuropeiska gemenskapen EG.
Vi kan för vår del inte se att krav på byggvarudeklaration skulle motverka en internationell strävan så som bostadsministern beskriver ansatserna i EG. Tvärtom borde en svensk framstöt kunna stimulera till förändringar inom EG på byggmaterialområdet, där ju Sverige hör till de ledande länderna.
Miljöpartiet de gröna yrkar därför att arbetsgruppens förslag till lag om produktinformation antas av riksdagen, eventuellt efter lagrådsremiss.
Vidare yrkar vi att arbetsgruppens förslag till lag om entreprenadgaranti antas av riksdagen, eventuellt efter lagrådsremiss.
I propositionen nämns allergiutredningens betänkande SOU 1989:76 utan annan kommentar än en hänvisning till den pågående hus & hälsakampanjen. Regeringen bör redan nu ges till känna att allergiframkallande byggmaterial ska förbjudas och att gränsvärden för kemiska ämnen ska sättas så lågt att astmatiker och allergiker utan obehag kan vistas i byggnader.
Vi vill åter och i detta sammanhang uppmärksamma att bl.a. strålskyddsinstitutet uppfattar den allmänna politiska majoriteten i riksdag och kommuner som alltför passiva när det gäller att komma till rätta med radonstrålningen. Målsättningen måste vara att före sekelskiftet inte bara ha radonsanerat samtliga konstaterade radonfällor utan även ha ställt in siktet på att gränsen för åtgärd ska sättas vid en radondotterhalt på 70 becquerel. Vårt förslag om en allmän och periodisk husbesiktning skulle ge oss det verkningsfulla instrument vi behöver för att gå från ord till handling.
Byggnaders placering
Onekligen spelar placeringen av hus i terrängen en ibland avgörande roll för mikroklimatet runt huset och även för inomhusklimatet. En placering som ger ständiga kallfickor vid norrfasader eller en placering i dalsänkor med ständigt hög luftfuktighet vid grund och fasader spelar naturligtvis en stor roll. För att ytterligare minska sådana obehag och som i sin tur kan ge upphov till fukt och mögel inomhus bör planförfattare, även på översiktsplanestadiet, och bygglovsgranskare uppmärksamma sådana förhållanden enligt intentionerna i PBL. Detta bör ges regeringen och därmed boverket till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen antar förslag till lag om byggnadsgaranti med lagrådets ändringsförslag,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om skapandet av ett ''svensk husprovning AB'' enligt motionens intentioner,
3. att riksdagen, vid avslag på yrkande 2, begär att regeringen återkommer med förslag till tidsgränser för åtgärder efter funktionskontroller enligt propositionen samt med förslag till sanktionspåföljder,
4. att riksdagen antar lag om information om byggprodukter m.m. enligt arbetsgruppens förslag,
5. att riksdagen antar lag om entreprenadgaranti enligt arbetsgruppens förslag,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att allergiframkallande byggmaterial skall förbjudas och att gränsvärden för kemiska ämnen skall sättas så lågt att astmatiker och allergiker utan obehag kan vistas i byggnader,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att intentionerna i PBL gällande lämplig placering av hus i terrängen med avseende på mikroklimat och därmed inomhusklimat uppmärksammas av planförfattare och bygglovsgranskare,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om verkningsfulla åtgärder mot radonfällor i bostadshus.
Stockholm den 16 april 1991 Kjell Dahlström (mp) Eva Goe s (mp) Claes Roxbergh (mp) Anita Stenberg (mp) Krister Skånberg (mp) Carl Frick (mp)