Inledning
Riksdagen har under hösten 1990 beslutat om införande av ett nytt bostadsfinansieringssystem, det s k räntelånesystemet (prop 1990/91:34, 1990/91:BoU4). Riksdagens beslut innebar även en begäran om förslag till förändringar i lånesystemet i syfte att försöka neutralisera de mest orimliga konsekvenserna av räntelånesystemet. I proposition 1990/91:144 redovisas regeringens överväganden i anledning av de tillkännagivanden från riksdagen som skedde i anslutning till beslutet.
Vi har utförligt beskrivit vårt alternativ för en ny och förenklad bostadsfinansiering i tidigare motioner under innevarande riksmöte. Enligt vår uppfattning finns grundläggande systemfel i räntelånesystemet som innebär att den nya bostadsfinansieringen långsiktigt inte löser finansieringsproblemen inom bostadssektorn.
Vi anser att ett räntelånesystem med den beslutade inriktningen medför betydande risker för att samhällets intresse av att driva en antiinflationspolitik minskar, eftersom låg inflation vid ett högt ränteläge riskerar att medföra en betydande ekonomisk belastning på statsbudgeten. Statens subventioner kommer därmed kraftigt att öka i takt med att samhällsekonomin förbättras. En sådan effekt är en indikation på att systemet inte kommer att vara långsiktigt stabilt.
Vid ogynnsamma lägen med höga realräntor, stora utbetalningar för utfallande kreditgarantier och ökade skatteavdrag för stora räntelån finns uppenbara risker att statens kostnader för bostadsfinansieringen med räntelånesystemet kommer att bli mer omfattande, på sikt t o m i jämförelse med vad utfallet skulle bli om dagens räntebidragssystem bibehålls oförändrat.
Vi har även understrukit att det inte är möjligt att, utan att kraftigt försämra tryggheten i boendet för många människor, lägga ytterligare en finansieringsbörda direkt på de enskilda i den storleksordning som införandet av räntelånesystemet innebär.
Från centerpartiets sida har vi därför krävt att riksdagsmajoritetens beslut om införandet av räntelånesystemet skall rivas upp. Detta krav finns senast sammanfattat i en gemensam riksdagsreservation från centerpartiet, folkpartiet liberalerna och moderata samlingspartiet i bostadsutskottets betänkande nr 12 om bostadsförsörjningen detta riksdagsår (1990/91:BoU12), där räntelånesystemets negativa effekter också har beskrivits.
Vi har från centerpartiets sida understrukit att ett nytt system måste, vad avser ekonomiskt risktagande för boendet, vara likvärdigt i alla delar av landet. Det måste också verka kostnadsdämpande. Det måste utformas så att det är den enskilde själv som skall kunna påverka kostnader och kvalitet i sin boendemiljö samt främja eget sparande.
Ett reformerat bostadsfinansieringssystem måste bygga på att ett statligt grundansvar för finansieringen av byggande och boende skapas, så att alla kan ges möjlighet till goda bostäder.
Vi har därför framfört krav om införande av ett sådant system. Det system vi föreslår erbjuder en ekonomisk grundtrygghet i boendet. En bassubvention skall utgå -- lika för alla -- till en normalbostad, t ex för maximalt 120 kvadratmeter boendeyta vid byggande av småhus respektive för flerfamiljshus avvägd i förhållande till lägenhetsyta och antal rum per lägenhet.
Vidare måste lånesystemet utformas så att en omfördelning av kostnaderna mellan nyare och äldre hus sker, i syfte att minska den ekonomiska belastningen för ägare till nya hus, ofta unga familjer.
En tredje grundprincip i vårt bostadsfinansieringssystem är införande av stimulanser för sparande till egen bostad i form av skattefria personliga investeringskonton.
Vi har således föreslagit införande av ett ekonomiskt trygghetssystem för boendet som byggs upp och kopplas till det nuvarande räntebidragssystemet. Vårt förslag innebär att en bassubvention ges och ett reformerat räntebidragssystem bibehålls samt att fastighetsskatten utnyttjas som ett bostadspolitiskt instrument för att rättvisare fördela boendekostnaderna över tiden.
Vårt förslag till lånesystem är, trots de korrigeringar som nu föreslås, vida överlägset räntelånesystemet. Vi återupprepar därför vårt krav på att upphäva tidigare beslut om införande av räntelånesystem (1990/91:BoU4). Riksdagen bör hos regeringen begära ett nytt förslag med utgångspunkt från vad som ovan skisserats. Detta innebär även att de förslag som läggs i proposition 1990/91:144 saknar aktualitet och bör avslås.
Vårt förslag innebär även att 44,5 milj kr kan sparas med hänsyn till att utveckling av ett nytt ADB-system för bostadsadministration inte behöver ske, såsom vi föreslagit i annat sammanhang.
Propositionen
Med vårt förslag finns således inget behov av de korrigeringar i systemet som riksdagen beställt. Vi vill dock ta upp vissa delförslag i propositionen som måste förändras i den händelse vårt förslag om upphävande av räntelånesystemet inte vinner riksdagens bifall.
Allmänt
Vi vill inledningsvis konstatera att föredragandens påståenden om att räntelånesystemet inte leder till ökande boendekostnader är felaktiga. Effekten av räntelånesystemet kommer, sett över en 40-årsperiod, att innebära att kapitalkostnaden för den enskilde kommer att öka mellan 30 och 60 % beroende på ränteläge och inflationsnivå.
Reglerna för pantsäkerhet
Propositionens förslag innebär bl a att investeringslån skall kunna ges med upp till mellan 95 och 100 % av pantvärdet. Propositionens förslag innebär även att pantvärdet beräknas på ett sådant sätt som innebär att möjligheter till väsentligt större lån än med dagens system med bottenkredit och bostadslån öppnas. Enligt bedömningar som gjorts kommer lånebeloppet att kunna bli 20--30 % högre jämfört med nu gällande regler.
Mot denna bakgrund anser föredraganden att något pantsättningsutrymme för ett s k topplån före räntelån inte skall behövas. Det är möjligen korrekt i normala fall, men undantag kan förekomma beroende på de variationer i markpriser som finns över landet.
De ökade lånemöjligheterna innebär emellertid samtidigt att kreditriskerna för stat/kommun sannolikt ökar väsentligt. Det är oklart hur detta påverkar riskbedömningarna på den ordinarie kreditmarknaden och om krav kommer att ställas på ytterligare säkerheter utöver pantbrev för den del av investeringslånet som inte har underborgen av stat och kommun. Det är enligt vår mening nödvändigt att effekterna av de nya pantsäkerhetsreglerna i dessa hänseenden klarläggs.
Vi vill också i detta sammanhang understryka att räntelånesystemet också kommer att öka lånebehovet genom att viljan att bidra till finansieringen med en egen kontantinsats minskar på grund av risken för att förlora denna vid en eventuell försäljning. Detta innebär att incitament för eget sparande saknas och ett psykologiskt motstånd uppstår att bygga i områden där värdetillväxten kan förväntas bli låg.
Behåll nuvarande system för befintliga hus
Riksdagens beslut innebär även att hus som fått lån enligt nuvarande bostadsfinansieringsförordning skall överföras till det nya systemet.
Vi anser att det inte är moraliskt försvarbart av staten att bryta ett ingånget avtal med låntagaren på det sätt som skall ske. Om vårt förslag att riva upp beslutet inte får majoritet bör detta dock enligt vår mening enbart gälla hus som byggs efter det att räntelånesystemet införts.
Detta innebär även att propositionens förslag om att räntebidrag, som lämnas till flerbarnsfamiljer för att finansiera köp av egnahem enligt nu gällande regler, skall ersättas med realräntebidrag, och kreditgarantier bör avslås. Vi anser att nuvarande system bör bibehållas även för denna grupp.
Tidpunkten
Vi vill slutligen understryka att -- i den händelse vårt krav på ett nytt och i förhållande till räntelånesystemet förenklat bostadsfinansieringssystem inte vinner riksdagens gehör -- propositionens förslag till korrigeringar är nödvändiga för att undanröja de grövsta oformligheterna i räntelånesystemet. Propositionen är som sådan ett belysande exempel på systemets orimlighet och visar klart det krav på kontroll och ökande byråkrati det leder till samtidigt som det för den enskilde över tiden kommer att vara mycket oförmånligt.
Ett belysande exempel på räntelånesystemets orimlighet är bl a nödvändigheten av de statliga kreditgarantierna för att förhindra att byggenskapen avstannar i regioner och orter, där värdetillväxten inte täcker skuldökningen. Detta förhållande framtvingar samtidigt ett behov av att möjligheter skall finnas att kunna efterge en regressfordran som avser räntelån för egnahem. Förutsättningen är att denna fordran uppstått på grund av att fastighetsprisutvecklingen inom en region eller viss ort varit svagare än i riket som helhet och förlusten inte kunnat påverkas av husets säljare. Det framgår inte heller av propositionen vilka kriterier som kan gälla vid en bedömning av om säljaren har kunnat påverka den uppkomna förlusten eller inte.
Detta är ett belysande exempel på hur räntelånesystemet skapar situationer som man genom införande av olika särregler tvingas att försöka korrigera -- situationer som införandet av räntelånesystemet genom sin konstruktion till stor del självt orsakar.
Systemet ställer således krav på betydande förberedelser för att det organisatoriskt och administrativt skall kunna fungera.
Vi anser därför att tidpunkten för räntelånesystemets införande måste flyttas fram till den 1 juli 1992 om vårt krav på upphävande av tidigare beslut inte vinner riksdagens bifall.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:144 beslutar att riksdagens beslut om införande av det s.k. räntelånesystemet rivs upp och hos regeringen begär förslag om ett reformerat bostadsfinansieringssystem i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om effekterna av beräkningsgrunderna för pantvärdet,
3. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1, avslår proposition 1990/91:144 såvitt avser förslag om ny bostadsfinansiering för hus med räntebidrag för ny- och ombyggnad enligt nuvarande regler och slopande av räntebidrag enligt förordningen om stöd för flerbarnsfamiljer för köp av egnahem samt beslutar att räntelån endast skall utgå till ny- och ombyggnader som påbörjas efter den 1 juli 1992 i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen, vid avslag på yrkande 1 och i andra hand yrkandena 2 och 3, beslutar att tidpunkten för införande av det s.k. räntelånesystemet med upphävande av riksdagens tidigare beslut (prop 1990/91:34, 1990/91:BoU4) framflyttas till den 1 juli 1992 i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 15 april 1991 Agne Hansson (c) Rune Thorén (c) Birger Andersson (c) Ivar Franzén (c) Elving Andersson (c) Stina Gustavsson (c) Karin Starrin (c)