Stockholm i Sverige och världen
Centern vill utveckla Stockholms förmåga att ta emot och ge impulser i ett nationellt och internationellt växelspel. Revolutionerna i flera av Sveriges närmaste grannstater har förstärkt Stockholms möjligheter i det internationella utbytet. Vår region har en viktig roll i det nya samarbetsmönster som utvecklas i ett nordeuropeiskt och alleuropeiskt perspektiv.
Stockholms län är en stimulerande livsmiljö. Här finns ett mycket varierande näringsliv och arbetsmarknad; här finns specialbutiker och varuhus och en varierande service- och tjänstesektor. Stockholm är Europas teatertätaste stad; här bjuds också musik och film för varje smakriktning. Stockholm är en stad med grönska och med vattenbryn. Bostadsområdena i regionen är skiftande: i tät stenstad, i luftiga smalhusområden och i nya stadsmässiga stadsdelar.
För att kunna bevara allt det som är vackert och bra i vår region behövs det en aktiv regionalpolitik för hela landet. Stockholm mår bäst av en politik som medverkar till att hela Sverige skall leva. Befolkningstillväxten i Stockholm skall vara dämpad. Nya stora flyttvågor från andra delar av Sverige är inte önskvärda. Det gäller också mot bakgrund av den invandring som söker sig till Stockholmsregionen. Länets kommuner behöver tid och möjligheter att driva en långsiktig kommunalpolitik. Det handlar i stor utsträckning om möjligheterna att sköta den sociala servicen och planera för den. I dagens Stockholmsregion finns för många och för långa köer: i äldreomsorgen, i sjukvården, i trafiken och till barnomsorgen. Bostadsbristen är också stor. Det behövs tid för att bygga infrastruktur för de människor och för det näringsliv som redan finns i Stockholm. Därför är det viktigt att hela Sverige kan utvecklas och trycket mot Stockholmsområdet inte ökar från landets andra delar.
De positiva möjligheterna för huvudstadsområdet kan inte erövras genom ett konservativt försvar för den gamla tidens centralistiska och storskaliga bastioner. Centern bejakar såväl decentralisering som internationalisering. På miljöpolitikens område har Stockholm stora möjligheter att bli en internationell föregångare bland europeiska huvudstäder. Centerns förslag är att Stockholm förverkligar ett s.k. Californien-beslut. Det innebär att dieseldrift skall vara borta från innerstadstrafiken inom 5 år och bensindrift inom 15--20 år. Kommunfullmäktige i Stockholm har redan beslutat att planera för det.
Stockholmsregionens människor, natur, vattendrag och kulturskatter är sårbara. Miljöförstöringen och försurningen sker snabbare än vad människan och naturen hinner respektera. De samhällsekonomiska kostnaderna för storstadsbilismen är mycket höga. Mindre trafik och renare trafik är ett sätt att åtgärda detta problem. En kraftig satsning på kollektivtrafik och speciellt införandet av spårbunden trafik i innerstaden och i tvärförbindelserna främjar framkomlighet i Stockholm.
Centern vill utveckla Stockholmsregionens kontakter med länderna runt Östersjön. I det samarbetet har både miljö-, näringslivs- och kulturfrågorna sina givna platser. För alla regioner och länder runt Östersjön är det av största vikt att Östersjön blir renare. Sverige och Stockholm med ett välutvecklat miljökunnande kan bidra till mycket i detta arbete.
Levande och fungerande storstäder är en drivkraft och en nödvändig del i Sveriges ekonomi. De många positiva funktioner och värden som finns i Stockholmsregionen måste tas till vara till gagn för såväl samhälle som individ. Med centerns politik skapas förutsättningar för att kunna ta till vara de fördelar Stockholmsregionen kan ge och forma en bra livsmiljö.
Centerns politiska arbete är inriktat på att åstadkomma en bättre miljö, regional balans, decentralisering av beslut och inflytande och en ökad gemenskap i den lokala miljön. Det bygger på insikten om att välfärd inte bara kan mätas i pengar. Målsättningen är att forma ett samhälle och människor i harmoni med sin omgivning -- ett samhälle i ekologisk balans.
För att bibehålla och utveckla storstädernas miljö krävs ett långsiktigt arbete som både måste få ta tid och kosta pengar:En offensiv närings- och regionalpolitik för att skapa regional balans. Koncentrationspolitiken måste brytas och Stockholmsregionens andel av befolkningen långsiktigt vara oförändrad. Det innebär bl.a. bättre möjligheter för företag att förlägga verksamheten ute i landet med replipunkter i storstäderna. Nya statliga verk och myndigheter måste lokaliseras utanför Stockholmsregionen och centrala statliga funktioner decentraliseras till läns- och kommunnivå.Ett breddat kulturliv där målsättningen är att ge såväl nationella kulturella institutioner med betydelse för hela landet som stockholmsregionens alla delar ett bra kulturutbud. Åtgärder för att lösa bostadssituationen för framför allt ungdomar och unga familjer, bl.a. genom att prioritera byggande av bostäder framför lokaler.Åtgärder för att rädda naturmiljön genom restriktioner och ekonomiska styrmedel för bl.a. bilismen, förnyelse av energisystemet och minskning av förorenande utsläpp från industrier. Stockholmsområdet förklaras som särskilt föroreningskänsligt område.Åtgärder för att skapa en trygg och säker social miljö genom förstärkta insatser för att skapa valfrihet i barnoch äldreomsorg, en bättre skola och ökade möjligheter för att bekämpa våld och missbruk.
Stockholmscentern har under hösten 1990 låtit SIFO ställa några frågor om hur Stockholms innevånare upplever sin livsmiljö. Resultatet är nedslående. 54 % av Stockholms innevånare anser att staden blivit sämre att bo i de senaste fem åren. Bara hälften så många anser att den blivit bättre. Samma var resultatet när vi frågade om vad de trodde om de kommande fem åren. 48 % tror det blir sämre och endast 17 % tror att det blir bättre. Var fjärde innevånare skulle välja att bo utanför Stockholmsregionen om de fick välja fritt.
Dessa larmsignaler måste tas på allvar. Det visar att behovet av nytänkande är stort. Det gäller att nu tillvarata Stockholmsområdets alla företräden.
Aktiv regionalpolitik
Förnyelse av regionalpolitiken är en av förutsättningarna för att bevara och utveckla miljön i storstäderna. Storstadsborna har rätt till en bra livsmiljö. En kraftig inflyttning försvårar dessa möjligheter. Föreställningen att en snabb tillväxt skulle vara något positivt för Stockholmsregionen är naturligtvis falsk. För storstadsborna måste kravet på en god livsmiljö komma i första rummet, och det förutsätter en lugn utvecklingstakt. Exemplen från andra storstadsområden ute i världen visar också på detta.
Trycket på storstäderna måste begränsas och Stockholmsregionens andel av befolkningen långsiktigt vara oförändrad. Centerpartiet har i regionalpolitiska motioner och i den regionalpolitiska utredningen presenterat ett offensivt program för regional utveckling.
Den offentliga sektorns utseende har en betydelsefull roll för en mer balanserad utveckling av storstäderna. En väsentlig del i arbetet att skapa ett samhälle i balans är därför en lokalisering av nytillkommande myndigheter utanför Stockholm och en decentralisering av funktioner till länsnivå av central statlig verksamhet.
Länsdemokrati
Det råder kaos i den regionala planeringen i Stockholms län. Alltför många inbördes splittrade planeringsorgan deltar i planeringsprocessen. Resultatet har blivit att planerna är pappersprodukter som ingen bryr sig om.
De starka aktörerna, storföretagen och staten gör som de vill, utan folklig påverkan. Under 80-talet har t.ex. arbetsplatsbyggandet skett i områden med överskott på arbetsplatser men ändå i dåliga kollektivtrafiklägen. Resultatet har blivit en snabb ökning av biltrafiken.
Mycket av planerandet har också skett i slutna bolags- och ämbetsrum utan offentlighet eller debatt.
För att demokratisera och samordna de splittrade och ineffektiva planeringsresurserna bör länsstyrelsen sammanföras med det folkvalda länsparlamentet, landstinget. Stora samordnings- och effektivitetsvinster kan vinnas genom detta. Centerpartiet har i en särskild motion närmare utvecklat detta. Det kan vara naturligt att påbörja en sådan omläggning i Stockholms län. Staten bör erbjuda Stockholms läns landsting att ta över länsstyrelsens uppgifter och personal mot att staten ger ett anslag till landstinget motsvarande dagens kostnader för länsstyrelsen. På detta sätt kan t.ex. de livsavgörande miljöfrågorna i regionen bli föremål för offentlig debatt i det folkvalda landstinget.
Staten slipper på detta sätt detaljstyra i länet i frågor som bäst avgörs av de folkvalda i regionen.
Mindre avgaser och buller
Trafiken är den största källan till miljöstörningar i Stockholms län. Det finns en ökad sjuklighet i astma, allergi och cancer i Stockholmsområdet. Kulturföremål som bevarats genom århundraden håller på att frätas sönder. Granarna tappar sina barr. Allt detta är en följd av bilavgaserna och andra miljöfarliga utsläpp.
Av miljöskäl måste kvävedioxidutsläppen och koldioxidutsläppen från biltrafiken reduceras mycket kraftigt. Det är rimligt att biltrafiken reduceras kraftigast i städerna där det finns underlag för att bygga upp en fungerande kollektivtrafik.
I Sverige beräknas över 3 miljoner invånare utsättas för bullernivåer över 55 dB(a) vid bostäder vilket är riktvärdet för god miljö. I Stockholmsområdet bor inemot 100 000 människor vid gator med bullernivåer över 65 dB(a). Åtgärder måste sättas in för tystare fordon samtidigt som statliga väganslag ska kunna utnyttjas också för utbyggnad av bullervallar och bullerisolering.
De samhällsekonomiska kostnaderna för storstadsbilismen är mycket höga. Den samhällsekonomiska kostnaden per fordonskilometer har beräknats vara fem gånger så hög i tätorter jämfört med landsbygd p.g.a. trängsel, olyckor samt hälso- och miljöeffekter. I cityområden beräknas kostnaden vara tio gånger så hög som på landsbygden. Tätortstrafikens obetalda samhällsekonomiska kostnader i Stockholms län har beräknats till 5 miljarder kr per år av Storstadstrafikkommittén (STORK).
Biltrafiken har vuxit mycket kraftigt under 80-talet. Detta beror på att bilen är bekväm och spar tid. Allt fler har genom stigande reallöner och lågt bensinpris fått råd att köra bil. Om inga positiva alternativ och/eller styrmedel sätts in kommer biltrafiken att fortsätta att växa i snabb takt och kväva våra storstäder.
Bygg miljövänlig kollektivtrafik
En förutsättning för att kraftigt kunna reducera biltrafiken i våra storstäder är att attraktiva resealternativ byggs upp. Kollektivtrafikens terminaler måste utvecklas med service och ombonade miljöer. Kollektivtrafiken måste genomgå en omfattande upprustning och utbyggnad.
En fungerande kollektivtrafik är ett jämlikhetskrav och målet måste vara att göra den resandes bekvämlighet och restid så långt möjligt jämförbar med bilistens. Kollektivtrafiken måste genomgå en omfattande upprustning och utbyggnad.
Det är nödvändigt att det kollektiva trafikutbudet präglas av komfort, turtäthet, enkelhet och snabbhet om det skall bli ett realistiskt alternativ till bilen. Det kräver bl.a. terminaler, byteshållplatser och infartsparkeringar i lämpliga lägen, vilket på sikt ökar det kollektiva resandet. I första hand bör en utbyggnad ske av järnväg och övrig spårbunden trafik. Fortsatta investeringar i Stockholm såväl vad gäller järnvägar som Arlandabanan, Mälarbanan, etc. liksom en utbyggd spårvagnstrafik, kan minska bilpendlandet betydligt.
Det är viktigt att de kollektiva trafiklinjerna inte ensidigt inriktas mot centrum utan att det även finns goda tvärförbindelser och ringlinjer.
Utbyggnaden av kollektivtrafiken kan bara till en mindre del finansieras genom avgifter. Förutsättningarna att finansiera utbyggnaden med kommunala skattemedel är också begränsade. Nya finansieringsformer måste tas fram. Det är rimligt att de som åker bil utöver att betala för väghållningen även betalar kostnaderna för effekterna av bilåkningen i form av samhällsekonomiska kostnader för avgaser, buller, trängsel och olyckor. Detta kan bl.a. ske genom områdesavgifter för biltrafiken i citykärnor. Intäkterna bör kanaliseras till respektive kollektivtrafikhuvudman för utbyggnad av modern kollektivtrafik.
Det går inte att lösa våra storstadsregioners trafikproblem genom satsningar på nya motorleder. Miljön tål inte dagens trafik. Utsläppen måste minska kraftigt för att vi skall kunna förhindra fortsatta skador på människor och miljö. Staten har ansvaret för infrastrukturen även i dessa regioner.
Stockholmscentern har i en SIFO-undersökning frågat Stockholms innevånare: ''Hur tror du miljön och framkomligheten i Stockholm bäst kan förbättras? Kan det ske genom utbyggnad av vägnätet eller genom en utbyggnad av den spårbundna trafiken som spårvagnar och tunnelbana?'' 64 % svarade utbyggnad av den spårbundna trafiken. Mindre än hälften så många, 30 %, svarade utbyggnad av vägnätet. 6 % var tveksamma eller visste inte. Resultatet skiljde bara någon procent mellan staden och länet. Samtliga partiers sympatisörer föredrog utbyggnad av den spårbundna trafiken framför utbyggnad av vägnätet. Detta bör vara ett klart besked att lägga de stora motorvägsplanerna åt sidan och istället koncentrera arbetet på att bygga ut spårtrafiken.
Den s.k Dennisuppgörelsen mellan socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet innebär investeringar under en 15-årsperiod på 28 miljarder. Ungefär hälften av detta gäller kollektivtrafik och hälften trafikleder. Uppgörelsen skall utgöra underlag för en aviserad proposition om statliga trafikinvesteringar i Stockholmsregionen. Enligt vår uppfattning är det viktigt att regering och riksdag klart markerar en miljöprofil för trafiksatsningen. Det innebär en tydlig prioritering av kollektivtrafiken och i synnerhet den spårbundna. Väginvesteringar måste prövas noga, bl.a. ur miljösynpunkt. Omfattande väginvesteringar som kan leda till ökade mängder bilavgaser måste också prövas mot ingångna internationella miljöavtal och konventioner. Österleden och Västerleden måste då avföras. Däremot bör vissa flaskhalsar i det befintliga vägnätet byggas bort. Genom förbättringar av vägsträckningen Norrköping-- Strängnäs--Uppsala kan Stockholmsregionen avlastas en hel del genomfartstrafik. En utflyttning av färjetrafiken till Kapellskär och Nynäshamn är också ett sätt att minska den tunga trafiken i den centrala delen av Stockholmsregionen.
Miljövänliga fordon och drivmedel
Åtgärder för att begränsa biltrafiken i de centrala delarna måste samtidigt kombineras med satsningar för att utveckla och introducera miljövänliga fordon och drivmedel. En väg att minska de förorenade utsläppen är en övergång från användning av fossila bränslen till miljövänligare drivmedel som t.ex. etanol. Genom de uppgörelser centern medverkat i om jordbruks- och energipolitiken har helt nya möjligheter skapats till etanolförsörjning i Sverige.
Det är lättast att börja inom kollektivtrafiken. Vi anser därför att en plan för kollektivtrafiken i Stockholm syftar till en övergång från användning av fossila bränslen till etanol eller andra likvärdiga biobränslen. Staten bör medverka till detta genom att sätta igång ett stimulans- och utvecklingsprogram i avsikt att bl.a. förbättra tekniken och ge ekonomiska incitament. Målsättningen bör vara att bussparken i Stockholmsregionen inom en femårsperiod skall använda miljövänliga drivmedel.
Utveckla spårtaxi
Staten måste satsa kraftfullt på att stödja forskning och utveckling av modern miljövänlig teknik för Stockholmsregionens trafikförsörjning.
Staten bör stödja utveckling av system med spårtaxi för Stockholmsregionens trafikförsörjning på 2000-talet. Utvecklingen inom informationsteknologin har gjort det möjligt och ekonomiskt att använda helautomatiska förarlösa fordon i spårbunden trafik. Tekniken behöver dock utvecklas. Den stora kostnaden och bristfaktorn för konventionell kollektivtrafik är personalen. Ett spårtaxisystem kan kraftigt reducera driftskostnaderna genom helautomatiken. Ett spårtaxisystem bör bli ett attraktivt projekt för svensk industri.
Hamnsamordning
Storstadsregionernas hamnar medför omfattande tung trafik genom känslig stadsmiljö och känsliga skärgårdsområden. Staten bör därför stimulera en utflyttning av trafik till regionernas ytterhamnar. I Stockholms län bör tung trafik kunna föras över från Stockholms hamn till Kapellskär och Nynäshamn. I samband härmed bör järnvägs- och vägförbindelserna till Nynäshamn förbättras, och en planering igångsättas för en framtida järnvägsförbindelse till Norrtälje och Kapellskär.
Miljövänliga energisystem
Enligt centerns uppfattning är det självklart att hela landet måste få ett miljövänligt energisystem. Särskilt brådskande är det dock i våra folkrika och hårt belastade storstäder.
Enligt vår uppfattning bör inte några investeringar göras i storskaliga energianläggningar som avser att utnyttja kol. Förnyelsen av energisystemet bör i storstadsregionerna istället ta sikte på att utnyttja modern teknik, minska de miljöstörande utsläppen och bygga upp ett system baserat på förnybara bränslen.
En trygg och säker energiförsörjning för Stockholmsregionen bör enligt vår mening inriktas mot effektivare energianvändning, utnyttjande av spill- och naturvärme genom bl.a. värmepumpstekniken, förgasning av inhemska bränslen och en begränsad användning av naturgas. Regeringen bör medverka till att energiplaner för storstadsområdena med denna inriktning kommer till stånd i samverkan med berörda landsting och kommuner.
Värna vattendragen
Vattendragen ger miljön i Stockholmsregionen en speciell prägel. Det är viktigt att vattnen inte får förstöras genom nedskräpning och nedsmutsning.
Rena vattendrag är av omistligt värde. Man får inte ge avkall på kravet att man skall kunna fiska och bada också i de vatten som finns i Stockholmsregionens närmiljö. Det finns enligt centerns uppfattning anledning skärpa utsläppskraven på reningsverken. Staten bör ta upp förhandlingar med kommunerna i Stockholms län om införande av kväverening i avloppssystemen.
Miljöfarliga transporter
Kontrollen av transporter av miljöfarligt gods är i dag dålig och måste förbättras. Säkerhetskraven vid miljöfarliga transporter måste också skärpas. En olycka vid en transport av miljöfarligt avfall på t.ex. Mälaren skulle kunna få mycket svåra konsekvenser för Stockholms dricksvattenförsörjning. Det är även viktigt att transporter av miljöfarligt gods genom stadsområden sker på ett sådant sätt och på vägar där riskerna för människor och miljö minimeras. Även här är en skärpning av regelsystemet nödvändigt.
Stockholmsregionens omistliga grönområden måste identifieras och förses med ett lagfäst skydd mot all exploatering. Särskilda åtgärder krävs för att skydda regionens kulturlandskap. Med hänsyn till den särskilda betydelse ur miljösynpunkt som länets kulturbygder har, bör stöd till skogsplantering i fortsättningen endast få ges i undantagsfall. Istället måste resurserna för att bevara kulturlandskapet kraftigt ökas. Detta skulle t ex kunna ske genom att staten i samverkan med landstinget och kommunerna bygger upp en särskild fond, från vilken ersättning kan utgå till lantbrukare som upprätthåller mindre rationell, men ur miljösynpunkt värdefull odlings- och ängsmark.
Balanserad bostads- och arbetsmarknad
De negativa effekterna av den förda koncentrationspolitiken är uppenbara i fråga om bostadssituationen i Stockholmsregionen. Utvecklingen på bostadsmarknaden har genom den socialdemokratiska koncentrationspolitiken medfört att bristsituationen förvärrats under senare år.
Staten bör inventera sitt markinnehav i syfte att kartlägga vilka områden som bör kunna utnyttjas som tomtmark för bostadsbyggande i Stockholmsregionen.
Staten är en av regionens största arbetsgivare med ca 45.000 anställda i central verksamhet och bör medverka till en bättre fördelning av arbetsplatserna i länet för att möjliggöra kortare arbetsresor. De statliga arbetsplatserna är i hög grad koncentrerade till regionens centrala delar. Staten bör därför genom ett uppdrag till byggnadsstyrelsen upprätta ett program för en bättre fördelning av de statliga arbetsplatserna i Stockholms län. Detta bör dessutom kombineras med ett program för arbetsplatsbyte, så att de som så önskar och kan får möjlighet att byta till den arbetsplats som ligger närmast bostaden. Detta bör kunna genomföras i samverkan med landstinget och kommunerna för att därigenom ytterligare öka valmöjligheterna för den enskilde. Lokaliseringar t ex i anslutning till de nya fjärrtågstationerna i Flemingsberg och Södertälje medger mycket goda kommunikationer.
Den investeringsavgift som infördes i Storstockholm genom riksdagsbeslut våren 1989 är ett medel att främja den regionala balansen. Den bör dock omformas på det sätt centern föreslagit. Det innebär att den sätts till 25% av investeringskostnaden i kontorsbyggen. Den skall utgå i de delar av regionen som har överskott på arbetstillfällen, dvs fler arbetsplatser än antalet boende förvärvsarbetande. Avgiften blir på detta sätt ett verksamt medel att främja en bättre fördelning av arbetsplatser i regionen. Intäkterna bör återföras till regionen för bostadsbyggande, kollektivtrafik, skolor, miljöinsatser etc.
Stoppa kontoriseringen
Kontorisering av lägenheter är olagligt om inte byggnadsnämnden givit bygglov. Det är nödvändigt att fullfölja en hård kommunal linje i detta avseende. Det inbegriper ålägganden om att återställa smygkontoriserade lägenheter till bostäder. Tillkommande kontorsytor bör förläggas till de delar där det är ont om arbetstillfällen.
Regeringen bör ta initiativ till en analys av smygkontoriseringens omfattning och effekter. Den bör kunna leda fram till skärpt lagstiftning för att öka kommunernas möjligheter till effektiva motåtgärder.
Utbildning
Utbildningssystemet i Stockholmsregionen måste få en mer balanserad struktur. Det är uppenbart att det finns ett samband mellan tillgång till högskoleförberedande gymnasieutbildning, närheten till högskolor och benägenheten till högre studier. Företag med kunskapsintensiv verksamhet är intresserade av att lokalisera sig till orter med god tillgång på högutbildad arbetskraft. Den bristande balansen i Stockholmsregionens utbildningsutbud bidrar därför starkt till att försämra den inomregionala balansen i övrigt. Det är därför viktigt med en bättre fördelning av högskoleutbildningen. Den utlokalisering som redan skett till Södertörn och Södertälje bör fortsätta med inriktning på att skapa ''Södertörns universitet'' med tyngdpunkter i Södertälje, Flemingsberg och Haninge. Också i regionens nordliga delar bör utbudet av högskolekurser förbättras. Norrtälje bör få en tvåårig teknisk högskoleutbildning.
Inom gymnasieskolan bör de nuvarande skillnaderna i fördelningen av teoretiska och yrkesinriktade linjer jämnas ut.
Breddat kulturliv
Stockholmsregionen har ett rikt utbud på kultur. Skillnaderna mellan det kulturella utbudet inom Stockholmsregionen är dock stora. Det finns områden som har ett rikt och varierat utbud, medan andra i stor utsträckning saknar kulturell verksamhet. Det är oftast stadsdelar som byggts alltför snabbt och där man i planeringen inte tagit hänsyn till människors behov av kulturell verksamhet och kulturella aktiviteter.
Det är därför väsentligt att samhället genom direkt stöd till den kulturella verksamheten och genom kommunerna medverkar till att de kulturella insatserna kommer alla stadsdelar och förortskommuner till godo. Det är särskilt viktigt att samhällets insatser på kulturområdet prioriterar barn och ungdom. Föreningsliv och studieförbund har en central roll i arbetet för att bredda kulturlivet och goda förutsättningar för att nå ut till alla stadsdelar. Folkrörelser och folkbildning är både en väsentlig del av vår demokrati och av vårt kulturliv. Det är viktigt att den statliga kulturpolitiken i högre grad än hittills inriktar sig på ''förortskulturen''.
Rädda kulturarvet
Det har visat sig att förstörelsen orsakad av luftföroreningar i Europa är ett mycket större hot mot kulturhistoriska byggnader än de båda världskrigen. I Stockholm har det visat sig att i Gamla stan är upptagningen av svaveldioxid i sandsten och kalksten helt jämförbar med uppmätta värden i Central- och Sydeuropa. Trots sänkta halter av svaveldioxid i Stockholmsluften är upptagningen i sandsten mycket hög. En orsak kan vara den samverkande effekten med kvävet från bilarna. Konstnärliga och kulturhistoriskt värdefulla byggnader vittrar sönder.
En skadeinventering av byggnader och monument i hela Stockholm län bör ske så vi kan se hur kulturföremål inte bara i Stockholms innerstad har påverkats av luftföroreningarna.
Kostnaderna för att inventera och renovera det som går att renovera är svåra att förutsäga eftersom en samlad överblick saknas. Att göra en stenkonservering av t.ex. Gamla stan uppskattas till 50--75 milj. kr. Det rör sig således om stora belopp om man skall försöka rädda det som fortfarande går att rädda. Det är därför angeläget att göra heltäckande skadeinventeringar i länet.
En sådan inventering tar tid och får eventuellt begränsas till stickprov i hela länet.
Trygghet i storstan
Varje människa har rätt att känna sig trygg i sitt bostadsområde, sin stadsdel.
Antalet anmälda brott i Stockholmsregionen var 329 261 under 1990. Sedan 1989 har antalet anmälda brott ökat med sex procent. Misshandel, bilstölder och framför allt bankrån ökar i Stockholms län. Mest alarmerande är misshandelsfallen. 280 fler än 1989. Men också råare och brutalare, ofta oprovocerat våld med farliga tillhyggen. Inte sällan utomhus. Vi har inte resurser att klara utredningen av de allvarligaste brotten, så här kan det inte fortsätta säger polisen i Handen, som är ett av de mest utsatta distrikten. Förra året stals 30 953 bilar i Stockholms län. Det är en ökning med mer än tio procent jämfört med året innan. Fickstölderna ökade med 20 procent till 9 661. Bankrånen mer än fördubblades. Enbart Stockholms polisdistrikt drabbades av 56 bankrån.
Klottret som kom som en epidemi till Stockholmsregionen efter ett TV-program om New York är ett stort problem. Staden förfulas och det finns inte resurser att reparera och snygga till. Det finns snart inte några ytor i det offentliga rummet som inte är klottrade. Människor upplever ett förfall av utemiljön som känns som ett förfall av samhället.
Polisen i storstäderna måste därför få bättre personella resurser. Detta är nödvändigt för att minska känslor av rädsla och oro. Ett samhälle där medborgarna inte vågar vistas utomhus -- oavsett tidpunkt på dygnet och oavsett plats -- är ett dåligt samhälle.
Under senare år har polisutbildningen underdimensionerats. Antalet extra polisassistenter har kraftigt minskat i storstadslänen.
Möjligheterna att förändra formerna för hur polisen arbetar måste också prövas för att den vägen kunna förhindra gatuvåld och annan brottslighet. En omistlig del i en fungerande trygg och säker social miljö är också frivilliga insatser från föreningar och ungdomsorganisationer. Dessa måste få möjligheter och stöd för att kunna erbjuda bra och attraktiva alternativ för bl.a. ungdomar.
Kamp mot missbruk
Antalet anmälda ärenden enligt lagen om vård av missbrukare ökar. Mellan 1986 och 1989 har antalet anmälda fall fördubblats i Stockholms län. Detta gäller såväl alkohol som narkotika.
En viktig del i kampen för att komma till rätta med bristerna i storstadsmiljön är kampen mot missbruk av alkohol och narkotika. Någon form av missbruk är ofta orsaken till våldshandlingar. Detta gäller såväl gatuvåld som våld i hemmiljö. Den restriktiva synen på nyttjande av alkohol måste därför bestå. Det krävs även förstärkta insatser för att bekämpa narkotikamissbruk och narkotikahantering. All hantering och bruk av narkotika måste vara kriminaliserat. Intensifierade insatser mot den kräftsvulst narkotikan utgör i samhället skulle också vara ett verksamt medel i ansträngningarna att försvåra spridningen av aids. Det krävs både en skärpt lagstiftning, ökade ekonomiska resurser och en medvetenhet om vilka risker en bristande sexualmoral har, om insatserna för att hejda spridningen av aids skall få någon effekt.
Social miljö med trygghet och trivsel
Stockholmsregionens puls och intensitet upplevs av många som en stimulerande och kreativ social miljö. En förutsättning för en bra social miljö är att Stockholmsregionen, samtidigt som den upplevs som spännande och kreativ av de boende, också ger hemkänsla, trygghet och den service Stockholmsregionens människor har rätt att kräva.
Människovårdande yrken bör uppvärderas. Det är inte försvarligt att dåligt löna vård av människor.
Avgörande för möjligheterna att uppfylla målen att skapa en bra och värdig omsorg, trygg tillvaro och social gemenskap är emellertid bra arbetsvillkor för olika personalkategorier inom vård- och serviceyrken. Läget är dock mycket ansträngt och den sociala servicen i Stockholmsregionen riskerar att bryta samman. Kvalitén kan svårligen upprätthållas i en situation där personalomsättningen inom t.ex. polisen, barnomsorgen, sjukvården och hemtjänsten är hög och där det är svårt att över huvud taget rekrytera kompetent personal.
Bakgrunden till denna situation är att vård- och serviceyrken inte förmått att konkurrera vad gäller löner, arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter med andra yrken på Stockholmsregionens överhettade arbetsmarknader. Arbetsmiljön inom dessa områden har blivit så ansträngande att vård och omsorg ofta blir ett genomgångsjobb i väntan på andra möjligheter till försörjning. Rekryteringsproblemen inom hemtjänsten kan också bero på den långtgående segregeringen i boendet, vilket leder till att de som vill arbeta i vården inte bor där behoven finns. En väsentlig del i arbetet för en bra social miljö är åtgärder för att motverka isolering och ensamhet. Detta är särskilt viktigt för många äldre som oförskyllt tvingas leva ensamma. Stöd till pensionärsorganisationer och pensionärsaktiviteter är därför nödvändigt. Särskilt i storstadsmiljön har insatser från organisationernas sida stor betydelse för att bryta ensamhet och isolering.
Sjukvården får inte plundras på resurser
Stockholms läns landsting har en hårt pressad ekonomi. Till stor del beror de ekonomiska problemen på åtgärder från statens sida under 80-talet. Fram till 1991 har landstinget fått resursbortfall och ökade kostnader på över 34 miljarder jämfört med om samma regler skulle ha gällt som i början av 80-talet. Under 1991 medför de ändrade reglerna en försämrad ekonomi med 5,8 miljarder jämfört med tidigare regler.
Regeringens förslag till statsbudget innefattar en höjning av skatteutjämningsavgiften för landstingen under 1992 med 36 öre till en summa som motsvarar 92 öre av landstingsskatten. Det medför ytterligare ökade kostnader för landstinget med 586 miljoner.
Detta förslag till ytterligare indragning kommer i en situation där landstingets budget för innevarande år bygger på att försäljningar på 800 miljoner och upplåning på 1.278 miljoner kan genomföras. Efter 1990 har Stockholms läns landsting heller ingen reserv i fonder som kan användas för att klara ekonomin.
Det är ofrånkomligt att sjukvården, som är den klart största verksamheten inom landstinget, kommer att drabbas hårt om förslaget till höjd skatteutjämningsavgift genomförs. Sjukvården har under flera år fått möta omfattande besparingskrav för att landstingets ekonomi skall kunna klaras. Ett resursbortfall på flera hundra miljoner kommer att innebära försämringar som direkt minskar människors möjlighet till en värdig och fullgod sjukvård.
En av de viktigaste åtgärderna för att slå vakt om en fungerande sjukvård i Stockholms län är därför att ge landstinget ekonomiska möjligheter att bedriva sjukvård. Förslaget till höjd skatteutjämningsavgift 1992 bör därför avslås.
Samordna sjukvård och sjukförsäkring
De totala kostnaderna för hälso- och sjukvården har under åren 1986--1989 uppgått till ca 8,5 % av BNP, vilket är en lägre andel än tidigare år. Samtidigt som sjukvårdens relativa andel av de gemensamma resurserna har sjunkit, så har kostnaderna för sjuk- och arbetsskadeförsäkring ökat kraftigt.
Det kan inte vara rimligt att människor står i kö under många månader till operation, och utsätts för onödigt lidande, samtidigt som kostnaderna för deras sjukskrivning överstiger kostnaden för en operation som skulle göra att de kunde gå ut i förvärvslivet. Ett sätt att komma tillrätta med detta är att samordna finansieringen av sjukvård och sjukförsäkring, så att resurser från sjukförsäkringen kan användas till operationer och rehabilitering, och därmed kan minska kommande försäkringskostnader.
Regeringen har aviserat försöksverksamhet med en sådan samordning. Vi vill föreslå att en sådan samordning genomförs i Stockholms län. Förutsättningarna för detta är goda, eftersom Stockholms läns landsting redan från 1991 fattat beslut om en ''vård- och rehabiliteringsgaranti'', som skall garantera invånarna operation eller rehabilitering inom en given tidsram.
Avslutning
Sverige saknar i dag en genomtänkt storstadspolitik. Livet i storstad har många positiva kvalitéer men innebär också särskilda påfrestningar. Erfarenheterna visar att Stockholmsregionens såväl sociala som fysiska miljöer är särskilt känsliga. Sverige har hittills varit förskonat från storstadsproblem av det slag som förekommer i andra länder. Därför är det viktigt att vi på ett medvetet sätt utvecklar de kvalitéer våra storstadsmiljöer erbjuder och att vi tar oss an de speciella miljömässiga och sociala problem som finns och förebygger framtida svårigheter.
Vi har i den här motionen givit en översikt över de arbetsområden vi finner särskilt viktiga för en storstadspolitik. Den är ett uttryck för att vi anser att Stockholmsregionens utveckling inte bara är en angelägenhet för regionens egna kommuner och länsorgan, utan för hela riket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av en lugn utvecklingstakt för Stockholmsregionen och behovet av en aktiv regionalpolitik,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsdemokrati i Stockholms län,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förklara Stockholmsregionen som särskilt föroreningskänsligt område,3]
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett stärkt lagskydd för grönytor i storstadsmiljö,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bevarande av unika stadsmiljöer,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bevara bra miljöer och värdefulla naturområden samt förhindra exploatering i känsliga naturområden,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förnyelse av Stockholmsregionens energisystem,5]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kväverening vid reningsverken,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpta säkerhetskrav i samband med transporter av miljöfarligt gods i anslutning till Stockholmsregionens vattentäkter,6]
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av kollektivtrafiken i Stockholmsregionen,7]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsning av biltrafiken i Stockholms innerstad,7]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergång från fossila bränslen till miljövänligare drivmedel som t.ex. etanol,5]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av spårtaxi för 2000- talets kollektivtrafik,7]
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inventering av statlig mark som kan användas för bostadsproduktion,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändring av investeringsavgiften och återförande av intäkterna till bostadsbyggande, kollektivtrafik, skolor och miljöinsatser i Stockholmsregionen,8]
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot kontoriseringen,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsning på förortskultur,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skadeinventering av kulturhistoriska byggnader, skulpturer och övriga värdefulla delar av vårt kulturarv,4]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa bättre förutsättningar för invånarnas trygghet,9]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att bekämpa våld och kriminalitet,9]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbete mot droger och missbruk,9]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvarterspoliser och annan polisverksamhet,9]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vårdkrisen i Stockholmsregionen,10]
[att riksdagen avvisar regeringens förslag till höjning av skatteutjämningsavgiften.11]
Stockholm den 25 januari 1991 Olof Johansson (c) Karin Söder (c) Pär Granstedt (c)
1 1990/91:A500 2 1990/91:K626 3 1990/91:Jo817 4 1990/91:Kr357 5 1990/91:N460 6 1990/91:Fö815 7 1990/91:T269 8 1990/91:Sk434 9 1990/91:Ju227 10 1990/91:So338 11 1990/91:Fi319