Man hör ofta klagomål på plan- och bygglagen (PBL). Den har tyvärr inte motsvarat de förväntningar på medinflytande i byggplanering från grannar, hyresgäster, kringboende och andra berörda som förutskickades. Ryktet som gick före har tyvärr visat sig vara bättre än lagen själv.
Som en följd av det kommunala planmonopolet har möjligheterna att överklaga beslut i byggärenden till högre instans minskats på ett sätt som visat sig olyckligt. Bl.a. går det inte att överklaga ett kommunalt beslut genom kommunalbesvär om beslutet innebär att en detaljplan är antagen. Det går bara att överklaga beslut om att ändra, upphäva eller inte anta detaljplan.
För att illustrera denna lucka i PBL citerar jag ett beslut i kammarrätten i Göteborg i sin helhet. Ärendet gällde överklagande från kringboende, hyresgäster och fastighetsägare som berörs av den detaljplan som kommunfullmäktige beslutat för möjliggöra byggandet av Matematiskt centrum vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
Beslut 1989-04-25
I 13 kap plan- och bygglagen (PBL) (1987:10) finns bestämmelser om överklagande. Enligt uttalanden i förarbetena till PBL (prop 1985/86:1 sid 810) anger bestämmelserna i 13 kap 1 § uttömmande vilka beslut som får överklagas genom kommunalbesvär. Övriga beslut enligt PBL får -- som framgår av 2 § -- överklagas genom förvaltningsbesvär. Nedan återges de aktuella paragraferna.
1 § Följande beslut enligt denna lag får överklagas i den ordning som föreskrivs för kommunalbesvär nämligen 1. kommunfullmäktiges beslut om översiktsplan,
2. kommunfullmägtiges beslut om uppdrag åt en kommunal nämnd att anta, ändra eller upphäva detaljplaner och områdesbestämmelser eller att fatta beslut om skyldighet för fastighetsägare att betala kostnader för gator och andra allmänna platser eller att fatta beslut om villkoren för sådan betalning,
3. kommunfullmäktiges och kommunala nämnders beslut att inte anta, ändra eller upphäva en detaljplan, områdesbestämmelser eller en fastighetsplan,
4. kommunfullmäktiges och kommunala nämnders beslut om grunderna för skyldighet att betala kostnader för gator och andra allmänna platser och om generella villkor för sådan betalning,
5. kommunfullmäktiges beslut om taxa i ärenden hos byggnadsnämnden samt 6. kommunalförbunds eller regionplaneförbunds fullmäktiges beslut om regionplan.
Andra beslut rörande gatukostnader än de som anges i första stycket 4 får ej överklagas. Att tvister rörande gatukostnader prövas av fastighetsdomstol framgår av 15 kap 8 §.
2 § Andra beslut enligt denna lag av kommunfullmäktige och kommunala nämnder än de som anges i 1 § får överklagas genom besvär hos länsstyrelsen. Sådana beslut får dock inte överklagas till den del de avser frågor som redan är avgjorda genom detaljplan, områdesbestämmelser eller förhandsbesked.
Klaganden har hos kammarrätten anfört besvär mot kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplan. Av ovan redovisade bestämmelser följer att kommunalbesvär inte får föras mot fullmäktiges beslut att anta detaljplan. Besvären kan därför inte tas upp till prövning.
Kammarrätten avvisar besvären.
De som klagade besvärade sig hos regeringsrätten över kammarrättens beslut, men regeringsrätten tog inte upp ärendet till prövning. Något skäl angavs inte.
Det förefaller mycket underligt att det inte går att få kommunens handläggning av ett ärende prövat genom kommunalbesvär bara därför att handläggningen resulterar i beslut med ett visst innehåll. Det är svårt att se någon rimlig anledning till en sådan bestämmelse.
Jag utgår därför från att det beror på en oavsiktlig formulering och föreslår härmed att riksdagen beslutar om sådan ändring i PBL att det blir möjligt att överklaga beslut att anta detaljplan enligt PBL genom kommunalbesvär. Det kan ankomma på vederbörande utskott att utforma lagtexten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om sådan ändring i PBL att det öppnas möjlighet att överklaga beslut om att anta detaljplan genom kommunalbesvär,
2. att riksdagen, om yrkande 1 avslås, hos regeringen begär skyndsamt förslag till sådan lagändring som sägs i yrkande 1.
Stockholm den 25 januari 1991 Elisabet Franzén (mp)