I propositionen föreslås en begränsad utvidgning av möjligheten för kommunala bostadsförmedlingar att ta ut avgifter för sin verksamhet. Det skall dock även i fortsättningen vara förbjudet att ta ut avgifter för anvisning av bostäder och för registrering som bostadssökande.
Folkpartiet liberalerna har i sina bostadspolitiska motioner under en följd av år -- senast i januari i år -- föreslagit att bostadsförmedlingar skall kunna ta ut avgifter för sin verksamhet. Enligt vår bedömning går alltså propositionen inte tillräckligt långt.
Regeringen motiverar sitt förslag om möjligheter till avgiftsuttag på t.ex. bytesverksamhet med att det bl.a. skulle stimulera fler kommuner att utöka sin service. Om möjligheterna till avgiftsuttag ytterligare ökades -- och omfattade också ordinarie förmedlingsverksamhet -- skulle detta naturligtvis gälla i än högre grad.
En av utgångspunkterna för propositionen är en skrivelse från Kommunalförbundet för Stor-Stockholms Bostadsförmedling (KSB). I skrivelsen begär förmedlingen bl.a. möjlighet att ta ut en registreringsavgift på förslagsvis 100 kr. Man påpekar att registrering av sökande till småhus och tomter är avgiftsbelagd. Förmedlingens bedömning är att möjligheterna att arbeta med utvecklingsprojekt i framtiden blir mer avhängiga av huruvida dessa kan avgiftsfinansieras.
Vi menar således att avgifter för registrering och faktisk förmedling av lägenheter bör kunna tas ut. Som KSB framhöll i sin skrivelse måste nivån vara sådan att ingen skall behöva avstå från intresseanmälan av brist på pengar. Det får sedan ankomma på den enskilda kommunen att avgöra om uttag skall bli aktuellt och vilken av de aktuella formerna man i så fall väljer.
Enligt vår uppfattning bör också ansvaret för bedömningen av om en bostadsförmedling faktiskt behövs entydigt läggas på kommunen. Fjärde paragrafens nuvarande lydelse ger utrymme för regeringen att ålägga kommun att inrätta bostadsförmedling. Denna möjlighet bör utgå. Vi förordar således en omarbetning av fjärde paragrafen i enlighet med detta. Självfallet kan också fristående bostadsförmedlingar spela en betydelsefull roll.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställer vi
1. att riksdagen beslutar ge kommunerna möjlighet att ta ut avgifter för sin verksamhet i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar om sådan lydelse av fjärde paragrafen bostadsförsörjningslagen att ansvaret för bedömningen av om en bostadsförmedling behöver inrättas entydigt läggs på kommunen.
Stockholm den 14 mars 1991 Erling Bager (fp) Siw Persson (fp) Ingrid Hasselström Nyvall (fp) Leif Olsson (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)