Den vanliga vattentoaletten har hittills klarat sig undan miljöopinionens tryck men i takt med att kommunerna måste byta gamla avloppsledningar till mycket höga kostnader uppkommer allt oftare kritiska frågor om det blandade avloppssystemet är godtagbart från ekologiska eller ens ekonomiska utgångspunkter.
I erfarenheterna och diskussionerna om så kallade ekobyar framgår att många andra lösningar bör prövas inför kommunernas byten av avloppsledningar. Nya lösningar kan förbilliga eller till och med onödiggöra stora kommunala avloppsnät.
Den största delen av hushållens avlopp, 80--90 volymprocent, utgörs av vatten från bad, disk och tvätt, så kallat BDT-vatten eller gråvatten. Detta vatten kan vara mycket litet förorenat förutsatt att inte starka kemikalier etc används och kräver då knappt någon behandling för att kunna tas upp av växternas rötter.
Problemen uppstår när toalettavfallet blandas med allt detta gråvatten och går till stora reningsverk i mycket stora rörledningar, som läcker i stor omfattning på grund av genomrostning och andra defekter. Då belastas jord och grundvatten av lokala överdoser närsalter och patogena mikroorganismer. Kritiska situationer för vårt grundvatten kan uppstå mycket snabbt. Till bilden hör även hoten från industriavlopp och förorenat dagvatten.
I det förhärskande intensiva jordbruket används stora mängder konstgödsel. Fosformedlen innehåller höga halter av den giftiga tungmetallen kadmium, som via växterna så småningom hamnar i människokroppen.
Fosforgödslingen skulle kunna minskas och bytas mot toalettavfallets fosforrika och efterbehandlade fekalier i så kallad förrådsgödsling. Urin är dessutom en utmärkt närsaltlösning och kan användas i modern växtodling. Genom att separera urin och fekalier i toalettsystemet erhålls således ett naturgödsel som kan komma till nytta i jordbruket och som inte förorenas av industriavlopp och hushållskemikalier.
Vi bör således skilja toalettavfallet från gråvatten och dessutom skilja på urin och fekalier. Vi minskar då risken för att förstöra grundvattnet, vi kan på sikt avveckla stora delar av avloppsnäten och vi får ett naturligt gödseltillskott.
Försök med separerade urin- och fekalietoalettstolar pågår i Sverige sedan en tid, hittills med mycket goda erfarenheter. Att skilja på bestyren har emellertid väckt motstånd och viss munterhet. Därför har man även utvecklat toalettstolar för både urin och fekalier men där de aldrig blandas utan går till skilda tankar.
Bland fördelarna med att skilja urin och fekalier märks att man uppnår en mycket högre hygien. De virus och bakterier (patogena mikroorganismer) som ofta förekommer i fekalier kontaminerar inte den naturligt sterila urinen som sker i vanlig bland-WC. I stället oskadliggörs de i den förmultningskammare i vilken fekalierna komposteras i ett år.
Den traditionella WC-stolen måste omprövas. Det är ett miljöförorenande resursslöseri av stora mått att spola bort naturligt gödningsmedel med noggrant kontrollerat dricksvatten.
Gråvattnet kan i många bostads- och villaområden infiltreras i särskilda dammar där vissa växter kan tillgodogöra sig näringsämnena. Återstoden kan gå i klenrör till minireningsverk.
Naturvårdsverket och boverket bör analysera och utvärdera nya, ekologiska avlopps- och toalettsystem. Sådana bör därefter snarast införas i all nybebyggelse och vid ombyggnad.
Miljöpartiet de gröna föreslår i samtidig budgetmotion ett anslag på 10 miljoner kronor till intensifierad försöksverksamhet och utvärdering av ekologiska avlopps- och toalettsystem.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att boverket och naturvårdsverket får i uppdrag att analysera, utvärdera och redovisa hur och i vilken takt ekologiska avlopps- och toalettsystem skall kunna ersätta den vanliga vattentoaletten.
Stockholm den 25 januari 1991 Kjell Dahlström (mp) Åsa Domeij (mp) Carl Frick (mp) Hans Leghammar (mp) Kent Lundgren (mp) Lars Norberg (mp) Roy Ottosson (mp) Claes Roxbergh (mp) Marianne Samuelsson (mp) Krister Skånberg (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Gösta Lyngå (mp)