Att skydda och förbättra miljön är en av vår tids viktigaste uppgifter. Det är angeläget att slå vakt om och vårda naturen så att kommande generationer också får möjlighet att uppleva värdefull natur. Varje ingrepp och varje exploatering måste underställas stränga miljökrav. Moderata samlingspartiet har vid ett upprepat antal tillfällen krävt att miljöskyddet skall förstärkas, bl. a. genom att miljökonsekvensbedömningar införs även i Sverige.
Moderata samlingspartiet anser att de outbyggda huvudälvarna -- Vindelälven, Piteälven, Kalixälven och Torneälven samt Råne älv -- skall skyddas från utbyggnad. I partiprogrammet som antogs 1984 står följande: ''En begränsad utbyggnad av vattenkraften kan förenas med rimliga miljöhänsyn. De orörda älvarna bör inte byggas ut.''
Dessa Norrlandsälvar har i dag ett lagreglerat skydd. Det finns enligt vår mening starka motiv för att bevara skyddsvärda vattendrag. Även om modern byggteknik används, innebär utbyggnad ofta irreversibla skador. Känsliga ekosystem rubbas. Landskapsbilden påverkas, fisket förändras och flora och fauna i dalgången påverkas.
I dag råder balans mellan tillgång och efterfrågan på el, men efterfrågan kommer på sikt att öka. Vattenkraften svarar för upp emot hälften av elproduktionen i Sverige. Kärnkraften svarar för ungefär lika mycket. En eventuell nedläggning av kärnkraften skulle tvinga fram dramatiska förändringar av hela elproduktionssystemet. Den statliga EL 90-utredningen, som presenterades våren 1990, visade att en nedläggning av kärnkraften tvingar fram en massiv utbyggnad av fossileldade kraftverk, stora vattenkraftverk och tiotusentals vindkraftverk. Enligt EL 90 skulle 2--3 av de outbyggda Norrlandsälvarna behöva tas i anspråk för att täcka en del av den bortfallande kärnkraftsproducerade elkraften.
Moderata samlingspartiet har klart uttalat att kärnkraften kan vara kvar så länge den uppfyller högt ställda miljö- och säkerhetsmässiga krav. En fortsatt kärnkraftsanvändning skapar goda förutsättningar för en tryggad elförsörjning även i framtiden. Behovet att nu exploatera orörda älvar och åar är därför mindre för oss än för de partier som vill stänga fungerande elproduktionsanläggningar i förtid.
Några stora vattenkraftsutbyggnader är därför enligt vår uppfattning inte aktuella. Moderniseringar och effektiviseringar av befintliga anläggningar är däremot såväl möjliga som önskvärda.
I södra Sverige intar Emån en särställning. Emån har mycket stora naturvärden. Detta vattendrag är det kanske mest skyddsvärda i södra Sverige och utgör mot denna bakgrund ett naturvårdsobjekt av riksintresse. Emåns avrinningsområde bjuder på en variationsrik flora och fauna och flera unika naturtyper.
Emån och dess dalgång har mycket stora värden då det gäller geologi, myrområden och landskapsbild. Floran är säregen och artrik. Ån hyser ett trettiotal fiskarter, bl.a. havsöringen och den akut utrotningshotade malen. Malen har utrotats i de flesta svenska vattendrag och är helt utplånad i våra nordiska grannländer. Sveriges största kvarvarande malbestånd finns i Emån.
I Emån finns sedan länge ett antal mindre kraftverk, men ån kan i praktiken anses vara ett orört vattendrag. En utbyggnad av vattenkraften i Emån skulle leda till störningar i det känsliga ekosystemet och påtagligt försvåra överlevnaden för vissa arter, exempelvis malen. Vattenföringen skulle minska och landskapet påverkas.
Den energi som en utbyggnad av Emån skulle ge blir relativt liten -- endast 39 GWh per år. Vid varje åtgärd och ingrepp av detta slag måste den uppnådda nyttan vägas mot den skada som uppstår. Det energitillskott som en utbyggnad skulle ge är marginell i förhållande till vårt lands energibalans.
Moderata samlingspartiet har tidigare ansett att Emån skulle få prövas för utbyggnad enligt vattenlagen. Utgångspunkten har då varit att så stor hänsyn till natur och miljö måste tas att såväl fisket som övriga natur- och miljövärden inte skulle komma till skada.
Miljöhänsynen väger vid en samlad bedömning allt tyngre. Därtill kommer att Sydkraft dragit tillbaka sin ansökan om utbyggnad. Härigenom bortfaller de eventuella krav på ersättning som skulle kunna resas av fallrättsinnehavaren om utbyggnaden stoppades medan en aktuell ansökan förelåg.
Vid en samlad bedömning anser vi att Emån skall skyddas mot framtida vattenkraftsutbyggnad och därför föras in i naturresurslagens (NRL) förteckning över skyddade älvsträckor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om sådan ändring i 3 kap. 6
§ lagen (1987:12) om hushållning med naturresurser m.m. av innebörden att efter ordet ''Vindelälven'' förs in ordet ''Emån''.
Stockholm den 10 januari 1991 Knut Billing (m) Bertil Danielsson (m) Jan Sandberg (m) Margareta Gard (m) Erik Holmkvist (m) Sten Andersson (m) i Malmö