Sverige har en bostadsmarknad i obalans. Trots att det finns betydligt fler bostäder än hushåll köar många efter en bostad. Den hittills förda socialistiska bostadspolitiken har motverkat en naturlig rörlighet på bostadsmarknaden. Det krävs en mängd åtgärder för att skapa en fungerande bostadsmarknad.
Hyressättningssystemet måste förändras så att det bättre speglar de boendes efterfrågan. Bruksvärdessystemet behöver reformeras. Realisationsvinstbeskattningen, den s.k. flyttskatten, av bostäder måste lindras. Syftet bör vara att avskaffa skatten. Nuvarande diskriminering i låne- och skattehänseende av egnahem måste upphöra. Byggdes fler egnahem skulle resultatet bli fler lediga lägenheter.
Enligt vår uppfattning har betydelsen av kommunala bostadsförmedlingar övervärderats i dagens bostadspolitik. Flera undersökningar har visat att förhållandevis få personer erhåller bostad via sådan förmedling. Kommunal bostadsförmedling är byråkratisk och kostsam. Det kan ifrågasättas om det finns anledning för kommuner att bedriva sådan verksamhet.
Det skulle medföra stora fördelar om bostadsförmedlingsverksamheten decentraliserades och om ett ökat inslag av konkurrens kunde uppstå. Det skulle bl.a. medföra stora fördelar om olika aktörer, t.ex. privata och allmännyttiga fastighetsägare, själva förmedlar lägenheter inom sitt bestånd. Utöver detta skulle andra fristående förmedlingar kunna erbjuda motsvarande tjänster. Detta förutsätter dock att förmedlaren medges rätt att ta betalt för sina tjänster. För att skapa utrymme för sådan verksamhet bör möjligheterna att ta ut avgift vid bostadsförmedling vidgas. På en bostadsmarknad i balans kommer detta normalt att innebära att det är fastighetsägarna som anlitar och betalar sådan service.
Vi kan acceptera propositionens förslag att kommunala bostadsförmedlingar får avgiftsbelägga sin verksamhet med att ta emot och förmedla erbjudanden om lägenhetsbyten och dylikt. I propositionen avvisas tanken att kommuner skall få ta ut avgifter för att t.ex. registrera bostadssökande hos bostadsförmedling. Vi har motsatt uppfattning. Enligt vår mening talar flera skäl för att en viss avgift bör få tas ut.
För det första skulle detta medföra att endast de som är seriöst intresserade av att få erbjudande om en bostad anmäler sig till bostadsförmedlingen. För det andra är det sannolikt att vissa inte längre skulle anmäla sig såsom bostadssökande. Detta skulle effektivisera verksamheten och leda till bättre service för dem som verkligen ansåg sig ha behov av bostadsförmedlingens service. Vi vill i detta sammanhang understryka att kommunerna bör tillämpa självkostnadsprincipen.
Motsvarande möjlighet att ta ut avgift för att registrera en bostadssökande skulle givetvis finnas även för fristående förmedlingar.
I motionen läggs förslag till lagändringar. Det bör ankomma på vederbörande utskott att utforma erforderlig författningstext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att bostadsförmedlingsverksamhet även skall få bedrivas av fristående förmedlingar i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen beslutar att såväl kommunala som fristående bostadsförmedlingar skall få ta ut en avgift för att registrera en bostadssökande i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen beslutar att fristående bostadsförmedlingar skall ges rätt att ta ut ersättning vid bostadsförmedling i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 14 mars 1991 Knut Billing (m) Bertil Danielsson (m) Jan Sandberg (m) Nils Fredrik Aurelius (m) Erik Holmkvist (m) Sten Andersson (m) i Malmö Margareta Gard (m)