Från centerpartiets sida har vi vid upprepade tillfällen påtalat att finansieringen av skatteomläggningen har inneburit betydande skärpningar av bostadsbeskattningen. Den ökade kapitalbeskattningen och den breddade indirekta beskattningen, får ett direkt genomslag på boendekostnaderna.
Med vårt förslag till finansiering av skatteomläggningen, bl.a. redovisat i vår partimotion om den ekonomiska politiken, hade behovet av bostadsbidrag blivit väsentligt lägre än vad det blir med den nu av socialdemokraterna och folkpartiet liberalerna genomdrivna finansieringen.
I vår partimotion med förslag till en strategi för sänkta boendekostnader har vi med konkreta exempel redovisat hur finansieringen av skatteomläggningen redan har resulterat i att allt fler blir bidragsberoende. Under 1991 bedöms att ytterligare 100 000 barnfamiljer kommer att bli bidragsberättigade. Detta är nästan en fördubbling av antalet bidragstagare. Den skärpta beskattningen av boendet leder således till en kostnads- och hyresökning på bostadsmarknaden, som i första hand drabbar redan tidigare utsatta grupper. Det gäller bl a låg- och medelinkomsttagare som får liten eller ingen del av inkomstskattesänkningarna men också nyblivna villaägare, ofta unga familjer, som drabbas av höga räntor och ökad moms.
Vi vill också i detta sammanhang erinra om att reglerna för utbetalning av bostadsbidrag innebär vidare att det är 1990 års boendekostnadsökningar på grund av skattereformen som skall täckas. Detta innebär att statens utgifter med nu gällande regler för budgetåret 1992/93 kommer att bli långt större än budgetåret 1991/92. Vi vill också i likhet med vad vi tidigare anfört understryka att -- med den inriktning finansieringen av skatteomläggningen som riksdagens majoritet beslutat -- en försämring av reglerna inte kan ske utan att det hårt drabbar framförallt ungdomar och unga familjer.
I vår kommittémotion om bostadspolitikens inriktning tog vi även upp behovet av ett förenklat och effektiviserat stöd för ungdomars boende. Vi konstaterade därvid bl a att det nuvarande ungdomsbostadsstödet är krångligt och byråkratiskt.
Stödet, som är ett bidragsstöd, lämnas till vissa kommuner för att öka utbudet av bostäder för ungdomar. Bidrag uppgår till 200 kr per månad för varje lägenhet som förmedlas till ungdomar, av kommuner eller av kommuner utsett organ.
Av reglerna framgår att stödet inte utgår till alla kommuner. Många kommuner avstår från att söka bidraget eftersom det är förenat med en stor administrativ insats som tar bort mycket av effekten i stödet.
Vi framhöll i kommittémotionen att stödet i stället bör gå direkt till ungdomarna i form av förstärkning av bostadsbidragen. Ett förstärkt bostadsbidrag, tillsammans med den effektivisering av bostadsförmedlingsverksamheten som vi i annan motion föreslår, ger ungdomarna större handlingsfrihet, ökad valfrihet och möjligheter till att ta egna initiativ. Vi återkommer nedan till den närmare utformningen av vårt förslag till förstärkt stöd till ungdomars boende.
Propositionen
I prop 1990/91:110 om bostadsbidrag för 1991 föreslås vissa ändringar i lagen om bostadsbidrag med ikraftträdande den 1 januari 1992. Regeringens förslag innebär bl a att bostadsbidragen till ungdomar och studerande anpassas till löne- och prisutvecklingen genom att dels inkomstgränsen för oreducerat bostadsbidrag höjs, dels gränserna för den bidragsgrundande bostadskostnaden höjs.
De totala kostnaderna för bostadsbidragen anges till 4 500 milj kr för budgetåret, varav till hushåll utan barn utgår ca 310 milj kr.
Centerns förslag
Förstärkt ungdomsbostadsstöd
Vi har från centerpartiet med kraft i motioner påtalat vikten av att komma till rätta med bostadssituationen och de ökande boendekostnaderna. Bostadsbrist och dyrt boende är ett gissel för alla som drabbas. Ungdomar är emellertid en grupp som drabbas särskilt hårt. Avsaknad av bostad hotar t ex tryggheten och gör det svårt för ungdomar att få fäste på arbetsmarknaden. Valfriheten i fråga om boendet och boendeort begränsas. Det kan få svåra sociala följder som blir dyra för samhället att reparera och som innebär icke önskvärda följder för ungdomarna själva.
Det krävs därför enligt vår mening att särskilda insatser görs för att underlätta ungdomars boende. De medel som föreslagits anvisade för det särskilda ungdomsbostadsstödet bör i stället utnyttjas för detta ändamål och vi anser mot denna bakgrund att ytterligare förstärkningar och förbättringar av det inkomstprövade bostadsbidragsstödet till ungdomar mellan 18 -- 28 år sker i förhållande till regeringens förslag.
Våra förslag innebär följande:Inkomstgränsen för oreducerat bostadsbidrag bör höjas till 41 000 kr för ensamboende och till 59 000 kr för makar/samboende. Den övre bostadskostnadsgränsen höjs med ytterligare 200 kr utöver regeringens förslag till 2 700 kr för ensamboende respektive 3 300 för makar/samboende.Reducering av bostadsbidraget bör ske endast med 20%, i stället för som regeringens förslag med en tredjedel, vad avser den del av den bidragsgrundande inkomsten som överstiger 41 000 kr för ensamboende respektive 59 000 kr för makar/samboende.De förändrade reglerna gäller från den 1 januari 1992.
Någon ekonomisk belastning uppkommer inte på budgetåret 1991/92 med hänsyn till de regler som gäller för utbetalningar av bostadsbidrag.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:110 i denna del beslutar om ändring i lagen om bostadsbidrag avseende bidragsregler och inkomstgränser för bostadsbidrag till ungdomar mellan 18 och 28 år i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 14 mars 1991 Agne Hansson (c) Birger Andersson (c) Rune Thorén (c) Ivar Franzén (c) Elving Andersson (c) Stina Gustavsson (c) Karin Starrin (c)