Under åren 1990--91 har bostadskostnaderna ökat kraftigt. Orsakerna är flera men främst beror ökningen på skatteomläggningen, minskade generella subventioner och en hög inflation.
Enligt Boverket har det visat sig att de höjda bostadsbidragen 1991 motsvarar behovet utifrån höjningarna av hyror och inkomster. En grupp har dock kommit i kläm. Det är umgängesrättsföräldrarna.
Vi förutsätter att höjningarna av bostadsbidragen 1992 behöver motsvara inflationen. I detta perspektiv är regeringens förslag otillräckligt. Det ger familjer en förstärkning med ca 50 kronor i månaden. Orsaken är att effekten av en relativt stor höjning av den övre gränsen för bostadskostnad äts upp av en liten höjning av den undre gränsen. De som har relativt låg bostadskostnad kan t.o.m. få en sänkning av bostadsbidraget 1992.
Vårt förslag är att den lägsta bidragsgrundande bostadskostnaden behålls oförändrad både för barnfamiljer (1800 kr., 1500 kr., 1200 kr.) och ungdomar (800 kr., 1500 kr.). Det innebär en höjning av bostadsbidraget med 75 kr per hushåll i flertalet fall, dvs en betydande förbättring i förhållande till regeringens förslag.
En grupp som råkat illa ut på grund av skatteomläggningen är de ensamstående med låga inkomster. De har drabbats av alla kostnadshöjningar utan att vinna något på skatteomläggningen. Deras bostadsbidrag är mycket otillräckliga. Vi föreslår en höjning av nivån genom en höjning av bidragsandelen för ''andra hushåll utan barn'' från 30 % till 50 %.
Förändringen för umgängesrättsföräldrar hänger samman med att grundbeloppet 1 000 kr/månaden endast kan tillgodoräknas den ena föräldern. Den andre kan tvingas gå ner i lägenhetstorlek och kan få svårt att på ett bra sätt skapa ett andra hem för barnet. Vi föreslår att det fasta beloppet kan utgå till bägge föräldrarna.
En annan grupp som är diskriminerade i bostadsbidragssammanhang är homosexuella ungdomar. Makar/samboende har en högre övre gräns bidragsgrundande bostadskostnad än ensamstående. Samboende är endast man och kvinna enligt bostadsbidragslagen, 2 §. Vi föreslår att ''man och kvinna'' utbytes mot ''sammanboende av samma eller motsatt kön''.
Slutligen vill vi ta upp frågan om kostnadsfördelningen mellan stat och kommun. Vi menar att skatteomläggningen och de minskade generella bostadssubventionerna innebär en övervältring från stat till kommun. Det blir än tydligare i framtiden med kraftigt minskade generella subventioner som måste kompenseras med riktat, individuellt stöd trots de negativa marginaleffekter dessa för med sig. Vi föreslår att staten successivt tar på sig en större andel av de ökande bostadsbidragskostnaderna och att man börjar med fördelningen 60 % -- 40 % 1992 istället för 50 % -- 50 % som nu.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om en sådan ändring att beloppen för lägsta bidragsgrundande bostadskostnad bibehålls oförändrade,
2. att riksdagen beslutar om en sådan ändring att bidragsandelen för andra hushåll utan barn höjs från 30 % till 50 %,
3. att riksdagen beslutar om en sådan ändring att umgängesrättsföräldern får rätt till det fasta beloppet (1 000 kr.),
4. att riksdagen beslutar ändra 2 § lagen om bostadsbidrag så att homosexuella sambor jämställs med heterosexuella,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen til känna vad i motionen anförts om kostnadsfördelningen stat-- kommun.
Stockholm den 14 mars 1991 Jan Strömdahl (v) Jan Jennehag (v)