Ekologisk grund för uthålligt god miljö
I regeringens proposition om en god livsmiljö behandlas den byggda miljön knappast alls. I den byggda miljön, främst tätortsmiljön, förekommer de flesta både akuta och långsiktiga miljöeffekterna, undantaget utsläpp från de areella näringarna, gruvdrift, regional- och fjärrtransporter och andra diffusa utsläpp.
Många människor har reagerat mot undermålig livsmiljö i staden, arbetet och i boendet, mitt i välfärden. Under senare år har en ekobyrörelse växt fram och nu planeras ett femtiotal så kallade ekobyar i hela landet. Med kännedom om samtida folkrörelser av detta slag bör riksdagens betänkande om en god livsmiljö även innebära ett direkt stöd för dessa strävanden. Miljöpartiet de Gröna anser att ett ekologiskt byggnadsbegrepp snarast måste bestämmas och tillämpas. Boverket är redan på väg att definiera vad en ekoby är, vilka kriterier som måste gälla för att kalla en bosättning för en ekoby. Det gäller naturligtvis att gå vidare och låta det ekologiska synsättet omfatta all bebyggelse och dess gradvisa förändring.
I en partimotion 1990/91:Bo507 redovisar vi hur ett entydigt ekologiskt byggnadsbegrepp bör fastställas i enlighet med naturresurslagens portalparagraf. Hela byggsektorn bör inom några få år regleras av det ekologiska byggnadsbegreppet.
Propositionen
Under rubriken Samhällsbyggande för en god miljö (kap. 7) anses uppenbarligen den byggda miljön behandlad i propositionen. Att levandegöra natur- och kulturmiljö -- inte bara bevara -- innebär mycket mer än att kontrollera utsläpp till vatten och luft och att klara av bland annat trafikbuller. Att krav om miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) nu förs in i vissa miljörelaterade lagar är bra men tydliga anvisningar krävs om vad MKB obligatoriskt måste innehålla.
I propositionen tolkar regeringen samhällets uppgift som att ''natur- och kulturmiljön skall värnas genom förebyggande åtgärder och genom att skadade miljöer återställs''. Det här är en defensiv hållning som inte står i samklang med en ekologisk grundsyn. Med en sådan grundsyn ska i princip inga skador behöva uppstå. Den traditionella tillväxtsyn som emellertid regeringen bekänner sig till i den aktuella tillväxtpropositionen (90/91:87) medför att natur och miljö tar skada. Den formen av miljöpolitik är nödvändig för det som redan skadats men den är otillständig som ett verktyg för att fortsätta rovdriften på naturens tillgångar.
Det byggda samhället
Städer, byar och tätorter utgör alltid störningar på natur och miljö. Sedan industrialismen har störningarna ökat explosionsartat. Från att tidigare ha varit överblickbara och påtagliga har de nu blivit komplexa och i sig förutsättning för det liv som levs i modern stadsmiljö.
Det här kan inte fortgå. Stadsmiljön är i sin komplexitet den mest tärande av våra människoskapade miljöer. Sverige har ett ansvar som både industri- och lärdomsland att gå före och visa hur hela samhällen kan omformas efter ekologins grunder.
Ett hållbart tätortsmönster
Inom främst kulturgeografin studerar man hur bebyggelse uppstår och varför det sker efter vissa mönster. Den så kallade centralortsteorin, lanserad av den tyske geografen Walter Christaller på trettiotalet, har haft stor betydelse för förståelsen av tätortsmönstren. Christaller konstaterade, efter studier av den bayerska tätortsstrukturen, att centralorter uppstår när vissa arbetsuppgifter specialiseras och inte längre kan utföras på bondgården eller i bondbyn. Avståndet spelar då en avgörande roll för bestämningen av vilka orter som växer med de specialiserade servicenäringarna. Landskapet indelas snart i ett bikakemönster, med transportvägar i vanligtvis sex riktningar som binder samman centralorterna.
Specialiseringen har fortsatt genom industrialismen. Vi har fått ett världsmönster av jättestäder som hålls samman i sina verksamheter av jetflyget. Jättestäderna är emellertid några av de största hoten mot våra barns livsbetingelser på denna planet. De urbana konglomeraten är ekologiska katastrofer. I den industrialiserade världen görs försök att korrigera de nedbrytande mekanismerna. I de fattiga jättestäderna är ofta den ekologiska kollapsen ett faktum för länge sedan.
Sverige har ett ansvar, inte att efterapa de stora industrinationernas misslyckade stadstillväxt, utan att visa hur man kan bryta trenden mot allt mer komplexa bebyggelsestrukturer.
De nya kommunikationsmöjligheterna ger oss nya möjligheter att sprida verksamheter till det ursprungliga bebyggelsemönstret, det som stod i direkt samband med de naturgivna förutsättningarna. Ett bra exempel är arbetet med denna riksdagsmotion. Den har framkommit genom utbyte mellan norrländska och skånska hemterminaler via elektronisk post varefter den lika enkelt har kunnat lämnas in på riksdagen i Stockholm. Dessa möjligheter innebär att vi under detta arbete inte har belastat Stockholm utan möjligen har berikat våra små hemmaorter.
Trycket på storstadstillväxt måste bort men det sker inte genom tvång. Det kan bara ske genom att tillräckligt många människor inser att en annan tätortsutveckling är både nödvändig, möjlig och önskvärd. Regering och riksdag har tillsammans med såväl experter som media, opinionsbildare och politiska partier en stor pedagogisk uppgift att redovisa hur de ekologiska förutsättningarna för en god livsmiljö kräver att samhället utvecklas åt ett annat håll. Regeringen har varken med miljöpropositionen, energipropositionen eller tillväxtpropositionen klarat denna roll. Det är den traditionella tillväxtsynen som härskar.
Den komplexa storstadsmiljön bidrar i avsevärd omfattning till miljöförstöringen. Ett ekologiskt stadsbyggnadsbegrepp måste införas och tillämpas vid ombyggnad av våra stadsmiljöer.
Krav på den byggda miljön
Samhällets minsta byggbitar, byar eller stadsdelar, måste sättas samman så att arbete, bostäder, centrum, daghem, energiförsörjning, fritid, grönområden och allt övrigt finns inom räckhåll. På det sättet minimeras förlusterna i tid och transporter.
Den blandade sophanteringen måste upphöra och övergå i ett avancerat retursystem för alla restprodukter.
Den byggda miljön måste ge utrymme för odling. På några få kvadratmeter klarar ett hushåll sin säsongsodling av grönsaker m.m. Vårdträd har en stor betydelse för syresättningen och reningen av stadsluften. I stadsområden som Stockholms och Göteborgs centrumområden liksom hela västra Skåne är underskottet på friytor alarmerande och bidrar till en dålig kondition hos stadsbefolkningen.
Stadstrafiken måste byggas om med nya energisnåla spårsystem som frigör staden från trafikens ångestskapande hot i gatumiljön. Gång- och cykelmöjligheterna måste förstärkas. Fordon med explosionsmotordrift hör inte hemma i en ekologiskt anpassad stadsmiljö.
Luftkvaliteten förbättras väsentligt om stadstrafiken förändras som vi här och i andra motioner anger. Detsamma gäller bullret som orsakar många hitintills svårfångade skador, sämre sömn i vilan och sämre koncentration i arbetet.
En stor mängd svenskar får sitt dricksvatten från våra insjöar. Några av våra viktigare ytvattentäkter är Mälaren, som förser 1,5 miljoner människor med vatten. Vänern och Göta Älv utgör dricksvattentäkt för 650.000 människor. Vättern och Ringsjön förser vardera 250.000 människor med dricksvatten.
Hushållningen med vatten är ofta kritisk i de stora städerna och den blir allt viktigare i framtiden. Möjligheterna till vattenhushållning måste ingå obligatoriskt i miljökonsekvensbeskrivningar.
Regeringen bör ge naturvårdsverket i uppdrag att ta fram en förteckning över sjöar av riksintresse för dricksvattenförsörjningen för att denna ska kunna hävda sig mot andra intressen.
Naturvårdsverket bör även få i uppdrag att utarbeta belastnings- och åtgärdsmål för bland annat Göta Älv; för de stora sjöarna finns redan dessa mål. Belastningsmålen kan sedan omarbetas till miljökvalitetsnormer att ingå i den nya miljölagstiftningen.
De interkommunala vattenskyddskommittéerna har uppstått därför att ingen annars har det övergripande ansvaret för ett vattendelningsområde. I vissa fall skulle en annan kommunal indelning vara påkallad av miljöskäl, som exempelvis vattenvården. Idealt borde den kommunala indelningen helt följa vattendelare. Då skulle allmänheten ha lättare att nå de ansvariga för vattenvården. Vi har inget yrkande i denna sak men vill ändå uppmärksamma förhållandet.
Många debattörer har påpekat att vattenklosetten är en av de mest olyckliga och ekologiskt snedvridna påfunden i den byggda miljön. När nu kommunerna akut ser sig nödsakade att byta ut de stora avloppsnäten tycks det som att man inte hinner tänka efter. Det är hög tid att pröva nya toalettsystem som innebär att den dyra dricksvattenbaserade transporten av urin och fekalier, i sig utmärkta naturgödsel, tas om hand på ett helt annat och miljöriktigt sätt. Tankar i såväl villor som flerbostadshus kan samla upp urin och fekalier var för sig. Det så kallade gråvattnet från bad, disk och tvätt kan infiltreras i särskilda lokala fågeldammar med vass- och stråväxter, som tar upp den näring som tillförs genom bad och tvätt.
Krav på byggandet
Efter miljonprogrammets kvantitativa rekordbyggande har en motrörelse sakta men säkert bildats. På senare år har en ekobyrörelse utvecklats. De krav som denna rörelse ställer bör bli hela samhällets byggnadskrav.
Allt byggande måste underordnas de ekologiska förutsättningarna. Människans byggande -- såväl som bäverns -- innebär alltid störningar i ekosystemen. Strävan måste vara att minimera dessa störningar och skapa nya slutna kretslopp.
En viktig anmärkning är att vi har ett statistiskt överskott på ca 250 000 bostäder och att boendeytan per person är 45 kvadratmeter. Med en intensifierad omfördelning av befintlig bostadsyta bör vi således kunna minimera nybyggnadsbehovet. Det bör vara ekologisk ombyggnad som tilldrar sig det största intresset framgent.
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett samhällsbyggande på ekologins grunder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett ekologiskt hållbart tätortsmönster,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av ett ekologiskt stadsbyggnadsbegrepp,
4. att riksdagen hos regeringen begär att boverket och naturvårdsverket utvecklar ett omfattande retursystem för alla restprodukter i den byggda miljön,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om underskottet på friytor för odling och rekreation i storstadsmiljöer,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorium i miljökonsekvensbeskrivning för analys av vattenhushållningsaspekter,
[att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket redovisar en förteckning över sjöar av riksintresse för dricksvattenförsörjningen, 1]
[att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket utarbetar belastnings- och åtgärdsmål som miljökvalitetsnorm för dricksvattentäkter, bl.a. Göta älv, 1]
7. att riksdagen hos regeringen begär att naturvårdsverket och boverket i samarbete redovisar en forsknings- och utvecklingsplan för införande av ekologiska toalett- och avloppssystem i ny och befintlig bebyggelse,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kraven på ekologisk ombyggnad av bostadsbeståndet.
Stockholm den 11 mars 1991 Kjell Dahlström (mp) Åsa Domeij (mp) Claes Roxbergh (mp) Eva Goe s (mp) Lars Norberg (mp)
1 1990/91:Jo124