Enligt fastighetsbildningslagens 8 kap. kan mark tvångsvis inlösas och överföras till annan enskild om det är ''ett väsentligt intresse från allmän synpunkt att storleksförändringar därvid genomförs''.
Med den respekt för ägandet till mark som vi traditionellt har i vårt land är det främmande för våra principer att tvångsvis ta mark från en liten markägare och mot ersättningar i pengar -- ej annan mark -- föra över marken till en annan -- större -- enskild markägare. Jag tog upp dessa frågor under 70-talet (motion 1977/78:1687) men då var intresset för storleksrationaliseringar så stort att mina krav avvisades (CU 1877/78:18).
Nu är läget ett annat. Det accepteras nu dess bättre att även små enheter bör få leva vidare. Med den nya synen på både jordbruk och skog samt på landsbygdsutveckling är det nu hög tid att avskaffa denna tvångsinlösningsmöjlighet.
Skall arronderingsförbättringar genomföras skall det ske så att ingen som vill behålla mark skall tvingas avstå den emot pengar. Däremot skall det, liksom gällt allt sedan storskiftets tid, vara möjligt att ordna markbyten.
Jag vill även nämna den principiella skillnaden mellan expropriation som är tillåten för samhällets behov och den regel jag vill få avskaffad, som ju innebär en form av expropriation till förmån för annan enskild person, i praktiken en större markägare än den som marken tas ifrån.
Det brukar ibland påpekas att de flesta fastighetsregleringar formellt sker utan tvång. Jag vill med anledning härav erinra att vad föredragande statsrådet redan i propositionen 1969:128 (sid B 588) framhöll nämligen att ''en frivillig uppgörelse bör vara lättare att uppnå om fastighetsägaren vet att marken kan tvångsvis avhändas honom''. Det är inte den typ av ''frivillighet'' vi skall ha i vårt land under 90-talet!
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring av fastighetsbildningslagen att möjligheten till tvångsvis markinlösen enligt 8 kap. avskaffas.
Stockholm den 25 januari 1991 Martin Olsson (c)