Småföretagarna inom handel och hantverk känner stor oro för hyresutvecklingen på lokaler och för den ojämlikhet som råder mellan hyresvärd och hyresgäst.
Med sedvanlig indexberäkning kan på 7--8 år ske en fördubbling av hyran. Det är inte ovanligt att en lokalhyresgäst i storstäderna tvingas betala över 3 000 kronor per kvm i innerstaden. Möjligheterna att kompensera sig för dessa hyreshöjningar är små i den rådande konkurrensen. Hyrorna kan bidra till utslagning av småföretag i skilda branscher.
Varje företagare med några års verksamhet bakom sig har investerat betydande värden i rörelsen i form av inredning, maskiner, reklam m.m. Kunderna har vant sig vid att finna ''sin'' butik på en viss adress. Kommer man inte överens om hyran nödgas företagaren flytta, eller lägga ner rörelsen.
I den förhandling som sker kring begärda nya hyror har företagaren mycket litet att sätta emot. Besittningsskyddet är svagt och de ekonomiska konsekvenserna för hyresvärden begränsade. Lokalhyresgästerna känner sig med rätta som den svaga parten i hyresförhandlingarna.
Marknadskrafterna har satt marknadsekonomin ur spel på lokalhyresområdet. På fastighetsmarknaden har skett en ägarkoncentration av betydande mått. De stora fastighetsbolagen dominerar ägandet av kommersiella lokaler. En tom lokal betyder inte så mycket för dessa, men en sänkt hyra kan påverka hela hyresnivån, vilket förmodligen är allvarligare för de stora fastighetsbolagen.
Lokalhyresgästernas ställning måste stärkas. Det kan ske t.ex. genom att skadeståndet för obefogade uppsägningar enligt nuvarande hyreslagstiftning höjs kraftigt, minimum en årshyra, eller genom regler som tvingar parterna till förhandlingar i god tid före avtalstidens eventuella utgång.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalhyrornas utveckling.
Stockholm den 25 januari 1991 Lars Ahlström (m) Kerstin Ekman (fp) Rune Thorén (c)