I denna motion för vi fram förslag om att ändra lokalhyreslagstiftningen så att lokalhyresgästerna, de små företagens ställning på lokalhyresmarknaden stärks. Vi föreslår att hyreskrav skall anses oskäligt, om det påtagligt överstiger hyresläget på orten för jämförliga lokaler. Hyresvärden skall ha skyldighet att hänskjuta tvist till hyresnämnd. Slutligen föreslår vi att hyresgästen alltid skall ha rätt till en ersättning som motsvarar minst en årshyra för lokalen, om hyresförhållandet upphör på grund av obefogad uppsägning.
Arbete -- boende -- service
I den bostadspolitiska motionen anför vi att samhället måste planeras så att arbete, service och boende får ett nära samband med varandra i lokalsamhällen. Det förutsätter en helhetssyn på bostadspolitiken där alla intressenter på bostadssektorn omfattas. På samma sätt som målsättningen för bostadspolitiken måste vara att skapa förutsättningar för att alla skall kunna få en bostad till rimlig kostnad i en god miljö, krävs det att lokalhyresgästerna har en trygg ställning på hyresmarknaden så att de kan fungera i den integrerade miljö som krävs för att få mångfald och variation vid bebyggelsen att bestå. Lokalhyresgästerna som oftast är små serviceföretag har en viktig funktion när det gäller att skapa närhet emellan boende, arbete och service. Att stärka lokalhyresgästernas ställning på lokalhyresmarknaden är en viktig uppgift i arbetet med att stimulera variation och mångfald i bebyggelsestrukturen.
Småföretagen är viktiga
Småföretagen har också en avgörande betydelse för produktionens utveckling och för att servicen i samhället skall fungera på ett bra sätt. Den initiativkraft och entreprenadanda som småföretagsamheten representerar är en omistlig tillgång i vårt samhälle. Den är också en omistlig tillgång i arbetet med att skapa närhet emellan arbete, boende och service.
Men småföretagen är, liksom andra, beroende av stabila och långsiktigt angivna villkor för att kunna bedriva sin verksamhet. Det är från denna utgångspunkt som centerpartiet drivit på för att skapa en rättssäkerhet för småföretagare vad gäller deras möjlighet att disponera de lokaler där verksamheten byggts upp.
Lokalhyresmarknaden
Lokalhyreslagstiftningen reglerar förhållandet mellan dem som hyr lokaler och fastighetsägaren. Lokalhyresgäster är som tidigare anförts till allra största delen småföretag och ensamföretagare.
Utvecklingen på lokalhyresmarknaden är i dag inte tillfredsställande. En omfattande strukturförändring med försäljningar, spekulation i fastigheter och ägarbyten där färre och större äger allt mer fortgår som gör att lokalhyresgästerna ofta kommer i kläm. Hyrorna pressas upp. Hyreshöjningarna används t o m i vissa sammanhang som ett sätt att få ut lokalhyresgästen från lokalen. Detta gör att lokalhyresgästerna befinner sig i en svår situation oftast underlägsen den starkare parten, hyresvärden. Även om det i normalfallet fungerar bra mellan huvuddelen av fastighetsägare och lokalhyresgäster så visar ovan beskrivna tendenser att situationen på lokalhyresmarknaden inte är tillfredsställande.
Strukturomvandlingen och hyreshöjningarnas storlek gör att många lokalhyresgäster i dag står inför risken att få ge upp sin verksamhet, därför att deras besittningsskydd är otillräckligt. De små företagen klarar t.ex. varken matchen mot fastighetsägaren eller konkurrensen med banker och försäkringsbolag, som tränger ut de små från attraktiva och centrala lägen. Lokalhyresgästerna har oftast inget val. De anstränger sig och betalar hellre mer i hyra än att flytta.
När de små företagen inte längre bemästrar kostnadsspiralen tvingas de ge upp. Det blir de små butikerna, bilverkstäderna, hantverkare m fl relativt betalningssvaga lokalhyresgäster som får ge upp först.
När enskild handel, små och medelstora butiker, försvinner liksom näringsidkare inom hantverksyrkena, utarmas servicen för de boende. Stadsmiljöerna blir ensidiga och segregationen tilltar. Denna utveckling är enligt centerns uppfattning mycket allvarlig.
Hotad service
Som vi tidigare anfört om närhet mellan boende, arbete och service, ser vi närservicen som en viktig förutsättning för levande städer och samhällen med en allsidig befolkningssammansättning. Ett viktigt inslag i en social bostadspolitik är därför tillgången till kommersiell och annan service i de boendes närhet. Man skall inte tvingas att ta bilen för att kunna köpa dagligvaror och utnyttja hantverkare eller för att efterfråga andra varor och tjänster. Lokalsamhällena skall vara så beskaffade att arbete, service och boende kan ske i nära anslutning till varandra.
Som vi tidigare anfört är också småföretagen en grundförutsättning för ett väl fungerande näringsliv. Även ur ett näringspolitiskt perspektiv är det som nu håller på att ske inom lokalhyresmarknaden mycket olyckligt. En förstärkning av det indirekta besittningsskyddet för lokalhyresgäster på lokalhyresmarknaden är därför även en viktig näringspolitisk insats.
Hyresvärdens uppsägning
Enligt nuvarande ordning skall hyresgästen, om hyresvärden sagt upp avtalet, vara skyldig att hänskjuta tvisten till hyresnämnden om han inte träffar överenskommelse med hyresvärden och inte går med på att flytta utan att få ersättning. Med denna ordning kan hyresgästen lätt mista besittningsrätten om han inte är medveten om detta förhållande för att få medling till stånd.
Vi föreslår att hyresvärden skall ha skyldigheten att hänskjuta tvisten till hyresnämnden. Inte sällan är hyresvärden som oftast har fler hyresgäster i sin fastighet och kanske fler fastigheter, mer förtrogen med de avtal och regler som gäller på hyresmarknaden.
För hyresgästen är detta förhållande av mera perifer karaktär i hans ordinarie verksamhet. Det kan därför inte förutsättas med den mängd av byråkrati och regler som omgärdar enskild näringsverksamhet i dag, att hyresgästen skall åläggas att ha ansvaret för hänskjutningen av tvisten till hyresnämnden. En försummelse från hyresgästens sida kan innebära ett alltför stort ingrepp i den enskilda verksamheten och orsaka skada som inte rimligen kan mätas jämförbar med försummelsen.
Förhandlingar
En tvist i en hyresfråga som hänskjuts till hyresnämnd skall föregås av medling. Enligt nuvarande regler har som ovan berörts hyresgästen två månader på sig att anmäla tvisten till hyresnämnden efter det att han har fått uppsägningen. Uppsägningstiden är i regel nio månader.
Ofta kommer emellertid inte förhandlingarna till stånd förrän det är en mycket kort tid kvar innan hyresgästen måste flytta. I en sådan situation försätts hyresgästen i en försvagad förhandlingsposition gentemot hyresvärden. Inför en nära avflyttningstidpunkt kan en hyresgäst tvingas att acceptera ett högre hyreskrav än vad han eljest behövt göra om han haft längre tid på sig till medling.
Hyresvärden kan genom att förhala tidpunkten för medling på ett icke tillfredsställande sätt försätta motparten i ett sämre förhandlingsläge. Detta förhållande innebär en onödigt svag punkt i besittningsskyddet. En regel som garanterar att det finns god tid för medling i en tvist inför hyresnämnden bör därför införas i här aktuell lag.
Vi föreslår därför att man i lagen inför en regel som på hyresvärdens initiativ tvingar parterna till förhandlingar i god tid innan lokalhyresgästen måste avflytta.
Ersättningsregler
Lokalhyresgäster har ett indirekt besittningsskydd. Det innebär att hyresgästen har rätt till ekonomisk ersättning om han måste flytta på grund av att hyresvärdens hyreskrav är oskäligt eller att uppsägningen är obefogad. Besittningsskyddets styrka vilar således på hur begreppet oskälig hyra definieras och en bedömning om huruvida uppsägningen är befogad eller inte.
Styrkan i besittningsskyddet är mot den bakgrunden bl. a. beroende på om ersättningsreglerna är så utformade att de motverkar obefogade uppsägningar och håller hyresgästen skadeslös om hyresförhållandet upphör till följd av obefogad uppsägning. Den nuvarande ordningen med en begränsning av skadeståndet till två basbelopp vilket vid dagens nivå motsvarar 64 400 kr i de fall årshyran är högre kan inte anses tillräckligt vara ägnad att stoppa obefogad uppsägning. En begränsning av detta slag innebär att grunden för ett nödvändigt stärkt besittningsskydd för lokalhyresgästerna fortfarande saknas.
Vi föreslår att hyresgästen skall ha rätt till en ersättning som motsvarar minst en årshyra dock inte lägre än 3 basbelopp.
Hyresnämndens yttrande
När förhandlingen i en hyresnämnd gäller hyra kan hyresgästen begära att hyresnämnden yttrar sig om huruvida den begärda hyran är marknadsmässig eller inte. Yttrandet, som är enbart rådgivande, har värde som bevis vid en senare skadeståndstalan i fastighetsdomstol.
Det är då att märka att hyresnämndens yttrande enbart baseras på det av parterna framlagda underlaget. Förser lokalhyresgästen nämnden med bristfälligt underlag kan resultatet av medlingen bli att lokalhyresgästen inte når det önskade resultatet. Material som inte åberopas i hyresnämnden får i princip inte åberopas senare i fastighetsdomstolen. I en skadeståndsprocess i fastighetsdomstolen måste hyresgästen kunna bevisa att uppsägningen var obefogad.
En säkerhetsåtgärd som skulle stärka lokalhyresgästens ställning och motverka att motparten kan undanhålla underlagsmaterial är att införa en regel i jordabalken som säger att ett yttrande från hyresnämnden skall avse hyresavtalet i dess helhet.
Lokalhyresgästen och bostadsrätt
I det fall en lokalhyresgäst hyr och har sin lokal i en fastighet som skall ombildas till bostadsrätt har lokalhyresgästen ingen möjlighet att själv få bli ägare av sin lokal på samma sätt som en vanlig bostadshyresgäst kan bli. På samma sätt är en lokalhyresgäst utestängd från medlemskap i en bostadsrättsförening om hyresvärden är en bostadsrättsförening.
Ett ägarförhållande utgör ett säkrare besittningsskydd. Det finns inga skäl som talar för att en juridisk person rent generellt skall få bli medlem i en bostadsrättsförening. I det fall en lokalhyresgäst har sin verksamhet i en lokal med en bostadsrättsförening som värd eller där en ombildning enligt ombildningslagen är aktuell bör samma möjlighet för lokalhyresgäst som bostadshyresgäst få gälla förutsatt att lokalhyresgästen bedriver verksamhet i den lokal han hyr.
I motionen berörd aktuell lagstiftning bör ändras i linje med vad som anförs ovan. Det må ankomma på vederbörande utskott att närmare utforma lagtexten till de ändringsförslag vi framför.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar om ändring i 12 kap.
57 a § jordabalken innebärande att hyresvärden skall ha skyldigheten att hänskjuta tvist till hyresnämnd enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar om ändring i 12 kap. jordabalken innebärande att en regel införs om att på hyresvärdens initiativ tvinga parterna till förhandlingar i god tid innan lokalhyresgästen måste avflytta enligt vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen beslutar om ändring i 12 kap. 58
b
§ jordabalken innebärande att hyresgästen alltid skall ha rätt till en ersättning som motsvarar minst en årshyra för lokalen, dock minst tre basbelopp om hyresförhållandet upphör på grund av en obefogad uppsägning enligt vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar om ändring i 12 kap. jordabalken innebärande att ett yttrande från hyresnämnden skall avse ett hyresavtal i dess helhet enligt vad i motionen anförts,
5. att riksdagen beslutar om sådan ändring i bostadsrättslagen att i aktuell lagstiftning lokalhyresgäst i vissa fall får samma rätt som boende att ingå i bostadsrättsförening i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 25 januari 1991 Agne Hansson (c) Birger Andersson (c) Rune Thorén (c) Ivar Franzén (c) Elving Andersson (c) Stina Gustavsson (c) Karin Starrin (c)