Förslaget att i planerings- och beslutssystemet införa krav på att preciserade miljökonsekvensbeskrivningar (MKB) skall utarbetas stöds till fullo av vänsterpartiet.
Vi finner den lagtekniska lösningen lämplig. Grundkravet införs i ''paraplylagen'' naturresurslagen (NRL) med möjlighet att kräva miljökonsekvensbeskrivningar vid beslut enligt anknutna lagar samt att miljökonsekvensbeskrivningskravet även införs direkt i de viktigaste lagrummen.
Som regeringen påpekar kommer några ur miljösynpunkt betydelsefulla lagar, som reglerar verksamhet där det kan föreligga behov av miljökonsekvensbeskrivningar och som inte är knutna till NRL, inte att innefattas av kravet på miljökonsekvensbeskrivningar. Således finns det nu ytterligt starka skäl för att genomföra den anknytning av skogsvårdslagen och skötsellagen, som övervägdes redan när NRL infördes.
Plan- och bygglagen (PBL) ska enligt förslaget inte obligatoriskt grundas på miljökonsekvensbeskrivning. Det är förståeligt att inte varje liten bygglovsansökan måste kompletteras med en miljökonsekvensbeskrivning. Men eftersom PBL är en av de viktigaste lagarna i miljösammanhang, föreslår vi att möjligheterna att kräva miljökonsekvensbeskrivningar i PLB-ärendena (enl prop) byts mot en möjlighet att inte behöva upprätta en miljökonsekvensbeskrivning i de ärenden där det uppenbart är onödigt. Detta bör även gälla skogsvårdslagen och skötsellagen. Då blir grundregeln att konsekvenserna för miljön beskrivs i plan- och bygglovsärenden. En sådan regel bör införas i PBL.
Viktigt för tilltron till miljökonsekvensbeskrivningar är att beskrivningarna blir sakliga och opartiska -- särskilt som det är de sökande som skall bekosta och ansvara för dem. Ett krav på saklighet och opartiskhet bör införas i lagtexten i NRL, 5 kap, 3 §.
Miljökonsekvensbeskrivningen skall vara sakligt grundad och opartisk. Den skall möjliggöra en samlad bedömning.
Vi anser att länsstyrelsens sakkunskap på plan- och miljöområdet samt dess kännedom om regionala och vissa lokala förhållanden gör att den, i de fall den föreslås få yttra sig om miljökonsekvensbeskrivningar, istället ska få beslutanderätt angående godkännandet av desamma.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i naturresurslagen att skogsvårdslagen och skötsellagen kan anknytas enligt vad som sägs i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om miljökonsekvensbeskrivningar i plan- och bygglagen enligt vad som sägs i motionen,
3. att riksdagen beslutar om sådan ändring av naturresurslagen, 5 kap. 3 § om miljökonsekvensbeskrivningars saklighet och opartiskhet enligt vad som sägs i motionen,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om länsstyrelsernas utvidgade beslutanderätt om miljökonsekvensbeskrivningar enligt vad som sägs i motionen.
Stockholm den 11 mars 1991 Jan Strömdahl (v) Annika Åhnberg (v) Viola Claesson (v) Rolf L Nilson (v) Bengt Hurtig (v) Alexander Chrisopoulos (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)