Den nuvarande länsindelningen tillkom i samband med 1634 års grundlag. Den anpassades till den tidens kommunikationsmöjligheter, befolknings- och näringsstruktur. Nya län tillkom i takt med territoriella erövringar. Ändamålet var att stärka den enväldiga centralmaktens grepp om alla delar, även de mest perifera, av det dåtida stormakts-Sverige.
För att lösa regionala samverkansbehov inom främst sjukvården tillkom i samband med kommunreformen 1862 landstingen som en självständig kommunal enhet. Landstingsregionernas gränser sammanfaller i allt väsentligt med länsgränserna. Landstingens uppgifter har utökats och deras roll som övergripande regionalt organ har stärkts.
På många håll har primärkommuner bildat kommunalförbund och andra organ för regional samverkan.
Gränsdragningen och ansvarsfördelningen mellan stat, landsting och kommuner har blivit allt mer otydlig. Besluten flyttas allt längre bort från väljarnas insyn och påverkansmöjligheter.
På senare tid har landstingens roll börjat ifrågasättas.
Behovet av en mer rationell länsindelning har aktualiserats flera gånger under efterkrigstiden och nödvändigheten av en förändring blir alltmer påtaglig. Inte minst en förestående anknytning till EG aktualiserar kraven på en rationell administrativ indelning. Nu gäller det inte längre på samma sätt som tidigare att hävda sig i Sverige. Nu gäller det att bli en del av Europa med alla dess möjligheter och komplikationer.
Nationalstatens roll förändras. Statens ambitioner att detaljstyra måste minska. Samtidigt ökar kraven på ökat regionalt självbestämmande och decentraliserade beslut. Det förutsätter administrativt bärkraftiga och rationella enheter.
Den omstrukturering som sker på en mängd vitala områden kräver samverkan mellan stat och kommun på regional nivå. Snart sagt alla områden av samhällslivet skulle gagnas av en mer ändamålsenlig regional administrativ organisation -- t.ex. näringsliv, trafik, miljö, stadsplanering, högre utbildning, hälso- och sjukvård, räddningstjänst, kultur.
Storstädernas sitution har alltmer uppmärksammats. Enligt storstadsutredningen finns det en risk att framdeles Stockholm utvecklas snabbast, medan Malmö och Göteborg riskerar att hamna i bakvatten. Detta illustrerar något den onda cirkel i vilken storstadsregionerna befinner sig. Dåligt fungerande regioner stärker koncentrationstendenserna mot en enda storstadsregion, som för att fungera kräver ständigt ökade resurser. Denna utveckling undergräver såväl Göteborgs som Malmös utvecklingsmöjligheter som alternativa storstadsregioner som många andra medelstora städers utveckling till fungerande regioncentra.
Det är därför av vital betydelse för Sveriges möjligheter att hävda sig i ett integrerat Europa, att inom Sverige bygga upp konkurrenskraftiga regioner för att möjliggöra en regionalpolitiskt mer balanserad utveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en parlamentarisk utredning om en rationell regional organisation och länsindelning.
Stockholm den 25 januari 1991 Sonja Rembo (m) Margit Gennser (m)