För den sociala funktionen vid länsstyrelserna föreligger det ett stort behov av en resursförstärkning. Socialstyrelsen har också under en följd av år i ett antal yttranden till civildepartementet redovisat detta. Statskontoret har på uppdrag av Organisationskommittén för genomförandet av en ny regional statlig förvaltning övervägt resursbehoven.
Av budgetpropositionen framgår att det i olika sammanhang förts fram krav på ökade resurser. Vidare redovisas de möjligheter att överföra arbetsuppgifter från länsstyrelserna till kommunerna som den centrala organisationskommittén pekat på. Ett arbete med denna inriktning pågår inom socialdepartementet. Några beslut som påverkar länsstyrelsernas arbetsuppgifter under budgetåret 1991/92 kommer emellertid inte att fattas.
Det är angeläget att det snarast tas beslut om att överföra vissa uppgifter till kommunerna för att ge de sociala funktionerna möjlighet att leva upp till sin roll i den nya regionala organisationen.
Den sociala funktionen måste avlastas de individorienterade ärendena för att kunna koncentrera sig på de viktiga uppgifterna med uppföljning, utvärdering och tillsyn inom det sociala området. Intentionerna i socialtjänstlagen får inte heller åsidosättas.
Det finns flera problem vad gäller handläggningen av LVM-ärenden. De tar förhållandevis mycket resurser i anspråk. Detta trots att utredningsarbete kan läggas på socialnämnden i enlighet med den lagändring som blev 1989. Ärendena måste handläggas skyndsamt och därmed prioriteras före annat.
Vi anser att socialnämnderna besitter den kompetens som krävs för att ta det fulla ansvaret och bedöma när de frivilliga insatserna inte längre är tillräckliga. Socialnämnden har också ingående kunskaper för att kunna göra en utredning och ansökan. Socialnämndens bedömning blir tydlig och argumenten prövas sedan i länsrätten.
Rättssäkerheten för den enskilde får inte äventyras. Eftersom det finns en tjänsteman som utreder, en politisk nämnd som fattar beslut och länsrätten därefter med domare och nämndemän prövar beslutet bedömer vi att den enskildes intressen tillvaratas. Socialkonsulent kan kallas som expert. Länsrättens beslut kan sedan överklagas till kammarrätten.
Även beslut om icke kommunal barnomsorg kan överflyttas till socialnämnden. Det är socialtjänsten som lägger sociala aspekter på frågan efter det att uppgifter inhämtats från miljö- och hälsoskydd, brandskydd och yrkesinspektionen. Detta beslut kan också överklagas.
I linje med den i propositionen framförda möjligheten måste det vid förändringen av länsförvaltningen snarast prövas om det går att föra bort ärenden som tynger verksamheten och försvårar en inriktning mot huvuduppgiften.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överförande av vissa länsstyrelseuppgifter på det sociala området till kommunerna.
Stockholm den 25 januari 1991 Birthe Sörestedt (s) Grethe Lundblad (s)