Kommunernas, regionernas, rikets och även världsdelens geopolitiska indelningar diskuteras nu allt oftare och intensivare till följd av många omvälvande förändringar i Sverige och Europa. I denna motion diskuterar vi den territoriella indelningens betydelse i förhållande till folkstyret och föreslår att rikets indelningar ses över i en grundläggande utredning.
Bakgrund
I lokalsamhället uttrycker många människor en djup otillfredställelse med att allt fler beslut med lokal betydelse fattas allt längre bort. Försök med kommundelsnämnder pågår på många håll men de förtroendevalda utses enligt styrkan mellan partierna i kommunfullmäktige och inte i kommundelen. Den ursprungliga indelningen av landet i socknar har överlevt i kyrkans hägn men snart finns bara en kulturhistorisk anledning att markera sockengränser. Folkbokföringen förs i år över till skattemyndigheterna från pastorsexpeditionerna och därmed drar staten bort ett tusental av de mest decentraliserade arbetsplatserna, oftast upprätthållna av kvinnor.
I kommunerna, som genom efterkrigstidens sammanslagningar ofta innehåller flera konkurrerande centra, uppkommer tid efter annan krav om delning. I en del fall har folkomröstningar om kommundelning ägt rum. Samtidigt måste vi notera att kommunen i dag trots allt är den mest levande politiska nivån i Sverige, ofta med en lokal kommunal debatt i viktiga frågor.
På den regionala nivån är förvirringen närmast total. Länsstyrelse, landsting och kommunalförbund arbetar ineffektivt överlappande. Medborgaren torde ha mycket svårt att förstå hur samhället styrs på regional nivå. Statstjänare som Carl Johan Åberg och Ingemar Mundebo har ifrågasatt länsindelningen. Man menar att nuvarande län är alltför små för en effektiv förvaltning och föreslår en storregional indelning. Samtidigt förs en debatt om landstingens vara och politiska roll och om vissa kommunalförbund borde utvecklas till samstyrande kommunregioner. Det hela kryddas av EG-debatten där man talar om ett regionernas Europa.
Rikets gränser ligger fasta, vilket kan vara tillfredsställande att konstatera i ett Europa där andra världskrigets gränsdragningar allt oftare diskuteras och ifrågasätts. Däremot efterfrågas allt oftare en ökad grad av regionalt självstyre. Såväl samer, som skåningar och göteborgare kritiserar den mycket centraliserade statsförvaltningen och kräver allt oftare någon form av regionalt självstyre.
Den samtidiga oron och likgiltigheten inför folkstyrets funktion får troligen sin näring även från opassande indelningar. På kommunal och nationell nivå är folkstyret bäst förankrat och utvecklat även om det även här finns stora brister.
På lokal och regional nivå fungerar inte folkstyret
Försöken med kommundelsnämnderna har ännu inte blivit till några avgörande framsteg. I lokalsamhället styrs det mesta av kommunförvaltningen som åtminstone i de största och folkrika kommunerna upplevs vara långt borta och så uppstår friktioner alltför ofta. I länet har staten enligt svensk ämbetsmannatradition mycket starkt inflytande.
Landstinget uppfattas som avgränsat till sjukvården även om det inte skulle behöva vara så; kommunallagen ställer inte upp några större hinder för landstingen att utvecklas till en levande politisk församling. Regeringens förlängda arm i länen, länsstyrelserna, kommer nu att effektiviseras och samordnas på ett sätt som stärker statens inflytande över de regionalpolitiska frågorna.
Vi har i dag 6--8 riksområden eller storregioner, 13 kyrkliga stift, 23 landsting, 24 län, 25 landskap, 284 kommuner och 2565 församlingar, vilket senare kan sägas motsvara den lokala nivån.
Inte heller på europeisk nivå fungerar folkstyret. EG är liksom Sovjetunionen odemokratiska organisationer. I Europa agerar framförallt det transnationella näringslivet genom lobbying gentemot ministerrådet i EG och dess parlament har litet inflytande.
Diskussion
Vi har redovisat det här stora perspektivet för att göra klart att förändringar av indelningar och folkstyrets makt på en nivå alltid påverkar de andra nivåerna. Om exempelvis kommunerna går samman i kommunalförbund och löser gymnasieintagning och avfallshantering på en ny regional nivå så påverkar det både länsnivå och lokalnivå liksom kommunfullmäktiges representativitet. Interkommunala organ styrs ju som regel av indirekt utsedda styrelser varigenom utslaget i kommunalvalen snedfördelas, oftast till de två största partiernas favör. Skulle vi få en ökad vilja till delning av storkommunerna, vilket vi i och för sig stödjer, så påverkar det kanske hela regionens funktion och eventuell kommundelsindelning.
Vår uppfattning är att en balanserad relation måste utbildas mellan alla besluts- och indelningsnivåer. Alltför många överlappningar i domänstrukturerna skapar hemlöshet, osäkerhet och ineffektivitet. Man skulle kunna säga att vi här talar om en politisk arkitektur som måste få en tydlig och enkel form. Det är då uppenbart att såväl lokalsamhället som regionen och Europa har ''demokratiska underskott'', det vill säga folket har inte tillräckligt mycket inflytande på beslut som rör oss alla på dessa nivåer.
Lokalsamhället måste äntligen få ett demokratiskt uttryck. Försöken med kommundelsnämnder är ännu ett halvhjärtat försök. En social och ekonomisk för att inte säga ekologisk grundtrygghet bör etableras i ett självstyrande lokalsamhälle. Kommundelar, stadsdelar, byar bör utgöra grunden för indelningen. Och varför inte återuppliva sockenbegreppet? Det finns fortfarande tydligt kvar som en indelning av hela landet. Efter urbaniseringen och industrialiseringen finns det med ekologiska utgångspunkter all anledning att hämta upp den struktur som existerade före dessa omvälvande förändringar. Man söker 1800-talets socken och skapar 2000-talets ekoförsamlingar.
I Storbritannien har sockenkommunen (''civil parish'') behållit sin betydelse i det moderna samhället och till och med fått ökade befogenheter efter den senaste kommunreformen på 1970-talet. Man har behållit en lokal representation. Om församlingen har över 100 invånare väljer man ett sockenråd (''parish council'') på fyra år; är församlingen mindre nöjer man sig med möten (''parish meetings'') men en form av byalag tycks alltid fungera. Den lokala demokratin på sockennivå är högst levande. Sockenråden håller sig informerade om de frågor som rör dess invånare. Den lokala debatten förs på möten och i församlingsbladet. Sockenkommunens åsikter tas på största allvar. Det är vanlig att kommunpolitiker besöker sockenmöten för att skapa sig en uppfattning om den lokala opinionen. Det anses så värdefullt att tillhöra en sockenkommun att man ibland t.o.m. nyskapar socknar i städer för att förstärka den lokala samhörigheten. Byalagsrörelsen i Sverige ligger nära detta men den har ju inte förankrats i en levande historisk struktur.
Den regionala nivån behöver stärkas med ett genuint självstyre. Detta bör kunna ske i antingen storregioner, bibehållande av länsindelningen eller genom en kulturell anknytning till de välkända gamla landskapen. Landskapen har en stark kulturell förankring hos människor trots att de inte har någon administrativ eller annan officiell betydelse.
I Europa behövs ett samarbete för att lösa gränsöverskridande problem. Miljöpartiets Europa-politik framgår av andra motioner men det är viktigt att se att det europeiska perspektivet påverkar indelningen av landet. En viljesvag anslutning till EG innebär att vi alla kommer att bo i EG-byar med en klassisk, marknadsinriktad flödesekonomi snarare än i ekobyar med slutna kretslopp. Det här valet måste människor i Sverige få träffa själva genom att dessa indelningar diskuteras öppet och att man därefter, eventuellt i folkomröstning, får ta ställning till hur man vill att landet ska indelas och utvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en utredning om rikets indelningar på samtliga nivåer tillsätts mot bakgrund av de sociala, ekonomiska och politiska förändringarna av samhället samt de ekologiska grundförutsättningarna.
Stockholm den 24 januari 1991 Kjell Dahlström (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Lars Norberg (mp) Paul Ciszuk (mp)