Debatten om Sveriges framtida regionala uppbyggnad har intensifierats under senare år. Krav på en översyn av den offentliga verksamhetens regionala organisation reses från alltflera håll. Det framstår som allt tydligare att det inte är ändamålsenligt att anpassa dagens verksamhet till en flerhundraårig administrativ struktur. I detta sammanhang ifrågasätts bl.a. de nuvarande länsgränserna. Många sätter i den allmänna debatten om offentlig verksamhet likhetstecken mellan region och län. Detta synsätt har tyvärr försvårat en konstruktiv debatt i frågan. En förutsättning för meningsfulla diskussioner om den regionala nivåns utformning är ju just att man är beredd att tänka bort de nuvarande länsgränserna och inte låsa sig fast i formfrågor.
Kärnpunkten i debatten är då givetvis inte de administrativa gränserna i sig, utan uppdelningen av verksamheten mellan de olika nivåerna -- den lokala, den regionala och den nationella. Vi skall alltså konkret ta ställning till vad kommun, länsstyrelse, landsting resp. stat i framtiden skall göra.
Utgångspunkten för meningsfulla överväganden om en framtida arbetsfördelning mellan de olika nivåerna måste alltså vara de formella regionernas geografiska gränser, en omfördelning av arbetsuppgifter mellan nivåerna och inte minst hur ett demokratiskt inflytande skall kunna tillgodoses.
Skåne kan tjäna som ett intressant exempel på nödvändigheten av reformer på det här området.
Flera utredningar visar att Skåne inte kunnat hävda sig på ett framgångsrikt sätt i det nationella perspektivet vad gäller utvecklingen av såväl näringslivet som infrastrukturen. Det skånska näringslivet har således inte förmått tillgodogöra sig högkonjunkturen under 1980-talet för att kunna ersätta en äldre struktur med en nyare och mer konkurrenskraftig sådan. Detta även om det kan finnas grund för att hävda att branschsammansättningen av Skånes näringsliv är förhållandevis tillfredsställande. Det måste emellertid i det sammanhanget framhållas att tillväxtbranscherna minskat sin sysselsättning i dubbelt så snabb takt som är fallet för riket i övrigt.
En annan tendens inom det skånska näringslivet är också att antalet utlandsägda koncerner tilltagit i omfattning under 1980-talet, även om näringslivet i regionen fortfarande domineras av inhemska koncerner. Dessa har dock fått uppleva en minskning av sysselsättningen i Skåne, samtidigt som de ökat i andra delar av vårt land. De skånska koncernerna uppvisar därtill en mindre andel av de FoU- och kunskapsintensiva branscherna än vad som är fallet för de utlandsägda koncernerna.
Det finns undersökningar som slår fast att de statliga anslagen till Lunds Universitet inte visat samma ökningstakt som gällt för övriga delar av landet.
Det är utan tvekan så att Skåne är en naturlig näringsgeografisk enhet och att slagkraften både i Sverige och gentemot det nya Europa skulle öka om en bättre samordning av våra gemensamma resurser skulle kunna komma till stånd i Skåne. Inte minst EG-perspektivet måste här tillmätas stor betydelse för besluten om en framtida regional organisation.
Det finns flera orsaker till att Skåne inte kunnat hävda sig gentemot omvärlden, trots de potentiella resurser som finns. Några av orsakerna kan sökas i det följande:
1. En av landets mest konstlade och otidsenliga gränslinjer är den som skiljer Malmöhus och Kristianstads län åt.
2. Uppsplittringen på två länsstyrelser, tre landsting, ett flertal kommunalförbund och andra aktörer vilket starkt försvårat en regional kraftsamling.
3. Brister i den övergripande trafik-, miljö- och bebyggelseplaneringen vilket i allt väsentligt har sin grund i ovannämnda uppsplittring.
Den under senare år alltmer framträdande debatten om vilken arbetsfördelning som skall råda mellan den regionala och lokala nivån tyder på en förändrad syn. Det är dock knappast någon framkomlig väg att reducera sådana uppfattningar till att omfatta vilken rollfördelning som skall gälla mellan aktörerna inom nuvarande länsförvaltningar eller vad som kan göras för att intensifiera samarbetet inom de olika kommunalförbunden.
Det är i stället nu hög tid att se över hur den regionala, parlamentariska och förvaltningsmässiga organisationen skall se ut för framtiden. Utgångspunkterna för denna översyn bör vara:
1. Ett Skånelän,
2. Fortsatt decentralisering av uppgifter från landstingen till kommunerna.
3. Inrättande av ett länsparlament vars uppgifter bland annat borde omfatta regionövergripande trafik-, miljö- och bebyggelseplanering.
En komplikation i sammanhanget kan förvisso vara frågan om var det regionala centrat/residensorten för ett Skånelän skall vara beläget. För att denna trots allt mindre fråga inte skall hindra den konstruktiva utveckling vi vill se, bör möjligheten prövas att förlägga denna ''residensort'' i mellersta Skåne.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en översyn av den offentliga verksamhetens regionala uppbyggnad och inrättandet av ett Skånelän.
Stockholm den 23 januari 1991 Bengt Silfverstrand (s) Jan Andersson (s)