Det har i det moderna samhället blivit allt vanligare att enskilda personer till förmån för allmänna intressen måste avstå från mark som de äger eller godta inskränkningar i rätten att förfoga över sin egendom. En rad olika lagar innehåller bestämmelser om detta. Vid sidan av de klassiska lagarna, expropriationslagen och vattenlagen, har vi t ex väglagen, naturvårdslagen och plan- och bygglagen.
I och för sig har denna utveckling gått så långt att det kunde finnas skäl för en samlad översyn. Vi har emellertid inte för avsikt att gå in på den problematiken. Vår utgångspunkt är här att de olika lagarnas syften i det stora hela är behjärtansvärda och att rimliga avvägningar kan göras mellan allmänna och enskilda intressen. Särskilt vill vi framhålla att vi givetvis är angelägna om en effektiv miljöskydds- och naturvårdslagstiftning.
Vad vi vill rikta uppmärksamheten på är de regler som gäller för ersättning till de enskilda som får träda tillbaka för det allmänna och om förfarande och handläggning. Det har blivit en alltmer utbredd uppfattning att samhället inte visar tillräcklig respekt för äganderätten och framför allt inte tar tillräckliga hänsyn till de enskilda intressen som berörs. Rättssäkerheten upplevs ofta som bristfällig av den som nödgas avstå från mark eller måste tåla inskränkningar i förfoganderätten.
Typexempel ges från situationer där enskilda får tåla intrång på grund av vägbyggen. Framdragandet av en ny riksväg för med sig en lång rad av ingrepp i enskilda fastighetsägares rättsställning. Dessa situationer ger också typexempel på att många människor idag upplever sin position som otillfredsställande. Problemen kan förutses öka. Den nya jordbrukspolitiken leder t ex till ändrad markanvändning på stora arealer. Detta kan bli känsligt då det gäller att tillämpa ersättningsregler som talar om hinder för ''pågående'' markanvändning.
Känslan av bristande rättssäkerhet har sin grund i olika förhållanden. Ofta är ersättningsreglerna för snäva. Man får helt enkelt inte en gottgörelse som man uppfattar som rimlig och skälig. Kanske får man överhuvudtaget inte någon ersättning alls, då myndigheterna ändrar förutsättningarna för att dra nytta av egendomen genom nya planer, förbud, föreskrifter etc.
Andra gånger är det själva handläggningen som brister. Förfarandet är ibland redan i sig så ordnat genom instansordning, besvärsregler etc att det drar långt ut på tiden samtidigt som det försätter den enskilde i en svag situation, vilken naturligtvis förvärras genom tidsutdräkten. Välkänt är också att handläggningen i konkreta fall kan ske mycket långsamt och fastna i byråkratin.
Det råder inte någon tvekan om att de enskildas intressen ofta har kommit i bakgrunden i senare tids lagstiftningsarbete. De övergripande politiska målen kommer lätt att dominera och ger samhällsintressena för stor övervikt över de enskilda intressena. De praktiska konsekvenserna i en ny lagstiftning är svåra att realistiskt överblicka i förväg. Det är ett klassiskt problem.
Det händer också att kostnadsbördan vältras över på enskilda enligt regler som kan verka rimliga vid en allmän överblick, men som i praktiken slår ojämnt.
Det kan t ex uttryckas så att man skall motverka markspekulation genom att lämna förväntningsvärden åt sidan vid bestämmande av expropriationsersättning. Men det kan mycket väl hända att den som råkar drabbas av expropriation bara får kanske 10 % av marknadsvärdet ersatt medan grannarna kan ta ut fulla värdet. Att sådana situationer är vanliga är allmänt erkänt. Liknande situationer kan inträffa t ex vid vägdragningar.
Handläggningsreglerna erbjuder likaså problem, som man inte bör blunda för. Det räcker med att erinra om Europadomstolens berömda fällande dom mot Sverige i Sporrong- och Lönnrothmålet, som berodde på den orimliga tid de klagande hade fått vänta på myndigheterna. Det ansågs inte föreligga en rättvis balans (''a fair balance'') mellan det allmännas och de enskildas intressen.
Någon samlad översyn av dessa problem har knappast någonsin skett. Frågorna har tagits upp sektor för sektor allteftersom de aktualiserats. Ibland har det förekommit både omfattande och djupgående politiska strider. Så blev fallet t ex då reglerna om expropriationsersättning ändrades i början av 70-talet. Andra gånger har debatt uteblivit på grund av kompromisser och hopskrivningar. Det blev fallet t ex då plan- och bygglagen antogs för knappt fem år sedan, efter långvariga förberedelser.
Vi menar att en samlad utvärdering och översyn nu kan vara motiverad. Frågor som bör belysas är bl a: Är ersättningsreglerna sådana att de verkligen leder till att ersättning utgår där det bör ske och att gottgörelsen blir rimlig? Är förfarandeordningen utformad på bästa sätt för att samtidigt tillgodose kraven på både rättssäkerhet och effektivitet? Är det rätt eller fel då många människor uppfattar att dessa ärenden tar orimligt lång tid att handlägga?
Bland de lagar som måste beaktas märks främst expropriationslagen. I dess 4 kap ges ersättningsregler som i stor utsträckning blir tillämpliga även på andra fall än expropriation genom hänvisningar i andra lagar. Särskilt kontroversiell har den s k presumtionsregeln i 3 § varit. Dess syfte är, som nämnts, att förhindra otillbörliga vinster genom spekulation i mark.
Även ersättningsreglerna i väglagens 55 § och följande, i plan- och bygglagens 14 kap, i naturvårdslagens 25 § och följande bör granskas i detta sammanhang. Någon fullständig uppräkning av de lagar som kommer i fråga behöver knappast göras här.
Vi upprepar att vi inte åsyftar en minskad effektivitet i miljöskydd och naturvård etc utan tvärtom är övertygade om att sådana intressen tillgodoses bäst genom att man upprätthåller en fullgod rättssäkerhet för de enskilda som måste träda tillbaka för det allmännas bästa. Därmed värnar man bäst om förståelse och förankring för angelägna strävanden.
Vårt syfte kan sammanfattningsvis beskrivas med uttrycket i slutdokumentet från ESK:s konferens om ekonomiskt samarbete i Bonn förra året: Vi vill slå vakt om rätten till snabb, rättvis och effektiv kompensation i den händelse privat egendom tas i anspråk för allmänna ändamål (''will endeavour to achieve or maintain -- -- -- the right to prompt, just and effective compensation in the event private property is taken for public use'').
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en samlad utvärdering och översyn görs av den lagstiftning som reglerar ersättningsfrågor vid expropriation.
Stockholm den 21 januari 1991 Görel Thurdin (c) Per-Ola Eriksson (c) Martin Olsson (c)