Under riksmötet 1987/88 tog riksdagen ett viktigt steg i arbetet för att utveckla vården av kulturmiljön. Ansvaret för de kulturella och kulturhistoriska kvaliteterna som finns i den yttre miljön slogs fast och lagstiftningen samlades i en särskild kulturminneslag. Det återstår dock en del reformarbete. I olika utredningar och i kontakt med kommuner och myndigheter tas ämnet upp med betoningar på öppet landskap, underhåll av byggnader, skötsel av fornlämningar m m.
Riksantikvarieämbetet har föreslagit en kraftfull insats för kulturmiljöenheterna vid länsstyrelserna. Detta har regeringen inte helt tagit fasta på. Flera län har erhållit en biträdande länsantikvarie medan andra har blivit utan. Kronobergs län tillhör förlorarna trots att en enig länsstyrelse i sin anslagsframställan prioriterat en tjänst som biträdande länsantikvarie före flera andra, var för sig, angelägna tjänster.
Anledningen till begäran är den mycket starkt ökade ärendebelastningen. Det gäller såväl ärendehandläggningen för yttrande vid byggnadslovsprövning och lån till byggnadskulturhistoriska fastigheter som ökade samrådsinsatser för fornlämningar, byggnadsminnen och landskapsvård. I likhet med Länsstyrelsen i Kronobergs län finner jag det nödvändigt att en tjänst som biträdande länsantikvarie inrättas även i Kronoberg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en tjänst som biträdande länsantikvarie i Kronobergs län samt beslutar anslå 250 000 kr. för detta ändamål.
Stockholm den 18 januari 1991 Stina Gustavsson (c)