Den statliga regionala organisationen byggdes upp på 1600-talet med den tidens synsätt, samhällsstruktur och kommunikationer. Detta innebär att vi i dag har 24 administrativa enheter -- län.
Antalet enheter och indelning har varit väl motiverad, men nu börjar dessa motiv att luckras upp.
Inom den statliga verksamheten börjar det nu växa fram nya enheter -- regioner. När länsskolnämnderna avvecklas kommer viss verksamhet att bedrivas inom nya regioner. Byggnadsstyrelsen liksom vägverket har, eller överväger, en ny regionindelning. Inom landstingen har samverkan inom sjukvårdsregioner fått en ökad betydelse. Vissa landsting har även ett väl etablerat samarbete inom såväl transport som kulturområdet som utgår från regioner.
Utvecklingen av nya regioner är angelägen och kommer att fortsätta inom andra områden. Det vore däremot mycket olyckligt om olika statliga organ väljer olika regionområden. Detta skulle innebära att samordning och effektivisering skulle hämmas.
De gamla länsgränserna håller på att spela ut sin roll och dagens administrativa gränser kommer knappast att vara ändamålsenliga i framtiden.
Staten bör tar ett samlat grepp om hur den regionala statliga verksamheten bör organiseras inför 2000-talet.
Under de senaste åren har både kommunalråd, f.d. landshövdingar och generaldirektörer framfört behov av en översyn av den statliga regionala verksamheten. Även Kommunförbundet och Landstingsförbundet har i december 1990 hemställt att regeringen tar initiativ till en samlad översyn av den offentliga verksamhetens regionala utbyggnad.
Det torde vara hög tid för riksdagen att diskutera hur statens regionala organisation skall se ut i framtiden. I syfte att få till stånd en bred debatt borde regeringen tillkalla en utredning som utreder behov och möjligheter till en förändring av statens regionala organisation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en prövning av den statliga organisationens regionindelning på 2000-talet.
Stockholm den 16 januari 1991 Kjell Nordström (s) Birgitta Johansson (s) Jan Fransson (s) Sven-Gösta Signell (s) Anders Nilsson (s)