Länsstyrelsens verksamhet är omfattande. Som exempel kan nämnas planeringsfrågor av betydelse för länets utveckling, åtgärder för att bevara värdefulla kultur- och naturområden, försvarsberedskap m.m. I många fall har länsstyrelsens avgöranden direkt betydelse för enskilda medborgares liv, den kommunala utvecklingen och näringslivets framtid. Det är därför viktigt att länsstyrelsen arbetar snabbt och effektivt.
För att kunna göra detta krävs att länsstyrelsen tilldelas resurser som står i rimlig proportion till de uppgifter riksdag och regering ålägger dem.
Samhällsekonomin är ansträngd. Några mer omfattande resurstillskott till den offentliga verksamheten kan man därför inte räkna med. I stället krävs att staten aktivt följer utvecklingen inom olika områden och vidtar omprioritering och omfördelning av de resurser som erfordras för att den offentliga verksamheten skall kunna fullgöras på ett bra sätt.
I viss mån har regeringen i år gjort en sådan omprioritering vad gäller länsstyrelseanslaget. Enligt vår mening bör man ännu mera följa och anpassa sig till utvecklingen och genomföra nödvändiga åtgärder.
För Uppsala läns del har utvecklingen och strukturomvandlingen varit mycket kraftig under de senaste tio åren. Befolkningen ökade under år 1990 med mer än 4 000 personer, därav Uppsala kommun med ca 2 800. Länet är numera ett av de medelstora länen i riket med en befolkning på omkring 270 000 invånare.
Den regionala balansen har kraftigt förändrats, bl.a. på grund av Uppsala kommuns starka tillväxt. Befolkningsutvecklingen i de norduppländska kommunerna har de senaste åren i stort sett stått stilla (även om det 1990 skedde en viss ökning). Näringslivet i Norduppland genomgår en stor omstrukturering.
Utvecklingen i Uppsala län kräver därför särskilda ansträngningar från länsstyrelsens sida.
Många av de uppgifter som länsstyrelsen har att fullgöra är direkt beroende av befolkningens storlek samt dess ökning och omfördelning. Som exempel kan nämnas registerfunktioner vid länsstyrelsen, prövning av överklaganden i byggnadsfrågor, körkortsprövningar m.m.
För att länsstyrelsen i Uppsala län skall kunna fullgöra alla sina uppgifter på ett tillfredsställande sätt måste därför anslagstilldelningen till länsstyrelsen bättre följa befolkningsutveckling och omstrukturering än vad som hittills varit fallet. Motsvarande utveckling och behov om än inte så accentuerade finns också för några andra län.
Vi anser därför att regeringen inför nästa budgetproposition bör se över anslagstilldelningen och genomföra erforderliga omprioriteringar och omfördelningar av de resurser som Uppsala län tilldelas, så att de bättre än för närvarande svarar mot den utveckling som sker.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omprioritering och omfördelning inom länsstyrelseanslaget.
Stockholm den 16 januari 1991 Ingrid Andersson (s) Barbro Andersson (s) Björn Kaaling (s) Gustav Persson (s) Gunnar Thollander (s)