Miljöanpassat byggande och boende
I regeringens miljöproposition ges en värdefull redovisning över vidtagna åtgärder på miljöområdet. Vidare lämnas förslag på ytterligare insatser för att nå de miljöpolitiska målen.
Motionen handlar om miljöanpassat byggande och boende. Visserligen behandlas dessa frågor till viss del i propositionen, men det finns enligt vår mening anledning att ytterligare uppmärksamma denna viktiga del av miljöpolitiken.
Småskaliga lösningar, flexibla system
Miljöproblemen i vårt land är inte längre i första hand orsakade av industriella utsläpp. De är i stället i allt högre grad knutna till samhällets växande varuströmmar i form av t.ex. trafiken, varuomsättningen som genererar ökade avfallsmängder, kemikalieanvändningen, energiproduktionen.
De flesta av dessa många utsläppskällor har nära anknytning till samhällsbyggandet och boendet. Därför är det naturligt att dra slutsatsen att vi bör förlägga en stor del av miljöinsatserna till bostadsområdet och i detta arbete engagera de boende. Därmed är det också självklart att vi bör ompröva många av de storskaliga lösningar vi hittills använt oss av och undersöka vilka småskaliga och mer flexibla metoder, som står till buds.
Här kan vi ta avfallshanteringen som ett exempel. Den traditionella metoden är att samla allt avfall i stora enheter i bostadsområdet, transportera det till en central anläggning där det deponeras eller förbränns.
Denna metod ökar det totala transportarbetet i samhället. Deposition lägger beslag på allt större markareal och ökar risken för läckage till grundvatten. Förbränningen medför risker för miljöfarliga och giftiga utsläpp.
Alternativet, som t.ex. demonstrerats i HSBs projekt Brf Tusenskönan under Bo 90 i Västerås, är en sopseparering redan i lägenheten och där bl.a. kompostering av avfallet sker i bostadsområdet. Resultatet är inte bara bättre miljö utan också en betydligt lägre renhållningskostnad.
På motsvarande sätt måste vi börja ifrågasätta det rimliga i att spola avloppet med färskt vatten miltals under gator och vägar till reningsverk, som blandar samman giftiga kemikalier från industri och hushåll med vår egen avföring. Inte minst det växande behovet av ersättningsinvesteringar i det nedslitna ledningsnätet borde tvinga fram en ny syn på de storskaliga VA-systemen.
Den nya utvecklingslinjen bygger på att driva fram ett ökat lokalt omhändertagande främst av avfall och dagvatten samt på sikt även s.k. BDT-avlopp. Detta kräver att de boende engagerar sig mer bl.a. genom källsortering men också genom mer medvetna val av miljövänliga varor och förpackningar.
Men det kräver också ett nytänkande från alla andra intressenter. Industrin måste t.ex. bidra genom att utveckla produkter och förpackningar som kan komposteras, återanvändas eller återvinnas. Stat och kommun måste bl.a. bidra med rationella taxesystem, som ger rabatt när hushållen ökar sin prestation, och med väl fungerande uppsamlingssystem för separerade fraktioner.
Det måste dessutom åligga samhället att skapa goda förutsättningar för finansieringen av nödvändiga investeringar i ny- och ombyggnader i bostäder, bostadsområden och i infrastrukturen i övrigt. Samhället bör också driva på forskningen samt i samverkan med folkrörelserna stimulera till ökad information och utbildning hos alla parter inklusive de boende.
Även inom energiområdet bör utvecklingen drivas i riktning mot mer lokala lösningar. Framför allt gäller det att i botadsområdena fortsätta att öka energihushållningen t.ex. genom att stimulera hushållens energisparande, välja energisnåla apparater och installationer och utveckla värmeåtervinning. Utöver detta är det viktigt att ta tillvara lokala förutsättningar, bl.a. utnyttja spillvärme, lokala bränslen, passiv solvärme osv.
Miljöavgifter och stödsystem
Arbetet på att miljöanpassa vårt byggande och boende kommer att kräva stora resurser. Det råder i samhället en betydande enighet om att en stor del av de nödvändiga inkomsterna skall åstadkommas genom miljöavgifter, dvs. avgifter som baseras på t.ex. utsläpp i luft eller vatten, avfallsmängder, förbrukning av energi m.m. Avsikten är att avgifterna skall ha en styrande verkan från användning av viss teknik eller vissa ämnen till andra lösningar, som innebär inga eller lägre avgifter. Om en viss avgift är mycket effektiv att påverka beteendet kommer den att generera små intäkter. På den punkten skiljer den sig från en beskattning, som främst syftar till att ge vissa inkomster till stat eller kommun.
Det är viktigt att de intäkter som avgifterna genererar också slussas tillbaka till den avgiftsbelagda sektorn för att där användas i miljöarbetet. Därmed skapas ett system som kombinerar ''morot'' och ''piska''.
Ett exempel på hur ett sådant system kan byggas ut i praktiken är den kväveoxidavgift, som införs 1 januari 1992. Den berör den del av energiproduktionen, som sker i stora förbränningsanläggningar. Avgiften tas ut av de enskilda pannorna i förhållande till utsläppen av kväveoxider. Det totala avgiftsuttaget slussas årligen i sin helhet tillbaka till avgiftskollektivet. Fördelningen av dessa återbetalningar sker i förhållande till den enskilda anläggningens andel av den totala energiproduktionen i kollektivet. Detta får till resultat att de anläggningar, som har högre utsläpp per producerad energienhet än genomsnittet därmed blir nettobeskattade. De med lägre utsläpp drabbas inte av avgiften utan får i stället i praktiken en premie.
Kväveoxidavgiften har enligt vår mening en gynnsam konstruktion. Det finns emellertid också flera exempel på ofullkomligheter hos de i dag tillämpade miljöavgifterna (i vissa fall miljöskatter), vilka berör boendesektorn.
Nuvarande miljöavgifter/skatter har en utformning som bl.a. är gynnsammare för elvärme än för fjärrvärme.
De är inte neutrala vid likvärdigt miljöfarligt utsläpp mellan industriella processer och fjärrvärme.
Ej heller är de neutrala beträffande energiproduktion i s.k. kondenskraftverk och kombinationen energi- och fjärrvärmeproduktion i kraftvärmeanläggningar.
I dessa exempel är fjärrvärmeproduktionen belastad med högre miljöavgifter än de övriga verksamheterna. Detta ger styrningseffekter som inte synes kunna motiveras av miljöskäl.
Enligt vår mening behövs en kontinuerlig uppföljning av effekterna av de beslutade miljöavgifterna och en beredskap att rätta till ofullkomligheter i systemen.
Taxor avvägda mot prestationen
Vi har inledningsvis konstaterat att det är ytterst väsentligt att ta till vara de boendes engagemang för miljöfrågorna. Erfarenheterna visar att en stor andel av de boende är beredda att göra egna insatser. Då är det samtidigt betydelsefullt att de boende ser även ekonomiska resultat i form av lägre boendekostnader. Därför är samhällets taxepolitik av stor betydelse.
Många av våra storskaliga system för renhållning, vatten och avlopp samt energiproduktion har stora fasta kostnader, framför allt i form av kapitalkostnader för ledningar och anläggningar, men också i form av personalkostnader. Dessa fasta kostnader är på kort och medellång sikt oberoende av vilken volym som systemen tar hand om. Ett vanligt beteende för t.ex. ett fjärrvärmeverk är att höja de fasta avgifterna om energisparandet leder till lägre total värmeproduktion. För konsumenterna kan detta resultera i att även stor energibesparing leder till en obetydlig kostnadssänkning.
Det är enligt vår mening av stor vikt att staten medverkar till att åstadkomma taxe- och avgiftssystem, som ger incitament till miljöriktiga besparingar även i bostadsområden som är anslutna till storskaliga system. Renhållningstaxorna bör stimulera lokalt omhändertagande av avfall och källsortering i syfte att minska volymen och ge renare fraktioner som går vidare till central behandling. VA-taxorna bör främja hushållning med vatten och stimulera till lokala lösningar på vatten- och avloppsfrågorna även om reningsverkens utnyttjandegrad sjunker. Energitaxorna bör främja hushållning även i områden där fjärrvärmeverken inte har fullt kapacitetsutnyttjande.
I regeringens miljöproposition ges mycket tydliga uttalanden i denna riktning. Några egentliga styrmedel gentemot kommunerna anvisas dock ej. Det är därför angeläget att närmare studera hur propositionens uttalanden kommer att påverka kommunernas faktiska taxesättning.
Långsiktiga investeringsbedömningar i boendet
Det är väl känt att i det långsiktiga perspektivet är de löpande kostnaderna för uppvärmning, drift och underhåll av bostäder långt mer betydelsefulla för de framtida boendekostnaderna än de kapitalkostnader som beror av produktionskostnaderna vid investeringstillfället.
Det finns därför starka skäl att redan i samband med investeringsbeslut försöka ta hänsyn till de totala kostnaderna för husets och bostadsområdets hela livslängd. Från en sådan utgångspunkt är det t.ex. naturligt att även välja material som vid produktionstillfället är dyrare än andra alternativ, men som gör det möjligt att undvika miljöoch hälsorisker i framtiden.
Sedan länge gäller att samhället medverkar till en bostadsfinansiering som möjliggör en omfördelning av kapitalkostnaderna i tiden så att sådana långsiktiga överväganden kan realiseras.
När nu en ny bostadsfinansiering med avsevärt minskat samhällsstöd beslutats, är det enligt vår mening angeläget att bevaka att det nya finansieringssystemet möjliggör den här beskrivna långsiktigheten i investeringsbedömningen. En övergång till mer kortsiktiga kalkyler måste motverkas.
Solidarisk ''avskrivning'' av vissa anläggningar
I arbetet med att utveckla ett miljöanpassat boende kommer ett antal tekniska lösningar att dömas ut. Ett exempel på sådana kan vara sopsuganläggningar, vilka kommer att vara svåra att anpassa till en ökad användning av lokal avfallsseparering av hög kvalitet. Ett annat exempel kan vara uppvärmning genom direktverkande el.
I många fall kan det vara angeläget från miljösynpunkt att ersätta dessa anläggningar med andra tekniska lösningar långt innan den tekniska och ekonomiska livslängden gått till ända. För de boende kan detta innebära att anläggningar skall skrotas eller byggas om innan de lån, som svarar mot anläggningens värde, är amorterade.
Om så är fallet bör det enligt vår mening vara naturligt att vi solidariskt via samhällets stöd medverkar till att täcka de merkostnader, som uppkommer genom att anläggningen skrivs av snabbare. Detta kan exempelvis ske genom eftergift av statliga lån eller genom bidrag till de ökade kapitalkostnaderna.
Miljöanpassning av all ny- och ombyggnad
En stor del av utvecklingsarbetet inom boendesektorn har skett genom mer eller mindre avancerade experiment. Detta har varit en naturlig inledning inför ett nytt skede, där miljöanpassade lösningar ingår som en självklar del av allt byggande.
Enligt vår mening är det nu dags att ta ett stort steg mot en normal ''vardaglig'' användning av ett så stort antal miljövänliga lösningar som möjligt. Initiativ bör därför tas att mer generellt inordna miljökraven i våra byggnormer, dvs. främst i om- och nybyggnadsreglerna i plan- och bygglagen.
Därvid bör man överväga om inte tiden snart är mogen för ett nytt synsätt beträffande dispenser. Hittills har det varit naturligt att byggnormerna utformats med utgångspunkt från traditionella tekniska lösningar. Miljövänliga alternativ har kunnat åstadkommas genom att myndigheterna lämnat dispens. Nästa steg i utvecklingen bör vara att i normerna föreskriva den miljöanpassade lösningen. Om det finns starka skäl för andra bedömningar skulle dispens kunna lämnas.
Det ankommer på boverket att ta initiativ till en fortlöpande revidering av plan- och bygglagen och de däri ingående om- och nybyggnadsreglerna. Enligt vår mening är det angeläget att boverket får i uppdrag att snarast utreda de ovan angivna frågorna.
Miljövänliga byggmaterial
Bygg- och bostadssektorn utnyttjar ett växande antal produkter. Antalet uppskattas i dag till ca 40 000. Under en 20-årsperiod har antalet kemiska ämnen som klassats som hälsovådliga och åsatts gränsvärden för detta ökat från cirka 100 till cirka 400.
Ett antal av dessa produkter har vid användning visat sig leda till mer eller mindre allvarliga problem. Vissa har visat sig leda till s.k. sjuka hus som i sin tur leder till att de boende drabbas av allergier m.m.
Ett viktigt led i en miljöpolitik för boendesektorn är att driva på utvecklingen mot säkra och rena material. En aspekt, som inte tidigare tillmätts så stor betydelse, är att bättre ta till vara avfallet från byggproduktionen.
Som på så många andra delområden måste det finnas ett samspel mellan många olika aktörer för att åstadkomma rena och säkra byggmaterial och byggnader.
I befintliga bostadshus handlar det ofta om att t.ex. genom utbyte av material eller bättre ventilation minska koncentrationen av skadliga ämnen. I nya hus gäller det att bl.a. välja material vars egenskaper är väl kända och provade. Nya material måste t.ex. förses med ordentlig produktinformation.
Inom materialsektorn kompliceras situationen av den pågående ekonomiska integrationen på den europeiska marknaden, främst vår planerade anslutning till EG. Det kommer nämligen att vara svårt att i vårt land hävda avsevärt strängare krav än vad som gäller t.ex. på EG- marknaden.
Enligt vår mening måste utvecklingen mot renare byggmaterial påskyndas. Bl.a. bör krav ställas på att materialtillverkare och leverantörer lämnar utförlig produktinformation om innehåll och egenskaper. Det bör vidare övervägas att för delar av byggmaterialindustrin införa förhandsgranskning av material på motsvarande sätt som skett för bekämpningsmedel. Parallellt härmed måste även äldre material gås igenom och vid behov mönstras ut. Det är av största vikt att dessa frågor också aktualiseras internationellt, särskilt det pågående integrationsarbetet i Europa.
f5pFinansiering av utvecklingsprojekt
Experimentbyggandet i småskalig produktion
Samhällets stöd till experimentbyggandet sker med en kombination av vanliga bostadslån (i framtiden räntelån), eventuella forskningsbidrag samt experimentbyggnadsbidrag.
För bostadsrättsföreningar kan denna stödkonstruktion leda till ett personligt risktagande för de boende som är olyckligt från samhällsekonomiska utgångspunkter. Det beror på följande förhållanden:
Bostadsrättsföreningar är i allmänhet små ekonomiska enheter, som dessutom är ekonomiskt slutna, dvs. helt ensamma bär sina produktionskostnader och de löpande kostnaderna för uppvärmning, underhåll och övriga driftskostnader. Kostnadsutjämning mellan olika föreningar är inte möjlig. Detta innebär att en bostadsrättsförening har att ensam ta risken om ett experiment drabbas av ett allvarligt misslyckande.
Denna risk är oftast väsentligt större än vad som täcks med experimentbyggnadsbidrag. Experimenten kan exempelvis leda till skador, som kräver mycket stora insatser att åtgärda. Bostadsrättsföreningen är en för liten enhet för att själv stå för ett sådant risktagande.
Bostadsrättsföreningen är samtidigt en enhet, som själv inte kan dra nytta av experimentets framtida resultat. Bostadsrättsföreningen är i princip engångsbyggare. Ett experiment kan gynna en ny bostadsrättsförening men inte nödvändigtvis den gamla.
Enligt vår mening måste det vara ett stort samhällsintresse att förmå småskalig verksamhet, t.ex. i bostadsrättsföreningar, att engagera sig i experiment med ekologiskt byggande och boende. Den beslutade övergången från experimentbyggnadslån till bidrag medverkar till detta. För att därutöver skapa en effektivare stimulans bör övervägas om bidragen även kan kompletteras med ett förbättrat skydd mot större misslyckanden.
Ram för experimentbyggande
I årets budgetproposition föreslås en beslutsram för experimentbyggande på 34 miljoner kronor. Hittills har en stor del av de anslagna medlen fördelats till energiprojekt. En ökad andel förutsätts tilldelas s.k. ekologiskt byggande enligt riksdagens beslut (BoU 1989/90:19).
Detta är enligt vår mening en angelägen omstrukturering av stödet. Det är emellertid beklagligt om detta går ut över likaledes angelägna experiment inom energiområdet. Därför bör regeringen följa utvecklingen med stor uppmärksamhet och ta initiativ till en ökning av ramen om det visar sig att angelägna projekt inte ryms inom densamma.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöanpassat byggande och boende.
f5pStockholm den 11 mars 1991 Sören Lekberg (s) Bo Holmberg (s)