1. Sammanfattning
Folkpartiet liberalernas bostadspolitik syftar till ökad valfrihet och större inflytande över bostaden för de boende. Vi arbetar för att köerna skall kapas och att det skall gå snabbare att få tillgång till en bostad vid förändrade förhållanden. Det måste bli lättare för ungdomar att få en lägenhet med eget kontrakt. De svarta pengarna skall bort från marknaden och det skall bli mindre mygel. Nyproduktionen skall bli billigare och effektivare. Sänkta bostadssubventioner skall sänka skattetrycket. Privat kapital skall genereras i bostadssektorn för bättre underhåll och tillräcklig nyproduktion.
Vi anser att det krävs mindre av planekonomi och mer av marknadsekonomi på bostadsmarknaden. Ett ekonomiskt system har tre huvuduppgifter: Det måste ha mekanismer för att ge besked om vad som skall produceras, hur det skall produceras och hur produktionsresultatet skall fördelas. Bostadsmarknaden i Sverige är så reglerad och subventionerad att dessa mekanismer inte fungerar. Problemen är till arten om än inte till graden liknande dem som finns i öststatsekonomierna med ineffektivitet, köer och svarta marknader.
Vi vill därför minska regleringarna. Vi vill ta bort en rad onödiga regler såsom markvillkor, konkurrensvillkor och kostnadskontroll. Den omfattande lånebyråkratin bör skäras ned bl.a. genom att länsbostadsnämnderna avskaffas. SBAB bör säljas. Vi vill ha en hyressättning som ger ökad rörlighet och ett bättre utnyttjande av bostäderna.
Vi förespråkar ett bostadsfinansieringssystem som successivt minskar subventionerna kraftigt. Bidrag bör på sikt bara utgå till flerfamiljshus motsvarande den avdragsrätt som småhusägarna har. De besparingar detta leder till kan utnyttjas för skattesänkningar. När subventionerna minskar i nyproduktionen vill vi skapa förutsättningar för lån där kostnaderna i viss mån omfördelas över tiden.
Folkpartiet liberalerna motsatte sig det nyligen fattade beslutet om räntelån. Det är alltför stor risk för att de samlade lånen under ogynnsamma ekonomiska omständigheter kan komma att överstiga fastigheternas värde. Detta skulle drabba den enskilde hårt och sannolikt också medföra att hela systemet havererade.
Ett bostadsfinansieringssystem måste vara stabilt och kunna fungera över en längre tidsperiod under skiftande ekonomiska förhållanden. Det nu beslutade systemet uppfyller inte dessa krav. Vi föreslår därför att beslutet rivs upp och att omfattande förändringar vidtas.
Det bör bli lättare att bilda bostadsrätter. En rad regleringar som begränsar dessa möjligheter bör tas bort. De hinder som socialdemokraterna satt upp för boende i allmännyttigt ägda fastigheter att bilda bostadsrättsföreningar bör tas bort. Alla förslag om hembud och priskontroll måste avvisas.
Tendenserna att ge intresseorganisationer myndighetsliknande uppgifter bör upphöra. Avgifter för fritidsverksamhet och boinflytande bör inte längre betraktas som hyra. Det bör bli lättare för fristående hyresgästföreningar att få förhandlingsrätt.
2. Marknadsekonomi istället för regleringar och subventioner
Den svenska bostadsmarknaden har slagits sönder av subventioner och regleringar. Detta har medfört att förhållandena på bostadsmarknaden mer liknar en planekonomi än en marknadsekonomi. Problemen är också till arten om än inte till graden liknande dem som finns i öststatsekonomierna.
Detaljreglering och planhushållning leder alltid till en ineffektiv produktion som är dåligt anpassad till konsumenternas önskemål. Det blir långa köer där fula metoder används för att ta sig fram i kön. Det uppstår en svart marknad. Det leder också till orättvisor och slöseri med resurser.
Subventioner
Bostadssubventionerna uppgår årligen till tiotals miljarder kronor. Enbart räntebidragen uppgår till mer än 20 miljarder kronor årligen. De stora subventionerna medverkar till det höga skattetrycket.
Subventionerna går dessutom i huvudsak till dem som redan har det bra ställt. Det är bara bostadsbidragen -- en mindre del av de totala bidragen -- som går till dem som har de lägsta inkomsterna.
Subventionerna utgår dessutom ofta endast till den förste innehavaren av lägenheten eller småhuset. Vid försäljning tillfaller i praktiken alla subventioner den förste innehavaren. Den andre och kommande ägare får ingen glädje av dem.
Subventionerna bidrar också till att byggkostnaderna drivs upp. Genom räntebidragen betalar staten större delen av räntan. Det torde vara uppenbart att byggkostnaderna skulle vara lägre om det inte fanns några subventioner.
En lägre inflationstakt förutsätter sannolikt också en ändrad bostadsfinansiering. I det nuvarande systemet finns inga motståndare till inflationen. För ägare av bostadsrätter, småhus och andra fastigheter har inflationen ofta varit mer än välkommen. Fastigheternas värde har ökat p.g.a. inflationen medan lånen har urholkats av samma inflation.
Subventioner är även tveksamma ur en mer principiell synvinkel. De innebär att människor inte ens tillnärmelsevis betalar den verkliga kostnaden för sitt boende. Alla får vara med och bidra via skatterna oavsett om de själva bor bra eller dåligt. Särskilt drabbas de ungdomar som inte alls får tillträde till bostadsmarknaden men likväl får bidra till subventionerna för de mer välbeställdas boende. Från liberala utgångspunkter är det självklart att den enskilde, inte staten, själv skall bestämma sitt eget konsumtionsval.
Bostadssubventionerna går i stor utsträckning till expansiva regioner där det byggs mycket och förstärker därmed dessa expansiva tendenser.
Subventionerna är dessutom nära kopplade till omfattande regleringar. För att få del av subventionerna måste en rad villkor uppfyllas såsom markvillkor, konkurrensvillkor och kostnadskontroll.
Skatterna
Under 80-talet har den genomsnittlige villaägaren i Stockholmsregionen fått en vinst på sitt boende om 570 000 kronor medan villaägaren i Småland eller mellersta Norrland kammat hem runt 100 000 kr. Samtidigt har hyresgästerna blivit helt utan (i den mån de inte avyttrat sina lägenheter svart). Bakom detta ligger den offentliga utgiftsexpansionen och det höga skattetrycket. Kombinationen av höga marginalskatter och en symetrisk avdragsrätt för räntor gjorde att efterfrågan på villor och villapriser steg kraftigt. De höga marginalskatterna som skulle drabba de rika kom i stället att missgynna dem som bodde i hyrda lägenheter. Det gamla groteska skattesystemet har allvarligt skadat bostadsmarknaden. Ansvaret för de omställningsproblem det nya skattesystemet leder till på bostadsmarknaden bär de som i åratal motsatte sig ett rättvisare skattesystem.
Hyresreglering
Den reglering som medför de största skadeverkningarna är hyresregleringen. Den ersattes visserligen, när effekterna av hyresregleringen under 1960-talet började framstå som allt för negativa, av den s.k. bruksvärdeprincipen. Tanken var att hyrorna i högre grad skulle bestämmas av marknadsvärdet. Men under senare år har vi istället fått en hyressättning som i allt högre grad är knuten till den ursprungliga produktionskostnaden och därmed i realiteten en bibehållen hyresreglering.
Hyresregleringen medför ibland att hyran sätts lägre än vad den skulle bli på en fri hyresmarknad. Detta leder till en ökad efterfrågan på bostäder men samtidigt till ett minskat utbud eftersom lönsamheten i fastighetsförvaltning och bostadsproduktion sjunker.
Resultatet blir bostadsbrist, dvs efterfrågan överstiger utbudet. Eftersom inte betalningsviljan avgör hur bostäderna skall fördelas måste något annat fördelningssystem till. Det har vi i Sverige försökt lösa genom bostadsköer och bostadsförmedlingar.
Men om den verkliga hyran är lägre än jämviktshyran på en fri marknad uppstår en svart marknad. Både hyresvärdar och hyresgäster kan tjäna pengar om de kan kringgå hyresregleringen och trots den få ut marknadsvärdet. Detta accepteras självklart inte av dem som slår vakt om regleringen. Marknaden kriminaliseras och en kontrollapparat försöker övervaka den.
Även om denna svarta marknad tenderar att fungera allt mer ''friktionsfritt'' så finns det givetvis betydande svårigheter med en marknad där många omvägar måste gås för att marknadsvärden ska kunna realiseras och vissa vägar är kriminaliserade. De moraliska problem som en starkt reglerad bostadsmarknad medför skall inte underskattas.
Den svenska hyresregleringen innebär inte att hyrorna överallt är lägre än jämviktshyrorna utan framför allt att hyresnivån beror på när huset byggdes. Detta innebär att hyrorna för äldre lägenheter med bra läge är lägre än för nya lägenheter med sämre läge.
Hyresstrukturen stämmer alltså inte överens med vad människor är villiga att betala. Detta skapar särskilda problem bl.a. i form av ett ineffektivt utnyttjande av våra bostäder och en låg rörlighet på marknaden för hyreslägenheter. Det blir nästan omöjligt att flytta om alternativet till den stora lägenheten med bra läge är en mindre med sämre läge och högre hyra. I en bristsituation drivs dessutom priserna för bostadsrätter och villor upp över jämviktspriset eftersom hela efterfrågetrycket läggs på den fria delen av bostadsmarknaden.
På en reglerad marknad är det framförallt de nya bostadskonsumenterna som stängs ute. Ca 100 000 lägenheter i Sverige hyrs ut i andra hand. Det är lika många lägenheter som i Malmö. Genom hyresregleringen får vi en hamstring. Man vågar inte göra sig av med en lägenhet när man flyttar utan behåller den för säkerhets skull. Det kan dessutom bli lönsamt att behålla en lägenhet man inte behöver och hyra ut den i andra hand till höga priser. På en mindre reglerad marknad skulle ungdomarna lättare kunna få ett eget kontrakt, ibland till lägre hyra än vad de betalar i andra hand idag. Många behåller också sin lägenhet för att använda den som övernattningslägenhet.
Marknadsekonomi
Regleringarna och subventionerna leder ofta till bieffekter som skapar krav på nya regleringar och subventioner. Under årens lopp har detta lett till mycket omfattande subventioner och regleringar.
Det hävdas ofta att bostaden är en social rättighet och att det därför krävs politiska ingrepp på bostadsmarknaden. Det skall naturligtvis vara en social rättighet att få ha en bostad. Men den rättigheten tryggar vi bäst genom att föra en ekonomisk politik som leder till välstånd och genom stöd till särskilda grupper, t.ex. i form av barnbidrag och bostadsbidrag.
Däremot finns det inget skäl att tro att planhushållning på just bostadsmarknaden skulle vara överlägsen marknadsekonomin. Tvärtom har vi all anledning tro att marknadsekonomi är bäst också på denna marknad.
En övergång till marknadsekonomi på bostadsmarknaden är alltså önskvärd. Men den kan av hänsyn till enskilda människor inte ske över en natt och den kommer inte att kunna ske utan övergångsproblem. Dessa problem är ändå blygsamma jämfört med de problem man står inför i Östeuropa.
Mer marknadsekonomi på bostadsområdet skulle ge konsumenterna större inflytande och ökad valfrihet. Vi skulle kunna utnyttja våra bostäder effektivare och kapa köerna. De svarta pengarna skulle försvinna och vi skulle kunna sänka skatterna.
Den nuvarande regeringen har varit passiv och rådvill. Redan före valet 1982 meddelade socialdemokraterna att bostadspolitiken snabbt skulle ses över. Först hösten 1986 kom resultatet av denna skyndsamma översyn, som inte medförde att något väsentligt bostadspolitiskt problem fördes närmare sin lösning. Det enda konkreta resultatet var en rad nya subventionsformer.
Under valrörelsen 1988 kritiserade socialdemokraterna de förslag som folkpartiet liberalerna lagt fram om något ändrade principer för hyressättningen och minskade bostadssubventioner. Effekterna av våra förslag utmålades som dramatiska. ''Den som inte har råd måste flytta...'', ''fattiglapparna får maka på sig'', ''dråpslag'' är några omdömen från den dåvarande bostadsministern.
Redan en månad efter valet 1988 lade regeringen dock fram ett förslag om sänkta bostadssubventioner. I det utredningsarbete som förekommit därefter och legat till grund för beslutet om bostadsfinansiering har regeringen visat en ökad insikt om de problem som finns på bostadsmarknaden. Detta har bl a lett fram till beslut om lägre bostadssubventioner. Hittills har dock regeringen slagit vakt om varje liten reglering såsom varande en omistlig del av den s k sociala bostadspolitiken.
3. Liberal bostadspolitik, riktlinjer för en fungerande bostadsmarknad
De boendes önskemål måste enligt folkpartiet liberalernas uppfattning vara utgångspunkten för bostadspolitiken. Valfriheten måste öka. Staten ska inte genom ekonomiska styrmedel eller administrativa regleringar gynna eller missgynna vissa upplåtelseformer, bostadstyper eller fastighetsägare.
Detta innebär att marknadsmekanismerna, som bättre än centrala regleringar avspeglar människors önskemål, bör ges ökat spelrum inom bostadspolitiken.
Vi anger i det följande de riktlinjer som enligt vår mening bör gälla för bostadspolitiken.Det är ett viktigt bostadssocialt mål att alla ska ha tillgång till en bra bostad. Vi har en hög bostadsstandard i Sverige även om det fortfarande finns undantag. Stora ansträngningar bör göras så att småhushåll lättare kan hitta en passande bostad. De svårigheter som i dag möter bl.a. flyktingar, ungdomar och ensamstående från splittrade familjer kan inte accepteras. Önskemål om en bostad eller byte av bostad skall kunna tillfredsställas när behovet uppstår. Kösamhället måste bort.De byråkratiska och reglerande inslagen i bostadspolitiken måste minska. Byggnormerna måste begränsas. Åtgärder måste vidtas som skapar mer av direktkontakt mellan byggare och konsument, så att kreativiteten i byggandet stimuleras och bostäderna i högre grad utformas i enlighet med människors önskemål. Bygg- och bostadsbranschen måste själva kunna generera kapital för satsningar i nyproduktion och ombyggnad. Bostadssubventionerna måste kraftigt reduceras och stödet riktas direkt till de grupper som har särskilda behov, främst barnfamiljerna. Samtidigt sänks skatterna.Den enskilda människan måste ges förutsättningar att själv ta ansvar för sitt boende. Därför bör ökade möjligheter skapas för dem som önskar äga sin bostad. Det bör bli lättare att ombilda hyreshus till bostadsrättsföreningar. En omfattande satsning på bostadsrätter skulle bidra till att lösa en rad bostadspolitiska problem, bl.a. de snabbt stigande bostadsrättspriserna i vissa områden, de ökande förvaltningskostnaderna och behovet av ett ökat boendeinflytande.På en bostadsmarknad som skall kunna tillgodose de boendes önskemål måste det vara relativt lätt att byta bostad t.ex. när familjens storlek förändras. En ökad rörlighet gör att alla -- även ungdomar och andra småhushåll -- lättare kan hitta en bostad som passar deras behov. En ökad rörlighet är därför fundamental även från bostadssocial utgångspunkt. Ombyggnader bör ske varsamt. De boende bör ges ökat inflytande bl.a. genom att de boende själva får avgöra om ombyggnadsåtgärder inne i deras lägenheter skall genomföras.
4. Bostadsbristen
Läget på bostadsmarknaden har förändrats kraftigt under de senaste åren. Det rekordhöga byggandet under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet ledde till en mättning av marknaden och många kommuner fick problem med outhyrda lägenheter.
I början av 1980-talet redovisade de flesta kommunerna ett överskott på bostäder eller en bostadsmarknad i balans. 1984 redovisade 44 kommuner brist på bostäder. De senaste åren har de flesta kommunerna redovisat en brist. Under 1990 har dock antalet outhyrda lägenheter ökat.
Den största gruppen som står i bostadskö är ungdomar som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Många hyr också i andra hand. De flesta av dem har således inte akuta problem. Men det råder ändå inget tvivel om att bostadsbristen på flera orter är ett problem. Särskilt tydligt har det blivit för flyktingarna. Detta problem har sedan använts för att snäva in rätten för asylsökande att stanna i Sverige.
Mellan 1960 och 1985 har antalet enpersonshushåll fördubblats. Vart femte hushåll bestod av en person 1960. Numera (1985) består vart tredje hushåll av en person. Antalet enpersonshushåll väntas öka kraftigt även i framtiden.
Samtidigt som antalet småhushåll ökat kraftigt har antalet smålägenheter minskat. Mellan 1980 och 1985 minskade antalet lägenheter om högst ett rum och kök med 100 000. Under de senaste åren har endast en mycket liten del av de nyproducerade lägenheterna bestått av ett rum och kök.
Bristen på smålägenheter är resultatet av en medveten socialdemokratisk politik. De har på alla sätt försökt minska antalet smålägenheter. Genom statligt stöd har omfattande ombyggnader genomförts som lett till färre och större lägenheter. Avgången av lägenheter vid de ombyggnader som sker nu är dock väsentligt lägre särskilt sedan reglerna, bl.a. på folkpartiet liberalernas initiativ, ändrades av riksdagen under 1989. Reglerna skärptes då så att det inte är möjligt att erhålla ombyggnadslån till sammanslagningar av lägenheter såvida det inte finns ett påvisbart överskott på smålägenheter på orten.
Socialdemokraterna övervägde för några år sedan att införa nya trångboddhetsnormer för att döma ut enrumslägenheten som boendeform. Genom omfattande bostadssubventioner har kostnadsmedvetenheten trubbats av och lägenheterna blivit allt större.
Det är främst de nytillträdande på bostadsmarknaden, i allmänhet ungdomar, som ofta efterfrågar små lägenheter som kanske i första hand får lida för den förda socialdemokratiska bostadspolitiken. Det snällaste man kan säga om socialdemokraternas bostadspolitik är att de har menat väl i strävandena att höja bostadsstandarden. Detta är dock en klen tröst för dem som saknar bostad men får vara med och betala bostadssubventionerna.
Bostadsbristen kan angripas genom nyproduktion men framförallt genom ett effektivare utnyttjade av de befintliga bostäderna. Nyproduktionen motsvarar bara ungefär en procent av det befintliga bostadsbeståndet. Ett bättre utnyttjande av det äldre beståndet genom ökad rörlighet är en viktig och alltför ofta bortglömd metod att tillgodose människors bostadsönskemål.
De förslag som folkpartiet liberalerna lägger i denna motion syftar till att öka rörligheten och därmed utbudet av lägenheter.
Det finns dock ingen anledning att bygga särskilda lägenheter för ungdomar -- med undantag för studentbostäder där behovet av små och tillfälliga rum och lägenheter talar för en särlösning. Behovet av bostad ändras inte enbart därför att man uppnår en viss ålder. Det kan dock finnas anledning att bygga tillfälliga bostäder för att underlätta flyktingmottagningen.
5. Ökad satsning på bostadsrätter
Många människor önskar bo med bostadsrätt. Många uppskattar den förening av enskilt ägande och gemensamt ansvarstagande i demokratiska former för fastigheten som bostadsrättsboende erbjuder. Detta medför också lägre förvaltningskostnader. Nära förknippat med det enskilda ägandet är den fria överlåtelserätten av bostadsrättslägenheter.
Även om antalet bostadsrättslägenheter har ökat kraftigt är det fortfarande endast var sjätte bostad som upplåts med bostadsrätt. Ett ökat boende med bostadsrätt medverkar också till ett ökat individuellt sparande. Ett ökat bostadssparande är ett viktigt inslag i en politik bort från ett socialistiskt kollektivt sparande.
För att tillfredsställa valfriheten och människors önskemål behövs en omfattande omvandling av hyresrätter till bostadsrätter. Kommunerna bör ta initiativ till en försäljning till hyresgästerna. Avkastningen på intäkterna från sådana försäljningar skulle dessutom förbättra kommunernas ekonomi. Det skulle kunna användas antingen till att sänka skatterna eller satsningar på eftersatt infrastruktur.
Hyresgästernas företrädesrätt vid försäljning
Under den tid folkpartiet liberalerna hade ansvar för bostadspolitiken i regeringen beslutade riksdagen bl.a. att underlätta ombildningar från hyresrätt till bostadsrätt. Hyresgäster som bildade en bostadsrättsförening fick förköpsrätt till en fastighet när den såldes. Bostadsrättslagen kompletterades med en bestämmelse där det klargjordes att bostadsrätter får överlåtas fritt.
Riksdagens beslut innebar att hyresgästerna fick rätt att inlämna en intresseanmälan gällande förvärv av fastigheten. Om två tredjedelar av de boende förklarade sig intresserade av en ombildning erhöll de företräde vid en försäljning av fastigheten. Fastigheten fick således inte säljas utan att först ha erbjudits till de boende. Denna rätt gavs till alla hyresgäster, oberoende av ägare.
Riksdagens majoritet ändrade emellertid propositionen så att bostadsrättsförening ansluten till rikskooperativ organisation undantogs från kravet på två tredjedels majoritet av hyresgästerna för att förköpsrätt skulle inträda.
Vi anser fortfarande att propositionens ursprungliga förslag är att föredra. Kravet på kvalificerad majoritet bör dock mildras så att det räcker med enkel majoritet. Det bör vidare räcka med tre lägenheter för att denna rätt att bilda en bostadsrättsförening ska gälla. Riksdagen bör besluta om ändringar i bostadsrättslagen i enlighet med dessa riktlinjer.
På förslag av den socialdemokratiska regeringen beslutade riksdagen våren 1983 att ytterligare inskränka hyresgästernas förköpsrätt så att hyresgäster i fastigheter som ägs av bl.a. stat, landsting, kommun eller allmännyttigt bostadsföretag inte har denna rätt. Genom en lagändring har det också slagits fast att kommunens förköpsrätt går före de boendes. Folkpartiet liberalerna anser att de boende, som så önskar, ska ha företräde vid försäljning oavsett vem som äger fastigheten och oavsett vem som är köpare.
De kommunala bostadsföretagen bör vara lyhörda inför önskemål från de boende om att överta fastigheten, även om det i mindre attraktiva områden blir för ett marknadslågt pris. Det kan dock ibland vara en bra metod för att komma tillrätta med problem i ett bostadsområde att de boende får överta fastigheten och därmed ges möjlighet att ta ett större ansvar.
Räntebidrag (Lex Malmö)
Riksdagens majoritet beslutade i december 1987 på förslag av regeringen att räntebidrag skall dras in om en allmännyttigt ägd fastighet säljs till en av de boende bildad bostadsrättsförening.
Beslutet hade sin udd riktad mot de kommuner som vill öka andelen bostadsrätter och på detta sätt främja ett utökat inflytande och ansvarstagande från de boendes sida. Dess orättvisa karaktär underströks ytterligare av att HSB och Riksbyggen vid riksdagsbehandlingen undantogs från den nya regeln. Denna tendens att gynna två organisationer framför andra är ett direkt stötande inslag i regeringens bostadspolitik.
Riksdagen bör besluta om en återgång till de regler som tidigare gällde.
Hembud
Socialdemokraternas negativa inställning till bostadsrättsboende märks också genom att de försöker reglera priserna. Den socialistiska riksdagsmajoriteten ändrade våren 1985 lagen så att hembudsskyldighet blev tillåten. Detta skedde på förslag av majoriteten i bostadsutskottet och utan någon beredning av ärendet.
Bakgrunden till beslutet var att HSB börjat tillämpa en treårig hembudsskyldighet i en del nybildade föreningar. Detta innebar att man inte hade rätt att fritt överlåta sin bostadsrätt under de tre första åren utan endast fick sälja tillbaka den till HSB för i princip den ursprungliga insatsen.
Detta var uppenbart ett kringgående av förbudet i lagen mot hembudsskyldighet. HSB undvek nämligen att ta in kravet på hembud i föreningens stadgar. Istället träffade den regionala HSB-organisationen ett avtal med den bostadssökande om hembudsskyldighet. Trots att detta avtal var lagstridigt erhöll man ingen lägenhet om man inte skrev på avtalet. Detta kringgående av lagen ledde till att marknadsdomstolen förbjöd HSB att fortsätta med hembudsskyldigheten.
Regeringen tillsatte även en utredning som 1985 lade fram mycket långtgående förslag. Kommunen föreslogs bl.a. få vidsträckta möjligheter att, över huvudet på de boende, tvinga på bostadsrättsföreningar regler om hembud och priskontroll.
Ett genomförande av bostadsrättskommitténs förslag skulle ha fått mycket negativa effekter. De skulle ha lett till två sorters bostadsrätter, en med priskontroll och en utan, vilket skulle pressat upp priserna ytterligare på de bostadsrätter som inte omfattas av priskontrollen. De innebär också ett angrepp mot bostadsrätten som boendeform. Hembud skapar rättsosäkerhet och medför ''svarta'' pengar.
Regeringen tvingades dock, bl.a. efter en mycket negativ remissopinion, att säga nej till bostadsrättskommitténs förslag. Socialdemokraterna har dock kvar den positiva synen på priskontroll. Vid den senaste socialdemokratiska partikongressen beslutade man också att verka för att utvidga hembudet till att bli treårigt. Dessutom vill de ta bort kommunens möjligheter att neka förening att införa hembud.
Folkpartiet liberalerna vill gå i motsatt riktning. Enligt vår uppfattning talar de skäl som anförts mot bostadsrättskommitténs förslag även för att den nu gällande hembudsskyldigheten avskaffas.
''Folkrörelsekooperativ''
Efter en lagändring för några år sedan undantogs s.k. folkrörelsekooperativ från kravet på att söka förvärvstillstånd vid köp av fastighet. Med detta begrepp skulle förstås att endast HSB och Riksbyggen men inte SBC (Sveriges Bostadsrättsföreningars Centralorganisation) var befriade från kravet att söka tillstånd.
Den kritik som riktades mot begreppet folkrörelsekooperativ föranledde dock regeringen att föreslå en skrivning i lagtexten som inte innehåller detta begrepp. Den hösten 1986 beslutade lagstiftningen diskriminerar dock SBC på exakt samma sätt som tidigare.
Folkpartiet liberalerna motsätter sig denna särbehandling av SBC av flera skäl. SBC är inte mindre folkrörelse än de två andra organisationerna. Det finns ingen anledning att i lagstiftningen lägga sig i organisationernas uppbyggnad.
Vi anser att lagstiftningen bör ändras så att undantaget från kravet på förvärvstillstånd gäller för rikskooperativ organisation, regional organisation av bostadsrättsföreningar och bostadsrättsförening som är ansluten till en rikskooperativ organisation. Detta får konsekvenser för bostadsrättslagen och lagen om förvärv av hyresfastighet m.m. Däremot har lagen om fastighetsmäklare nyligen ändrats så att SBC inte diskrimineras där.
Övrigt
För att förenkla förhållandena på bostadsmarknaden, inte minst för konsumenterna, bör det vara enkelt att omvandla äldre typer av sammanslutningar såsom bostadsföreningar till bostadsrättsföreningar. De hinder som finns för detta bör tas bort.
Det är vidare angeläget att kommunerna inte utnyttjar sin anvisningsrätt för nya bostadsrättslägenheter så att bostadsspararna i bostadsrättsorganisationerna ges mycket små möjligheter att få bostäder. Riksdagen har uttalat att högst 20% av nya bostadsrättslägenheter bör förmedlas av kommunen.
Det förekommer dock relativt ofta, särskilt på orter med stor bostadsbrist, att kommunen förmedlar en högre andel. Bostadsfinansieringsreglerna bör ändras så att kommunens möjligheter att fördela nybyggda bostadsrättslägenheter minskar.
6. Färre regleringar
Bostadsmarknaden är en av de mest reglerade sektorerna i samhället. Bland de statliga och kommunala styrinstrumenten kan bl.a. nämnas bostadslångivningen med mark- och konkurrensvillkoren och kostnadskontrollen samt förvärvs- och förköpslagstiftningen, hyresregleringen och bostadsanvisningslagen. Vi vill ta bort en stor del av dessa regleringar.
Mindre lånebyråkrati
Räntebidragsunderlaget beräknas enligt den s.k. schablonmetoden där en rad faktorer påverkar underlaget. Beräkningarna är komplicerade och det finns till och med särskilda dataprogram för att kunna göra ansökningarna. Vi anser att dessa beräkningar ska förenklas kraftigt.
En sådan förenkling innebär också att kraftiga nedskärningar kan göras i byråkratin. Länsbostadsnämnderna bör på sikt läggas ned och de kommunala tjänstemän som sysslar med låneförmedling kan i hög grad få andra arbetsuppgifter.
Markvillkoret innebär att marken ska förmedlas av kommunen för att rätt till statliga räntebidrag ska föreligga. I praktiken innebär markvillkoret numera främst att kommunen ges möjlighet att ställa en mängd krav på byggnationen utöver plan- och bygglagens bestämmelser innan dispens från markvillkoret lämnas.
Tidigare har det funnits undantag från markvillkoret för s.k. styckebyggda småhus och för mark i saneringsområden.
Vi anser att markvillkoret bör avskaffas. Kommunernas möjligheter att styra byggandet är tillräckliga, inte minst genom den fysiska planeringen.
Konkurrensvillkoret innebär att bostadsstöd vid byggande av flerfamiljshus bara utgår om byggnadsarbetena upphandlats genom att anbud tagits in. Det har nu visat sig att byggföretagen ofta kan förhandla fram bättre pris och högre kvalitet. Konkurrensvillkoret är moget att avskaffas. Det skulle också öka byggföretagens möjligheter att bygga referensobjekt.
Idag granskar länsbostadsnämnderna alla ansökningar om stöd för att avgöra om byggkostnaderna är skäliga. Vi tror inte att kostnadsutvecklingen på sikt kan påverkas genom en sådan kostnadsprövning. Trots kostnadskontrollen så ökade byggkostnaderna tre gånger mer än konsumentprisindex under 1986 till 1988.
Effekten blir snarare att kreativiteten inriktas på att försöka kringgå reglerna. Den byråkratiska hanteringen medverkar till att pressa upp kostnaderna genom att byggandet försenas. För att klara kostnadskontrollen bygger man ofta större lägenheter, vilket innebär att de totala kostnaderna blir högre.
Den omedelbara effekten i storstadsområdena av kostnadskontrollen blir snarare att bostadsproduktionen hålls tillbaka än att priserna pressas.
När kostnadskontrollen avskaffas bör underlaget för räntebidraget beräknas efter en schablon, vilket leder till att kostnaderna för räntebidrag sjunker.
Kostnadsprövningen leder också fram till oärlighet. Tomter köps enligt köpekontrakten för ett annat belopp än det verkliga. All kostnadsprövning bör därför avskaffas.
Investeringsbidraget
Som villkor för att få det nya momskompenserande investeringsbidraget gäller övergångsvis att byggföretaget fått statligt bostadslån. Därigenom kopplas hela lånekineseriet till investeringsbidraget. Investeringsbidraget bör schabloniseras och lämnas helt oberoende av den statliga lånebyråkratin.
SBAB
Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag har nyligen givits möjligheter att marknadsanpassa sin organisation och bygga upp en låneadministration och en försäljningsorganisation. Som motiv angavs i propositionen om Ny bostadsfinansiering m m att SBABs fortsatta verksamhet bidrar till att upprätthålla konkurrensen på bostadsfinansieringsmarknaden.
Några belägg för att det krävs en nytt statligt bostadsfinansieringsinstitut redovisades dock inte. Enligt vår mening bör SBAB istället säljas.
Förköpslagen
Kommunerna har rätt till förköp enligt förköpslagen. Denna lag infördes när bostadsbyggandet var väsentligt högre än idag. Lagen har även utvidgats under 1980-talet. Folkpartiet liberalerna motsatte sig denna utvidgning.
Bakgrunden till införandet av kommunernas möjlighet till förköp var bl.a. en önskan att dämpa markprisstegringen och att dra in oförtjänt värdestegring till det allmänna. Kommunernas behov av markförvärv torde nu vara mindre. Det finns dessutom också möjlighet att tillgripa expropriation för att tillgodose behovet av mark.
Vi anser att förköpslagstiftningen bör avskaffas.
Bostadsanvisningslagen
Enligt vår mening är lagen om kommunal bostadsanvisningsrätt både onödig och skadlig. Den är onödig eftersom det har visat sig att kommunerna nu har kunnat få tillgång till lägenheter för bostadsförmedlingens räkning genom frivilliga avtal med fastighetsägarna. Den är skadlig eftersom den riskerar att hämma rörligheten på bostadsmarknaden.
Vi föreslår därför att bostadsanvisningslagen avskaffas.
Bostadsförmedlingarna
Bostadsförmedlingarna kan spela en aktiv roll för att öka rörligheten på bostadsmarknaden och göra denna effektivare. För att få resurser för att t.ex. arbeta aktivt med byten bör bostadsförmedlingarna ha möjlighet att ta ut avgifter för sin verksamhet.
Ökad konkurrens
Det är angeläget att stimulera en ökad internationell konkurrens inom bostadsområdet. Det finns idag en lång rad hinder som försvårar importen av byggmaterial och leder till att det finns få utländska entreprenörer i Sverige.
Detta beror bl a på det omfattande statliga regelverket och som innebär ett stort handelshinder. Folkpartiet liberalerna föreslår att en rad regleringar tas bort vilket också bör leda till en ökad internationell konkurrens. De regler som bör finnas kvar skall förenklas och anpassas till EG:s.
Även utländska entreprenörer bör ges ökade möjligheter att verka i Sverige. Detta förutsätter att deras personal ges möjlighet att arbeta i Sverige.
Byggnormer m.m.
Det finns ett behov av färre och mindre styrande regler för byggandet. En mindre styrande byggnorm leder dels till att utrymmet för fantasi och för att tillgodose människors varierande önskemål ökar, dels till att kostnaderna för byggande i viss utsträckning kan minska.
Men normer behövs givetvis, bl.a. för att tillförsäkra handikappade möjligheter att röra sig så obehindrat som möjligt och för att äldre ska kunna vårdas i sina lägenheter även när de har svårt att röra sig.
Den översyn av byggnormen som genomförts har lett fram till de nybyggnadsregler som numera gäller. Avsikten har varit att dessa ska vara mindre detaljerade. Det är nu angeläget att följa tillämpningen av den nya byggnormen för att kunna avgöra om den verkligen innebär en mindre detaljreglering av byggandet.
Det bör också vara möjligt med s.k. fribyggen där kostnaderna hålls nere.
Allmännyttiga bostadsföretag
Det finns en rad särregler för allmännyttiga bostadsföretag. Dessa får bl.a. inte ha en aktieutdelning som överstiger normal upplåningsränta för normala krediter. Denna typ av särregler fyller ingen funktion och bör avskaffas. Allmännyttiga bostadsföretag har också fått behålla sin schablonbeskattning. I likhet med privata företag bör konventionell beskattning tillämpas också för allmännyttan.
Hyressättningen
Bruksvärdessystemet infördes för drygt 20 år sedan istället för den hyresreglering som infördes under 1940- talet. Avsikten var att bruksvärdessystemet skulle efterlikna en ordning med marknadsbestämda hyror och att hyressättningen skulle bli mer rättvis.
Med bruksvärde avsågs vad en lägenhet var värd ur hyresgästens synvinkel i förhållande till likvärdiga lägenheter på samma ort. Vid bedömningen av bruksvärdet skulle man bortse från produktions-, drifts- och förvaltningskostnader.
Bruksvärdet skulle istället avgöras av lägenhetens storlek och standard men också av husets läge, närhet till service och kommunikationer m.m.
Det är idag uppenbart att bruksvärdessystemet inte leder till de resultat som åsyftades när systemet infördes. Vi har fått en omfattande hyressplittring där lägenheter med små skillnader i bruksvärde uppvisar stora variationer i hyresnivå.
Detta beror framför allt på att som riktpunkt för bruksvärdet har satts hyresnivån i de allmännyttiga företagen som förutsätts sätta sina hyror efter självkostnadsprinciper. Främst på grund av inflationen har dock kostnadsnivåerna i nyproduktionen stigit kraftigt särskilt under de senaste 10 åren. Den omfördelning som bostadsfinansieringssystemen åstadkommit har inte varit tillräckligt kraftig för att skapa paritet mellan olika årgångar. En fastighets ålder och därmed dess kapitalkostnader påverkar således hyresnivån på ett icke avsett sätt.
Den rådande hyressättningen får en rad negativa konsekvenser. Den leder till en trögrörlighet på bostadsmarknaden därför att hyrorna inte motsvarar konsumenternas värderingar. Lägenheterna fördelas i stor omfattning via ''svarta'' eller ''gråa'' affärer eller som rena byten. Lägenheter kan användas som övernattningslägenheter eller behållas som reserv därför att hyrorna är så låga.
I storstäderna är det på sina håll svårt att köpa en villa utan att lämna en lägenhet i byte. Många ''tvingas'' att skaffa lägenheter med mer eller mindre olagliga metoder för att kunna hävda sig på bostadsmarknaden.
Om läget och standarden tilläts påverka hyran i högre grad skulle vi få färre svarta affärer och tillgången på attraktiva lägenheter skulle öka. Därmed skulle priserna på bostadsrätter sjunka. En ökad rörlighet på bostadsmarknaden skulle medföra välfärdsvinster genom ett bättre utnyttjande av bostäderna. Vi skulle få en mer rättvis hyressättning.
Den avgörande bristen i bruksvärdesssystemet är att man i den praktiska tillämpningen av systemet har tagit för lite hänsyn till den s.k. lägesfaktorn. I flera kommuner har dock hyresnivåerna justerats så att läget har tillåtits spela en större roll. Det har skett genom överenskommelser mellan hyresgästföreningarna och de allmännyttiga bostadsföretagen. Det är angeläget att så sker på fler orter. Tillämpningen av systemet leder idag till olika resultat i kommunerna, och överensstämmer inte med de ursprungliga intentionerna.
Förändringar i hyressättningen måste självfallet ske successivt. Det är hyresgäster och hyresvärdar som i förhandlingar kommer överens om hyrorna. Det utgör den främsta garantin för att det inte sker några drastiska förändringar över en natt.
Vi har under flera år framhållit vikten av att lägesfaktorn ges en större betydelse. Det har dock varit svårt att föra en seriös debatt om detta. Numera medger även regeringen att den nuvarande hyressättningen är felaktig. I propositionen om Ny bostadsfinansiering konstateras t.ex. att det finns ''brister i paritet i fråga om utgifter för bostäder av olika ålder, vilket motverkar den rörlighet som är nödvändig på bostadsmarknaden för att bostadsbeståndet skall utnyttjas effektivt''.
Det är inte minst nu angeläget att det sker en betydligt större hyresomfördelning mellan äldre och nyare lägenheter. Det finns stora vinster med en sådan omfördelning. Hyrorna i nybyggda hus blir lägre, vilket ökar möjligheten att bygga nya lägenheter. I det äldre lägenhetsbeståndet får vi en ökad rörlighet, vilket gör att det utnyttjas effektivare. Dessa förändringar leder till minskade köer. Större avkastning i det äldre beståndet ger utrymme för självfinansiering av underhåll. Därför bör privata fastighetsägare som de allmännyttiga bostadsföretagen ges möjlighet till skattefria avsättningar till reparationsfonder.
Bruksvärdessystemet medger att lägesfaktorn tillmäts en större betydelse och produktionskostnaden en mindre. Systemet var i själva verket avsett att ge sådana resultat. För att säkerställa att så sker bör dock hyreslagen ändras så att det klarare framgår vad som menas med bruksvärde.
Andrahandsuthyrning
Vi vill öka utbudet av bostäder. En åtgärd som kan bidra till detta är att avskaffa hyreslagens regler om andrahandsuthyrning. De nuvarande reglerna innebär att det ofta inte ens är möjligt att få täckning för de egna kostnaderna vid andrahandsuthyrning.
Det finns vidare anledning att göra det lättare att avtala bort besittningsskyddet vid andrahandsuthyrning som pågår under inte alltför långa perioder.
Dessa åtgärder skulle leda till att lägenheter som idag står tomma eller används mycket lite skulle komma ut på marknaden.
Investeringsskatten
Den särskilda investeringsskatten som tas ut i vissa tätortregioner bör avskaffas. Vi anser att det är fel metod att styra byggandet och erfarenheterna visar också att det resultat som har eftersträvats inte har uppnåtts.
7. Organisationsmakt
Organisationerna utgör en viktig del av vårt samhällsliv. Fria och livskraftiga organisationer är en förutsättning för en väl fungerande demokrati. Statsmakterna har uppmuntrat framväxten och bibehållandet av ett rikt och varierat föreningsliv.
Ett samhälle med mycket starka organisationer är emellertid inte problemfritt. Särintressen gynnas lätt på bekostnad av helhetens intressen. Även den enskilde individen kan lätt komma i kläm.
Intresseorganisationerna har fått alltmer myndighetsliknande uppgifter och uppgörelser mellan staten och organisationerna blir allt vanligare. Organisationernas roll på bostadssektorn är särskilt omfattande. Utöver representation i statliga kommittéer och offentliga organ har organisationerna även givits utrymme i den dömande makten.
1969 tillkom hyresnämnderna i sin nuvarande form. De var ursprungligen avsedda att fungera som medlingsinstanser. Efter hand har de emellertid erhållit prövningsrätt i allt fler frågor.
En hyresnämnd består i regel av en lagfaren ordförande samt två ledamöter från hyresmarknadens organisationer, Fastighetsägareförbundet eller SABO respektive Hyresgästernas Riksförbund. Talan mot hyresnämnds beslut förs hos bostadsdomstolen. Även denna instans har en majoritet av organisationsföreträdare, tre lagfarna och fyra intresseledamöter.
Det kan i många fall synas praktiskt att hyresmarknadens parter finns representerade i den dömande instansen. Det är dock betänkligt från rättssäkerhetssynpunkt. Människors förtroende för den dömande maktens oberoende och integritet urholkas genom intresseledamöternas delaktighet i rättstillämpningen.
Det förekommer inte sällan att intresseledamöterna ställs inför mer eller mindre uttalade intressekonflikter. Det är t.ex. inte tillfredsställande att ledamöter från Hyresgästernas Riksförbund i hyresnämnden deltar i beslut om huruvida hyresgäster i en från Hyresgästernas Riksförbund fristående förening skall ges förhandlingsrätt eller inte.
Detta har även lett till en fällande dom mot Sverige i Europadomstolen, det s.k. Langborgermålet. Den lagändring som föreslås i promemorian DsJu 1990:33 i anledning av Langborgerdomen är inte tillräcklig. Den dömande makten bör vara opartisk i ett rättssamhälle. Hyresnämndernas och bostadsdomstolens uppgifter bör därför överföras till allmän domstol.
Av de myndighetsliknande funktioner som under senare år har tilldelats intresseorganisationerna kan nämnas att hyresgäströrelsens godkännande, s.k. hyresgästintyg, i regel krävs för bygglov då en fastighetsägare vill bygga om sin fastighet. Vid utfärdande av hyresgästintyg bör i stället den mening gälla som företräds av en majoritet av de boende i den berörda fastigheten.
Ett annat exempel kan hämtas från ROT-programmet. En förutsättning för att räntebidrag till underhåll skall utbetalas är att hyresgäströrelsen får ta del av fastighetsägarens ekonomiska information beträffande underhållssituationen. Det är tveksamt om sådana uppgifter skall åläggas en intresseorganisation.
Genom hyresförhandlingslagen har organisation av hyresgäster givits rätt att förhandla även för icke- medlemmars räkning. Endast ett fåtal från Hyresgästernas Riksförbund fristående föreningar har erhållit förhandlingsrätt. Detta är otillfredsställande. Hyresförhandlingslagen måste därför ändras så att föreningar som inte är anslutna till Hyresgästernas Riksförbund ges ökade möjligheter att erhålla förhandlingsrätt.
Avgörande för erhållande av förhandlingsrätt bör vara att föreningen åtnjuter förtroende från en majoritet av hyresgästerna i den berörda fastigheten eller fastigheterna. Bedömningar av föreningens kvalifikationer, förhandlingskapacitet eller långsiktiga målsättning ska vara av underordnad betydelse.
Idag erlägger hyresgästerna, dvs. såväl medlemmar som icke-medlemmar, speciella avgifter via bostadsföretagen direkt till hyresgäströrelsen. Dessa avgifter är förhandlingsersättningen, boinflytandeersättningen och ersättning för fritidsverksamhet. De betalas idag som en del av hyran.
Avgifterna utgör en viss andel av totalhyran och tas ut med stöd av avtal mellan Hyresgästernas Riksförbund och fastighetsägaren. Till skillnad från vad som gäller för förhandlingsersättningen finns inget direkt lagstöd för uttag av avgifter för fritidsverksamhet eller verksamhet som avser boinflytande.
Utgångspunkten för besluten om bruksvärdessystemet var att de allmännyttiga företagen skulle ta ut hyror som täcker deras kostnader, den s.k. självkostnadsprincipen. Det är inte rimligt att betrakta ersättning till den verksamhet som hyresgäströrelsen bedriver som en del av företagens självkostnader.
Avgifter för fritidsverksamhet och boendeinflytande bör således fortsättningsvis inte betraktas som hyra. I flera stora bostadsföretag har fritidsavgiften också avskaffats eller modifierats. Hushållen bör själva ges rätt att bestämma vilka fritidsaktiviteter de vill delta i och bidra ekonomiskt till.
Den s.k. underhållsreformen, dvs rätten för hyresgäster att själva utföra reparationer, har nyligen permanentats. Vi anser dock att lagstiftningen bör utformas så att det blir möjligt för hyresgäster att träffa överenskommelse med fastighetsägaren även om det inte finns någon förhandlingsordning.
8. ROT-programmet
Efter regeringsskiftet 1982 infördes det s.k. ROT- programmet. Det led av påtagliga svagheter bl.a. därför att det medförde alltför genomgripande ombyggnader som bl.a. innebar utslagning av smålägenheter, saknade samband med andra stadsförnyande åtgärder, ökade behovet av bostadssubventioner och innebar subventioner av löpande underhåll.
Ombyggnader bör ske varsamt med stor hänsyn till de boendes önskemål. Det är därför angeläget att de hyresgäster som berörs av en ombyggnad ges större möjligheter att påverka omfattningen av denna. Detta inflytande bör utövas av de hyresgäster som berörs av ombyggnaden och inte av hyresgästorganisation.
Vi anser således att det s.k. hyresgästintyget som normalt krävs för att få byggnadslov för åtgärd utöver lägsta godtagbara standard (LGS) bör utfärdas av de berörda hyresgästerna. På samma sätt bör ombyggnadslån för hyreshus normalt endast beviljas om de berörda hyresgästerna tillstyrker ombyggnaden.
För ombyggnad inne i lägenhet bör normalt krävas att lägenhetsinnehavaren har tillstyrkt ombyggnaden. Underhåll såsom byte av avloppsstammar måste givetvis kunna utföras men större förändringar såsom byte av t.ex. köksutrustning bör endast kunna göras om hyresgästen accepterar detta, såvida inte andra reparationer omöjliggör detta.
Efter att ha ha dragit igång ROT-programmet har regeringen slagit till bromsarna och försökt stoppa det. Först genom att försöka begränsa volymen på ombyggnadsverksamheten med rambegränsningar och därefter genom mindre räntesubventioner till ombyggnader.
Vi avvisar rambegränsningar som en metod att påverka omfattningen av ombyggnadsverksamheten. Vi anser att dessa bör upphöra och att lagen om byggnadstillstånd (1971:1204) bör avskaffas.
Vi anser inte att räntestöd för underhåll skall kunna utgå till miljonprogrammets årgångar. Det innebär risk för nya stora subventionsåtaganden.
De senaste åren har även tilläggslånen till hus som är yngre än 30 år höjts kraftigt. Det finns stora brister i miljonprogrammets hus. Dessa kan dock klaras utan subventioner. Den ursprungliga produktionskostnaden är mycket låg och fastigheterna tål en osubventionerad belåning på den öppna marknaden.
Riksdagen har också nyligen beslutat att räntestöd ska lämnas för underhåll av lägenheter i hyreshus. Vi motsätter oss även detta. Strävan bör istället vara att minska subventionerna, inte införa nya subventioner.
En större omfördelning av hyror mellan äldre och nyare hus och möjlighet till skattefria avsättningar till reparationsfonder är bättre lösningar.
9. Bostadsfinansiering
Vi har länge kritiserat bostadssubventionerna av en rad skäl. Dessa är framför allt följande.Det är ur fördelningspolitisk synvinkel ineffektivt att stödja en viss typ av konsumtion. Subventionerna har sammantaget ingen omfördelande effekt mellan hög- och låginkomsttagare. Det visar sig dock att räntebidrag och skatteeffekterna ökar i takt med inkomsten medan bostadsbidragen, helt naturligt, minskar. Långt effektivare är att rikta ett generellt stöd, utan konsumtionsstyrande verkan, till de grupper som behöver det -- framför allt barnfamiljer. Bostadssubventioner har en tendens att kapitaliseras på oförutsedda punkter. Det innebär att det ofta är andra än de tänkta mottagarna som tillgodogör sig de belopp som utgår. Det är bara den förste ägaren av ett småhus eller en bostadsrätt som tjänar på subventionerna.
Det finns också andra vinnare i systemet. Den som fått en subventionerad hyreslägenhet har t.ex. möjligheter att tillgodogöra sig delar av subventionen genom svart försäljning eller genom att helt lagligt lämna lägenheten som en del av betalningen för ett småhus.
Subventionerna bidrar sannolikt till att driva upp byggpriserna genom att en så stor del av kostnaderna betalas av staten.Bostadssubventionerna är en omfattande statsfinansiell belastning och bidrar därmed till att hålla skattetrycket uppe.Bostadssubventionerna är intimt förknippade med regleringarna. Omfattande bostadssubventioner leder lätt till krav på regleringar därför att det känns angeläget att styra hur subventionerna fördelas.
Den höga subventioneringen av bostadsbyggandet har lett till att praktiskt taget samtliga nya bostäder finansieras med subventionerade lån. Bostadssubventionerna är så höga att de motsvarar ungefär halva produktionskostnaden.
I det utredningsarbete som har förekommit de senaste åren har den funnits en radikalt ökad medvetenhet om avigsidorna av subventioner. I regeringens proposition i höstas om Ny bostadsfinansiering m m redovisades en insikt främst om avigsidorna av subventionerna men i viss mån även om att den nuvarande hyressättningen motverkar den nödvändiga rörligheten på bostadsmarknaden.
Räntelånen
Det nya bostadsfinansieringssystem som riksdagen nyligen beslutat införa innebär att de nuvarande räntebidragen ersätts av räntelån. För nybyggda hus ska inga räntebidrag utgå från 1 jan 1992 och i det befintliga beståndet ska räntebidragen likaså upphöra att utgå. Endast skattekompenserande räntebidrag ska utgå till flerfamiljshus motsvarande den avdragsrätt som småhusägarna åtnjuter.
Folkpartiet liberalerna kritiserade den utformning som räntelånen hade fått. Vi menade att räntelånen under ogynnsamma förhållanden kan leda till en omfattande skulduppskrivning under lång tid samtidigt som fastighetspriserna inte stiger i samma takt. Detta drabbar den enskilde hårt men det medför också att systemet blir instabilt.
Ett bostadsfinansieringssystem måste nämligen vara stabilt och kunna fungera i skiftande ekonomiska lägen. I propositionen hävdades att det föreslagna systemet uppfyller dessa krav. Många remissinstanser har dock kritiserat systemet just därför att det inte är tillräckligt robust. Riksbanken har t.ex. i sitt remissvar över den utredning som låg till grund för propositionen hävdat att systemet är förenat med i stort samma nackdelar som orsakat sammanbrott i tidigare finansieringssystem.
Realräntebidraget som ska utgå när realräntan är mycket hög, 5--7% beroende på ränteläge, gör inte systemet mer stabilt. Det innebär tvärtom att staten redan från början har tagit ett alltför stort ansvar för bostadsfinansieringen. Bidragskonstruktionen är dessutom krånglig och svårbegriplig.
Realräntebidraget är tveksamt också av andra skäl. Det föreslås utgå med fullt belopp under de första 10 åren för att därefter successivt reduceras. Det finns inget skäl till att just de som bor i ett relativt nytt hus ska ha detta skydd mot höga realräntor.
De statsfinansiella effekterna av räntelån och realräntebidrag belystes också mycket knapphändigt i propositionen. På längre sikt torde vinsterna i statsbudgeten minska.
Folkpartiet liberalerna har länge föreslagit införandet av lån som omfördelar kostnaderna över tiden. Vi avvisade dock det föreslagna räntelånesystemet främst därför att det finns en risk för att det inte blir ett tillräckligt stabilt system men också därför att hela lånebyråkratin blir kvar och att skatterna inte kunde sänkas samtidigt.
Vi anser därför att beslutet om räntelån bör rivas upp och att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om ett nytt bostadsfinansieringssystem. Det bör bygga på följande riktlinjer. Räntebidragen skall successivt minska kraftigt. Bidrag bör på sikt bara utgå till flerfamiljshus motsvarande den skatteminskning som småhusägarna får.
Vi vill åstadkomma detta genom att under en begränsad period vidta extra planmässiga nedtrappningar av räntebidragen i det befintliga bostadsbeståndet. En reform skall kombineras med skattesänkningar i enlighet med vad som anförs nedan.
Folkpartiet liberalerna vill också göra det möjligt för den enskilde att ta lån på marknaden som omfördelar kostnaderna över tiden. När bostadssubventionerna minskas måste vi erbjuda andra sätt att initialt minska kostnaderna i nya hus. Denna omfördelning får dock inte vara så omfattande och ske under så lång tid att systemet blir instabilt och därmed inte fungerar i praktiken.
Det är sannolikt en förutsättning för att sådana lån ska kunna erbjudas i nya hus att staten erbjuder möjligheten till en statlig kreditgaranti. Vi anser att regeringen bör återkomma med förslag till riksdagen om statliga kreditgarantier för lån där skulduppbyggnaden förutsätts vara lägre än i det nu beslutade systemet. Kreditgarantin bör ge utrymme för olika finansieringsalternativ. Det finns t.ex. ingen anledning att binda olika kategorier av fastighetsägare vid vissa bestämda krav på egeninsats. Det finns anledning att stimulera större krav på egeninsats än idag.
Denna kreditgaranti kommer sannolikt att kunna köpas till ett lägre pris än den kreditgaranti som riksdagen nyligen beslutat om, då riskerna för förluster är lägre i det av oss föreslagna systemet. Komplicerade och sakligt tvivelaktiga konstruktioner såsom det av regeringen föreslagna realräntebidraget bör inte ingå i ett nytt system.
I propositionen konstaterades att de föreslagna räntelånen leder till lägre statsutgifter men att detta inte medger några skattesänkningar därför att räntelånen inte innebär någon finanspolitisk åtstramning. Detta är i huvudsak rätt även om en viss åtstramning torde ske genom att utrymmet för rebelåning av fastigheter minskar när räntelån införs.
Vårt förslag om nedtrappning av räntebidragen innebär dock att resurser tidigare frigörs som kan och skall användas för skattesänkningar.
10. Beskattning
Den nu genomförda skattereformen innebär förbättringar i flera avseenden. Det finns dock på sikt anledning att se över bostadsbeskattningen med syfte att uppnå ett enklare och mer enhetligt system. Till det som bör övervägas hör taxeringsvärdena och fastighetsskattens konstruktion och reavinstskatten samt allmännyttans schablonbeskattning.
11. Anslagsförändringar
B 2. Länsbostadsnämnderna
Vi anser att länsbostadsnämnderna på sikt bör avskaffas. Våra förslag till förenklingar såsom schablonisering av beräkningarna för räntebidrag, borttagande av kostnadskontrollen och mark- och konkurrensvillkoren gör att anslaget kan minskas redan nästa budgetår. Boverket hävdar också att kostnadsgranskningen är mycket arbetskrävande. Anslaget till länsbostadsnämnderna bör därför minskas med 28 milj.kr. till 30 milj.kr.
B4. Räntebidrag
Under anslaget B4 ingår förutom de ''vanliga'' räntebidragen för ny- och ombyggnad och räntestöd för underhåll även en rad andra bidrag som bl.a. tillkom som en följd av den bostadspolitiska propositionen hösten 1986. Folkpartiet liberalerna motsatte sig då ytterligare tillskott till subventionsfloran. Det är därför positivt att även regeringen nu föreslår att stödet till barnfamiljer för förvärv av äldre egnahem avskaffas. Även förvärvsstödet vid kommunalt förköp i vissa kustkommuner bör dock avskaffas samtidigt.
Även anslaget till stöd för genomgångsbostäder för ungdomar bör avskaffas. Likaså bör ungdomsbostadsdelegationen upphöra.
Räntestöd för underhåll m.m. bör minskas. De privata fastighetsägarna bör istället som de allmännyttiga bostadsföretagen ges möjlighet till skattefria avsättningar till reparationsfonder. Vi motsatte oss även den nyligen beslutade vidgningen av stödet till att omfatta också lägenhetsunderhåll i hyreshus vilket beräknades kosta 60 miljoner kr det första året.
Folkpartiet liberalerna motsatte sig borttagandet av taket i den s.k. räntebidragstrappan på 125 % av det schablonmässigt beräknade låneunderlaget. Enligt vår mening bör de framtida räntebidragen helt ske efter schabloniserade beräkningar och ingen kostnadskontroll förekomma. Detta leder till betydande besparingar i räntebidragen då inga bidrag ska ges till kostnader därutöver.
B6. Tilläggslån till ombyggnad av vissa bostadshus m m
I budgetpropositionen föreslås en ram på 220 milj.kr. för tilläggslån till åtgärder i bostadshus som är yngre än 30 år. Vi anser att tilläggslån inte bör utgå till dessa hus. Det finns däremot ett stort behov av medel för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Vi anser därför att den föreslagna ramen bör höjas med 25 milj.kr. till 165 milj.kr.
Radon
Folkpartiet liberalerna har i en annan motion till detta riksmöte föreslagit större bidrag och ökade resurser för bekämpning av radon i bostäder.
Sammanfattningsvis föreslår vi följande besparingar:
1991/92 Helår
Minskade anslag till länsbostadsnämnderna B2 28 28 Avveckling av ungdomsbostadsstöd B4 25 25 Lägre räntestöd för underhåll B4 100 200 Schablonisering av låneunderlagen och avskaffande av kostnadskontroll B4 400 400 Avskaffande av förvärvsstöd vid kommunalt förköp i vissa kustkommuner B4 10 10 Avskaffande av tilläggslån för hus som är yngre än 30 år B6 55 110
Summa: 618 773Ökade utgifter:
Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse B6 f20s 25 f20s 25
Nettobesparing 593 748
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för den framtida bostadspolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade möjligheter att bo i bostadsrätt,
3. att riksdagen beslutar om ändring i 2
§ lagen om förvärv av hyresfastighet beträffande s.k. rikskooperativa organisationer i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen beslutar om ändringar i 60a
§ bostadsrättslagen beträffande s.k. rikskooperativa organisationer i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen beslutar stryka 14
§ andra stycket bostadsrättslagen (hembud),
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsningar i kommunernas anvisningsrätt för nybyggda bostadsrättslägenheter,
7. att riksdagen beslutar om sådan ändring i bostadsrättslagen så att det räcker med en enkel majoritet för att omvandla hyresrätt till bostadsrätt,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en lagändring så att de boende har företräde vid försäljning oavsett vem som äger fastigheten och oavsett vem som är köpare,
9. att riksdagen beslutar om upphävande av bestämmelsen om slopande av räntebidrag vid överlåtelse av allmännyttiga bostadsföretag eller sådana bostadsföretags bostadsbestånd m.m.,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om borttagande av hinder för att omvandla äldre typer av sammanslutningar såsom bostadsföreningar till bostadsrättsföreningar,
11. att riksdagen beslutar avskaffa markvillkoret,
12. att riksdagen beslutar avskaffa konkurrensvillkoret,
13. att riksdagen beslutar att avskaffa kostnadskontrollen vid beviljande av bostadslån,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om schablonberäkning av räntebidrag,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett schabloniserat investeringsbidrag,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försäljning av SBAB,
17. att riksdagen beslutar avskaffa förköpslagen,
18. att riksdagen beslutar avskaffa lagen om kommunal bostadsanvisningsrätt,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadsförmedlingars rätt att ta ut avgifter,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om byggnormer,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktieutdelning från allmännyttiga bostadsföretag,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av bruksvärdessystemet,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av skattefria avsättningar till reservationer för underhåll,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hyra och besittningsskydd vid andrahandsuthyrning,
[att riksdagen beslutar att avskaffa investeringsavgifterna för visst byggande,1]
25. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i hyreslagen så att ersättning för boinflytande och fritidsverksamhet inte skall anses som hyra,
26. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i hyresförhandlingslagen så att avgörande för erhållandet av förhandlingsrätt blir att föreningen åtnjuter hyresgästernas förtroende,
[att riksdagen beslutar att bostadsdomstolens och hyresnämndernas verksamhet överflyttas till de allmänna domstolarna,2]
27. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring i bostadssaneringslagen så att vid utfärdande av hyresgästintyg för ombyggnad den mening skall gälla som företräds av majoriteten av de boende i fastigheten,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om borttagande av administrativa begränsningar av byggandets omfattning,
29. att riksdagen beslutar att avskaffa lagen om byggnadstillstånd,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hyresgästernas inflytande över underhållet i den egna bostaden,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en planmässig nedtrappning av räntebidragen och en samtidig sänkning av skatterna,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upphävande av räntelånen och en översyn av bostadsfinansieringen,
33. att riksdagen till Länsbostadsnämnderna (B
2) för budgetåret 1991/92 anvisar ett förslagsanslag på 30 000 000 kr.,
34. att riksdagen beslutar avskaffa förvärvsstödet vid kommunal förköpsrätt i vissa kustkommuner,
35. att riksdagen beslutar avskaffa ungdomsbostadsstödet fr.o.m. den 1 juli 1991,
36. att riksdagen beslutar att avskaffa ungdomsbostadsdelegationen,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lägre räntestöd för underhåll m.m.,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av räntebidragstrappan,
39. att riksdagen till Räntebidrag m.m. (B
4) för budgetåret 1991/92 anvisar ett förslagsanslag på 22 175 000 000 kr.,
40. att riksdagen till Tilläggslån till ombyggnad av vissa bostadshus m.m. (B
6) för budgetåret 1991/92 anvisar ett förslagsanslag på 285 000 000 kr.,
41. att riksdagen beslutar att tilläggslån till ombyggnad av bostadshus som är yngre än 30 år inte skall beviljas efter den 1 juli 1991,
42. att riksdagen medger en ram för de antikvariska myndigheternas tillstyrkanden av tilläggslån eller förhöjt låneunderlag till kulturhistoriskt värdefull bostadsbebyggelse m.m. på 165 000 000 kr. för budgetåret 1991/92.
Stockholm den 25 januari 1991 Erling Bager (fp) Siw Persson (fp) Ingrid Hasselström Nyvall (fp) Leif Olsson (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp)
1 1990/91:Sk431 2 1990/91:Ju411