I prop 1990/91:87 om näringspolitik för tillväxt behandlas bl.a. fisket och de förändringar som avses ske på fiskets och fiskeorganisationens område och som enligt regeringens mening medför möjligheter till besparingar i storleksordningen 17 milj.kr., varav 7 på anslagen till fiskenämnder och lantbruksnämnder. Härav anses 4 milj.kr. beröra lantbruksnämnderna och 3 milj.kr. fiskenämnderna.
Fr.o.m. den 1 juli i år förs lantbruksnämndernas och fiskenämndernas verksamhet över till länsstyrelsen i resp. län, och de resurser som länsstyrelserna då tillförs skall möjliggöra bl.a. att varje länsstyrelse får tillgång till en kvalificerad länsexpert på fiskets område. I övrigt, framhålls i propositionen, varierar -- liksom hittills -- behovet av statliga resurser på detta område. Regeringen pekar på att i vissa län där yrkesfisket och allmänna insatser på fiskevårdens område är omfattande behövs mer statliga resurser än inom län där uppgifterna domineras av planeringsuppdrag åt kommuner och privata fiskevattenägare.
Vi finner det angeläget att understryka detta uttalande. Halland är sedan länge, tillsammans med Göteborgs och Bohus län, ett av landets största fiskelän. Under 1989 fångades 28,4 milj. kg fisk av länets fiskare. Både havsfisket utanför Hallandskusten och fisket i de halländska åarna och insjöarna är av betydelse såväl för yrkesfisket som för sportfisket. Den halländska yrkesfiskarekåren utgörs för närvarande av 230 fiskare. Fritids- och husbehovsfiskarna är antalsmässigt många gånger större och utgör i sig en folkrörelse för vars utövare såväl sociala som ekonomiska motiv är drivkrafter för intresset.
Hallands län har vid fiskenämnden hittills haft två heltidsarbetande konsulenter jämte en heltidsanställd assistent för biträdesuppgifter. Det är av stor vikt att denna bemanning kan bibehållas om det halländska fisket även fortsättningsvis skall utvecklas positivt.
I det fortsatta arbetet på fiskevårdens område, inom ramen för länsstyrelsens nya och utökade uppgifter, kommer fiskeoch miljövården att få bedrivas i nära samverkan och kännetecknas av hög kunskapsnivå och god framförhållning.
Med tanke på situationen i Laholmsbukten men också i Kattegatt i dess helhet är det mycket angelägna uppgifter som förestår i samverkan miljövård--fiskevård--forskning.
Vi är därför angelägna att betona vikten av att det till länsstyrelsen i Hallands län förs resurser av sådan omfattning att länet kan behålla två tjänster för fiskevårdande uppgifter, varav den ena skall vara länsexpert inom sitt område. En reducering av insatserna på fiskets område, vilket blir en ovillkorlig följd om resurser inte ställs till förfogande, skulle utan tvekan vara till men för fiskevården, inte bara i området utan också sett i ett nationellt perspektiv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av resurser för fiskevårdande åtgärder i Hallands län.
Stockholm den 6 mars 1991 Ivar Franzén (c) Rolf Kenneryd (c)