Inledning
En liberal bostadspolitik ger valfrihet och inflytande för bostadskonsumenterna. Den skapar rättvisa mellan boende i olika upplåtelseformer. Bra bostadsmiljöer ska formas och bevaras. Gjorda investeringar i bostäder, miljö och service ska hanteras med varsamhet.
Från 1930-talet till idag har Stor-Stockholm fördubblat sin befolkning. De senaste åren har både födelse- och flyttningsöverskotten ökat men nu har befolkningsökningen stagnerat. 1990 ökade befolkningen i Stockholms län med ca 12 000 personer. Av denna skrivning var 9 200 födelseöverskott, vilket är högre än genomsnittet i landet. Det höga födelseöverskottet innebär att den s.k. naturliga folkökningen svarade för inte mindre än 76% av länets tillväxt.
Nettoinflyttningen från utlandet uppgick till 7 100 personer medan de inrikes flyttningsrörelserna helt ändrat karaktär. Nu flyttar invånarna från Stockholm. Förra året flyttade netto 4 300 personer.
Bostadsbristen
Befolkningsökningen ökar kraven på fler och mera ändamålsenliga bostäder. Dagens bostadssökande är framför allt ungdomar, äldre, frånskilda samt inflyttade från utlandet. Störst är behovet av smålägenheter och boende med service. Inom vissa kommuner föreligger även behov av kollektivhus.
Behovet av bostäder är olika inom länets kommuner. Stockholms innerstad har idag en mycket stor dragningskraft. Även med en påtagligt högre bebyggelse på lediga markbitar, blir det svårt att där tillgodose efterfrågan.
De södra delarna av regionen har också ett stort behov av små bostäder, dels på grund av många ungdomar, dels på grund av den ensidiga lägenhetssammansättningen som skapades i dessa kommuner under 60- och 70-talen.
Renoveringar och upprustningar av äldre hus måste få fortsätta, men ske med varsamhet. Eftersom stimulanserna till ombyggnader har tagits bort har dessa sjunkit drastiskt. Man räknar med att ombyggnadsnivån 1991 kommer att ligga på samma nivå som i början av 1980-talet. Det finns emellertid fortfarande bostadsbestånd med stora behov av renovering. Även om en stor del av intresset just nu måste riktas mot nyproduktionen bör man ändå minnas att denna årligen bara motsvarar ungefär en procent av det befintliga bostadsbeståndet.
Bostadsbristen kan angripas dels genom nyproduktion, dels genom ett effektivare utnyttjande av de befintliga bostäderna. Bostadskonsumenternas intressen och efterfrågan ska styra både lägenhetsstorlekar och besittningsformer i nyproduktionen. Av det skälet måste byggandet av smålägenheter och serviceboende ökas. Servicebostäder är en bra form av boende som ofta efterfrågas av äldre och handikappade. Också efterfrågan på bostadsrätter är stor och måste resultera i fler bostadsrätter både i nyproduktionen och i befintliga hus. Bostadsrätten ger människor ett bättre inflytande över sitt boende.
Ett bättre utnyttjande av det äldre beståndet genom ökad rörlighet är en viktig och alltför ofta bortglömd metod att tillgodose människors bostadsönskemål.
Trögheter på marknaden som skapats av politiska beslut leder till ett ineffektivt utnyttjande av bostäderna. Följden av detta reglerade system blir bl.a. överskottsefterfrågan. Bristande överensstämmelse mellan det pris som människor är beredda att betala och det gällande priset som medför ett ineffektivt utnyttjande av bostadsbeståndet. Det blir t.ex. svårt att flytta från en äldre, stor och billig lägenhet till en ny och mindre om hyran för den nybyggda lägenheten inte är väsentligt lägre.
Den rådande hyressättningen har också skapat en omfattande svart marknad. Även om denna marknad tenderar att fungera alltmer ''friktionsfritt'' så finns det givetvis betydande svårigheter med en marknad där många omvägar måste gås för att marknadsvärden ska kunna realiseras och vissa vägar är kriminaliserade. De moraliska problem som en starkt reglerad bostadsmarknad medför skall inte underskattas.
Under 1989 färdigställdes drygt 8 000 lägenheter i Stockholms län och under 1990 blir slutresultatet ca 10 000 lägenheter. Detta resultat skall ses mot bakgrund av att vi har en bostadskö med 160 000 bostadssökande. I framtiden kommer antalet nyproducerade lägenheter troligtvis att sjunka ganska kraftigt igen, bl.a. beroende på den konjunkturnedgång som redan visat sig i flera sektorer av arbetsmarknaden i Stockholmsregionen, också i byggsektorn. Man har också kunnat konstatera att den nya Plan- och Bygglagen utgör ett tröghetsmoment när det gäller tillkomsten av fler bostäder. Processen från idé till byggstart blir mer omständlig och mer tidskrävande och i vissa fall innebär den också att byggkostnaderna blir högre.
Bostadsbyggandet måste självklart utformas så, att hyrorna i nybyggda hus inte blir orimliga. Detta kräver god kunskap och bra planering och ett ekonomiskt väl genomarbetat projekt. Redan under detaljplanearbetet läggs grunden till bostadsmiljön och ekonomin. En detaljplan får därför inte göras mer detaljerad än nödvändigt utan ge möjligheter till flexibilitet när projektet tas fram. Möjligheter till omprövning av regler och normer inom bostadsbyggandet bör alltid finnas och erfarenheterna från de s.k. fribyggena tas tillvara.
Att komplettera en redan befintlig bebyggelse kan ofta vara bra från ekonomisk synpunkt samtidigt som service inom området kan upprätthållas. Utbyggnaden bör dock i allmänhet ske varsamt och i samråd med dem som redan bor inom området.
Inom närbelägna fritidshusområden finns en stor framtida potential av bostäder. En omvandling till permanentbostäder förutsätter dock att vatten och avlopp kan få en funktionell lösning. Mindre, lokala VA-system kan då bli framtidens lösning.
Ombyggnation av äldre lägenheter får inte bedrivas så att de boende drabbas av onödigt höga hyreshöjningar. De enklare och billigare lägenheterna måste behållas, för människor som önskar sådana. Lägenhetssammanslagningar måste upphöra.
Bostadsbyggandet behöver öka särskilt i storstadsområdena. Trots en snabbare folkökning svarar dessa inte för en högre andel av bostadsbyggandet än vad deras andel av befolkningen motsvarar.
Länsbostadsnämnderna i Sverige har som en av sina huvuduppgifter att granska bostadsprojekt så att de följer de normer som erfordras för att få ta del av den statliga räntesubventionerna. Räntebidrag beviljas inte till bostäder om byggkostnaderna anses för höga. Denna priskontroll bidrar i sig till att kostnaderna ökar. Inom en fri konkurrensutsatt byggmarknad kan därför länsbostadsnämndens priskontrollerande verksamhet avskaffas och länsbostadsnämnderna halveras.
Delegationen för ökat bostadsbyggande inrättades av regeringen 1987. De märkliga specialreglerna för länet har fått de mest orimliga konsekvenser. Krav som t.ex. att byggherrekostnader inte får överskrida ett visst procenttal eller att endast ett begränsat antal stockholmska byggnadsarbetare får användas har inneburit att stora byggherrar kan flytta kostnader mellan projekt i landet och byggarbetare över länsgränserna. Små byggare har inga sådana möjligheter.
Länsstyrelsen i Stockholm har presenterat en utvärdering av Bostadsdelegationens arbete. Där visas t.ex. att restriktioner mot byggande av lokaler alls inte medför en automatisk ökning av bostadsbyggandet. Däremot medverkar regleringen till ökade kostnader för lokaler och kan bli ett hinder för näringslivets utveckling i länet. Delegationen för ökat bostadsbyggande bör snarast avskaffas liksom specialreglerna för byggande i Stockholms län. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Stimulera byggandet av små lägenheter
På allt fler orter i regionen råder det brist på små bostäder för ungdomar. De flesta ungdomar som önskar bo i en en egen lägenhet har i allmänhet begränsade möjligheter att klara av en hög hyra. De efterfrågar därför ofta små lägenheter.
Många smålägenheter har försvunnit genom lägenhetssammanslagningar i samband med ombyggnader. Det är nödvändigt att vid saneringar noga överväga hur många smålägenheter som bör sparas. En försiktig upprustning kan i många fall vara ett bra alternativ till en genomgripande ombyggnad.
De nya reglerna för lån till lägenhetssammanslagningar som riksdagen beslutade om 1989 innebär att ombyggnadslån i princip inte utgår för lägenhetssammanslagningar. Det var en angelägen åtgärd. Vi anser att ombyggnadslån inte bör utgå vid ombyggnader som innebär sammanslagningar av lägenheter såvida inte fastighetsägaren kan påvisa att det råder ett överskott på små lägenheter. Vid ombyggnad av hus bör det emellertid vara möjligt att erhålla ombyggnadslån även om alla lägenheter inte fullt uppfyller de krav som ställs på en ny lägenhet.
På orter med omfattande högskoleutbildning är det lämpligt att bygga studentbostäder. Det är ofta mycket svårt för dem som skall påbörja sina studier att få en bostad som är möjlig att bekosta endast med inkomster från studiemedel. Fler bostäder för studerande gynnar alla ungdomar eftersom konkurrensen om små bostäder minskar.
Inom många småhusområden med relativt stora tomter kan bra tillskott av bostäder ske genom att kommunerna generellt medger bygglov för s.k. additionsbostad. En additionsbostad kan i kommunens planering ofta rubriceras som ''mindre avvikelse'' från detaljplanen om den t.ex. uppgår till max 50 kvm. En sådan additionsbostad kan i många fall lösa generationsboendet på ett lämpligt sätt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om s k fribyggen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att delegationen för ökat bostadsbyggande skall avskaffas,
3. att riksdagen beslutar avskaffa de regleringar som införts speciellt för byggandet i Stockholms län,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nedskuren verksamhet för länsbostadsnämnden,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen i övrigt anförts om bostadsbyggandet i Stockholms län.
Stockholm den 25 januari 1990 Ylva Annerstedt (fp) Hadar Cars (fp) Barbro Westerholm (fp) Sören Norrby (fp) Lars Leijonborg (fp) Maria Leissner (fp) Daniel Tarschys (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Anne Wibble (fp)