Bostadsanpassningsbidrag utgår enligt förordningen (1987:1050) om statskommunalt bostadsanpassningsbidrag. Bidraget kan utgå till åtgärder som underlättar den handikappades dagliga liv både i den enskilda bostaden och på tomtmarken i anslutning till bostaden.
I första hand är bidraget avsett för att den handikappades grundläggande behov skall kunna tillgodoses. Reglerna för detta bidrag kan sägas ge vissa ramar för hur bidraget får användas. Bidragsgivningen bygger dock i stor usträckning på en prövning i det enskilda fallet. Bostadsanpassningsbidraget kan för en rörelsehandikappad t.ex. användas för att specialinreda ett kök eller sätta in bredare dörrar. Bidraget utgår till hela kostnaden om denna anses vara skälig.
Statsbidrag utgår emellertid också under vissa förutsättningar för att återställa handikappanpassade bostäder om det gäller en lägenhet med hyresrätt. Bland annat krävs att återställningen avser anpassningsåtgärd som utförts med stöd av bostadsanpassningsbidrag samt att fastighetsägaren erhåller kommunalt bidrag med 50% av den kostnad som kommunen godkänner.
Varken bostadsanpassningsbidraget eller återställningsbidraget är rambegränsat. Staten står för 40% av kostnaderna för det förra och kommunerna för resterande 60%. För det senare lämnas statsbidrag med 50% av den kostnad som kommunen godkänner.
Att man med bidrag kan handikappanpassa bostäder är utmärkt, men det finns ingen rimlig anledning till att det också skall utgå återställningsbidrag. De justeringar som görs handlar om åtgärder som också en frisk människa mycket väl kan ha glädje av. Detta bidrag bör därför avskaffas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av återställningsbidragen.
Stockholm den 25 januari 1991 Ylva Annerstedt (fp)