Bostadspolitikens inriktning
Bostadspolitiken är ett viktigt instrument i välfärdspolitiken och formar förutsättningarna för den del av grundtryggheten för den enskilde som bostaden utgör.
Alla skall ha möjlighet att skaffa sig en bostad oavsett var i landet hemorten finns eller man önskar bo. Detta tillgodoses bäst genom en öppen och väl balanserad bostadsmarknad med möjlighet för alla att fritt välja bostad.
Bostadspolitiken måste utformas så att villkoren på bostadsmarknaden blir sådana att även ungdomar och människor med låga inkomster kan få bo i bra bostäder. För att detta skall bli möjligt måste staten påta sig ett grundansvar för finansieringen av bostäderna.
Bostadspolitiken är också en viktig del i utformningen av den politik som på ett rättvist och likvärdigt sätt gör det möjligt för kommunerna att leva upp till sitt ansvar så att människor kan ordna sitt boende såväl i tätort som på landsbygd. Genom en framsynt och konsekvent bostadspolitik skall staten skapa förutsättningar för en bostadsförsörjning i kommunerna med såväl tillräckligt antal bostäder som balans mellan tillgång och efterfrågan på bostäder.
Alla skall ha möjlighet att välja den boendeform som de önskar. Därför måste det finnas en mångfald av olika former av bostäder. För att främja valfriheten är det viktigt att de regler som styr boendet minimeras och är neutrala i förhållande till bisittningsformer.
Att äga sin bostad är ett värde i sig. Ägandet skapar ökat engagemang, självbestämmande och personligt ansvar i boendet. För att underlätta för människor att äga sin bostad skall sparande främjas. För de som väljer hyresrätt framför ägande skall engagemang och ansvar byggas ut genom avtal mellan hyresgäster och fastighetsägare om ökat boendeinflytande och ansvar i det egna boendet.
En bostadsmarknad med problem
Svensk bostadsmarknad brottas med svåra problem. Bostadsbristen är stor. Kostnadsutvecklingen håller på att äventyra en fortsatt bostadsproduktion och gör det allt svårare för var och en att ha råd att bo. Koncentrationen av arbetsplatser, bebyggelse och befolkning hotar en god hushållning med mark och vatten. Den skapar dåliga boendemiljöer och svåra sociala problem. Bristen på bostäder och den kraftiga kostnadsökningen medför att många kan spekulera i kraftiga vinster i boendet på skattebetalarnas bekostnad. De kraftiga värdestegringarna medför betydande förmögenhetsomfördelning och motverkar en rättvis fördelning och undergräver många boendes rättssäkerhet.
Den förda regeringspolitiken har inte lett närmare en lösning. Politiken måste därför läggas om. De bostadspolitiska åtgärderna måste nu verkligen inriktas på att lösa problemen på bostadsmarknaden. Inte minst viktigt är det att ungdomarnas bostadssituation förbättras. Bostadspolitiken måste präglas av en helhetssyn som omfattar alla och som bättre tar hänsyn till de ändliga naturresurserna.
Strategi för lägre boendekostnader
Det alltmer överskuggande problemet på bostadsmarknaden är de kraftigt ökande boendekostnaderna. Under de senaste tre åren har boendekostnaderna ökat med i genomsnitt 40 procent. Samma procentuella ökning beräknas för år 1990 och 1991. En stor del av dessa boendekostnadsökningar är beroende av politiskt fattade beslut av riksdag och regering. Det är en felaktig och mycket olycklig politik som skapar stora problem inte enbart på bostadsmarknaden utan också för det samlade folkhushållet som för den enskilde.
De kraftigt stegrade boendekostnaderna leder till att alltfler inte förmår att bära kostnaderna för boendet. Allt fler människor blir bidragsberoende. Bostadsstödet växer och skapar svåra statsfinansiella problem. Den nödvändiga nybyggnationen avstannar när nya dyra bostäder ställs tomma för att människor inte har råd att bo i dem. Valfriheten inskränks. Segregationen ökar. Den ekonomiska grundtryggheten äventyras och den sociala utslagningen ökar. De bostadssociala målen förfelas.
Den kraftiga kostnadsexplosionen på bostadssektorn har lett fram till en unik situation på svensk bostadsmarknad. Samtidigt som bostadsbristen är stor ställs alltfler bostäder tomma därför att ingen har råd att bo i dem. Det undergräver huvudmålet med bostadspolitiken att bereda alla tillgång till sunda, rymliga, välplanerade och ändamålsenligt utrustade bostäder till rimlig kostnad. Samtidigt som alltfler på grund av de höga kostnaderna tvingas byta ner sig till mindre och billigare bostäder ställs de nybyggda välutrustade och mest ändamålsenliga bostäderna tomma.
Den omedelbara och angelägnaste uppgiften är därför att få bukt med kostnadsproblemen i boendet. Mot den bakgrunden har centerpartiet i en särskild partimotion, åtgärder för lägre boendekostnader, redovisat en strategi för hur boendekostnaderna skall sänkas. De yrkanden som inte direkt framställs i partimotionen framställs i denna motion.
De förslag vi framför i partimotionen för att åstadkomma lägre boendekostnader har följande inriktning.
En strategi för lägre boendekostnader måste därför innefatta följande:Politik för decentralisering, lägre ränta och stabilt penningvärde,Stabilare regler på bostadsmarknaden,Lägre beskattning av boende,Ny och förenklad bostadsfinansiering,Ökad konkurrens och mångfald,Åtgärder för ökad marktillgång,Ökat enskilt ägande och sparande,Stimulanser för miljövänligare och effektivare energianvändning.
Centerns bostadspolitiska inriktning i övrigt
Utöver den ovan angivna inriktningen av bostadspolitiken föreslår vi i denna och andra kommittémotioner följande:Ett stimulansbidrag på 50 000 kr för varje hyreslägenhet som byggs på landsbygden och i småorter. Den satsning med 50 milj kr som vi förordar ger ett tillskott på 1 000 nya lägenheter utöver den ordinarie bostadsproduktionen,En sänkning av den garanterade räntan vid ombyggnad så att samma ekonomiska förutsättningar skall gälla vid ombyggnad som nybyggnad, i områden med vikande nybyggnadsbehov,Bättre boendemiljö och ett ekologisk byggande,Ökad inriktning mot ekologiskt anpassat byggande och boende,Planering för mera fullständiga och livskraftiga lokalsamhällen. Det gäller inte minst i glesbygden och i storstädernas förortsmiljöer,VDN-märkning av bostäder och boendemiljöer,Införande av en boendemiljölag, Ett saneringsprogram mot radon i bostäder,Åtgärder för ökat hyresgästinflytande och rättstrygghet för hyresgäster,Permanentning av den kooperativa hyresrätten,Åtgärder för att främja tillkomsten av odlings- och kolonilotter,Åtgärder för en effektivare bostadsförmedlingsverksamhet,Ökat inflytande för småhusägare i s.k. storkvarter ochLikvärdiga förutsättningar för alla bostadsorganisationer i bostadslagstiftningen.
Vissa plan- och byggfrågor
Sambandet mellan energianvändning i bostäder och miljöföroreningar orsakade t ex av förbränning är påtagligt. En avveckling av kärnkraften ställer krav på en effektiv energianvändning. Det kräver i sin tur en inriktning mot mera resursbevarande byggnadsteknik och att själva boendet anpassas till det ekologiska systemet. Effektivare och mera miljövänliga sätt att ta hand om avfallet måste introduceras och utvecklas.
Boverket har nu lämnat förslag till regler för källsortering av sopor. Det är angeläget att regeringen vidtar åtgärder med anledning av förslagen så att en mera resursbevarande hantering kan påbörjas.
Tomträttsinstitutet
Föredraganden meddelar vidare att utredningen om tomträttsavgälder har avgett sitt betänkande. Vi anser att tomträttsinstitutet skall avvecklas. Ägarformerna beträffande själva fastigheten och den mark fastigheten är belägen på skall vara samma. Några nya tomträtter bör inte komma till. Kommunerna bör vidare överväga att erbjuda de som i dag bor i småhus med tomträtt att få friköpa sin tomt.
Fysisk planering och byggande
Boendet tar stora områden av mark i anspråk och kräver mycket av energi och naturresurser i övrigt. Den framtida bebyggelseplaneringen måste därför inriktas mot ett mera resurshushållande samhälle. Boende, utbildning, arbete och service måste planeras i nära samverkan med vartannat i allsidigt sammansatta lokalsamhällen.
Störst behov av att komplettera planeringen så att mera fullständiga och livskraftiga samhällen skapas finns i den utpräglade glesbygden och i storstädernas förortsmiljöer.
Centern har sedan länge krävt att en systematisk användning av miljökonsekvensbeskrivningar som beslutsunderlag i samhällsplaneringen skall komma till stånd för att skapa ett bättre miljöanpassat boende och byggande. I budgetpropositionen anför nu bostadsministern att bostadsverket i samverkan med naturvårdsverket lämnat en redovisning till regeringen för hur sådana förutsättningar skall kunna skapas. De två verken föreslår att plan- och bygglagen kompletteras med regler om miljökonsekvensbeskrivningar.
Rapporten har överlämnats till miljödepartementet. Utredningen har remissbehandlats. Frågan övervägs nu i regeringen i samband med arbetet med den till februari planerade miljöpropositionen.
Från centern sida hälsar vi med tillfredsställelse att frågan nu närmar sig en lösning. Vi förutsätter att förslag med den inriktning som angetts i rapporten kommer i miljöpropositionen.
Ändringar i Plan- och bygglagen
I syfte att få en mera samlad syn på markresurserna och den fysiska miljön i landet har en sammanhållen lagstiftning för planering av bebyggelsen och för hushållningen med mark och vatten tillkommit. Centern har aktivt medverkat i den processen. Ytterligare stärkt lagskydd i första hand för naturresurserna är nödvändigt. Förslag om ändringar i Plan- och bygglagen avses nu föreläggas riksdagen under våren. Vi förutsätter att förslagen går i linje med vad som ovan anförs.
Byggfrågor
Riksdagen har bl a på förslag från centerpartiet efter enhällig tillstyrkan i bostadsutskottet hemställt hos regeringen om förslag från regeringen på åtgärder mot sjuka hus och dålig inomhusmiljö. Arbetet skulle ske skyndsamt och förslag till åtgärder skulle lämnas riksdagen efter hand.
Föredraganden anför att den tillsatta arbetsgruppen för frågor som rör sjuka hus redovisade sitt förslag till regeringen i februari 1990. Betänkandet har remissbehandlats men något förslag har ännu inte presenterats för riksdagen. En proposition i propositionsförteckningen angiven som ''Ansvar i byggandet'' aviseras till våren.
Vi vill framhålla att ett åtgärdsförslag med den heltäckning på detta område som angavs i riksdagsbeslutet är ytterst angelägen. Någon del kan inte uteslutas i kampen för att åstadkomma en bättre inomhusmiljö och komma bort från problemen med de sjuka husen.
Bostadsmarknaden
Efter en allvarlig eftersläpning under större delen av 80- talet har bostadsbyggandet nu nått den nivå som det hade vid regeringsskiftet 1982. En viktig uppgift nu är att komma tillrätta med den bostadskris som hotar en fortsatt nyproduktion av bostäder.
Genom skattereformens effekter på boendet, införande av räntelånesystemet och en allmän nedgång i konjunkturen kan en kraftig nedgång av bostadsbyggandet nu befaras. Det är emellertid olyckligt. Fortfarande finns ett eftersatt behov av bostäder. En kraftig nedgång av nybyggnationen av bostäder kan också orsaka en nedgång i byggnadsverksamheten som medför omställningsproblem och ökade kostnader längre fram i tiden.
Centern har vid åtskilliga tillfällen varnat för de snabba kasten mellan bostadsbrist och ett ökat antal tomma lägenheter. Även föredraganden har nu tagit fasta på detta. I budgetpropositionen (prop. 90/91:100, bil 13) framhålls nu också detta och föredraganden säger att ett arbete har igångsatts i departementet för att finna lämpliga åtgärder för att möta denna typ av negativa konsekvenser.
Vi noterar denna förändrade hållning från regeringen med tillfredsställelse även om den inte är tillräcklig för att lösa det problem som åsyftas. Så sent som den 30/11 1990 hävdade bostadsministern i en interpellationsdebatt i riksdagen att några åtgärder inte behövde vidtagas för att möta en snabb nedgång i nyproduktionen. Enligt vår uppfattning finns inte tid för väntan och funderingar. En långsiktig och konsekvent bostadspolitik för att undvika tvära kast i byggnadsverksamheten kräver omedelbara åtgärder.
Bostadsbyggandet måste fortfarande ligga på en hög nivå. I rådande ekonomiska situation är det emellertid viktigt att planera så att det inte byggs för många och alltför dyra bostäder. Det framtida nybyggnadsbehovet måste bedömas såväl utifrån vad samhällsekonomin tillåter när det gäller finansieringsfrågor och bostadspolitiskt stöd som utifrån standard och volym på befintlig bostadsstock.
I bedömningen av hur hög bostadsproduktionen skall vara bör man också ta hänsyn till bostadsproduktionen under ett längre perspektiv. 75 procent av dagens lägenhetsbestånd på 4 miljoner bostäder har tillkommit under de senaste 50 åren. Med en produktionsnivå på 50 000 nya bostäder per år omsätts det totala bostadsbeståndet under en 80-årsperiod.
Totalt sett borde det redan i dag ha nått balans mellan tillgång och efterfrågan av bostäder. Det totala antalet hushåll uppgår till 3,8 miljoner att jämföra med dessa 4 miljoner befintliga bostäder. Problemet är att dessa bostäder i dag inte finns där efterfrågan finns. Det bevisar den regionala obalans som centern påtalat.
Att upprätthålla ett högt bostadsbyggande genom att styra människor till redan överbefolkade områden samtidigt som bostäder ställs outnyttjade i andra delar av landet är samhällsekonomiskt oförsvarligt. Det är dessutom inhumant. De som tvingas flytta drabbas värst.
Samtidigt som en viss sänkning av nybyggnadstakten nu är motiverad måste åtgärder i större utsträckning inriktas mot att anpassa efterfrågan till det bostadsbestånd som redan finns.
De bostadspolitiska åtgärderna måste samtidigt inriktas på att förhindra ensidighet och segregation. Mångfald och variation skall eftersträvas. Antalet färdigställda småhus är oroväckande liten i förhållande till antalet färdigställda flerbostadshus. Det måste återigen göras möjligt för de som så önskar att få bo i eget hus om valfriheten i boendet skall kunna upprätthållas. Fler skall kunna få äga sin bostad och sitt småhus.
För att öka valfriheten och bevara en allsidig bebyggelsestruktur och levande bygder i hela vårt land måste nyproduktionen av bostäder också inriktas på att hyresbostäder byggs på landsbygden och i de små orterna.
Skattereformen och boendet
Skattereformens finansiering innebär att boendebeskattningen ökas mycket kraftigt. Över en tredjedel av omläggningen finansieras över boendesektorn. En hög indirekt beskattning av nödvändiga nyttigheter kan omöjligt genomföras med bibehållen rättvis fördelning. Följden blir som det i detta fall nu visat sig kraftigt höjda bidrag som följd av ökade skatter.
Från centerns sida kan vi inte acceptera en finansiering av skattereformen som medför att de sociala målen i bostadspolitiken eftersätts och leder till ett ökat behov av transfereringar. Skall en skattereform kunna genomföras med rättvis fördelning och grundtrygghet i boendet för alla, måste boendet betraktas som en nödvändig nyttighet och beskattas med återhållsamhet.
De kostnadsökningar som nu redovisas i budgetpropositionen överstiger vida de tidigare av regeringen och bostadsministern angivna värdena. Den 29 januari 1990 angav bostadsministern ökningarna vara i storleksordningen 10 procent. De nu redovisade boendekostnadsökningarna uppgår till ungefär det dubbla. Det visar att regeringen underskattat kostnadsökningarna för boendet. Det är motiv nog för att ompröva den kraftiga belastningen på boendet av skattereformens finansiering.
I partimotionen om boendekostnaderna har vi mera utförligt redovisat vår syn på skattereformen och boendet. I samma motion har vi föreslagit de skattelättnader som vi anser nödvändiga för att klara de bostadssociala målen.
Ny bostadsfinansiering -- Länsbostadsnämnderna
Under rubriken ny bostadsfinansiering anför bostadsministern vidare att regeringen beslutat om en översyn av länsbostadsnämndernas organisation och en översyn med syfte att förenkla den administrativa prövningen av det statliga stödet i det nya systemet. Dessa förslag borde rimligen presenterats i samband med att det nya systemet utformades.
Enligt det förslag som centern redovisar sker en kraftig förenkling av den bostadsbyråkratiska administrationen. Vårt förslag innebär bl a att länsbostadsnämnderna avskaffas.
Omfattningen av bostadslångivningen m m
Bygg fler smålägenheter på landsbygden
För att ge ungdomen en chans att bo kvar i hembygden och stimulera till att hålla landsbygden levande föreslår vi att ett stimulansbidrag inrättas som uppgår till 50 000 kr per påbörjad hyreslägenhet under budgetåret. Bidraget skall utgå till byggnation endast på landsbygden och i orter som har ett invånarantal som understiger 300.
Det innebär att det för varje hyreslägenhet som byggs i orter med mindre än 300 invånare utgår en ekonomisk stimulans på 50 000 kr/lägenhet. Hyran för en nyproducerad lägenhet på 60 m2 kan i initialskedet då sänkas med ungefär 150 kr i månaden i jämförelse med dagens hyresnivå i nyproduktionen.
Målsättningen skall vara att minst 1 000 nya smålägenheter på detta sätt skall stimuleras fram med ovan angivna förutsättningar för att skapa hyresalternativ. För ändamålet anvisar vi 50 milj. kr.
Överlåtelse av allmännyttigt ägda bostadshus
De allmännyttiga bostadsföretagen är betydelsefulla i samhällets strävan att tillgodose det totala bostadsbehovet och allas rätt till en bra bostad till en rimlig kostnad. De ägs och drivs utan vinstsyfte. Genom bruksvärdesprincipen blir allmännyttan normerande för hyressättningen på den lokala hyresmarknaden. Hyrorna fastställs efter självkostnadsprincipen. De allmännyttiga företagen blir härigenom ett verksamt medel för att upprätthålla de sociala målen i bostadspolitiken.
Hösten 1987 fattade riksdagen beslut (prop. 1986/87:168, BoU 1987/88:3) om att räntebidrag för bostadslån inte längre skall utgå till fastighet som förvärvas från allmännyttan. Det innebar i praktiken stopp för ett allmännyttigt företag att avyttra nyare fastigheter. Beslutet hade som motiv att slå vakt om de allmännyttiga bostadsföretagen. I praktiken blev effekten tvärtom. Det kom och kommer att hämma allmännyttans utveckling och förnyelse.
För att förnya bostadsbeståndet och utveckla nya bostäder måste allmännyttan såväl som andra fastighetsägare kunna avyttra fastigheter för att få loss kapital till förnyelse. Detta förhindras med den låneregel som nu finns.
Denna låneregel är även olycklig ur den enskildes synpunkt. Allmännyttans hyresgäster bör också ges möjligheten att få äga sin bostad. Det omöjliggörs med nuvarande regler. Det diskriminerar allmännyttans hyresgäster på ett olyckligt sätt. Vi föreslår därför att denna regel upphävs.
Markvillkoret vid bostadslån för vissa egnahem
Den 1 juli 1990 upphörde undantaget från markvillkoret i fråga om småhus som bebos av lånesökande att gälla. Det var ett olyckligt beslut. Det har försvårat en förutseende planering av bostadsbyggandet. Risken är uppenbar att det också kommer att störa den mycket angelägna uppgiften att lösa bostadsbristen.
Markvillkoret som i princip innebär att bostadslån endast lämnas om kommunen förmedlat den mark på vilken byggnadsföretaget skall genomföras, har numera spelat ut sin roll. Reglerna om markvillkoret leder till ökad byråkrati, krångel och därmed förseningar av byggnationen och skapar brist på tomter. Därmed får markvillkoret en kostnadsdrivande effekt i stället för att man med dess hjälp kan hålla kostnaderna nere. Vi föreslår därför att markvillkoret slopas helt fr o m den 1 juli 1991.
Vissa lån till bostadsbyggande
Från anslaget B 3 betalas hyresförlustgarantilån och räntebärande förbättringslån.
Hyresförlustgarantilån kan lämnas för hyresförluster i hyres- och bostadsrättshus som påbörjades under åren 1982--1985. Lån lämnas med ett belopp som motsvarar högst 90 % av hyresförlusterna under en tid av högst tre år efter husets färdigställande. Eftersom rätten till ersättning för hyresbostad enligt denna låneform gått ut föreslår Boverket i sin anslagsframställning att den avvecklas. Föredraganden avstyrker emellertid Boverkets förslag och menar att lånen skall finnas kvar ytterligare ett år.
Vi anser i likhet med Boverket att lånen kan avvecklas. Det innebär en besparing i förhållande till regeringens förslag med 1 000 000 kr .
Räntebidrag m mSkapa likställighet mellan ombyggnad och nybyggnation
Inte minst för att hålla kostnaderna på en rimlig nivå måste de bostadspolitiska åtgärderna inriktas mot att skapa stabilitet på bostadsmarknaden. Planeringen måste vara förutseende och ske med stor framförhållning.
En klok åtgärd är att redan nu planera för den ombyggnadsverksamhet som skall ersätta en vikande nyproduktion. Det bör ske genom att den garanterade räntan för ombyggnadsprojekt sänks och fastställs lika med nybyggnadslåneräntan. Den ökning av statens kostnader för räntebidrag för ombyggnad som följer av en sådan åtgärd uppvägs av den besparing som erhålles genom en motsvarande minskning av nybyggnadstakten.
Övergången till i princip lika räntebidragsvillkor från staten vid ombyggnad som vid nybyggnad får därmed såväl en sysselsättningspolitisk som regionalpolitisk positiv effekt. Den blir därmed också en verksam bostadspolitisk åtgärd för att hålla nere byggkostnaderna och få ut fler kvalitativt goda bostäder i förhållande till investerat kapital.
Den garanterade räntesatsen för det första året av lånetiden varierar, beroende på låntagarkategori, mellan 3,4 och 4,9 procent för nybyggnadslån och mellan 5,25 och 10 procent för ombyggnadslån med vissa undantag där räntesatsen för nybyggnad gäller. Vi föreslår att riksdagen beslutar att fastställa den garanterade räntan det första året för ombyggnadslån till samma nivå som för nybyggnad, dvs till 3,4 respektive 4,9 procent beroende på låntagarkategori. Den nya räntan för ombyggnad skall gälla från den 1 juli 1991.
Förenkla genom att avskaffa vissa särskilda stödformer
Under rubriken räntebidrag m.m. avhandlas förutom räntebidrag för ny- och ombyggnad också en rad andra stödformer som räntebidrag för vissa underhålls- och reparationsåtgärder det s k RBF-stödet, förvärvslån, ungdomsbostadsstödet, nybyggnadsbidrag, bidrag till bostadskostnad efter ombyggnad, statsbidrag till hyresrabatter och ersättning för förvaltningsförluster.
Den statliga bostadsstödsformen bör vara så enkel och enhetlig som möjligt. Det finns av det skälet och av en rad andra skäl anledning att noga pröva om varje stödform är berättigad och fyller rätt funktion. En del av dessa stöd kan användas för betydligt offensivare insatser på bostadssektorn.
Mot den bakgrunden föreslår vi att räntebidrag för underhålls- och reparationsåtgärder, det s k RBF-stödet, avvecklas. Denna avveckling bör inledas med att ingen ny årgång tillförs stödet. Vi föreslår att stödet avvecklas från 1 april 1991. Det innebär en besparing för en årgång som anges i propositionen med 115 miljoner kr.
Likaså föreslår vi att nybyggnadsbidragen, hyresrabatterna, ersättningen för förvaltningsförluster, den s k paragraf 33-ersättningen och bidraget till bostadskostnad efter ombyggnad, kvarboendegarantin avskaffas från 1 juli 1991. Förslaget innebär en besparing i förhållande till regeringens förslag med de delsummor som anges i propositionen om tillsammans 250 miljoner kr. Förenklat och effektiviserat stöd till ungdomars boende
Detta stöd, som är ett bidragsstöd, lämnas till vissa kommuner för att öka utbudet av bostäder för ungdomar. Bidrag uppgår till 200 kr per månad för varje lägenhet som förmedlas till ungdomar av kommuner eller av kommuner utsett organ. Regeringens ungdomsbostadsstöd är krångligt och byråkratiskt.
Av reglerna framgår att stödet inte utgår till alla kommuner. Många kommuner avstår från att söka bidraget eftersom det är förenat med en stor administrativ insats som tar bort mycket av effekten i stödet. Vi anser att stödet i stället bör gå direkt till ungdomarna i form av ett förstärkt ungdomsbostadsbidrag.
Med pengar i hand och den effektivisering av bostadsförmedlingsverksamheten som vi i annat sammanhang föreslår blir det en enklare, effektivare form av stöd som ger ungdomarna större handlingsfrihet, ökad valfrihet och möjligheter till att ta egna initiativ. Vi återkommer närmare till vårt förslag till förstärkt stöd till ungdomars boende under rubriken bostadsbidrag. Anslagsmässigt innebär det att den besparing på 25 miljoner under B 4 som blir konsekvensen av vårt förslag överförs till B 7 Bostadsbidrag m.m.
Vintertillägget kvar
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att vintertillägget skall slopas i samband med beräkning av låneunderlag och pantvärde för bostadslån utan att annan kompensation för byggande vintertid införes. Även föregående budgetår föreslog regeringen att vintertillägget skulle slopas. 1989/90 års riksmöte avvisade emellertid på centerns förslag regeringens framställning om ett avskaffande av vintertillägget.
Vintertillägg innebär att särskilda tilläggsbelopp i låneunderlaget göres vintertid för att kompensera de merkostnader som följer av byggnation vintertid. Tilläggsbeloppen varierar med hänsyn till var i landet huset ligger och under vilken tid byggnadsarbetena pågår.
Vintertillägget har tillkommit bl a för att utjämna de stora variationerna säsongsmässigt som råder inom byggandet. Ett slopande av vintertillägget innebär att stimulansen till säsongsutjämningen försvinner med risk för ökad ryckighet och ett dyrare bostadsbyggande som följd. Kostnaderna för bostadssubventionerna kommer som en följd därav att öka i motsvarande grad -- en kostnadsfördyring för staten som torde motsvara den tänkta besparingen som bostadsministern angett på 15 milj kr. Vi föreslår därför att riksdagen avvisar förslaget och att vintertillägget behålls.
Ny bostadsfinansiering
Från centerns sida avvisade vi förslaget från regeringen om ny bostadsfinansiering. Vi menar att förslaget nu bör rivas upp av riksdagen. Närmare förslag härom avlämnas i vår partimotion om en strategi för lägre boendekostnader, där vi också hemställer om ett nytt förslag med enhetslån.
Regeringen föreslår nu att systemet om möjligt genomförs redan den 1 januari 1992 och senast den 1 juli 1992. Den senare tidpunkten har hittills varit riktpunkten för omläggningen. Vi anser att en tidigareläggning inte är tekniskt möjlig. Regeringens egen framställning i detta fall är också mycket svävande. Innebörden i framställningen är närmast en information till riksdagen, men det bör ankomma på regeringen att besluta om en tidigareläggning om detta visar sig möjligt. Därmed blir den besparing på 2,8 miljarder som regeringen redovisar som konsekvens av en tidigareläggning mycket osäker.
Regeringens motivering till besparingen på 2,8 miljarder som följd av tidigareläggningen är ologisk och inte trovärdig. Ett beslut om bostadslån påverkar anslaget för räntebidrag först ett halvår i efterhand. Det innebär att en tidigareläggning av införandetidpunkten till den 1 januari 1992 inte påverkar anslaget för räntebidrag för budgetåret 1991/92. De beslut om bostadslån som fattas under tiden 1 juli 1991 t o m 31 december 1991 faller ut som räntebidrag och påverkar anslaget tidigast den 1 januari 1992 och senast den 30 juni 1992. De beslut om lån som fattas under andra halvan av budgetåret, dvs under tiden 1 januari 1992 t o m 30 juni 1992, vilka då skulle omfattas av de nya reglerna med räntelån, får en budgeteffekt först den 1 juli 1992, dvs nästkommande budgetår.
Det enda som teoretiskt skulle kunna påverka anslaget för räntebidraget för budgetåret 1991/92 är om de som under andra halvåret 1991 är klara för avlyft från sitt byggnadskreditiv och önskar beslut om bostadslån med räntebidrag önskar fördröja sin ansökan till första halvåret 1992 för att få komma in i det nya räntelånesystemet. I så fall skulle en besparing av kostnader från staten för räntebidrag inträffa första halvåret 1992 som konsekvens av fördröjningen som låntagarna själva skulle ta initiativ till.
Detta är inte sannolikt. Snarare torde låntagarna önska få beslut om bostadslån före årsskiftet 1991/1992 för att undvika räntelånesystemet så länge som möjligt. Ett beslut före årsskiftet skulle ge dem minst ett halvår och högst ett år med räntebidrag. Det ökar deras differens mellan den automatiska skuldökningen i räntelånesystemet och värdet på fastigheten. En sådan differens, visserligen liten men ändå en skillnad, ger dem en fördel jämfört med de som går in direkt i ett räntelånesystem.
Differensen eller det extra utrymmet minskar risken för egen förlust i framtiden vid försäljning samtidigt som ett visst utrymme för reinvesteringar skapas som inte andra låntagare med räntelån kommer att få. Det bör vara motiv nog för de flesta som är aktuella för lånebeslut eller avlyft under hösten 1991 att välja det alternativet.
Att skjuta upp ett avlyft för att fortare komma in i räntelånesystemet är en mindre trolig reaktion hos låntagarna. En sådan åtgärd skulle innebära att de byter räntebidrag mot att själva genom räntelån få betala denna del av räntan längre fram. En förlängning av tiden med byggnadskreditiv innebär dessutom en extra kostnad. Detta förhållande talar snarare för att så många som möjligt kommer att sträva efter att få sina avlyft gjorda före årsskiftet 1991/1992 om det nya systemet införs. En sådan reaktion hos låntagarna kommer snarare att innebära ökade anslag för räntebidrag än en besparing som regeringen antar.
Den av regeringen beräknade kostnadsreduktionen kommer att inträffa fast av andra skäl. Vi menar att det nya räntelånesystemet i kombination med skatteomläggningens kraftiga finansiering över bostadssektorn med dramatiskt ökade boende- och byggkostnader kommer att orsaka en mycket kraftig nedgång i bostadsproduktionen för det närmaste året. Redan under december månad 1990 rapporterades en mycket kraftig nedgång av orderingången hos landets husfabriker.
En sådan nedgång som tröskeleffekt vid ingången i en ny kostnadssituation för de boende kommer inte att så snabbt kunna hävas utan att det kommer att påverka bostadslångivningen under andra halvåret 1991. Betydligt färre låneansökningar då kommer att minska behovet av räntebidrag under första halvåret 1992.
Som vi bedömer det kan ett upphävande av nuvarande beslut och genomförande av vårt förslag inte bli möjligt förrän efter en majoritetsförändring efter valet innevarande år. Tiden är då redan förliden för att kunna vidtaga åtgärder som skulle upphäva den nedgång i byggandet som följer som reaktion på regeringens förslag. Ett utslag i minskat behov av räntebidrag för första halvåret 1992 blir då ett faktum.
Mot den bakgrunden och en allmän nedgång i nybyggandet som är att vänta och en omställning till mer ombyggnadsverksamhet som vi förordar kan en minskning med 2,8 miljarder vara motiverad. Däremot kommer på sikt en sådan stor besparing inte att vara realistisk. Vi har därför i beräkningarna för budgetalternativet med ettårseffekt beräknat ett räntebidragsanslag som med 2,8 miljarder överstiger regeringens förslag.
Vi vill samtidigt understryka att införande av räntelånesystemet inte innebär någon finanspolitisk åtstramning eftersom det ur denna synpunkt är likgiltigt om lånen finansieras över statsbudgeten eller inte. Samhällets kostnader kommer också på längre sikt att öka och t o m antas bli högre än om nuvarande räntebidragssystem bibehålls. Skuldutvecklingen för de enskilda fastighetsägarna kan även komma att leda till att staten tvingas avveckla räntelånesystemet på samma sätt som man tvingades göra med det s k paritetslånesystemet, vilket riskerar att drabba de enskilda låntagarna mycket hårt om inte staten är beredd att då lösa in räntelånen. En eventuell inlösen kommer samtidigt att vara mycket dyr för staten och avsevärt överstiga de s k besparingar man nu från regeringens sida anser göra, eftersom man i detta läge skall lösa flera års ackumulerade lån.
Åtgärder i bostadsområden med stor andel outhyrda lägenheter m m
Från anslaget B 5 betalas bidrag för eftergift av hyresförlustlån och för förnyelseåtgärder i bostadsområden med stor andel outhyrda lägenheter.
Bidragsgivningen upphörde den 1 juli 1989.
Några eftergifter av hyresförlustlån har inte enligt Boverket bokförts för 1989/90. Inte heller för 1990/91 bedömer Boverket att några sådana eftergifter kommer att bokföras.
Några förnyelseåtgärder som följd av tomma lägenheter kommer inte att erfordras med centerns bostadspolitiska alternativ med lägre kostnader för boendet och den fortfarande rådande bristsituationen på bostäder. Det innebär inte att det finns stora behov av upprustningsinsatser för att förbättra boendemiljön i miljonprogramsområdena. Stödet för dessa insatser finansieras emellertid från andra anslag.
Boverket bedömer det totala anslagsbehovet för denna anslagspost till 45 miljoner kr. Bostadsministern föreslår ett anslag på 50 milj kr. Vi delar Boverkets bedömning. Vårt förslag innebär därmed en besparing i förhållande till regeringens förslag med 5 miljoner kr.
Ram m m för ombyggnad av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse
Bostadsministern föreslår en sänkning av ramen för tillstyrkanden av ombyggnader av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse från 165 miljoner till 140 miljoner kr.
Det är enligt vår mening angeläget att nödvändiga ombyggnader av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse kan genomföras. Vi föreslår att ramen därför även för nästa budgetår fastställs i linje med vad en bred majoritet i riksdagen förordade för innevarande budgetår, till 165 miljoner kr.
Bostadsbidrag
Förändrade regler för bostadsbidragen som beslutats av riksdagen som följd av skattereformen påverkar inte anslagen för bostadsbidrag förrän nästkommande budgetår.
Den modell med dramatiskt ökad boendebeskattning och som följd därav kraftigt ökade bidrag är en mycket olycklig modell som får en rad negativa effekter såväl för de boende som ur statsfinansiell synpunkt. Vi har närmare utvecklat detta i partimotionen om en strategi för lägre boendekostnader.
Centerns förslag med lägre beskattning på boendet medför att betydligt färre boende kommer att behöva bostadsbidrag. Enligt våra beräkningar innebär det en besparing i förhållande till regeringens alternativ med 700 miljoner kr per budgetår. Den besparingen inträffar inte förrän budgetåret 1992/93. För budgetåret 1991/92 kan vi därför godtaga regeringens förslag till bostadsbidrag.
Förstärkt ungdomsbostadsstöd
Som vi anfört under rubriken räntebidrag föreslår vi en effektivisering och förstärkning av stödet till ungdomars boende.
Bostadsbristen är ett gissel för alla som drabbas. Ungdomen är en grupp som har ett särskilt utsatt läge i det sammanhanget. Avsaknad av bostad hotar tryggheten och gör det svårt för ungdomar att få fäste på arbetsmarknaden. Valfriheten i fråga om boendet och boendeort begränsas. Det kan få svåra sociala följder som blir dyra för samhället att reparera och som innebär icke önskvärda följder för ungdomarna själva.
Även om en helhetssyn skall anläggas på bostadssektorn finns därför motiv för att i rådande läge satsa särskilda insatser för att lösa ungdomarnas bostadssituation. Enligt vår uppfattning bör en konstruktion för en sådan stödinsats vara så enkel och lik övriga stödmodeller som möjligt. En satsning på ett förstärkt ungdomsbostadsbidrag är därför en enklare och effektivare metod än nuvarande alternativ.
I budgetpropositionen anför bostadsministern att beräkningsgrunderna för bostadsbidragen måste ses över. Ett beredningsarbete pågår inom regeringens kansli med sikte på en proposition till riksdagen under våren. Vi avser att i samband med riksdagens behandling av nämnda proposition närmare utveckla vårt förslag till förstärkt bostadsbidrag till ungdomar med målsättningen om ikraftträdande från och med den 1 juli 1991.
Med hänvisning till vad som ovan sagts om att statens bidrag till kommunernas kostnader för bostadsbidrag utbetalas kalenderårsvis i efterskott påverkas inte årets anslag för bostadsbidrag av vårt här förordade förslag.
Bidrag till åtgärder mot radon i bostäder
I en särskild kommittémotion om bättre miljöanpassat boende lägger vi förslag om ett åtgärdsprogram för sanering av radon i bostäder. Vi anser att staten bör satsa 10 miljoner kr i ett sådant åtgärdsprogram.
Hissbidrag
Statsbidraget för hissinstallationer för bostadshus infördes 1984. Av budgetpropositionen framgår att bidrag fick lämnas med sammanlagt 294 milj kr. Av detta belopp återstår 2,9 milj kr. Några ytterligare medel föreslås inte bli anvisade.
Enligt vår mening bör möjligheten att kunna få bidrag till hissinstallationer finnas kvar och förstärkas av sociala skäl och i syfte att underlätta de handikappades boende.
Bidraget bör därför vara mer socialt betingat och lämnas endast till bostadsfastigheter med upp till tre våningar och med en överrepresentation av äldre hushåll. Bidrag bör också kunna utgå om motivet är att underlätta boendet för rörelsehandikappade.
Vi föreslår att 30 milj kr anvisas för detta ändamål.
Stöd till icke-statliga kulturlokaler
Vi konstaterar med tillfredsställelse att i årets budgetproposition finns upptaget ett anslag avseende stöd till icke-statliga kulturlokaler. Anslaget är en följd av att riksdagen biföll en motion från centerpartiet om stöd till sådana lokaler. Vi bedömer att föreslagen anvisning för ändamålet kommande budgetår är tillräcklig, men vill samtidigt understryka det potentiella behovet av både upprustning och byggande av icke-statliga kulturlokaler.
Stöd till experimentbyggande
Statens råd för byggnadsforskning (BFR) har äskat en ram för bidrag till experimentbyggande om 40 milj kr samt att ett reservationsanslag om 40 milj kr anvisas. Därutöver vill BFR ha bemyndiganden för budgetåren 1992/93 och 1993/94 om 15 milj resp 10 milj kr.
I budgetpropositionen föreslås betydande minskningar både vad avser ramar och anslag för kommande budgetår i förhållande till BFR:s äskande.
Experimentbyggande ger en mycket viktig kunskapsuppbyggnad och är ofta det bästa och effektivaste sättet både att snabbt utveckla ny teknik och att få nödvändiga driftserfarenheter. Det är därför viktigt att de ekonomiska resurserna för experimentbyggande inte dras ned.
Vi föreslår därför att en ram för experimentbyggande för budgetåren 1991/92, 1992/93 och 1993/94 medges i den storleksordning som BFR äskar. Med hänsyn till den ökade ramen föreslår vi även att 4 milj kr utöver regeringens förslag anvisas.
Investeringsbidrag för bostadsbyggande
I vår partimotion med förslag om en strategi för lägre boendekostnader har föreslagits att mervärdeskatten på byggande och boende sänks till 13,64%. Detta innebär att något behov av det särskilda investeringsbidrag som införts i syfte att kompensera höjningen av mervärdeskatten för byggande inte finns. Föreslagen anvisning om 5,5 miljarder finns upptagen i budgetpropositionen (1990/91:100, bil 13) under anslaget B 17. Vi föreslår i partimotionen att detta förslag avvisas av riksdagen.
Information och utbildning
Under anslaget B 18 har ett anslag för information och utbildning uppförts med 10 500 000 kr. Under anslaget finns en reservation på 25 924 818 kr. Enligt föredraganden avses 1 miljon användas som ett statligt bidrag till standardiseringsverksamhet inom området geografiska informationssystem. Några närmare preciseringar från föredragandens sida över anslagets utnyttjande i övrigt föreligger inte.
Från anslaget betalas utgifter för information och utbildning m.m. inom bostadsdepartementets ansvarsområde vilket omfattar bl a den informations- och utbildningsverksamhet som Boverket bedriver. Med hänvisning till den stora reservationen på anslaget och den informations- och utbildningsverksamhet som följer av de relativt förenklade förslag som vi från centern föreslår gör vi bedömningen att en sänkning av anslaget med 5 miljoner kan göras.
Anslagsöversikt
Våra förslag innebär en förändring av anslagsposterna i förhållande till regeringens förslag med de belopp som framgår av följande tabell:
Tabell
Anslagsform budgetår 1991/92 helår
RBF-stöd -- 115 -- 115 Ungdomsbostadsstöd -- 25 Nybyggnadsbidrag -- 30 -- 30 Hyresrabatter -- 5 -- 5 Paragraf 33-ersättning -- 30 -- 30 Kvarboendegaranti -- 70 -- 70 Outhyrda lägenheter -- 5 -- 5 Investeringsbidrag --5 500 --5 500 Bostadsbidrag
-- 700 Info och utbildning -- 5 -- 5 Vissa lån under B 3 -- 1 -- 1 Ny bostadsfinansiering
+2 800 Förstärkt ungdomsstöd
+ 25 Smålägenheter glesbygd + 50 + 50 Radonbidrag + 10 + 10 Hissbidrag + 30 + 30 Vintertillägg + 15 + 15 Experimentbyggande + 4 + 4
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den allmänna inriktningen av bostadspolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om boendets anpassning till det ekologiska systemet och om källsortering av sopor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tomträttsinstitutets avskaffande,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kompletteringar i plan- och bygglagen med regler om miljökonsekvensbeskrivningar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändringar i plan- och bygglagen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett heltäckande åtgärdsförslag för att motverka problem med sjuka hus och dålig inomhusmiljö,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nybyggnadsbehovet och förhållandena på bostadsmarknaden,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skattereformen och boendet,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsbostadsnämndernas avskaffande,
10. att riksdagen anvisar 50 000 000 kr. till stimulansbidrag för byggande av hyreslägenheter på landsbygden och i små orter i enlighet med vad i motionen anförts,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om villkoren för bostadslån vid överlåtelse av allmännyttigt ägda bostadshus,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om markvillkoret vid erhållande av bostadslån för egna hem,
13. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del beslutar att föreslagen anvisning av medel till vissa lån till bostadsbyggande ej medges i enlighet med vad i motionen anförts,
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag om en sänkning av den garanterade räntan för statliga ombyggnadslån fr.o.m. den 1 juli 1991 i enlighet med vad i motionen anförts,
15. att riksdagen avslår prop. 1990/91:100 såvitt avser förslag om slopande av vintertillägget vid beräkning av låneunderlag och pantvärde i enlighet med vad i motionen anförts,
16. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del beslutar att räntestöd ej medges för vissa underhålls- och reparationsåtgärder, från den 1 juli 1991 i enlighet med vad i motionen anförts,
17. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del beslutar att ungdomsbostadsstödet ej medges från den 1 juli 1991 i enlighet med vad i motionen anförts,
18. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del beslutar att nybyggnadsbidrag ej medges från den 1 juli 1991 i enlighet med vad i motionen anförts,
19. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del beslutar att avveckla hyresrabatterna från den 1 juli 1991 i enlighet med vad i motionen anförts,
20. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del beslutar att ersättning för förvaltningsförluster ej medges från den 1 juli 1991 i enlighet med vad i motionen anförts,
21. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del beslutar att bidrag till bostadskostnad efter ombyggnad ej medges från den 1 juli 1991 i enlighet med vad i motionen anförts,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklat och effektiviserat stöd till ungdomars boende,
23. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del till Räntebidrag m.m. för budgetåret 1991/92 beslutar anvisa ett i förhållande till regeringens förslag med 260
000
000 kr. minskat anslag om totalt 22
450
000
000 kr.,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om besparingen av räntebidrag som följd av en tidigareläggning av införandetidpunkten för ett nytt bostadsfinansieringssystem,
25. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del beslutar medge en ram för de antikvariska myndigheternas tillstyrkanden av tilläggslån eller förhöjt låneunderlag till kulturhistoriskt värdefull bostadsbebyggelse m.m. på 165
000
000 kr. för budgetåret 1991/92,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadsbidrag,
27. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del till stöd till experimentbyggande för budgetåret 1991/92 beslutar anvisa ett i förhållande till regeringens förslag med 4
000
000 kr. förhöjt förslagsanslag om totalt 25
000
000 kr.,
28. att riksdagen till Viss bostadsförbättringsverksamhet m.m. för budgetåret 1991/92 anvisar 40
000
000 kr. utöver vad regeringen har föreslagit eller således 292
000
000 kr. för bidrag till hissinstallationer och åtgärder mot radon i bostäder i enlighet med vad i motionen anförts,
29. att riksdagen med avslag på prop. 1990/91:100 i denna del till information och utbildning m.m. för budgetåret 1991/92 beslutar anvisa ett i förhållande till regeringens förslag med 5
000
000 kr. minskat reservationsanslag om totalt 5
500
000 kr.
Stockholm den 25 januari 1991 Agne Hansson (c) Rune Thorén (c) Birger Andersson (c) Ivar Franzén (c) Elving Andersson (c) Stina Gustavsson (c) Karin Starrin (c)